INKвизиция на работното място

Хората с татуировките... онези индивиди със "странни" рисунки по телата често са вдъхновяващи, но и неразбрани понякога. Напоследък се замислям за този предразсъдък. Чудя се защо на хората, опитващи да изразят себе си, им е трудно да бъдат полезни на точното работно място.

Сякаш човекът, който има татуировка, е втора ръка, по-малко работоспособен и прочие. Всъщност рядко говорим за това. Неписано правило - искаш ли хубава работа, направи си рисунката на скришно място или просто не я прави.

За огромно съжаление все още има индивиди, които веднага си представят закоравял затворник със зелени татуировки или симпатичен старец, чието бедро е покрито с огромна котва, под която е изписано името на някогашна любима.

Наличието на татуировка не означава липса на интелект, качества и възможности. Изразява личността, показва нещо красиво и скъпо, понякога сантиментално, изразява философия и запаметява мили спомени, запечатва образа на скъп човек, изобразява мечта, напомня колко е важна усмивката.

Замислям се и върху това, че почти на всяко място е добре оценено, ако човек има собствен стил и почерк. Просто умее да върши работата си, но го прави по свой собствен начин. Получаваш поощрение, ако се отличаваш с лични качества и собствени идеи на работното място.

Ако работиш в сферата на печата, е огромен плюс, в случай че пишеш текстовете си със специфичен стил, който да се харесва на читателите, както и да те откроява от всички останали. Много фирми търсят креативни младежи с „иновативно" мислене. Наличието на креативност е предпоставка за някаква изразена индивидуалност, нали?

Но когато имаш възможно най-отличителното нещо... до тук си. Дори не можеш да участваш в конкурс за красота, ако имаш татуировки. Нелепа история.

В мненията на хората се откриват схващания, които са забавни в своята абсурдност. Всички рок музикантите са наркомани. Татуираните са затворници. Протестиращите студенти са платени. Хомосексуалните са сбъркани. Чужденците са крадци.

Започвам да мисля, че трябва някой да се въоръжи с грамофон в ръка и да изкрещи на всички непросветени люде, че онези- татуираните хора са част от нещо специално, нещо, което е с културна стойност и е свидетелство за любов към изкуството, към себеизразяването. Лекарят с татуировка по никакъв начин не отстъпва на останалите. Понякога и тези, без татуировки, които обаче са напълно подходящи за работата си, са доста по-....неизпълнителни, да кажем.

Мъчим се да вървим към някаква модерност. Навсякъде се говори, че трябва да има бъдеще за децата, че трябва да се осигури път на младите, но тези млади никой не ги приема с характеристиките на поколението им. Защото ние - младите и татуирани, сме способни, можещи и амбициозни. Промяната трябва да настъпи първо вътре в хората.

Осъждането и липсата на толерантност, която твърдим, че притежаваме, са тъмни петна у хората, които трябва да започват да избледняват и постепенно да изчезнат, отстъпвайки място на цветните мастилени петна, красящи телата на младите.

Все пак се надявам, че не е далеч денят, в който сърцето на системата ще бъде отворено за това ниво на култура. Защото за "проумяването" и "разбирането" на татуировките е необходимо сърце, което да може да усети, да се докосне до тези красоти, съхраняващи наистина значимите за нас неща. Всеки човек е една отделна картина, един дневник, един малък свят. Нима има нещо лошо в това да добавим малко цветно мастило в понякога сивото ежедневие?

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 06.12.2013 в 08:12:21

Във "We're the Millers" имаше една персона, която си беше татуирала на корема "Гараж за пишки", със стрелка, за да не сбърка някой посоката. Изключително креативна изглеждаше. И Ентелегентна. Безспорно имаше свой стил и определено той би бил ценен в някои сфери на дейност. Принципно, който иска да се татуира. Където и както си иска. Да не ми мели на главата обаче, че заради татуировката трябва да го смятам за нещо по различно от останалите нетатуирани. Креативен, интересен, индивидуален и каквото се сетиш, можеш да бъдеш и без татуировки. Татуировката не е белег на нищо, освен на някакъв вкус. Без да коментираме добър или лош.

#2 Оня Дето Го Трият 06.12.2013 в 09:20:23

Проблема не е наличието на татуировка, а тоталната липса на вкус в нея. Няма по-бърз начин да лъснеш с лош вкус. Дрехи се сменят, прическа се сменя, 5 мин. разговор на високо ниво всеки може да поддържа. Но грозен нищонезначещ китайски знак или плетеница с вид на рисувана от първокласник са бърз начин да проличи колко ти е и акъла. В СВ-то може и да излъжеш

#3 John Smith 06.12.2013 в 09:36:04

Преди много луни си направих татос "Only God can Judge me" на гръбчето. Беше израз на моята индивидуалност и на вярата ми в свободата на личността... После си направи същата и Николета....сега всеки втори затворник има като моя татус

#4 delight 06.12.2013 в 10:35:25

Нямам нищо против татусите, даже някои ми харесват. Лично аз не изпитвам потребност да изразявам себе си чрез татуировка. В статията забелязвам някакво познато жалване. Има хора, които се изживяват като вечно неразбрани, онеправдани и жертви. Винаги готови за паради и доказване на мястото си под слънцето. И за да не бъда разбрана погрешно от някой докачлив по темата, ще кажа, че всеки има право да бъде щастлив. И не е нужно да обяснява на останалите индивидуалността си, в крайна сметка всеки гледа себе си.

#7 Оня Дето Го Трият 06.12.2013 в 10:50:32

Джон Смит Сега под твоята татуировка си добави надпис, че е правена преди на Николета. Иначе ако кандидатстваш в нашата фирма лично бих те изпъдил. Как ще ме убедиш, че не си тъп колкото Николета, щом имате еднакви татуировки Авторке, схвана ли идеята?

#8 John Smith 06.12.2013 в 11:01:53

Оня, аз на Николета и отмъстих. Татуирах си НЕПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНСТВУВАТЕЛСТВУВАЙТЕ на част от тялото, дето тя няма

#10 Borracho 06.12.2013 в 11:28:24

Оня Дето Го Трият Вие във ваща фирма голи ли ги интервюирате?!?! Няма да се учудя де. Сигурен съм, че основното ти занимание на работа е следенето на кореспонденцията, интернет трафика и социалните профили на колегите ти...

#11 kakao 06.12.2013 в 11:29:11

Страшни глупости! След всички тези клишета (в статията и коментарите) направо се чудя дали не обитавам друга планета. Имам 4 татуировки на видни места и престижна работа. Никога, ама никога и никъде не съм имала проблем с възприемането ми/им!

#12 Borracho 06.12.2013 в 11:36:41

"Как ще ме убедиш, че не си тъп колкото Николета, щом имате еднакви татуировки" Как ще ме убедиш, да работя за ваща фирмъ (е номер ено) след като останалите ги е интервюирал и одобрявал чук кат теб?!? м?

#13 Оня Дето Го Трият 06.12.2013 в 12:00:52

"Нашата фирма" да се приема съвсем образно казано. Нито търсим хора, нито им гледаме телата, нито пък мен ме вълнува тая работа. Хубаво е когато някой чете нещо да не го приема толкова буквално, щото става смешен. По-ЕнтелЕгентните със сигурност разбраха каквото исках да кажа. А Борачовци разни и без татуировки е ясно колко струват @ Джон Смит А Николета ако вземе и тя да ти отмъсти освен да вземе да си татуира "Да го д**аш Джон Смит, писнА ми!"

#14 Оня Дето Го Трият 06.12.2013 в 12:03:04

какао За да ни докажеш, че сме сноби и съдим повърхностно за хората, би ли споделила с нас какво пише на 4-те ти татуировки. Ако не те компроментира разбира се

#15 Govedo13 06.12.2013 в 12:33:15

Това е част от глупостта и лицемерието наречени фирмена култура. Някаква глупост която те карат да спазваш. Аз съм изумен от мнението на какао и съм много любопитен да разясни какво има предвид под престижна работа, в каква сфера и в колко голяма организация (оборот/брой работещи) До сега в големите западно-европейски компании с да кажем над 10 000 души работещи, не съм виждал човек на сериозна позиция с видими татуси. При нас чистачите,лелките в фирмените ресторанти и пича дето носи пощата всичките си имат.

#17 Rodrigo Diaz de Vivar 06.12.2013 в 13:23:39

Кakao, работи за някой пернишки якудза най-вероятно ...

#18 John Smith 06.12.2013 в 13:34:04

Тц... сигурно е рок звезда или рапър, нещо с иЗкуството ще е

#19 John Smith 06.12.2013 в 13:41:02

И само да питам.... защо негрите не се татуират с бял туш

Новините

Най-четените