Ти си стока на пазара за фейсове...

Мисля си, че след 50 години Facebook ще разруши напълно живота на хората, както всъщност  е започнал да го разрушава сега.

Facebook е новата мания, новият наркотик, новото бягство от реалността, от срещата очи в очи, от директното общуване.

Facebook е като едно голямо семейство, което осиновява нови дечица, нови "приятелчета", но всичко започва все повече да прилича на Дядовата ръкавичка и в един момент този розов пухкав балон, пълен с виртуални приятелства и изкуствени общувания ще се спука...

И какво ще ни залее - информация. Навсякъде. По всяко време и за всички. Бум на данни. Излишък на тайни.

Представете си хората, които отдавна са напуснали Facebook семейството, но той, както една грижовна майка пази най-малките и дребни спомени на детенцето си, е запазило всички онези малки коментарчета, постчета, отговорчета във виртуалното досие.

Сам си си избрал да се пуснеш на пазара за фейсове. Ти си стока. Ти се продаваш - купуват те онези, на които им е скучно в два часа през нощта и които цъкат на снимките ти. Плащат ти в натура.

Защото и ти гледаш, и ти като един Биг брадър наблюдаваш кой какво прави, и с кого. Все пак в семейството не трябва да има тайни.

Както и да е, това те устройва докато си на 19 и пълниш профилчето си със снимчици, безумни клипчета и нецензурирани кометари. Ти си безсмъртен, защото живееш в сърцата на фейсбук феновете си. И това те кефи.

Но сега я си представи живота след 50 години - ще имаш семейство, деца, сериозна работа и отговорности. Отдавна ще си забравил, че си имал някакъв си Фейсбук, че си споделял чрез него много повече, отколкото си искал или е трябвало. Но е било минало. Да, ама не.

Facebook те помни. И ти му липсваш. И той ще ти го върне. След 50 години пак ще има голям взрив - на изгубени животи, на възкръснали спомени и на неудобни истини.

И как ще се почувстваш ти, когато шефът ти разбере, че има достъп до пиянските ти снимки и похотливите ти постове. Как ще се почувстваш, когато видиш всичко, което си мислел и си казал, но си искал да спестиш?

Как ще ти се стори фактът, че животът ти е публично достояние и като последния нашумял филм ще отнесе критиките на "разбирачите"?

Но стига за теб, ами другите - всички, които си срещнал като сериозни и зрели хора, които обаче са имали неблагоразумието да бъдат млади, невъздържани, цинични, а понякога и откровено извратени?

Какво ще направиш? Всъщност какво можеш да направиш ти след 50 години? Нищо - ти си само пионка в играта на големите, само хартиено човече без чувства и мисли, без живот извън това, което публикуваш в нета.

Ти няма да имаш избор тогава. Само ще гледаш. А сега можеш да действаш. Замисли се колко си струва да се разкрива човек и пред кого, колко да споделяш и защо... Замисли се. 2060 наближава.

#1 neprotivokonstitucionstvuvatelstvuvaite 02.11.2010 в 10:27:42

Поредното демонизиране на "дъ ивъл" фейсбук. А какво ни пречи да живеем така, че да няма от какво да се срамуваме? И кой ни кара да правим това, което правим в мрежата? Някой е седнал с пистолет до нас, и ни казва: "Поствай това, поствай онова.". Свободата в информационното общество се крие точно в това - да водим виртуалните, а и реалните си животи така, че да нямаме от какво да се срамуваме. Какво по-хубаво от това?

#2 top4o 02.11.2010 в 11:49:45

Един съвет към Автора...carpe diem,...darling! Живей сега...отсега ли мислиш за след 50 години?..Значи си остаряла преждевременно...

#3 emo13 02.11.2010 в 12:45:03

И сега кво, да взема да се гръмна ли?! Това горе звучи като предсмъртна бележка. Я по-ведро!

#4 Kristalona 02.11.2010 в 13:11:32

Бла, бла, блааааааааааа! Някой няма ли да напише нещо интересно? Едно и също се върти + неграмотни статии и после следете "Стани автор". Новите идеи, които са далеч от ш*****те клишета не стаат! Пф!

#5 Карла 02.11.2010 в 13:27:34

До автора:Личи си,че нямаш ни най бегла представа от фейсбук опциите,а сядаш статия да пишеш Значи...1.Информацията,която споделяш,може да се настрои така,че да я виждат само приятелите ти.; 2.Всеки сам си решава кого да добави в списъка с приятели. и 3.Никой никого не задължава да поства срамни моменти от живота си във Фейсбук С радост бих се сприятелила с родителите си,с децата си или със шефа си,просто защото нямам какво да крия и съм горда с профила си

#8 GohoBG 02.11.2010 в 17:11:02

и за нероден Петко се разплакахме..., мЪЪЪка нек'ва ама всеки прави каквото си иска бе хора, чак такива проекции... след N години?! ми , ако утре умрем ко стаа който е мизерабъл в реалния живот няма как във фейсбук да е тигър, та драма няма никаква, карайте си споко напредЪ и туитър ни дебне хаха

#10 Naivnik 02.11.2010 в 19:58:00

Аз пък си мислех до сега (сигурно защото съм наивник), че истинските приятели са тези, с които се познаваш добре от истинкия живот, а не от "виртуалния". Сигурно защото съм много старомоден си мисля и това, че човек не може да има няколко хиляди приятели и то такива, които никога не е виждал. Но не се наемам да спора с "юзерите", които имат профили в фейсбук. Нека си ги имат. Нека си пишат глупостите, които дори ме е срам да чета. Аз ще си остана с малкото истински приятели и никога няма да се занимавам с поредната идиотщина наречена facebook. Sorry.

#11 JitZo 02.11.2010 в 20:23:06

Е чак пък толкова...доста пресилено...

#14 Fandrade 02.11.2010 в 23:02:53

Я, колко строги защитници на милия и незаразен вирус фейсбук Честно казано прочетох статията, защото ми грабна окото. Отдавна се отписах от голямото семейство на гостоприемната "мама" инкубаторка.. А се махнах именно защото подсъзнателното его на всеки човек се стреми да се докаже във всичко и навсякъде, защо не и във виртуалния гигант - фейсбук? Всеки "надвиква" всеки и споделя емоцийките си - билите тъжни или веселки. Ново запознанство, нови "аверчета", трупаме си "френдове" и така, така, така.. Какво по-лесно от това Хора, Вие сами си избирате в какви да се превръщате - в страстни наркомани, които не могат да живеят 2 дена без да се "логнат" или в нещо.. повече (което е абсолютно НЕзадължително условие) . Така че не се горещете толкова от една статия, с която момичето изказва мнението си, върли вам защитници на морала

#15 Rowan 03.11.2010 в 00:10:20

На поредната клонирана статия, направо си копи/пействам коментара от предната, автора не казва нищо ново, що пък и аз да се мъча с нов коментар "Всеки си има мнение и причина за него. ФБ може и да е полезно нещо ако го използваш с мярка и не обръщаш внимание на малоумниците и комплексарите. Моето пребиваване там трая около два месеца. Нагледах се на кифли които познавам лично и в реалния живот са последна дупка на кавала, но във ФБ имат 600+ фриенда и са голямата работа. Лесно е, слагат няколко поразголени снимки и пращат покани на когото им падне. Нагледах се на възрастни и образовани хора които си пилеят живота да копат виртуални ферми и киснат в социалната мрежа по 16-20 часа на ден. Интересно кога намират време за реални социални контакти, време за семейството, децата. Нагледах се и на лични драми - виртуални влюбвания и раздяли. Лошото е, че човек е воаьор - в средновековието са се забавлявали да гледат уроди и сакати, сега се забавляваме да гледаме другите във ФБ. Една сутрин като станах от леглото, вместо да започна деня си с кафе и цигара, си отворих ФБ. Следващото нещо което направих, беше да си деактивирам профила, просто държа да си започна деня с кафе и цигара! " Така че дреме ми за личната информация, филтрите, настройките и всичко останало свързано с ФБ.

#16 dedogo6 03.11.2010 в 00:38:34

И какво като някои деца-олигофрени си публикуват сълзливите истории в смахнатия ФБ?И тъпчат тъпи клипове, надрусани до козирката, с което смятат че си вдигат рейтйнга пред някоя смотана пу**а!Аз имах профил в лицекнигата, но го деактивирах.Това първо.Второ, ако си мислите ,че информацията от профила ви изчезва след определено време - не е така - тя изчезва ,но за вас , а не за тези , които са я събирали.И трето , съжалявам че си направих профил там - направих го само за да се опитам да намеря хора , отдавна изчезнали от полезрението ми, понеже нали ФБ е една такава голяаааама книга - кат телефонен указател ,ама със снимки и всякаква ненужан информация. И последно - искам да кажа не като специалист, а като човек , който е чел тук там нещо, и е питал хора , знаещи повече от него, знаете ли какво би се случило, ако някой преодолее защитата на ФБ и хакне някой як вирус, който не може да се засече веднага?Отговор - 500 милиона не, но и само 50 милиона ще реват като сарански мечки, като им починат компютрите , само заради малоумната идея като се събудят , да се логнат и да видят какво и кой им е копало по фермата.Лошото е ,че от 50 милиона ревящи ще има и 20 милиона пострадали фирми с реални загуби от простотията , наречена ФБ.Замислете се защо го забраняват и ограничават по света...

#18 ot4eto 03.11.2010 в 09:59:01

Началото на статията сякаш съм я чел през 1997. Тогава не беше фейсбук а IRC. По късно стана ICQ, по късно скайп, сега фейсбук. Все същата песен, а живота си върви.

#19 Лични финанси 03.11.2010 в 10:23:16

Някои хора не уважават собственото си лично пространство и това си е тяхната свобода. Фейсбуционисти...

#21 stg 03.11.2010 в 12:56:14

Фейсбук е инструмент, такива има много между другото брадвата също е инструмент и с нея може да се секат дърва за огрев или глави. Та всичко си зависи от човека някой могат да стоят денонощно в фейсбук и да публикуват вътре данни за всяко свое вдишване, а други могат да имат профил чрез който да намират хора с общи интереси и материали и статии които ги интересуват , според мене на първите никой не може да помогне а вторите нямат нужда.

#22 Charles Grant 03.11.2010 в 16:04:46

Естествено, че целият трафик ни се следи от спец службите. Въпросът е в това, че много други хора освен спец службите могат да научат супер много подробности от личния ми живот. Изрично съм забранил на семейството си да ползват фейсбук или да публикуват снимки там. Не мие приятно да знам, че жените които съм минал веднъж някога си в живота си и съм ги забравил ще разглеждат семейния ми албум! Единственият начин за борба срещу смукачите на информация е дезинформацията - измислено име, дата на раждане, адрес.

Новините

Най-четените