Умножение на излишното дърдорене

Нищо, от написаното тук няма значение. Нито текстът, който четете в момента, нито коментарите под него. Демокрацията махна преградата пред словото и думите се разбягаха като пилци: енергични, свободни и напълно безстопанствени.

Ние бързо свикнахме да изразяваме мнение, но между най-стройната теза, подплатена с аргументи и опакована в изящен изказ и най-грубия и хаотичен бакалски жаргон на неграмотния словоблудец няма разлика. Защото словото се обезцени.

Дали ще го сипеш на килограм или внимателно ще го теглиш е все тая. И в двата случая остава усещане за емоционален  шум, лицемерие и профанност. Вече априори сме убедени, че ни лъжат; престанахме да слушаме, но продължаваме да плямпаме.

И ако ние с вас можем да си позволим спокойно удоволствието от това упражнение, за определени хора то е недопустимо. Тези дни уважаваният математик проф. Михаил Константинов, шеф на държавната фирма "Информационно обслужване", стана автор на странно изказване. Ако алтернативата на ГЕРБ била Тройната коалиция, той щял да направи всичко възможно това да не се случи.

Прав е премиерът Райков, че наетите от държавата имат същите политически права като останалите български граждани - на лични политически убеждения, но въздържанието да ги споделят безотговорно не е право, а задължение за някои от тях. И началникът на държавната фирма, която има отношение към изборите, определено е в това число.

Професорът вероятно има куп логични основания за изказването си, но авторитетът на поста му изисква по-сериозна отговорност към стойностите, пък било то и само на думите. Единственият резултат от подобни приказки е умножението на излишното дърдорене. Един математик трябва да си дава сметка за това.

Разбира се, г-н Константинов беше вербално порицан, но запази поста си (засега - бел.р.). Което показа непреходността на родната аксиома, че думите са величини без стойност. Но каква ли стойност биха могли да дирим, след като при драматичното си подаване на оставка самият г-н Борисов наду грандиозен словесен плондер с планиран срещу него атентат от страна на опозиционен лидер.

Отново да напомним - няма значение кой ви е по-симпатичен в случая, един премиер просто няма право да използва трибуната на Парламента за такава абсурдна политическа атака. И не защото недоказаните обвинения са елементарен пропаганден ход, а защото хората на висши позиции трябва да внимават какви ги плещят.

Едно от най-големите прегрешения на т.нар. "политическа класа" у нас е допускането думите напълно да изгубят стойност. Между хапливото партийното заяждане и държавното празнословие има огромна разлика. Не беше толкова далеч времето, когато ние с Вас ясно съзнавахме цената на говоренето и търсехме сметка.

Една реплика за танкове коства поста на един дърдорещ президент. Днес обаче вече сме претръпнали. Безобиден гимназиален учител може да загуби поста си заради харлем шейк, но никой държавен служител не е застрашен от това, независимо от словесния шейк, който забърка и плисне в пространството.

Дали премиер ще ходатайства за митничар-футболист, полицай ще нарича някого престъпник в служебно клипче или математик-преброител ще изявява политически пристрастия: думите пет пари не струват. Как тогава очакваме да формулираме приоритети, послания, мечти? С жестомимичния език на немите ли?

#2 Public Enemy 21.03.2013 в 10:27:44

През последните четири години прагът на търпимост срещу безочието и наглостта на практика изчезна. Причината е, че премиерът Борисов обсеби всички информационни канали и в резултат роди политическа апатия сред населението. На никой не му пука вече дори и министър да застреля някой на улицата. Проблемът не е, че държавен служител има позиция, а че държавният служител, който отговаря за преброяването по време на избори е явно, категорично и непреклонно пристрастен към една от партиите. Това е все едно преди мач ЦСКА - Левски съдията да каже, че ще направи всичко, за да спечели Левски. Иначе математици у нас много. Търсят се некорумпирани.

#4 паяка 21.03.2013 в 13:15:43

А това пък какво е!? Не излизат ли в неплатен отпуск, дококо са депутати!? Нали затова дебелото медийно момче стана отново следовател!? Излиза, че преди да влезат в парламента са били безработни!? "Доскорошните депутати масово се регистрират като безработни на борсата. Засега най-много са от ГЕРБ, показа проверка на „Труд". Всички те ще получават максималното обезщетение - 1200 лв. месечно, тъй като са били осигурявани на над 2000 лв. брутна заплата. Държавата ще ги подпомага между 6 месеца и 1 година в зависимост от трудовия им стаж. Депутат от ГЕРБ, пожелал анонимност, съобщи, че ръководството на партията е посъветвало повечето бивши народни представители да се регистрират в бюрата по труда, за да имат законни доходи по време на предизборната кампания. Така на практика държавата ще плаща на тези активисти, докато работят за ГЕРБ. Величка Шопова и Зоя Георгиева от ГЕРБ вчера събраха очите на безработните, като чакаха заедно с тях на опашка, за да се регистрират в бюрото по труда. Румен Такоров от БСП и Ердоан Ахмедов от ДПС ще се регистрират в понеделник. От най-голямото бюро по труда в София - “Изток”, казаха, че при тях още няма регистрирани депутати, но ги очакват в близките дни."

#5 паяка 21.03.2013 в 13:17:09

не "дококо", а докато, ама се шашнах...

#7 lele male 21.03.2013 в 16:20:51

То бива, бива ама ДРУГАРИТЕЕЕЕЕЕ ОТ УЕБКАФЕ!!! Наистина, ако не вземете меркИ срещу този кукундрел, ще спра и да ви чета... много от НОРМАЛНИТЕ хора ще спрат да ви четат...камо ли да пишат.... д'еви изтрещелият дъртак

#8 Curel Drъw 21.03.2013 в 16:26:16

Глас ФПОСТИНЯ

#9 Зелен Бетон 22.03.2013 в 04:57:24

> Едно от най-големите прегрешения на т.нар. "политическа класа" у нас е допускането думите напълно да изгубят стойност. Вярно. Но ТЕХНИТЕ думи. Не всички думи. Сред цялото вавилонско стълпотворение от думи в публичното пространство има достатъчно, които си заслужават да се чуят и прочетат. И ще продължава да ги има. А и все още има тук-таме по някой като Валери Петров, който като каже едно простичко изречение, цяла България притихва. Така че думите не са престанали да имат стойност. Мнозина престанаха да осъзнават отговорността, която носят, изричайки ги. То е друго. _______________ Що се отнася до проф. Константинов, той явно се разболя от типичната за властовата прослойка болест: самочувствието, че е хванал Господ за шлифера. Сигурно е много заразно. А беше време, когато се явяваше по медиите като сдържан, но очевидно знаещ и мислещ експерт, и вдъхваше уважение с умението си да изтъква важните аспекти на проблемите, както и да насочва дискусиите в смислена посока. Звучеше като един от малкото приятно трезви гласове в политическата говорилня. Но явно имунната му система не издържа. И това си пролича не толкова по изцепката относно партийните му предпочитания, колкото по начина, по който реагира на обвиненията. Ироничното е, че тези, дето го обвиняват, са значително по-болни от него. Но това не го оневинява. Разбира се, в основата на целия епизод стои простият факт, че Константинов е неудобен някому и се правят опити да бъде изолиран – по типичния за родната политика клюкарско-провинциално-подмолен начин. Едва ли някой се съмнява в това.

#10 daysydogy 24.03.2013 в 21:23:22

Кофти е когато изтървеш някоя иначе вярна констатация или думи, които наливат вода в мелницата на такива опоненти като дпс и бсп..., затова да си сърба попарата.

#11 Ингве 25.03.2013 в 22:19:42

Умно, дори мъдро! Статията удари точно в десетката! Няма да мине много време и всеки ще си получи заслуженото за ВСЯКА излишна дума, която е изрекъл.

Новините

Най-четените