Кабинет в сянка

Откъде ви е познато името Йонко Грозев? Известен български адвокат, а сега и защитник на руската пънк група Pussy Riot, която съди Русия в Страсбург - пънкарките настояват руското правителство да бъде признато за виновно, че е нарушило техните права - свобода на словото, справедлив процес, зачитане на личното достойнство.

Освен това Грозев е и член на ръководството на "Движение България на гражданите". Точно така - освен това. Защото партийната "кариера" не е добавената стойност на юриста, който е магистър по право от Харвард. Той е добавената стойност към партията, основана от Меглена Кунева.

Значи ли това, че Грозев ще е министър на правосъдието, ако, хипотетично, "България на гражданите" спечели изборите? Не, не знаем дори дали ще оглави листа. Всъщност пет месеца преди изборите нищо не знаем. В "Движение България на гражданите" - млада партия, българите разпознават лидера - Меглена Кунева.

Медийната стратегия на партията е наистина странна - преимуществено в телевизионните изяви, където публиката е най-многобройна, участва само г-жа Кунева. Неясно защо движението, което претендира да е събрало цвета на нацията, не ни го показва.

Ако изключим Тома Биков, който говори по пресконференции и има няколко тв участия, и Грозев, познат, защото е адвокатът Йонко Грозев, дори активистите на партията вероятно биха се затруднили да изброят десет имена от "цвета на нацията", без да се запънат. Разбира се, и Даниел Вълчев, лице от правителството на Царя.

Къде ви е кабинетът (в сянка)

Редно беше след изборите за президент от "Движение България на гражданите" да започнат да налагат тези нови имена. Добър прийом за това е британската практика на "правителството в сянка", съвършено неизползвана на родна почва.

Това е и начин една партия да покаже нещо особено важно на избирателите си - че разполага с кадрови потенциал от опитни хора, способни да управляват, със съответната експертиза. Без значение какъв процент й дават социолозите.

"Кабинетът в сянка" показва доколко опозиционните партии са адекватни, подготвени, в час със събитията, създава им репутация и тежест. Държи ги във форма, тъй като се налага да коментират по същество всяко действие на колегите си от правителството, не ги оставят на мира нито за миг. Като добър спаринг партньор.

Не ви ли сърби езикът да попитате Сергей Станишев кой ще му е финансовият министър, ако БСП управлява? Дали би сложил отново Емилия Масларова за социален министър дори и в кабинет в сянка?  Ами кой от двамата бивши икономически министри би избрал за съответния пост в правителството в сянка - Румен Овчаров или Петър Димитров? И какъв пост смята да даде на Росен Карадимов - вицепремиер и министър на икономиката или министър на правосъдието?

БСП, втората по електорален потенциал според всичките социологически проучвания, би трябвало да ни покаже резервното правителство. Особено предвид нервността, която цари сред тия социалисти, които вече са наясно, че този парламент ще им е последният. В "Труд" те са наречени Абсолвентите.

Първият опит на Станишев да присади този британски калем - кабинет в сянка - на родна земя беше през 2009 г. Тогава той обяви, че ще ръководи 16 министри в сянка, след като изпълнителното бюро одобри създаването на 16 съвета - нещо като "министерства". Тогава ИБ не обсъди дали соцминистрите от тройната коалиция ще оглавят тия съвети, дори витаеха идеи да има нови лица.

Нищо не излезе. В партията, разединена заради загубата, бушуваха бесове, Станишев се бореше за лидерското място, а бивши министри в парламентарната група всячески пречеха.

Известно време БСП прекара като в кататоничен ступор, а сега е чудно откъде ще намери свежи нови лица, които най-сетне да сложи начело на листите и така да подмени цяло едно поколение, превърнало политиката в своя кариера, верую и начин на живот. Какво да се прави, дори др. Първанов призова още като президент, че е време политиците на прехода да се оттеглят... И май даде личен пример, последван от Ахмед Доган.

Между другото, създаване на кабинет в сянка беше обсъждан в ранните години на демокрацията у нас, но СДС така и не го осъществи на практика. А в момента СДС може би трябва да събере всичките си членове, за да сглоби "кабинет в сянка". Чудно какъв ли министерски пост би могъл да заеме Емил Кабаиванов...

Що се отнася до ГЕРБ дали не трябва Бойко Борисов да ни каже дали би взел всичките си министри в един кабинет в сянка - в случай че загуби изборите. Или Борисов и този път ще избере тактиката като през 2009-а - депутатите са едно, правителството е друга работа и "никой да не ни се бърка".

Представете си, че сте колебаещ се гласоподавател и дори не харесвате Бойко Борисов. Но ето днес той обяви кабинета си и какво виждате там - едни умни, с добро реноме и опитни професионалисти. Какво бихте си казали - защо пък да не гласувам за този отбор?!

А може би Борисов и този път ще позволи на някои кръгове да си изберат министрите? Няма да е за първи път, нито само при ГЕРБ. И това е сред причините да си нямаме кабинети в сянка. Зоната на здрача дава поръчките.

#1 паяка 13.02.2013 в 10:12:21

"Кадри няма. Няма кадри" Това не е вярно. Джон Смит е готов още от миналото лято, ние също.

#2 pixie 13.02.2013 в 12:27:11

Даниел Вълчев е лош избор за представител на нова партия, тъй като не е ново лице. Освен това ще остане в историята като министърът на образованието, който се опита да ремонтира нещо, но всъщност натвори една огромна простотия и заради това е просто вреден като политик. Друг е въпросът, че му позволиха да наложи въпросната простотия и тя е факт до ден днешен. Нито един следващ министър не прозря порочността на тази практика и не се опита да я премахне. Говоря за делегираните бюджети. В началото идеята за създаването им може да е изглеждала добра, но практиката показа с годините, че делегираните бюджети създават идеални условия за корупция и субективизъм при оценката на работата на учителите и съответно заплащането им. Освен това броят на учениците определя бюджета на училището и парите, както вече прочетохте в една друга статия в "кафето", вървят след ученика. Учениците знаят колко "струват" на училището и че парите за тях са особено важни за училището, а това пък ги кара да се чувстват недосегаеми. От възпитателна гледна точка също неприемливо. Ама това съм го споменавала и преди. Общо взето има доста бивши министри с гафове, ама каква полза от това, като не излизат нето от парламента, нито от политиката изобщо. А преместването от партия в партия присъщо на политическите к....и. Е, как изобщо да отидеш да гласуваш като ги има във всяка партия? Така че не виждам Мегленчето Кунева на какво се надява като е тръгнала, повтарям се, ама, със стари к.....и нов бардак да прави?

#3 Govedo13 13.02.2013 в 14:18:02

Даниел Вълчев от външно-търговския отдел на ДС ще е добър сподвижник на Пръмова> http://www.frognews.bg/news_51463/Noviiat_politik_Daniel_Valchev_INKO_i_drugite_aferi/ Новата ДС партия набира сила, време е Буда да си ходи както си тръгна и Гоце и да се отвори път на младите труженици за изграждане на комунизЪма, хвала на такива другари. Евала и за Йонко Грозев, по правило във всяко ДС правителство трябва да има и някой братско-американски агент като Дянков и Младенов в това на Буда. С толкова загрижени за бъдещето политици България ше се оправи, на всеки подкрепил ги по кофа вазелин след изборите, така оправянето не боли много.

#4 Desislava Petrova 13.02.2013 в 16:13:55

На партията на Кунева се дава прекалено малко медиина изява и то в медии, които нямат нищо общо с ГЕРБ, ДПС и Дилян Пеевски! Когато си ограничен на този така наречен фронт, как искате да се показват всички лица от партията. Това, което е написано в текста важи, когато имаш наличната свобода като време и като брой медии. Да не говорим, че в различни представители на четвъртата власт за интевю се искат пари и то доста, което е отвратително! "България на гражданите" и Кунева са реална алтернатива на сегашните арогантни и самозабравили се управляващи! Нова формация са, интелигентни люде са се събрали и имат качествени и граждански идеи и мисли! Бойко си е диктатор, като и да го гледате, извън медиините му пози! Не се заблуждавайте! Всички важни решения се взимат по телефона, като решението за гласуването за Белене по ТВ 7 "НЕ, НЕ, НЕ". Притеснително е и какво мислят хората, които ръководят Борисов и му нареждат по телефона какво да прави! Там е заровено корупционото и тъмно куче, не само на днешния ден, но и на прехода! Станишев - той Станишев няма ден трудов стаж, упражнява се в говорене и "управление" вече десетилетие и вече започва да придобива някаквъ кураж да говори поне. Той за мен не е министър председател. Той е нещо като Плевнелиев - зависим, мек, лигав, мънкащ, празноговорещ. ТА на някаква база на всичко гореизложено, "България на гражданите" ми се вижда много добър вариант за гласуване през лятото.

#5 Borracho 13.02.2013 в 16:36:55

"България на гражданите от Държавна Сигурност и с лидерка една обгрижвана комунистическа снаха, понастоящем банкерка, госпожа Меглена Кунева - Пръмова!"

#8 AlahAkbar 14.02.2013 в 12:10:58

Таз партийка смърди яко още от главата на рибата - Пръмова. Тия дет си ги написал са политически трупове в по голямата си част.

#9 leibstandarte 14.02.2013 в 13:12:18

Сергейчо, Пръмова... Айде стига с тия комуняги вече.

#10 Govedo13 14.02.2013 в 14:26:00

Забавни сте наистина, щом още има "верващи" на ДС сладурите. Или сте платени драскачи или толкова ограничени че си ги заслужавате такива партии. За съжаление предполагам,че е второто.

#13 iii_krv 16.02.2013 в 07:50:51

Бай Миле, некое топло местенце тип "Солунска Митница" не е ли по- добро решение, отколкото брулено от всякакви ветрища министерско кресло?!

Новините

Най-четените