Недоволство 2.0

Недоволството е вече различно. Целта не е да се излъчат лидери и да се делегира отговорност. Няма отново да се натоварят шепа супергерои с надежди, очаквания и разочарования. Гражданската активност не е еднократно действие веднъж на няколко години.

Не работи досегашният модел на несъгласие, гласоподаване и прибиране вкъщи да се осъществява телевизионен "контрол". Стига гневно гледане на телевизия. Не на демокрацията от дивана. Изключва се автопилотът, отговорността за живота се поема на ръчно управление. Ежедневно.

Благосъстоянието в развитите страни се създава от свободната инициатива, творчество, съзидателност на хиляди хора. Всеки, който отговаря на минимални и еднакви за всички изисквания, може да създаде организация, с която да се бори за възможности. В стопанството с отворен достъп има стимули и условия за все по-ефективно създаване на стойност.

Основен източник на награди става иновирането. Политиката е управление на общите дела - процес на взимане на решения какво да се прави, за да не живеем по-зле - управление на кризи, и какво да се прави, за да живеем по-добре - политики на развитие. В отворено и открито състезание на идеи и решения паят за всички се увеличава. Магията е неизчерпаемият ресурс на човешкото въображение.

Отворен достъп в стопанството причинява и поддържа отворен достъп в политиката и обратно. Установява се двоен баланс, който освен динамични пазари създава свобода и отговорност. Гражданско общество е многообразие на икономически агенти, които се превръщат в политически активни винаги, когато интересите им са застрашени.

Класическо негово проявление са природозащитници, протестиращи срещу промени в правилата, които улесняват разграбването и унищожаването на природата. Именно в постоянен мирен сблъсък на интереси се осуетява раздаването на привилегии на малка група за сметка на всички останали, а стопанството се развива устойчиво.

Въпреки всичко свободата и отвореният достъп не са естествени за обществата. Модерни изобретения са. Естественото е да има владетел и поданик. Владетелят измисля и налага законите. Раздава справедливост, както я разбира и чувства. Определя кой какво и как ще произвежда, прибира дан. Поданикът има право да спазва правилата. Ако е послушен и има късмет, преживява. Често безчестно в оскъдица, бруталност и страх отглежда децата си и ги учи за смирената главица.

Свободата не изненадва народите. Не може да се внесе или да се получи даром. Не се предизвиква чрез ритуал, нито (с) дистанционно. Очевидно е, че нормалността не се причинява и само с ентусиазирано гласуване. Заблуда е, че не може да се осъществява също толкова ентусиазиран, постоянен, пряк контрол върху решенията, които взимат политическите лица.

Осъществяването на общуване никога не е било по-достъпно. Не е луд този, който яде баницата, а който го държи офлайн. Ако гражданите не изискват от политическите си представители, олигарсите ще продължат да го правят. Всяка възможност за непрозрачно, необективно взимане на решения и разпределяне на ресурси ще се оползотвори. Най-силното оръжие срещу кражбата и лъжата е светлината. Превенция чрез прозрачност.

Вторачването в политиката - и още повече участието само веднъж на няколко години, произвежда половинчатите резултати, в които сме затънали днес. Съгласието за живеене в обществен строй, основан на политически плурализъм и пазарна икономика, не е равносилно на произвеждането му. Преходът ни към общество на отворен достъп е като модерна съраунд система, която не сме доинсталирали. Не е изненадващо, че не се чува добре.

Липсващите отворени достъпи и свободни пазари се извоюват всеки ден. Взискателно пазаруване помага. При възможност потребяване на екологично честни продукти. От домати през социологически проучвания до политически решения. Подкрепа за монополите не се равнява на подкрепа за развитието на динамично стопанство. Неуместно е да се твърди, че пазарната икономика се проваля в България: за 1300 г. никога не сме имали стопанство с динамична конкуренция, основана на отворен достъп.

Разбиване на информационния картел от новите медии е отличен пример как се печели от конкуренция. Отворен достъп до алтернативни източници на информация притиска традиционните медии да отразяват и анализират събитията и процесите, които хората смятат за важни, по обективен начин. Репутацията на медиите, които не отговарят адекватно на търсенето на истина, се съсипва чудесно.

Свободно е обществото на активно участие в процеса на взимане на решения. На будно разбиране на причините и пречките пред развитието. Свободата е отговорност уменията и предприемчивостта да се използват за увеличаване на благосъстоянието. Борбата отново е за свобода. Естествено е облагодетелстващите се от правилата на статуквото да пречат на демонтирането им. За останалите е революцията на осъзнаването, че промяна е възможна. Пречупване на мита за незначителността.

Свободният човек, независещ от държавата, от олигарси, изправено защитава правата си. Последователно и прагматично създава, налага и спазва правилата на печелившата игра. Днешните българи от исторически шум се превръщат в архитекти на обществото на отворен достъп. Отново е интересно.

Началото на края е поставено и вдъхновява. Защото освен красиво тук е и възможно.

#3 ясминка 21.08.2012 в 10:23:13

Евала Гоше!Големи сентенции си наплескал, ама ние сме тъпи и недоразвити и не ги разбираме.Добре, че си имаме "Отворено общество" да ни отвори обществото.Напред към светло бъдеще, с Хесус в едната ръка и Свободния пазар в другата!

#4 Bobby_gBG 21.08.2012 в 10:34:46

2 Pavur Pezev | 21.08.201210:03 Неолибералистични,несвързани клишета... ---------------------------------- Не съм съгласен, въобще не са неолиберастични клишета, вика му се гражданско общество, и тази година в доста случаи го видяхме да се проявява, което всъщност е много добре. Все още е малко общество, главно от младежи, но важното е че се появява и увеличава малко по малко... А ако се развива достатъчно бързо, току виж сме успели да отложим ликвидацията на държавата и на етноса ни, като спрем антибългарските закони...

#6 Чинчифон 21.08.2012 в 12:36:21

Изумително е упорството,с което популярни автори и медии отклоняват въпроса за ОПРЕДЕЛЯЩАТА СИЛА на природните закони върху еволюцията на човека и на неговото общество.Все едно,че българи стоят над природата и че те управляват нейното поведение.Всички се преструват на богове и епидемията на глупостта е засегнала непоправимо умното ни европейско общество

#7 Оня Дето Го Трият 21.08.2012 в 12:44:00

Бойчо "...Младите трябва да превземат партиите, политиката, институциите, медиите.Или да създадат свои партии и медии, или да превземат съществуващите, но целта трябва да бъде - превземане на институциите-от народното събрание до общинските съвети.така се участва във вземането на решения,а не чрез висене по улиците пред институциите.не ПРЕД а В-там е истината..." Човече, толкова пъти съм писал тук това, но изглежда на никой главата не увира! И така и никой не ми обясни каква е логиката да си избереш едни и после да ходиш да им протестираш А някакви горе искали да "Сръчкат системата" като пускат клипчета в Ютуб и се карат с касиерки....

#8 fata morgana 21.08.2012 в 12:56:23

Съдържателно и много точно мнение на Бойчо. Излиза, че всички са навити на протести, но никой не е навит да е политик. „Искат да ви убедят, че тези институции са едва ли не собственост, бащиния на олигархията.това не е така-слава богу живеем в демократична държава, и има легитимни и легални способи за превземане на тези институции, или повлияването им да вземат едно или друго решение.” Единствено може да е полезен един протест, ако е път към създаването на нова партия.

#9 Govedo13 21.08.2012 в 13:11:18

Успех. Миле Манолов доста добре го написа. Системата гарантира че написаното в статията не е възможно. Точно за това закони и правителство медии и всичко се държи от едни хора вече 60 години. "ч" го е хванала липсата на тая пфонетика- не работи на ^ или на ö.

#11 Rigning 21.08.2012 в 14:39:39

Свободата е за шараните ... да си мислят, че са значими. 9 от 10 режима падат, защото икономически се провалят. За мнозинството храната ще е винаги пред свободата.

#13 Rigning 21.08.2012 в 14:54:02

@Teodora Boqdjiewa .. що за цитат е "Лорд Ротшилд е направил близо 130 милиона паунда залог срещу еврото, след като страховете продължават да растат, че тази валута няма да издържи…" Това да не е конно състезание . Те ДВИЖАТ Bank of England от Лондонското сити, което е отделно юридическо лице... управлява се недемократично (изненада) , ако ти е интересно как става .. в jewkipedia дори е споменато . Същото е като Ватикана - отделна държава , с отделни закони .. на 1км^2, където са всички бакни + централата и .

#16 mima 21.08.2012 в 15:00:57

Не изчетох статията, изглежда обещаващо, но доста подобни неща четох напоследък и ме домързя пак същото да сричам. Някой надолу беше писал, че трябва да се създават нови партии, сигурно и в статията го пише. Обаче... 1. Какво е партия. Това е сдружение от хора с общи интереси с цел да защитават същите тези свои интереси. В това число, по-високи пенсии, добро здравеопазване и честна политика няма как да се броят за необходими общи интереси за една партия. Общ интерес биха могли да имат сдружение на дребни търговци, или селскостопанско сдружение, екологично сдружение, т.е. хора които имат конкретни цели и идеи за това как да постигнат целите си. 2. На базата на 1. смея да твърдя, че в България не съществува нито една истинска партия. Всички така наречени "партии" са организации сдружени с идеята за светло бъдеще, но нито са наясно какво искат, нито знаят как да го постигнат. Това е защото учредителите нямат конкретни общи интереси (инвън забогатяването) и поради тази причина всяка партия започнала съществуването си след някое "ихо-ахо" е осъдена на провал. 3. Пътят към реална политика в България започва с учредяването на малки сдружения по интереси. Нека тези сдружения си поставят малка членска такса, за да могат да поемат разноските за един адвокат, който да държат на щат и да гонят държавата да работи в тяхна полза. Постепенно част от тези сдружения биха могли да се обединят и да формират партия (от онзи истинския тип). 4. С оглед на 1 и 3 считам, че протестите за момента са единственото разумно решение, докато обществото ни не стане готово да формира истински партии. И донякъде мисля, че тези протести са началото на сформиране на такива сдружения по интереси. В заключение: България не е готова за истинска партийна система, протестите са може би зародиш на такава, но не трябва да се бърза и не бива да се прескачат етапи. Може да бъдат съкращавани сроковете за даден етап, но в никакъв случай да се прескача.

#17 explorer 21.08.2012 в 15:13:34

Да се смея ли, да плача ли? Някои младежи май започват да разбират, че света съществува извън нета. За тяхно сведение, едно време по история се учеха социалисти-утописти, мисля че в 6-и или 7- клас.... после се появиха едни пирамидки в началото на 90-те и завлякоха парите на мнозина, главно в сверо-източна България. Аз лично бих препоръчал на подобни младежи първо да направят нещо, преди да "бутат" и да се въздържат от влияние в/у процеси, за които не (искат да) носят отговорност.

#18 LaForce 21.08.2012 в 15:47:53

Статията е глупава пропаганда целяща затвръждаването на системата! Запазването на икономическата власт в ръцете на малцината, затварянето на мнозината в прозрачната клетка на икономическото, финансово и мисловно робство. Основният и похват е дефинирането на границите на мисълта: насаждат се твърдения че : конкуренцията, свободния пазар, демокрацията, и други /винаги съм се дразнел на тая система за коментари защото копирането е трудно/ са "добри" и са социално полезни. В действителност всички тези изброените означават точно обратното на това което се приема за значенията им. Конкуренция - приема се че е метод за повишаване на ефективноста и че води до развитие на производствените сили. Действителност: конкуренцията е най-неефективната форма на взаимодействие, при която ресурси се хабят за направата на едно и също нещо от повече от един субект, като печели само 1. Това ще рече че обществото ни е изградено около идеята 1 да печели докато всички останали губят като в процеса се хабят възможно най-много ресурси! Само да отбележа, че всичко което ни прави хора - езикът, науката, земеделието индустрията е възникнало благодарение на кооперативното взаимодействие не на деструктивното взаимодействие каквото представлява конкуренцията - в свят където имаме такива нива/високи/ на материално производство, съществуването на конкуренция е изцяло благодарение на индоктринация и наследени болни навици от миналото. Свободен пазар - такова животно никога не е имало, пише го в учебниците по икономика, въпреки това се ползва на богато от пропагнадистите на системата. Приема се че значи - система от правила даваща равен шанс на всички участници в финансово икономическата система, които имат равен достъп да инфо, ресурси и т.н. Действителност: пазарът винаги е бил регулиран от държавата - всеки пазар - вижте данъците акцизите и т.н. - тук самата дума свободен е просто наглост да бъде използвана, оставяйки това на страна - естествените правела на икономическите цикли - максимизирането на печалбата на първо място- създават неестествено разпределение на информацията и пазарните дялове на ВСЕКИ пазар и това е нормално - просто е вградено в системата - това значи че олигополите и монополите са естественото състояние на "свободния пазар" - всичко останало което тече по пропагндните канали е просто новоговор/който е чел 1984 знае какво значи това/ Методът на сугестиката широко използван в статията ползва правенето на допускания без изричното питане на слушателя или обекта на манипулация дали е съгласен с така дефинираните твърдения.

#21 darcas 21.08.2012 в 19:43:45

Да създадем 2 нови партии, в които няма да присъства нито едно лице, участвало във властта в последните 67 г. Едната партия ще е лява, другата ще е дясна. Оттук нататакъ нещата ще се наредят.

#22 Vankata_820 21.08.2012 в 23:44:12

Белка Стрелка: Ами бачкай до откат тогава, а политиците ще ти отглеждат децата, както сметнат за добре! Иначе статията е много схематична, прочетох я за 10 секунди, по схемата й! Авторът да беше вкарал и душа в нея, освен техничност!

#23 imperiall 22.08.2012 в 01:05:38

Нещо като хипноза?

#24 veselavesela 22.08.2012 в 07:16:11

"Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите!" - надпис в соц. птицеферма . Точно такова тъпо усещане ми създаде това несвързано развяване на лозунги. Креативност няма, само шаблони и доста глупости м/у тях.

Новините

Най-четените