Майдан: в защита и нападение

Преди да се стигне до пролятата кръв, по протестиращите на Майдана в Киев украинските сили на реда стреляха с гумени патрони, използваха шрапнели и палки, аерозоли. Преди 48 часа разрешиха и огнестрелното оръжие.

И ако преди два месеца основното оръжие на протестиращите беше калдъръмът, днес вече заслепяват с лазери и хвърлят коктейли Молотов. Срещат се лъкове, брадви и копия.

За екипировката си използват медицински маски, респиратори, каски. За защита на краката и ръцете използват дъски и нарязани парчета туристически постелки.

Средната възраст на активно протестиращите в Киев е 30 години. Има както съвсем млади хора, така и дядовци. Около 20% са жени.

По барикадите разпъват мрежи. Защо - за да улавят гранатите на спецчастите Беркут, за да не попадат в хората зад барикадите.

А барикади се строят от всичко - парапети, огради, контейнери за боклук, дървени трупи. Впрочем - имаше опит да се сглоби и катапулт, но казаха, че не работел както трябва.

Върху главите са нахлупени строителни каски, които се прикрепят с тиксо за по-здраво върху балаклавите, които навличат протестиращите на главите си.

Всички протестиращи културно общуват помежду си и дори сутринта няма обичайната мръсотия и боклук, за които медиите толкова много обичат да пишат.

В репортажите и снимките се виждат хора с различна посуда на главата, а някои дори бяха украсили тенджерите, които бяха нахлупили. Така народът реагира на забраната да се носят каски на масовите мероприятия според новия закон, който президентът Янукович подписа на 16 януари 2014 г.

Говори се, че от Беркут използват гайки, болтове и винтове, прикрепени със скоч към светлинните и газови гранати. Тези метални джаджи са навсякъде. Протестиращите отвръщат със страйкбол и пневматични пушки.

След Киев, пламнаха и други градове в Украйна - Лвов и Ровно. Протестиращите там превзеха сградите на областните управи. В Лвов е блокирана и казарма на вътрешни войски, за да попречат да бъдат изпратени подкрепления в Киев.

Премиерът на Украйна Микола Азаров е готов да подаде оставка, ако за това гласува парламентът, а Михаил Горбачов се обърна за помощ към американския и руския президент.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 24.01.2014 в 13:26:32

Най ми хареса коментара към една от снимките. Не достигали пари и украинските полицаи, КАКТО НАШИТЕ, сами си купували обувките. Кои обувки? Тези с които ходи на дискотека, може би. Но ако решите мога да ви представя справка за това какви пари се дават за облекло на родния милиционер [държавната поръчка и платените суми], особено пък за специалните части. Никъде в магазините няма толкова скъпи обувки, уверявам ви. Купуват се на цени три пъти по-високи отколкото струват в САЩ същите обувки на SWAT. Три пъти по скъпи в долари, не в лева.

#2 Прокопи 24.01.2014 в 13:30:29

От едната страна говеда и от другата същите... Да видим какво ще излезе. Ето как културно общуват помежду си протестиращите и колко е чисто и спретнато в центъра От един доста опозиционно настроен сайт: http://lenta.ru/video/2014/01/23/maydan/

#3 Оня Дето Го Трият 24.01.2014 в 14:35:05

Естествено само бодибилдър гледащ като теле може в такава революционна ситуация да се вглежда в чистотата по улиците....

#4 Прокопи 24.01.2014 в 15:39:20

"Всички протестиращи културно общуват помежду си и дори сутринта няма обичайната мръсотия и боклук, за които медиите толкова много обичат да пишат." Конкретно това коментирах.

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 25.01.2014 в 09:37:14

@Von Bl Не знам колко съм се превъзбудил, но ето ти моите миризливите HAIX Airpower, за да не си губиш излишно времето с обяснения кой на кого, какво купува и откъде. Предположението ти може да бъде, че имам някаква бегла представа и опит в ситуацията. Надписал съм ти ги дори, за спомен. Можеш да кажеш, че са твоите. http://i41.tinypic.com/2w74dxc.jpg Второ. Настоящия СОБТ е структура на МВР. И винаги е бил структура на МВР, макар и с други имена. Да, СОБТ има войсково обозначение, под. 72620, но никога не е било подчинено на МО. Трето. Къде видя да пиша, че има нещо лошо в това "държавата да заплаща на служащите тяхната униформа, аксесоари и оръжие"? Разбира се, че така трябва да бъде. Експликацията ми беше, че е комичен коментара към снимката, че българския полицай си купувал обувки сам, защото държавата нямала пари да му купи. Което е демагогия, невярно е, и е глупост. Купува му [или му дава пари да си купи] определени обувки, от определено място, на цена значително по-висока от тази, ако си ги беше купил ... да речем без участието на държавата. "Участие" го разбирай както искаш.

#9 Rodrigo Diaz de Vivar 25.01.2014 в 16:13:32

Добре де, Von Bl, защо си чешеш езика, без дори да провериш? На вселенския патриарх са подчинени. Има си Закон за МВР, има си Правилник за прилагане, в който СОБТ има самостоятелен раздел. Достатъчно подробно е описано кой на кого е подчинен, какви служители са и т. н. Да ти цитирам конкретните разпоредби в Закона?

Новините

Най-четените