Крайно популистки текст

48 000+12 156=60 156.

Това не е аксиома. Нито теорема.
Това са бакалски сметки. Събрах бонусите на екс шефката на здравната каса и екс шефката на Агенцията по вписванията и получих този резултат.

Сега ще сметна какво може да се направи с тази сума.

Можете да си купите нова кола. Да направите околосветско пътешествие с жена си и детето си.

Можете да си купите двустаен или дори тристаен в Люлин, Младост, Дружба.

За какво не биха ви стигнали тези пари.

За скъпа операция, на дай си боже. За Ес класа или седма серия BMW.

За къща в Симеоново или за започване на голям бизнес.

60 156 лева са си 60 156 лева. Почти колкото наградата в Стани богат, която май за 78 сезона падна само веднъж.

Почти колкото автопарка на Варненският митрополит.

60 156 лева са си много пари. Ако приемем, че са бонуси за добре свършена работа... значи някой много добре си е свършил работата.

Толкова добре, че не си струва изобщо да обсъждаме факта, че с 60 156 лева бихме могли да зарадваме с по 50 лева за Коледа общо 1203 бедни пенсионери, вземащи минимални пенсии.

136 лева е минималната пенсия у нас. С нея можеш да купиш двадесетина хляба, 1-2 кила сирене, 1-2 кори яйца, някоя зелка и да си платиш тока.

И то само в случай, че не си се разболял, защото тогава трябва да посетиш кофите за боклук.

Казват, че някои хора изхвърляли половината си храна, а сега е студено и нещата са много по - трайни.

136 лева вземат по данни от краят на миналата година около 700 000 пенсионери.

Ако разделим 60 156 лева на 700 000 ще получим по 8 стотинки на пенсионер.

Нищо работа, нали.

За едното вписване и едната здравна каса сме готови да извадим по 8 стотинки. А и какво да си купят горките, живеещи само на 80 лева под границата на бедността хора с тия 8 стотинки.

Не стигат и за един бонбон тип „Лукче".

Но събрани заедно, от всичките 700 000 души, тези 8 стотинки се превръщат е една сума, която може да награди усилията на някой ръководител да ни вписва.

Или да ни отпуска по някой преглед в някоя провинциална болница.

Знаете ли. Текстът, който сега пиша е крайно популистки. Отлично осъзнавам това.

Само искам да кажа, че докато пиша този текст, очаквам позвъняване от мой близък роднина, който трябва да постъпи на спешна коронарография в столична болница.

Само че няма линейка, с която да го докарат от провинцията и той се придвижва с обикновен автомобил. Без болничен екип.

Докато шефката на здравната каса ту се караше че била профи, ту подаваше оставка, ту даряваше бонуса в стил - „На ви ги тия 12 156 лева бе, притрябвали са ми", пред една провинциална болница хора излизаха на мълчалив протест за поредната жертва на лекарска грешка.

А мой познат постъпи в друга провинциална болница със сърдечни проблеми, но в болницата нямали работещ апарат за мерене на кръвното налягане...

Както и чаршафи за болничното легло...

Докато пиша тоя крайно популистки текст си спомням за последните събития - кой скочи да защитава правата на творците в спора за и против ACTA.
Кой скочи да защитава горките ченгета от светият синод.

Кой каза, че да протестираме против бонусите е краен популизъм...
И внезапно разкрих какво ни липсва.
Липсва ни една нова агенция. И призовавам правителството спешно да я създаде.
Няма да е трудно, няма да изисква много време.
Сега е момента да създадете Държавна агенция по отписванията.

Така и така сте ни отписали...
Нека да го направим официално.
И да го оформим документално.
Предупредих ви, че текстът е крайно популистки.

А сега отивам спешно да се отпиша. Току виж има някаква отстъпка, ако го направя навреме.

#1 Мечока 22.02.2012 в 09:40:44

хм, не само че е популистки този пасквил, ама и е крайно едностранчив и пропит с еффтина драма. Преди да почнеш да пишеш, май не е зле да изследваш проблема, ЗАДЪЛБОЧЕНО! Тези бонуси, мойто момче, са записани в НОРМАТИВНИЯ АКТ, уреждаш дейността на ведомството. Защо, като сте толкова загрижена част от гражданското общество, не се обедините за промяна на ЗАКОНА. Но проблемът на българина са парите на другите .... и бонусите.

#2 Sir John 22.02.2012 в 09:55:05

Коментар на Дянков : Нели Нешева стана жертва на популизъм. "НОИ, НЗОК, АПИ имат право по закон да раздават до 25% от приходите си като допълнителни възнаграждения, а Нели Нешева е раздала много под тази сума..... "Добре за България е, че за един ден финансовите пазари се успокоиха. След 5 г. Гърция ще изглежда като България, защото в момента положението там е трагично. Какво успокоение нали ?

#3 axsbf 22.02.2012 в 10:30:20

Добре, да вземем да дадем! По 1,20 на СМС - за какво ли не? Българската коледа (май разбрахме чия Коледа сме уреждали всяка година), българските медици (добре че бившата г-жа Саркози изви врата на пустинния плъх Кадафи), за други инициативи, които, забележете: винаги са обрамчени с много благородство, съчувствие и т.н., НО: никъде не се видя независим одит и отчет на тези средства. И понеже българите са състрадателни, те наистина събират и последните си стотинки и помагат, кой с каквото може. Последният случай е за с. Бисер (искрено се надявам да е последната трагедия, която ни се случва!!!). подейства ми съсипващо на психиката как дечица от югозападна България бяха събрали 300 лева за хората от с. Бисер. Трогателно е, но е съсипващо. Защото: - тъпото и мазно копеле Огнян Донев печели на наш гръб базнословни суми! Той да е дарил нещо от многото си милиони? (мога да се хвана на бас на един танкер с уиски, че не може да докаже законността на нито един свой лев!) - Любо Пъпката да е дарил нещо? - А Валентин Златев - феодалът от Лукойл Нефтохим, да е дарил нещо? - А Стефан Софиянски да е дарил нещо? - А някой от парламента да е дарил нещо? - А някоя фолк патка или гъсок да са дарили нещо? - а някой наш футболист от "световна" величина да е дарил нещо? Ако продължавам така, знаете ли колко дълъг ще стане този списък? Не е това идеята, а да не сме скъпи на триците, а евтини на брашното. Че бившата вече шефка на НЗОК си е раздала бонуси, е неморално най-малкото. Нищо че може и да е законно и да не е нарушение. Но погледнете тези, които има пари (нищо, че повечето не са законни), нека поне те да даряват, барем ... един ден господа, на който се кланят, им опрости част от греховете Приятен и успешен ден!

#4 Nejna 22.02.2012 в 11:11:44

Мдаааа, агенция по отписванията!

#5 nakadetaka 22.02.2012 в 11:25:04

Коментар на Дянков : Нели Нешева стана жертва на популизъм. "НОИ, НЗОК, АПИ имат право по закон да раздават до 25% от приходите си като допълнителни възнаграждения, а Нели Нешева е раздала много под тази сума.. Наглостта им вече ме оставя безмълвна.

#6 Мечока 22.02.2012 в 11:42:45

Почти колкото автопарка на Варненският митрополит. ============= това е изключителен пример, за скодоумието на автора .... Сиреч, всички трябва да са бедни, защото аз съм беден. Моето момче, автопарка на митрополита му е даден за ползване, не е негов ... Най-лошото на това форумче, е че никой от авторите, не застава зад думите си, след като излее помията в нета. А трябва да бъдат задължени, но това е въпрос на морал, който непритежавайки, го изискват от останалите. Гадна, долна, несведоюща, продажна, БГ журналя Толкоз

#10 axsbf 22.02.2012 в 12:05:32

Венци Мицофф: Почти напълно си прав. Не защитавам бонусната система в учрежденията. Само че от морално до законно регулирано нещата са като от Подуене до под опашката на коня Винаги са се давали бонуси. Цялата история и смръдня около случая е обаче с много дълбоки и скрити корени в други насоки и интереси. Те се видяха вече: пак лобита и задкулисни ходове за сметка и на гърба на данъкоплатеца. Ако обесят трима като Огнян Донев, нещата няма да са такива.

#12 Мечока 22.02.2012 в 12:12:05

1Мечока | 22.02.2012 09:40 хм, не само че е популистки този пасквил, ама и е крайно едностранчив и пропит с еффтина драма. Преди да почнеш да пишеш, май не е зле да изследваш проблема, ЗАДЪЛБОЧЕНО! Тези бонуси, мойто момче, са записани в НОРМАТИВНИЯ АКТ, уреждаш дейността на ведомството. Защо, като сте толкова загрижена част от гражданското общество, не се обедините за промяна на ЗАКОНА. Но проблемът на българина са парите на другите .... и бонусите. ============ но това удобно го подминахме нали? Музикант бил .. .дреме ми, ако ще космонаффт да си ... като се изказваш по една тема, ни ми пробутвай личната си драма ... нито знаеш кой и какво е преживял. Не било морално ... моето момче, в ЗАКОНА морал няма ... дано поне с музиката си по-добре отколкото с писането и мисленето

#15 Мечока 22.02.2012 в 12:13:53

Цинизъм е във време на жестока мизерия да се раздават бонуси и е цинизъм не само от страна на това правителство а от страна на всички досегашни. ========== бтв ти какво направи по темата? ПО там почернените семейства и наводнения и прочие? А? Защото аз знам какво съм направил .. ама ТИ?

#17 Мечока 22.02.2012 в 12:15:11

То точно, на такава представителна извадка, като вас, трябва да им се забрани да гласуват ... хале пък на булевардните бардове ..

#20 axsbf 22.02.2012 в 12:18:24

Венци Мицофф Няма спор, обикновеният човек е важен. Всеки има изживяна драма или трагедия с това. Но ако следвам логиката на обикновения човек, ще се получи нещо като един филм с Майкъл Дъглас - нямам спомен за името на филма, но героят му напълно изтрещя поради идиотията и бюрокрацията на демократичния свят. Та ... стремя се да не направя най-голямото кръвопролитие от Априлското въстание насам Беше ми изключително приятно! Успешен ден!

#21 Мечока 22.02.2012 в 12:19:36

Росен Костов такива като теб, първо трябва да прочетат кой какво е казал. Писна ми, некви малоумници да задават тон в живота на другите, изхождайки (се) от собствената си мизерия .. коментирай ми закона, не последствията

#22 sharo 22.02.2012 в 12:22:04

Не ни трябва агенция по отписването.. трябва ни завод за калашници - и всеки един да се сдобие с такъв и да почне да раздава "правосъдие"! Единствено тогава тези боклуци дето ни упрявляват (а повечето няма да са сред живите) ще разберат, че трябва нещо да се промени

#25 Мечока 22.02.2012 в 12:24:19

Моята лична драма са хора с мозък колкото твоя ========= да, затова не спираме да завиждаме и да броим парите на другите. Ти, точно, какво разбираш от управление, и точно как разбра кой как е работил? ПО кои мерилки итеглилки го измери? Или и ти си нейде по веригата?

#26 Мечока 22.02.2012 в 12:25:31

Единствено тогава тези боклуци дето ни упрявляват ======= е че кой ги сложи там бе? Аз ли? ей такива булвердни седерасти, с мение от ден до пладне.

Новините

Най-четените