Защо гръцката криза ни радва?

В последните месеци редица политици, телевизионери и драскачи се занимаваме с темата за Гърция. Наблюдавайки този процес, у мен буди недоумение, защо по дяволите, ние българите, скачаме от щастлие, че съседите са изпаднали в такава тежка ситуация.

Уж сме патриоти и националисти, а зададе ли се празник и хукваме към южната съседка, защото при тях било по-евтино. Е защо? Нали ни писна от протестите им? Нали всяка вечер като гледаме новините и си пием ракията им теглим майните? Не разбирам! Положението при тях е тежко, затънали са до шия, но протестират.

Виновен ли е обикновеният грък, че дълги години го е управлявала една шепа недалновидни политици? Не е. Свикнал е да живее добре и сега си защитава интереса - с право, без право, това е.

А ние кога последно се събрахме на масов протест и си изразихме публично мнението?

Или понеже при нас е земен рай, няма нужда да го правим! Някои казват, че гърците ги мързяло да работят. Ами нас българите като не ни мързи защо ходим да им слугуваме, защо им чистим кенефите и им подгъзуваме!

Аз не съм чул грък да дойде да работи в България по строежите, не се сещам и за случай, в който българска домакиня да е наела гъркиня да й гледа децата или да й глади дрехите. А Вие?

Забравяме като че ли тези хилядите българи, които имаха възможност да изхранват семействата си у нас, припечелвайки от гурбета си в Гърция (а някои и все още го правят), забравяме, че изкараните с пот от тях пари се вливаха и в българската икономика.

Тъжно, но явно паметта българска се оказва твърде къса. Знам само, че колкото и да се тръби, че са зле и колкото и да се драматизира положението, са светлинни години пред нас, а ние българите, като не виждаме гредите в своите очи, се взираме на хората в сламките.

#2 Borracho 17.02.2012 в 11:56:55

Обикновения грък може да не е много виновен, но е ял сладка баница 20 години. Не са си задали въпроса от къде идва таз баница и колко струва, просто са папкали и са се веселили нон-стоп. Никой не им е виновен, че са тъпи. И няма нищо лошо в това да им се посмеем на тъпотията, че 20 гидини ни писна да се смеем сами на себе си само.

#3 John Smith 17.02.2012 в 12:08:26

Радой Ралин го е казал: Прабългарин ебе славянка, на една полянка. Вади -тури, вади -тури....и се народили чокундури. Хем мързеливи, хем крадливи и... безкрайно зависливи.

#4 tytyrytka 17.02.2012 в 12:42:52

братле, някой преди теб се е сетил и написал по-дълга и ка4ествена статия от тебе в:http://www.dw.de/dw/article/0,,15745596,00.html и на няколко места грешиш: те НЕ са на светлинни години от нас и ние все пак си оставаме патриоти, тези бедните, дето нямаме имоти по тяхната ривиера, наясно ли си?

#6 Оня Дето Го Трият 17.02.2012 в 12:54:19

А оня дето строеше магистрали кога ще ни построи магистрали като гръцките?

#7 nakadetaka 17.02.2012 в 13:39:53

към коментар номер 1 Щом те са виновни,защото са си избрали управляващи, които са им дали стандарт на живот (който сега със зъби и нокти бранят) - ние, които също май си избирахме, а не ни ги пускат от небето имаме само да мълчим (което и правим ден след ден - до оскотяване).

#9 My Majesty 17.02.2012 в 14:28:03

Само глупак, нищо не разбрал и не извадил като поука от историята, може да се радва, че съседна нам, православна държава е в криза, а друга наша мюсюлманска съседка набира инерция и открито заявява претенции за ТОТАЛЕН лидер на Балканите.

#10 lele male 17.02.2012 в 14:33:18

- Защо Гърция не успя да получи последния транш помощи от ЕС и МВФ? - Защото никой грък не работи достатъчно дълго, за да попълнят съответните документи... Радва ни, защото кризата все обикаляше по света, но после се връщаше в България и казваше: - Е-е, където и да ходиш, каквото и да правиш, най-хубаво си е дома! Айде да постои малко и при съседите...

#11 Оня Дето Го Трият 17.02.2012 в 14:38:21

Majesty Има една дребна подробност, че мюсулманската съседна държава е тотален лидер, щото там се бачка здраво напоследък, а не защото бият чела в земята и ходжа вие. А съседната православна държава е зле не щото има заговор срещу православието, а щото за 13 и 14 заплата трябва и да се поработи малко. Обаче с тия аргументи тип Атака спора малко безмислен.....

#12 My Majesty 17.02.2012 в 14:51:21

До Оня Дето Го Трият: Ти пък запомни, че причината за проблемите в БГ и Гърция не се крият в мързела. Това че масово промиват мозъци с тази мантра говори колко лесно се манипулира народонаселението. Турция има СВЕЖА кръв. Раждаемостта е ГОЛЯМА, а това е МНОГО, МНОГО важно. Освен това не е ограничена от квоти и през последните 20 години сериозно е поддържана от САЩ. Защото преди 20 години могат българските турци да ти разкажат какво е било там. А за в момента и аз мога да ти кажа. Ямбол е близо до Одрин и търговско-промишлената ни палата има съвместни проести с тях. В Турция държавата подкрепя сериозно дребния и средния бизнес. А за земеделието да не говорим. Сантиметър необработена земя няма, ама знаят хората защо я обработват. Огромни пари се наливат в ОБРАЗОВАНИЕ, защото са разбрали колко е важно. Само здравеопазването им е проблемно. В смисъл, че е от американския тип модел. Иначе имат болници на световно ниво. ходят нва специализация в САЩ. Просто по стечение на бизнес обстоятелствата имам възможност да познавам добре и Турция, и Гърция. Така че никакви "атакистки" идеи не развивам. Ако си готов за сериозен разговор, може.

#13 axsbf 17.02.2012 в 14:55:53

към 12 коментар: Вероятно се бачка здраво, въпреки че ... което е произведено по чужд лиценз в Турция, всеки се е оплакал от него. Истината е друга - Турция - най-верният съюзник на САЩ в региона, основата на южното крило на НАТО. И да не бачкат, 10 милиарда долара годишно получават безвъзмездно за тези неща! Само 2003 им дадоха 1 милиард, защото отказаха сухопътен коридор за навлизане на американските войски през Турция. Така че ... по-полека със здравото бачкане и дрън-дрън врели некипели. Нека на Бг да дават по 10 милиарда безвъзмездно всяка година, пък колкото и да се осерат от кражби политиците, все ще има и за строителство, инвестиции, технологии, промишленост.

#14 Оня Дето Го Трият 17.02.2012 в 15:00:57

@Madjesty Наивно обяснение. И при нас циганската общност има излишък дори от млада кръв, но като са мързеливи резултата е вечна криза и мизерия. Така че май обяснението не е това дето казваш... @асбхф Те и от качеството на произведеното в Китай всички се оплакват, но някак си Китай е сред световните лидери по напредък. И там ли някой им помага. Кой? Световния империализъм? Така че и твоите писания издишат....

#15 John Smith 17.02.2012 в 15:14:19

Мислих си ,че по-тъпо парче от Прасето няма....... ама не съм бил прав....

#16 My Majesty 17.02.2012 в 15:16:24

До Оня Дето Го Трият: Чети бе, чети! Къду съм написала, че свежата им кръв е от циганска раждаемост. То бива глупост и инат, ама чак толкова.....Освен това, както съм написала, това е само една от причините. По-голямо население, означава и по-голямо потребление. Казах, че държавата стои стабилно зад дребния и средния бизнес, казах и за образованието. И за САЩ споменах. И axsbf ти го каза в прав текст. Ама на теб ти отърва да приемеш, че гърците са мързеливи и затова им се случи това. Щом така искаш да мислиш, дебатът с теб е излишен. Даже елементарна разлика не можеш да направиш между частния и държавния сектор в Гърция.

#17 Оня Дето Го Трият 17.02.2012 в 15:31:51

Madjesty Първо ти казвам, че икономиката (растежа или кризата) няма връзка с религията. Второ ти казвам, че говоря за циганите тук като пример, а не в Турция. Голямото население само по себе си не води до разтеж. Свежата кръв също. Мислех, че примера е очевиден Трето ти казвам, че на тоя другия тука коментара му показва всичко - Турция била във възход щото накой им ДАВА, ана нас не ни ДАВАТ.... Те и на Гърция им дават, ама що не вървят нещата? Та с 2 думи между Гърция и Турция има много съществена разлика и тя не е религията....мисля че казах по-долу кое е. Нещо в нагласата...

#18 lele male 17.02.2012 в 15:37:52

Според мен всякакви спорове са излишни.. Ако някой от Вас ми каже как може да бъде победен мързелът, аз лично се заемам да променя света до неузнаваемост

Новините

Най-четените