Извинете, защо и срещу кого протестираме?

Вероятно около 80% от студентите от СУ „Св. Климент Охридски", излезли на протест днес, няма да са в състояние да отговорят на този съвсем елементарен въпрос, свързан с конкретното им занимание в момента.

Положението в образователната ни система, и то не само в сферата на висшето образование(просто човек там някак вече е достатъчно пораснал, за да го оцени) е такова, че протестите са задължителни, спешни и неизбежни. Въпросът е: с каква цел се провеждат? Кой ги организира? Общостудентски ли са?

Когато дадена група от обществото е решила да излезе на протест, то е редно по-голямата част от самоопределящите се като принадлежащи към тази група да са наясно с какво и за какво се борят.

В конкретния случай, доколкото се разбира от официалната информация за протеста, борбата е за спешна финансова помощ, за да не се затварят ВУЗ-овете през зимните месеци.

Това категорично не е повод СТУДЕНТИТЕ да излизат да протестират! Или поне със сигурност не с демонстрация пред Министерски съвет, което навежда на мисълта за протест срещу правителството.

Неясно защо обаче, винаги дебатът за ефективното управление на финансовата помощ, получавана от университетите*, преминава встрани от елементарната връзка между некадърния (или отсъстващ!) мениджмънт и недостигът на пари.

Защо трябва да се отделят допълнителни ресурси, докато университетите си стоят нереформирани и непродуктивни? Освен университетските администрации, можете ли да посочите един друг участник в системата, който да не губи от тази ситуация?

При това положение, въпросът е защо СТУДЕНТИТЕ трябва да подкрепят администрация, която е абсурдно некадърна, бавна, негъвкава, аналогова, а на всичкото отгоре раздута и скъпа?

Независимо дали за образование ще се отделят 1.13% от БВП, по-малко или повече, важно е как отделените средства биват управлявани.  В сегашната организационна рамка на СУ, със сегашния ТИП ръководство,  допълнителните пари няма да генерират нищо друго освен застой.

Проблемът е, че правителството вече нееднократно демонстрира желанието си да раздава от и без това изтънелия бюджет, за да се предпази от политическия ефект на протестиращи хора по улиците.  И най-вероятно ще склони глава и този път.

Това би означавало, че целите на протестиращите студенти са постигнати. Дали?

*визира се винаги СУ „Св. Климент Охридски", макар и да липсват много изключения в системата на висшето образование

#1 stizi 29.10.2010 в 14:02:51

Съгласен съм с автора. Не мога да разбера, как може висшисти (част от тях изучавали микро и макроикономика) бъдещето на нацията да изказват тезата "искаме качествено образование, но да не ни вдигат таксите", "пари от дъжавата да се наливат в безумна система, от която се облагат малцина, а мнозинството излиза с лист А4 подпечатан от министър и наречени диплома и почти нулеви знания (има и изключения разбира се в дадени факултети). Доскоро бях студент и не разбирах как може за 200 лв. на година да получа каквото и да е, то и почти нищо не получих. Оказа се, че колегите които се скасваха да учат и през всичките години не изпускаха лекции и изкарваха отлични оценки, не знаят и половината от това което техни колеги бяха научили работейки по специалносста си докато учат и системно изкарвайки ниски оценки поради невъзможност да се занимават с университски задължения. Това не е правилния модел, но е този които съществува.

#2 betsun 29.10.2010 в 16:18:34

Аторът, говориш наизуст и ако си беше направил труда да погледнеш нещата по-отблизо, нямаше да напишеш поредното НЕЩО по темата... Само за сведение: искат се адекватна реформа и нов закон за висшето образование, искат се стратегии и приоритети... и малкото заблудени и излезли да протестират просто искат бъдеще в България, те показват, че има и бдни млади хора, а вие им се смеете...

#3 emo13 02.11.2010 в 12:48:30

Студентите да залягат над учебниците /или над ракията/, а не да ми разсъждават по теми, които явно са им чужди. Мнението на 20-годишен не може и не трябва да е меродавно.

Новините

Най-четените