Майчинството няма да го бъде дълго

Да си майка в България не е престижно занимание

Понякога да си баща въобще не е занимание, но носи известен обществен авторитет като например значка за членство във футболен отбор. Играл и вкарал гол във вратата на вечността. Поздравления!

Поздравления получава и майката цели две години. Скромни, но поздравителни картички. Дъвче краищата им и се утешава, че има и други по-слабо платени фрийланс занимания. После държавата похотливо й съблича родилната роба, за да я употреби за обществени цели, а дрехата накисва в киселинен разтвор - 35 лева детски надбавки. С огромен шанс за безработица с малко дете, прикрепено към СV-то, плюс две години изоставане от фанфарната музика.

Ето един друг не по-малко кисел сценарий:

Всяка сутрин в 7 без нещо виждам как спирката отсреща се пълни с народ. Повечето са жени. Не дами, а жени. Изглеждат като съвременен римейк на онези от „Жената днес" преди 30 години и „Жената зад щанда" пак оттогава. Шумолят с китайския шушляков лукс на една вкиселена от мизерия и почти невидима женственост. Нея ще опаковат в целофан на 8-ми март, за да излезе от забвение поне веднъж годишно. Дами за един ден.

В 8 пристигат мъжете им и влизат в съседното кафене. Те не ходят на работа. Ще прекарат сутринта там, за да четат обявите във вестниците или да не ги четат според степента на безизходица, която излъчват. Така до вечерта, когато ще ударят по една ракия с вкус и цвят на сярна киселина, платена със стотинковите заплати на съпругите им.

Като малко по-образовани от мъжете на бедността, жените в панелните гета и малките градове често са единственият приносител на пари вкъщи. Издържат семействата си, за да надникнат съвсем леко над ръба на дивата мизерия.

Тази мизерия ги принуждава да се разделят с децата си съвсем рано. Ако въобще се решат на родителство, детската градина следва рязко бебешката количка.

Няма как! Мама трябва да ходи на работа.

Не съм виждала нищо по-тъжно от очите на хлапетата в яслената група на дъщеря ми. Половината плачат за майките си, другата половина вече са ги прежалили. Ужасно мирише на евтина химия и стара идеология.

„Защитете (детето) от опасната неправилна нежност и чрез ръката на неговата майка го заведете в държавната институция, където ще придобие добродетелите и знанието, необходими за един истински гражданин."

Кога мислите е казано това? През 1796г. Това са думи на двама леви френски революционери, цитирани в „Преглед на родителската безотговорност" от Радослава Петкова.

Тогава още става ясно, че майчинството няма да го бъде дълго.

Социализмът топло прегръща този сценарий. Отпускаше на майките една съвсем кратка физиологична въздишка след момента на раждането. Тогава бяха построени стотици детски заведения за декор на този убийствен театър, който безвъзвратно прекъсна връзката на детето с естествената му среда - майката и семейството.

Постсоциалистическите общества възпроизведоха охотно постановката, макар и без нови инвестиции. Така майчинството от състояние на духа се превърна в неблагодарна епизодична роля.

Не така мислят, обаче онези 200 000 бездетни семейства в България. Въпреки, че ежедневно газят из локвите киселина по пътя, имат своя голяма мечта - да родят ДЕТЕ.

Чакали ли сте някога на опашка пред вратата на знахарка, известна с мистичното си влияние върху детеродните функции на хората? Въздухът трепти от отчаянието и надеждите на хората без деца. Ловят се за невероятно тънки сламки в битката си за потомство. По-съществените възможности са прекършени от политическата ирония по тези въпроси. Там долу, под нея потъна смъртта на родилките през последната година, там студът е сковал в смразяваща схватка майките, отглеждащи деца с увреждания и тези, които не могат да имат свои собствени. Защото майчинството тук е потопено в стъкленица с киселинен разтвор.

В нея умира нацията ни.

#2 Оня Дето Го Трият 21.02.2012 в 12:43:55

Дали има някой грях в тая държава, за който мъжете не са главните виновници? В съседната статия разбрахме, че не ги бива за в телевизията, тук не ги бива и за татковци А простата истина е, че ако някоя не е случила на добър татко, проблема си е единствено в нейния кофти избор на татко за бъдещото детенце.... тая работа с обобщеното плюене по българския мъж не я толерирам. Мойта съвест не може да носи тежко

#4 dindi19 21.02.2012 в 13:06:29

Боза, без никакъв смисъл!!! Майка съм, детето ми ходи на градина и не смятам, че съм му прекъснала каквито и да е връзки. Като имаме деца, та какво? Да се заврем вкъщи докато станат на 18 ли??? П.П Само преди няколко дни пък статията за френското възпитание (стил не угаждайте на децата си и имайте личен живот) се мъдреше тук, сега тази глупост...Противоречия, осъждане и тъпи съвети. Задръжте си ги за вас!

#5 Мина 21.02.2012 в 13:47:24

"Поздравления получава и майката цели две години. Скромни, но поздравителни картички. Дъвче краищата им и се утешава, че има и други по-слабо платени фрийланс занимания. " Само да добавя, без да обиждам никого и така между другото, че тези "поздравления" в Холандия например продължават ... 4 месеца (1 от които ПРЕДИ раждането, а 3- СЛЕД)!!! Ами.... без коментар.

#6 nakadetaka 21.02.2012 в 14:07:15

Мина, стана ми интересно - а в какъв размер са тези поздравления първите 4 месеца и каква е месечната сума на детските след това в Холандия?

#7 nakadetaka 21.02.2012 в 14:10:23

защото това, което аз знам от преди е Размерът на детските надбавки се определя както от възрастта на детето, така и от годината в която е родено. За всяко дете, родено на/след 01.01.1995г., сумите за тримесечие са следните: 0-5г. – 194.99 Е 6-11г. – 236.77 Е 12-17г.- 278.55 Е и мисля,че всички ще се съгласим, че ако взимаме за дете между 200 и 300 евро ( а не по 35 лв.) - сме готови да минем направо на детски надбавки след 3 месечно майчинство, нали? :-)

#8 MiaWallace 21.02.2012 в 15:05:35

Ей, не се спряхте, значи! Драма до драмата. Ама кой ви спира - стойте си вкъщи докато детето ви завърши гимназия, университет, създаде семейство, че и след това, защото внуците на вас ще разчитат Две години майчинство хем са ви малко, хем след това връщането ви на работа ви се струва трудно. Който има желание за дете, намира начин. Не само на българските жени им е трудно. И да, стига сте обвинявали мъжете в живота си за собствените лоши избори, които сте направили. Като се омъжваха всички тези недоволни жени, спяха ли?

#11 nakadetaka 21.02.2012 в 15:22:25

Христо, много ти се моля обясни ми как точно 100 евро на месец са по-малко от 35 лв. - холандския стандарт ?! - по ни е евтина на нас храната? Или са ни ниски наеми, сметки за ток, парно, телефони, бензин? Или са ни много високи заплатите? Излагате се вече - казвате на черното - бяло!

#12 Мина 21.02.2012 в 15:35:08

Накъдетке, признавам си не знам точни числа! Но доколкото съм чувала тези 4 месеца си получаваш заплатата, точно колкото ти е. Ако обаче искаш да вземеш още майчинство/башинство- то е неплатено, а и никой не го прави, или по-точно го проточват с години през които не работят (и не им плащат де!) по един ден в седмицата. Така, че на практика жената отсъства само 4 месеца от работа, а после обикновено и двамата родители почват да работят по 4 дни в седмицата и го дават на ясла (още на 3 месеца!!!) през останалите непокрити 3 работни дни в седмицата. Не съм чувала баби и дядовци да помагат! Също така не знам точно колко са добавките, но съм чувала, че хич не са много- около 100 Евро на дете. Като се има предвид колко малко е това в сравнение с цените и заплатите тук... Ами например детските обувки НЕ СА по-евтини от тези за възрастни- доста безумно, но е така... И за нищо и никакви обувчици- около 40 Евро, така че 100 си е направо едно голямо нищо!

#13 Мина 21.02.2012 в 15:37:53

и мисля,че всички ще се съгласим, че ако взимаме за дете между 200 и 300 евро ( а не по 35 лв.) - сме готови да минем направо на детски надбавки след 3 месечно майчинство, нали? :-) ---- НЕ, абсолютно НИКОЙ не прави това нито е съгласен, след като както вече казах едни обувчици са минимум 40 Евро. А да не говорим колко Евро на месец ти отиват за наема/изплащането на къща/кола/застраховки за детска градина (безумни суми, затова повечето хора дават по 2-3 дни децата си- иначе е много скъпо!) и т.н.т.т.н.т. Говорим за числа с 3 нули.

#14 nakadetaka 21.02.2012 в 15:47:04

Мина :-))), колко мислиш, че струват тука едни детски обувчици?? :-) за 35 лв. мога да му купя едно НИЩО! Хората масово минаха на втора употреба. 15 лв. струва възможно най-малката кутийка Лего. Навсякъде по света се спекулира с цените на детските стоки, защото е ясно,че последния, които бихме искали да лишим от каквото и да е - това е детето ни. Но моля ви - нека не става гротеско! Цените в БГ не са нито ниски, нито релевантни на заплатите тук. И за разлика от Холандия, Германия, Англия и където и да се сетя - тука намаленията са от 200 лв - на 178 лв. При теб не е точно така, нали? :-)

#15 dedogo6 21.02.2012 в 15:52:31

@Мина, провокира ме с това - 40 Е за обувки. Последните ботушки на детето ми ( не китайски, български, много качествени) ми струваха 72 лева - цифром и словом (той носи 28 номер).Това е около 37 евро, при сегашната ми заплата(около 320 евро).Може стандарта в Холандия да е висок, наемите високи,кредитите и т.н , ама на мен по евтино ли ми , отнесено обувки/моята заплата ,или на холандеца , обувки/неговата заплата? Нямам желание сега да споря за стандарта на живот, и кой колко работи, но сравнението , което даваш с обувките е направо неуместно.

#16 nakadetaka 21.02.2012 в 15:53:08

. "А да не говорим колко Евро на месец ти отиват за наема/изплащането на къща/кола/застраховки за детска градина (безумни суми, затова повечето хора дават по 2-3 дни децата си- иначе е много скъпо!) и т.н.т.т.н.т. Говорим за числа с 3 нули." хахахах, ама наистина на нас тук подаряват ли ни апартаментите, колите, стандарта на децата ни??? Мисля, че при цифрата 35 лв. на дете на месец (при условие,че процедуратаз, за да ги вземеш е толкова усложнена и налудничева, че от нея се възползват само и предимно българите от ромски произход) е налудничево да спорим с цифри колко е еди кое си тук, колко е еди кое си там. Била съм много пъти в Холандия, имам приятели, които живеят там - горе доли имат една добра социална политика като цяло.

#17 dedogo6 21.02.2012 в 15:53:27

nakadetaka , изпревари мЪ..

#18 lele male 21.02.2012 в 16:36:14

Коментари @ 9 - Мия и @10 Христо - Статията няма да коментирам... объркана ми е. Народът е казал: Който няма воля, всичко му е неволя... Всеки ден наблюдавам п*ткопотока към Техническия и гледката е доста жалка... Гримирани, фризирани, наконтени - ОК, обаче като им погледнеш ботушките, не са пипнати т.е. лъсвани от първият лански сняг... с едни големи, грозни и бели петна... Та ... мисълта ми е, че ги мързи обувките да си лъснат - деца ще ми гледат... @10 Христо - относно: Не е ли въпрос на личен избор раждането на дете!? Личен избор на двама, които се обичат!? Преди 25-30 години така беше, сега как е!? Преди време не бяхме такива материалисти... Сега кризата ги кара да се женят и по любов даже...

#21 lele male 21.02.2012 в 17:21:57

@ Христо - Хайде, че обърнахме форума на БгМама! И клуб на пенсионера... Най-най-гадно на мен лично ми е, че някои жени възприемат децата като брадавица т.е. хем пречи - хем си привързан към нея, защото видиш ли била важна част от тялото ти.... Чух това от едно силиконово "мамче" в един ресторант преди време... Абе живи и здрави...

Новините

Най-четените