Дуалистичният празник

Този пост мога да го напиша само в цитати от парчета, които слушам в последния месец. Става дума за голямото зло, наречено свети Валентин и антипода на сладникавостта - Трифон Зарезан.

Един ден, два празника, много драми по повода. Моята позиция е доста твърда и изградена от години. Св. Валентин е тъп празник. Точно толкова тъп празник, колкото е частта на Коледа, в която всички са добри и изведнъж се сещат, че могат да се усмихват и да подаряват положителни емоции на околните.

На мен не ми трябва определена дата, за да се ощетя с 5 лева за цвете или да заведа любимата на кино или заведение. Не ми трябва определена дата, за да кажа на който и да било, че го обичам, да дам на някой нуждаещ се 5 лева, за да се наяде или да подаря яката плюшка на братовчедка ми. Да, възползвам се от тези поводи, за да правя по-големи жестове, но те са... Те са тъпи.

По дяволите, всеки очаква, че на тези дати ще получи нещо. Дали ще е внимание, цвете, балон или свирка, всеки го очаква. Като го получи се разочарова, защото не покрива очакванията, а ако не го получи се обижда.Снощи пуснах това от най-горе във Фейса и получих коментари от типа на "предател" и т.н.

Не, сладури и сладурани, любовта не е сладникав романс. А св. Валентин ни дава точно това. Розови сърчица, малки купидончета и цял набор от избити рози на повишени цени, 'щот не стаа' да не подариш цвекье на женичката, нали, ся. (и това последното е цитат). Може да съм малък и да не разбирам (и да ма я срам), но знам едно.

Истинската любов е на първо място адски силно приятелство. Романсът идва, след 3-4 месеца го няма и розовите сърчица си губят смисъла и силата. Тогава започват да са от значение неща като постоянното внимание и подкрепа, истинските щастливи моменти. Все неща, които хората забравят. Забравят, закопават навътре и на 14-и февруари се сещат, че обичат или че държат на някого.

На Коледа се сещат за семейството си и бездомните деца, на Великден се сещат за децата с увреждания, а на 22-ри април за вредите от найлоновите торбички. И като в прекрасната поговорка се получава "всяко чудо за три дни". И после хората се чудят, защо са нещастни и защо не им върви в живота.

В същото време имаме още един погубващ се български празник, който всички познават, а голяма част от нас направо обичат. Трифон Зарезан освен просто празник на лозарите, винарите и кръчмарите е и празник изпълнен с традиции.

Аз лично съм присъствал на т.нар. зарязване (много ме забавлява противоречието светия се обича, а Трифон зарязва), което си е чиста проба напиване с вино и яко плюскане с подкастряне на лози. Градският тип може да посрещне празника с малко вино и в компанията на приятели, като си пожелае берекет, макар да не става дума за лозата му.

Традиционното празнуване е адски забавно, а нетрадиционното може да започне с чаша вино и да завърши... с тежка сутрин... и следобед. Затова тази вечер ще отида да пия чаша вино с момичето, с което ме сгодиха без наше знание и просто ще и покажа, че е по-специална от другите. Както направих вчера. И онзи ден. Както ще направя и утре.

#1 lele male 11.02.2013 в 16:36:38

Г-н Темелков, Всякакси се борим да надвием Св. Валентин...Трифон Зарезан вече може да се празнува 2 пъти. На 14 февруари (по григорианския календар) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден. Любовта към чашката ще победи! Да живей Трифон!

#2 Shash 11.02.2013 в 20:06:58

Но очевидно пък на хората са им нужни тъпи празници, за да парадират с "добротата" си, която уж дават и в ежедневието. Ако с тази злоба в текста очакват да се харесат, то и те самите са доста тъпички.

#3 Блуждаещ читател 11.02.2013 в 22:15:52

+1

#6 imperiall 12.02.2013 в 12:09:27

Подари на момичето едни цветя, няма да ти падне г*зо.

#7 delight 12.02.2013 в 12:29:28

На мен не ми трябва определена дата, за да се ощетя с 5 лева за цвете или да заведа любимата на кино или заведение. ---------------------------------- 1. Пази боже да ощетиш стиснат мъж с 5 лева. 2. кино/ заведение? - пълна липса на въображение Не че нещо, но св. Валентин не го ли празнуват само гимназистите? Хайде 2- 3 години аванс давам, някои съзряват по-късно. Мисля че имаме много празници в календара, но малко са празниците за душата.

#8 Оня Дето Го Трият 12.02.2013 в 12:50:08

Дилайт Сериозно, наистина ли това си помисли като прочете тая реплика? Тоя празник май на това се крепи - не да покажеш с нещо на някоя жена, че изпитваш нещо към нея, а да се застраховаш да не вземе да измрънка, че се стискаш за 5 лв.....

#9 delight 12.02.2013 в 13:00:58

Оня, ти сериозно ли имаш нужда от дата, за да покажеш на някого, че го обичаш? Не разбирам защо трябва да има празник, за да подариш цвете. Аз показвам обичта си всеки ден.

#11 lele male 12.02.2013 в 13:02:24

Дилайт, хахаххх...Някои лози плачат само като чуят за Трифон зарезан, но всички мъже плачат, като чуят за Св. Валентин... Да вземем да си направим нашенски, български Св. Валентин, ама да го кръстим Св. Зарезан. Едни ще зарязват лозя, други - ще зарязват половинките си... Пък любовта ще си я доказваме всеки ден, досущ като автора П.С. @Мануела, наистина таз година издиша кафето. Много се политизираха, та сигурно за туй...

#12 imperiall 12.02.2013 в 13:14:02

... и балон с хелий! _________ Пича е изписал 5 страници за да НЕ й купи цвете. Ако ежедневно й подаряваше, едва ли точно по празници щеше да му е такъв проблем. Лично аз си помислих че е отскоро с нея, но може и друго да си помисля :Д

#14 delight 12.02.2013 в 13:41:32

... и балон с хелий! ------------------- Хайде пак по тънката лайсна. То за един билборд ако не се ръснеш на св. Валентин, мани, не ми го хвали празника Понеже като съм сериозна, оставам неразбрана, дано сега добиете представа как ме втриса и се изприщвам от този фиксиран ден на любовта.

#15 lele male 12.02.2013 в 14:15:59

Аз определено бих се зарадвала повече на балон с хелий отколкото на цвете... (Ако цветето е в саксия е друга работа!) Но балона с хелий за мен ще означава, че ще се смеем. Заедно! Добра идея Митак!

#16 паяка 12.02.2013 в 14:34:32

Обаче, ако няма балон с хелий, за да се смеем - се връщаме на първа точка - ще къркаме. Заедно. За се смеем. Заедно.

#19 imperiall 12.02.2013 в 14:51:53

Бих си рискувала живота да показвам обичта си с балон с хелий, но само ако съм сигурна, че мъжкото е в много добро настроение

#20 паяка 12.02.2013 в 14:52:15

Мануелче, СЕГА!

#21 YOLE 12.02.2013 в 14:52:43

Tea, а защо , когато двама души се обичат, останалите непременно трябва да им завиждат ? Не е ли по - добре да им се радват ?

Новините

Най-четените