По вратовете им ще се равняваме

Новината от тежката скука, която се ля 10 часа в ефира на БНТ и БНР в четвъртък покрай изслушването на кандидатите за главен прокурор, не е изборът на Сотир Цацаров от раз.

Цацаров не е новина, откакто Бойко Борисов го прехвали като председател на Окръжния съд в Пловдив, Уорлик му отиде на крака на гости, а Цветанов го обяви за стабилен.

Цацаров не е новина, откакто се разбра, че не отказва подслушване, поискано от политическите му почитатели, и че често съдебният му район е споменаван в Страсбург.

Цацаров не е новина и откакто стана ясно, че срещу него има толкова много сигнали, на които не може да даде смислено обяснение, че напълно се вписва в характеристиките на кръга, който го лансира.

Нима някой се е съмнявал, че председателят на Пловдивския окръжен съд е чел делото, което бившият председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова заведе за клевета срещу вътрешния министър? Има ли съмнения, че след като първата инстанция оневини Цветанов, втората - Пловдивският окръжен съд, ще се произнесе по друг начин?

Новината изобщо не е Цацаров. Новината не е и гласуването на Висшия съдебен съвет (ВСС), който показа продажната си природа още при първото сериозно изпитание. Новината не е неговият пълен непукизъм спрямо откровени нарушения на законите и спрямо жалки обяснения за заобикалянето им. Това беше ясно още от самото начало. Никой не е разчитал, че избрани в мнозинството си по заслуги към властта членове ще се противопоставят на желанията й. Напротив, загадката беше защо изобщо беше подлъган Борислав Сарафов да участва като куц кон в предрешена гонка. Но този проблем той сам най-добре ще си разреши, нали обяви, че "бърка до лакти в калта" и че разследванията го влекат. Ами нека да бръкне и да видим какво ще извади.

Новината не е в предсказуемостта на Висшия съдебен съвет, откакто още преди 40 дни най-нахално определи такива правила за избор, които да позволят Цацаров да бъде избран за секунди и без повече разтакаване. Така че театрото не беше пред ВСС, където доброволци на Кунева разиграваха марионетки. Театрото беше в заседателната зала на съвета, където

18 марионетки задаваха часове наред въпроси на Борислав Сарафов и Галина Тонева с ясното колективно съзнание, че няма да ги изберат. Същите претупаха съществените въпроси към фаворита си и приеха безкритично нелогичните му обяснения за имоти, данъци, симулации, масонски ложи, отношения с изпълнителната власт, предрешени дела и последващи присъди срещу държавата, тоест срещу данъкоплатците, в Страсбург.

Замаяни от властта, членовете на ВСС и бъдещият главен прокурор явно позабравиха кой им плаща приятните заплати, с които така уютно си живеят, и на кого дължат отчет за всяка стотинка и всяко кривване от правата на закона. Но това не е новина, това е канонът на българския преход. Правилото, подразбиращото се, омертата.

Новина би било, ако някой от 18-те гласували "за" беше казал: "Извинете, но Вие ни будалкате. Пробутвате ни измишльотини, пързаляте ни".

Единствено Калин Калпакчиев от съдебната квота си позволи да напомни на колегите си, че пропускат съществените проблеми, и беше упрекнат, че нарушава закона, а правосъдният министър, който в предишното си професионално поприще се кичеше с думата "прозрачност", го подкани едва ли не да млъкне.

За всички здравомислещи хора с усет за почтеност изборът на главен прокурор беше безсмислено разтягане във времето на една претендираща за прозрачност процедура, всъщност скрепена с нахална сделка. Политическият състав на ВСС просто демонстрира способностите си, в които никой не се е съмнявал още когато го избираха уж по най-законния начин.

Не е новина и кадруването на ГЕРБ - нагло, безцеремонно и бездарно. За 4 години тази партия, голяма част от която бе събрана от ъндърграунда и от милиционерските школи, успя да разоре всички сектори във властта и да задуши и малкото оцеляла нормалност.

Тя изряза шаблон, в чиито уродливи рамки се вместват само себеподобните. Да не би да разбрахме откъде са парите и имотите на вътрешния министър, та да разберем откъде са средствата и имотите на кандидатите за Конституционния съд и главен прокурор? Наясно ли сме с миналото на премиера, та съдим пионките му, че не са достатъчно почтени? Съвсем логично е, когато непочтени бъркат в собственото си блато, да вадят оттам само крастави жаби.

В зададената от най-високото място стъпка вече маршируват и трите власти, без изключения. По вратовете и остриганите им чела се равнява, за жалост, почти целият български народ. И това е отвратителната новина. Сигналът е към младите, към започващите кариера, към редовите служители и магистрати. Защото ГЕРБ може и да си заминат от властта, но грозната им диря ще остане - в правосъдието, специално гарантирано за още седем години. А философията на тази диря е, че законите не са задължителни за всички, моралът е от второстепенно значение, целта винаги оправдава средствата, а справедливостта е относително понятие. И такова ще е положението, докато гражданите го търпят.

Segabg.com

#5 Абе 22.12.2012 в 16:58:54

Въпроса е друг - а каква алтернатива имаме? Кой друг е "по-добър"? ---------------------------------------- Бих казал ВСЕКИ ДРУГ ! Дори наскоро видях идеята за проф. Вучков Да, и той е по-добър. Да, и ти Боби си по-добрата алтернатива на Б.Б. Поне сигурно си прочел някоя и друга книжка в повече. Казваш, че сега се крадяло по-малко. Е не е вярно, напротив краде се повече. Питай някой с бизнес по-голям от кварталното магазинче, да ти каже дали се краде по-малко. Ама го питай насаме и по възможност на открито и шумно място. Иначе ще се страхува да не го подслушват и може да те излъже. И да благодарим на ЕС, че ни дава пари за конкретни неща, та да може да се режат лентички. Ако ги нямаше европейските програми, съм готов да се хвана на бас, че нито една лентичка нямаше да е прерязана. А иначе единственото което може настоящето правителство, и най-вече Бойко (да се свети името му) е да бие тъпана колко много е свършило, колко е било трудно. но те са се справили. И то въпреки Сергей, въпреки тройната коалиция, Костов, международното положение, световната криза. Сешам се за едно време, как ни пречеше сушата, кишата и Гришата. Та и сега така. Но да прав е колегата по-надолу (или нагоре), пак ще си го изберем. И пак ще му се кланаме, ще му целуваме нозете и ще викаме, че по-добър от него няма. Еми няма! Какъвто матриала, такава и еманацията.

#6 pepe 22.12.2012 в 17:04:10

Боби, единственото по-жалко нещо от тезата, че е по-добре да изберем по-малкото зло /което вече и без това си познаваме/, което съм чел, е идеята, че виждаш ли, и без това всички крадат.

#9 Абе 22.12.2012 в 17:27:36

Голямата илюзия на тъй нареченият преход, е че има значение кой ни управлява. Не, според мен няма значение. Всички са от едно котило, и всички се кланят на едни и същи богове. Разликата е само в конкретиката. При едните ще има няколко нови милионера и фаворита, при другите ще са други, а част от старите ще го закъсат. Като цяло обаче всичко си продължава по старому. А Гейчетата и Тиквите служат само да ни намират занимавка и зрелища.

#11 aryan 23.12.2012 в 02:18:41

Преди 250 години един велик човек е написал една кратка,истинска пропита с патриотизъм и духовност книга, за да съживи един неук,прост и малодушен народ с велики предци. Жалко е че във време когато имаме достъп до неизчерпаема информация, все още в повечето хорски душици не се събудил разума,морала и стремежа към справедливост който е бил водеща сила на предците на този малодушен,прост и неук народ.Задавам си въпроса , дали не е увреден трайно генетичният материал и до кога ще съществува фразата -"да изберем по-малкото зло".Нормалните хора не избират "зло" или "по-малко зло" ,а търсят винаги доброто и стремежа към красивото и по-доброто което прави света им красив. За да разберете настоящето и да промените бъдещето ,трябва първо да опознаете миналото,Света е един и от нас зависи дали ще е красив или грозен ,а събуди се Боби!

#12 БСПедер 23.12.2012 в 04:51:30

За съжаление в България няма добро и трябва да се задоволим с по-малкото зло. А това е много просто решение. Трябва да се гласува на всяка цена и в никакъв случай за "БСП- голямото зло".

#13 БСПедер 23.12.2012 в 06:08:59

Статията е доста тъпа и поръчкова и няма смисъл да се препечатва във всеки сайт или нет-вестник. Слабостта на Позитано-20 да представи печеливша доктрина за следващите избори ги принуждава да водят политиката на оплюване и дескридитиране, което е доказателство за голямата криза в БСП. И "Южен поток" няма да им помогне на БСП-Руските мафиоти. Спасението на България започва доста забавено , едва 23 години след падането на Живков, и за съжаление от ГЕРБ, някаккъв рецайкъл на БКП. Бедният български народ! Властта на БСП елита разчита на "нова химия" в политическият процес в България. Най-добре е да си в опозиция , а партия/ГЕРБ/ съградена с послушни бивши съпартийци от БКП да ти вършат далаверите.

#15 aryan 23.12.2012 в 10:57:37

Това което виждат моите очи е ,че малката мутра Боко копира голямата мутра Путин в окупирането на всички лостове на властта ,но малкото парче земя с което разполагаме в сравнение с неизчерпаемите богатства на Русия не може да се управлява по модел на "големия брат" .Късогледството на смешните или трагични корумпирани политици е не разбирането на идеята за демокрация,те не могат да си представят как ще изтърват кокала и някой друг с идеи и морал ще управлява държавата.Това политическо котило трябва да се изхвърли от тези територии, в противен случай народа е обречен на недоимък завинаги. Има готови държавни модели които работят много добре и управляващите в тези "бели държави "са осъзнали ,че без коректна съдебна система която да гарантира справедливостта в обществото,няма как да има развитие и напредък.

#19 Оня Дето Го Трият 23.12.2012 в 14:46:28

"...И я сега да се сетим как разбита и фалирала Русия преди Путин, сега е кредитор на САЩ и отново е световен фактор. ..."" "...Всяка държава трябва да мине през период с начело хора като Бат ви Бойко, или Путин, или Чавес. Без да е минал този период, няма как да се случат следващите, където политиците са вече от европейски тип. ..." Гюлеметов, утре е Коледа, не 1-ви Април, нещо бъркаш жанра - кви са тия хуморески?

#20 Astarot 23.12.2012 в 14:59:27

Добър ли е изборът на главен прокурор? Така като му гледам визията на угоено прасе, баш си е подходящ. Поне няма да кажем "И тоя се ояде от власт." А и предшествениците му не вдигнаха летвата особено високо. В крайна сметка, кого осъдиха от значещите престъпни фигури? Галеви, дето явно имаха несъгласия с властта и накрая ги "изтърваха"... Или Маргините, дето сума години се влачат като бетер фронтоваци. Болнави излязоха милите. Има ли значение въобще кой е главен прокурор? Човек на такава позиция, има две опции: - Да играе с мафията - И да играе с мафията И 20 гарда от НСО да го пазят, същата работа. Ако играе срещу мафията, си е заминал. Ако играе с мафията, ще е облагодетелстван. Простичък избор. А и предвид, че властуващите никога не са били кой знае колко честни хорица, вероятността, да го разкарат с компромати също не е малка. Както гласеше една крилата фраза "Ако нещо зависеше от изборите, щяха да ги забранят."

#21 paloff 24.12.2012 в 07:16:14

http://www.burgasnovinite.bg/Burgaska-prokurorka-dade-na-sad-izmamena-maika-na-dve-deza.html Това е Истината за прокуратурата в България....

Новините

Най-четените