Бял лист: Скопие 2014

Бях в Скопие през юли. Едно тъжно, бедно Скопие. Търсих хостела си близо до центъра и се лутах по малки улички, подобни на тези в най-най-окаяните квартали в София. Намерих го сгушен между две разпадащи се сгради. Арт Хостел. Шарен и симпатичен, като хората, които ми отвориха вратата.

Оставих си раницата. И помолих да ме упътят към центъра. Последваха любезни обяснения: "10 минути, не повече. Завийте надясно, завийте наляво, подминете децата, които играят баскетбол в калта, излезте на главната, завийте надясно, завийте наляво..."

Забелязало объркания ми поглед, момичето въздъхна и добави: "Дори и да не успееш да запомниш, просто следвай реката и, като видиш светлина от мрамор, строежи и силна музика, значи си там", каза тя и махна с ръка. Тонът й беше саркастичен и същевременно засрамен.

Знаех за проекта на македонското правителство, наречен "Скопие 2014", който предвижда построяването на десетки паметници на исторически личности, фонтани, скулптури, музеи из центъра на столицата; проект, който успя да раздели македонското общество и да предизвика подигравките на Европа; проект, чиято цена варира според различните източници между 80 и 500 млн. евро; проект, осъществяван в една от най-бедните европейски столици, в която улици около центъра не са асфалтирани.

Всъщност заради това и толкова държах да видя центъра на този град, в който принципно не бих се заседяла. Понечих да разпитам момичето, но после реших, че става твърде тъмно, а исках да поснимам.

Макар и да бях чела за проекта, докато вървях по брега на реката, не можех да си представя какво ме очаква малко по-надолу. Първото, което ми направи впечатление, бяха заведенията около реката. Отворени и пълни с хора навсякъде, оборудвани с плазмени екрани, по които излъчваха Олимпиадата. Звучеше музика от 80-те. Because the night belongs to lovers... ла-ла-ла. Същите ужаси като у нас, по Черноморието особено, си помислих, но като цяло ми се стори тъпо да сравнявам и спрях.

Малко след върволицата от заведения пред очите ми се откри една грамадна сграда. Присвих късогледи очи и прочетох "Археолошки музеj на Македониja". Трудно можете да си представите колко голям ми се стори този музей, особено след като идвах от улицата с разпадащите се малки къщички, без улични лампи.

Продължих напред и пред мен изникна огромният бял мраморен площад, а на него - паметник след паметник, гръцки статуи, войводи с мустаци, триумфални арки, оцветени фонтани, видеоекрани с клипове на популярни македонски изпълнители, Кирил и Методи, Самуил, Юстиниан...

И всичките на равномерно разстояние едно от друго - пльос тук, пльос там, без някакъв видим ред, просто изсипани върху площада. В центъра - нереално голям паметник на Александър Македонски върху кон. А пред него - хора с древногръцки одежди, приканващи туристите за снимка. И хора, хора, приличащи по-скоро на статисти в долнопробен филм, каращи колела в кръг, ядящи сладолед, приседнали над реката, цели семейства, наредени за снимка пред огромните монументи.

Звучи ви кичозно и смешничко, нали? Повод да се избъзикаме с тези малки македонци, дето само знаят да си присвояват чужда история? Които са толкова комплексирани и неосъзнати, че са готови да вкарат милиони в безумни проекти, за да си вдигнат малко самочувствието? Дето ги тормози някакво там примитивно и раждащо на поразия албанско малцинство?

Ха! Само дето на мен усещането ми беше съвсем неочаквано и ме изненада. Отидох да снимам и после да се пробвам да поостроумнича из някой форум или блог. Но ме лъхна студено. Почувствах се все едно някой слага два огромни пръста в устата ми и се опитва да ми натисне езика. Бях пренебрежимо малка, поставена в средата на някакъв призрачен площад, в който хората се смееха изкуствено, наредени около изкуствените паметници, представящи някаква изкуствена история.

И това хич не ми се стори като нечий чужд проблем, напротив - припознах се в собствената си страна там, насред този кич. Представих си, че този вреден и разточителен национализъм се случва в София и не ми се стори невъзможно да се подхлъзнем в същата пропаст - археология, паметници, паметници, археология, пари. Пари. Пари. За глупост.. Но най-вече - за хора като Божидар Димитров и Вежди Рашидов.

Мъчно ми е за македонците. За онези млади, усмихнати хора, които ме посрещнаха в хостела, които после, като се върнах, унило ми обясниха за проекта и които открито казаха, че нямат бъдеще в тази държава - в такава степен нямат бъдеще, каквато ние дори не можем да си представим. И все пак, трябва да сме наясно с техния проблем, с тяхното подхлъзване. Трябва да го обсъждаме и да преценим дали бихме поели в подобна посока.

Защото това, което се случва със Скопие, е страшно и безумно. И би трябвало да стои като един болезнен пример пред всички балкански държавници.

Не искам да вярвам, че тук, на Балканите, сме безсилни да се обединим в общество заради нещата, които ни свързват в настоящето. И можем да крепим самочувствието си само върху някаква изсмукана от пръстите и противоречаща си навсякъде история.

#2 Шебек Хасан 31.08.2012 в 09:51:49

Мариела, за разлика от фиромиската, нашата история си е напълно реална. Иначе страховете ти да не би ние в България да се поддадем на някакви патриотични чувства, са напълно неоснователни. Това няма да бъде допуснато. Успокой се. А по детски наивните ти призиви за "балканско единство" са направо трогателни. Да ти се чуди човек на кой свят живееш.

#3 Bobby_gBG 31.08.2012 в 10:22:17

Споко, поне проблема няма да го има в близкото бъдеще - "македонците" ще изчезнат горе-долу по същото време като българите в България, с което съвременния български етнос ще изчезне, евентуално в татарстан ще останат някакви компактни малцинства...

#4 Ben Dover 31.08.2012 в 11:02:56

Ама какви глупости сте изпляскали не е истина.Статията е много приятно написана.Лека,ненатоварваща и същевременно казва много.И наистина като бях там имах чувството,че съм си в България.По-точно в някой по-малък български град.И хич не обърнах внимание на някви статуи и тем подобни.Интересна ми беше цялата картинка.Странно ми беше как точно тази същата река се явяваше като разделителна граница между Македония и Албания.Всяка държава си има хубави страни.Стига сте ровили в минусите.

#5 stizi 31.08.2012 в 11:04:27

Кое точно му е истинското на нашата история? Всеки щрих от нея е доказан? ...но това е друга тема, колкото до 1вия коментар според теб ние В.Червенков и БКП са виновни за Македония и нас просто са ни питали "хайде сега избирайте си?" Интересна идея, как пък винаги ние сме най-големите, всеки се съобразява с нас, а всъщност никой не ни "бръсне".

#6 Doberman 31.08.2012 в 11:21:25

Само едно не разбрах - защо пък ние не трябва да даваме пари в археология и инвестираме в проучванията на историята си? Ясно е, че някак си няма да набием 500 мил евро в някакви мегаломански комплекси. Ако вземе и изскочи някое ново "Тракийско златно съкровище" или някой нов античен град (как звучи само, а ) ? Въобще арехологията е на почит във всяка цивилизована държава. Да не говорим, че има много, много неща, които трябва да знаем за двете национални катстрофи, за войните през 20-ти век, включително и за Македонския въпрос, както по-долу споменаха колегите. Вярно е, че Б. Димитров и Вежди са олигофрени, за които не бих повярвал, ако не знаех, че съществуват. Но заради двама души да отписваме историята и арехеологията не си струва.

#7 conscience 31.08.2012 в 12:50:31

Бойко Борисов: Шабла трябва да стане туристическата, археологическа атракция на страната

#9 Amor Mio 31.08.2012 в 15:13:09

Мирела, писа, бриса и направи едно голямо "Ако" на тези симпатични хора от хотела. Изяде им главата. За в бъдеще бъди по-отговорна и съобразителна.

#12 mima 01.09.2012 в 08:41:01

Стояне, забравих че и МакеДоналдс произхожда от вашите земи! Извинете

#17 паяка 01.09.2012 в 17:34:42

Не се пише така. Всичката Мара втасала, че тръгнала да ни е гид. Защо толкова копате, за да се заяждате, опитвате се да иронизирате и падате в собствения си капан. В края на краищата що толкова те боли комшията как си е обзавел апартамента? Това какво отношение има към собствения ти празен хладилник, болните ти старци, неграмотните ти братовчеди, течащия ти покрив и изгнилите ламарини на таратайката ти, която е забравила как мирише бензина?

#19 koce 01.09.2012 в 21:32:21

Малко всепризнати факти, за да сме наясно с истината. Македония е гръцка област. Македонската история е гръцка история. Няма спор че славяни - македонци е нелепица, няма световен учен който би се подписал под такава нелепица. Славянска държава, в чието име има дума, с корен "македония" има от 15-ина години Славянското население по земите на ФИРОМИЯ през ранното средновековия е било българско. През времето на османската империя властта официално е записвала населението на градовете и селата в сегашна ФИРОМИЯ като "българи, турци, гърци и т.н." Никъде и никога турските книги не включват "македонско" етническо население За такова заговарят сърбите през средата на 19-и век, като част от националната им политика за дебългаризация на Македония. Политика продължила с жесток терор след Първата Световна Война. Зверствата на сърбите в процеса на дебългаризация на българскто населения на Македония са пространно документирани и НЕ СЕ ОТРИЧАТ от световната наука. След 1945г, с подкрепата на Москва процесът се разширява с измисляне на "македонски език" и присвояване на български национални герои, писатели и владетели, с цел създаване на "македонска история" Както всичко комунистическо и това е направено несръчно и се разпада при първия въпрос. Никой от сръбските мекерета не отговаря защо "македонския" Самуил с е определя като "цар на българи и гърци" Защо няма никакъв документ от последните 15 века, който да посочва съществуването на македонци - славяни. Защо книгата на братя Миладинови (видни "македонски" творци) се казва "БЪЛГАРСКИ народни песни от Македония" Защо всички дейци на ВМРО и борци за свобода на народа в този край се определят като българи Няма отговор на въпросите защо уж наследниците на Александър не говорят езика му, а говорят български Няма никакви аргументи в защита на съшитата "македонска" история

#22 Тошко от Габрово 01.09.2012 в 23:48:43

"Които са толкова комплексирани и неосъзнати, че са готови да вкарат милиони в безумни проекти, за да си вдигнат малко самочувствието?" Алооооу, а кой искаше да вдига 50000000-метрова статуя на Левски точно на турско-българската граница? Естествено че Ганьо Балкански! Що тогава не си поговориме за това родно, българско "проектче"?! Македонското ако е "комплексарщина", то как ще наречеш нашите мегаломански изгъзици тогава? И кво ли биха си помислили драскачите в www.webkahvesi.tr например, ако го бехме изтипосали баш на границата апостола?!?!?! Правилно ни го рече комитата от 18-ия постинг: хилиме се на хорските дивотии а не забелязваме к**а в собствения ни г**.

#23 Doberman 02.09.2012 в 13:04:55

Ами Иван Петров Георгиев е прав, между другото - аз имам 1/4 гръцка, 1/4 македонска кръв, само дето съм 2-ро поколение българин. Затова някак си не откровено не ми дреме, ако ще да си построят точно копие на Тадж Махал и да си ловят риба в гьола отпред. Всеки който има акъл в главата си преценя за какво става дума и си казва мнението, пък после ако се намери някой, който адекватно да го обори, то мнението може да промени. Аз си казах мнението и досега никой не го е оборил. За тоя, който писна за паметника на Левски - идеята беше на някаква неправителствена организация, държавата нямаше нищо общо с това. Т.е. парите от данъци и еврофондове и др. източници няма да отидат за подобно нещо. Докато в Македония парите на хората са заровени в тоз проект, а това е жалко. Да не говорим за оня филм с мача, който вече си е откровена пропаганда. Как се покри т.нар. "режисьор", когато трябваше да даде интервю на БТВ точно около бетонните статуи. И между другото руснаците направиха един филм с такъв сюжет, за Динамо Киев. И съм 100% убеден, че той е по-добър от македонския, дори само защото в сценария беше вкарана касапницата в Бабий Яр, а и главната роля се играеше от Безруков. Филмът е от 2012-та. Ще го чакам македонския да се появи по торентите. За щастие няма да го гледам с титри. Абе общо взето, колкото и да ми се иска да кажа нещо положително - не мога. Една кръв имаме, ама явно не сме братски народи. Този извод съм си го направил от общуване с македонци - студенти у нас. А цялостната държавна политика на БЮРМ го потвърждава. Като видях как се редят на опашки за БГ паспорти и като знам, че ги ползват тия паспорти за билети в ЕС, първата мисъл ми беше - айде да ви поставим в същите условия за получаване на документи, като другите чужденци и ще се видите в чудо. Ке пискате на умрело... както обикновено.

#24 mima 02.09.2012 в 16:57:45

Доберман, те тези македонци дето идват да студентстват в България са от зле по-зле. И аз съм имала такива колеги, идваха по 2-3 пъти на семестър, купуваха си изпитите и винаги някой друг им правеше проектите. Според мен не трябва по тях да съдим за народа им, по-скоро свестните македонци, които желаят да се изучат в странство отиват в Германия, Франция, Англия. В България идват най-мързеливите и неспособни - това е. Имаше една приказка как са създадени българският и сръбският народ (може да се замести с македонски). Били сме едно голямо кравешко ***** на европейския кръстопът и веднъж минало колелото на една каруца посредата му и така отделило двата народа за добро или зло.

#25 Doberman 02.09.2012 в 17:50:09

мима, за жалост мога да съдя само по това, което виждам и за жалост, тези които съм видял не са блеснали с кой знае какво. Далеч от мисълта съм, че всички са олигофрени и дебили, за щастие в темата тук се вижда, че има нормални хора и мога само да се надявам, че повечето са такива. Въпросът е в процентното им съотношение, както и в това, че уж сме братски народи, а гледай какво става... Най-малкото е, че държавната политика на БЮРМ е откровено анти "братска" и провокаторска, от тука се почват и глупостите. Случвало се е руснаци да ме питат какъв ни е проблема с Македония и като им казвам, че ние проблем с нея нямаме, те не вярват. Обикновено им пускам едно клипче, в което се разказва историята на тази държава и сред отбелязаните велики македонци се появяват имената и снимките на Аристотел, Сталин и Гагарин. Само един, след като го видя не ме попита "Как може да нямате проблем Македония?".

Новините

Най-четените