Какво ще гледаме в неделя

Редакторът Гошо седеше с вид на току-що изядено кюфте по чирпански в редакторската стая на едно от най-рейтинговите неделни предавания в една от най-рейтинговите телевизии в България.

Толкова рейтингова, че дори веднъж, когато поради повреда не излъчваше близо 15 минути, пак направи на пюре рейтинга на другите си конкуренти.

Редакторът Гошо стискаше с изпотени ръце куп хартия - мейли и мнения от форума на сайта им, в които количество възмутени хора обясняваха - на кирилица и шльокавица, че са потресени от последното високорейтингово предаване и не желаят повече да гледат подобни неща.

Не искат никой да им говори. Нито те да си говорят с някой от предаването. Искат да им отговорят.

И - о, ужас - казват, че предпочитат конкуренцията. Не че водещите там са кой знае колко по-добри, но поне не се карат на гостите в ефир, не искат да ги опрат с гръб до стената и не изпадат в екстатичен пристъп, повтаряйки едно и също в продължение на 16 ефирни минути.

Каквото се случи в последното предаване на въпросната телевизия. Гостът, иначе възпитан и кротко говорещ, беше нашибан с камшиците на свободното слово публично пред страхотната аудитория от 2 милиона души.

"Боже, научи ме какво да правя. Знам, че трябва да е интересно - и да не ни плюят после. Аз съм смел човек - показах ACTA, като поканих Вики от Мастило да разкаже как е ограбена от пиратите. Аз поканих този хрисим еколог - знаех, че възпитанието няма да му позволи да се изрепчи и ще се остави на камшика на строгата господарка. Къде сбърках" - чудеше се Гошо и поскубваше от косата си.

"Гошо, айде да си ходим. Утре е неделя, имаме ефир. Трябва да си починеш" - чу се отнякъде познат глас.
"Ще поостана, че имам да правя структурата на предаването" - рече извинително Гошо.
И когато всички си тръгнаха, той заключи вратата.
Седна и отвори файла на компютъра си.
"Неделно следобедно токшоу" - зачете Гошо.

"1. Какво се случва с нашето общество - министър Рашидов за духа, ненасилието, съмненията и страстите."
Тук Гошо пребледня - министърът не беше ли бил полицай едно време. "Ще уволня новия редактор" - помисли си Гошо - "Само да мине утре и ще го пратя в Канал 3 да връща записите на Сашо Диков".

"2. Право на отговор - протестиращите от Симитли срещу Зеления октопод".
Редакторът се замисли дали метафората "Зелен Октопод" не е пресилена хипербола, но му се стори удачно - и най-първите мъже във властта говорят в тая стилистика. (А кой е той, че да редактира властта?!)

"Тук е добре за жива връзка с жители на Симитли, Банско и/или Разлог" - мина през ума на Гошо -  "Дечица в народни носии плачат. Баба праща баница на водещата, задето е разгромила в ефир "зеления" - и такива като него, дето искат пак да ги пратят в гората да секат незаконно и да пуснат гатерите в дворовете, вместо да седят мъжете по лифтовете да продават билети. Не баница - по-добре зелник. Да, зелник."
Гошо бе доволен, че се е сетил за зелника. Стори му се много народно - и екологично чисто.

"3. Бизнесменът Сашо Петков от Банишора в пряка връзка - как фалирах, защото заради протестите на еколозите на Орлов мост не можах да доставя навреме 16 тави с петифури от Банишора до Младост 3" за частно парти. После тия, дето били дали поръчката, писали по форумите колко кофти доставчик е - и аре репутация и рейтинг надолу.

Тук Гошо се замисли.

"Трябва да е по-тъжно. Нужно е да има и дете. Ами да - детето трябва да е на Сашо, и да плаче как през зимата си е счупило крака, щото - поради закона за горите арендаторът на пистата не е могъл да изсече няколко дървета, за да я поразшири. Пак заради тия мръсни еколози."
Картинката се подреждаше повече от добре.

"4. Банкерът X - демон или ангел?" - редакторът погледна със светнал поглед. Това щеше да е гвоздеят на програмата.

Набеденият в какви ли не грехове от еколозите банкер щеше да дари на деца в неравностойно положение от Исперих репродукция на Пабло Пикасо на "Гълъбът на мира" и да отговори на журналистически въпроси.

"Към Пикасо можехме да добавим и една малка пластика на Вежди Рашидов, но да не си гърмим всички патрони" - помисли си Гошо. "Нека покажем, че един свят е по-красив, когато изкуството доминира над грозната действителност..."

"Така. Стигаме до номер 5. Преди това пускаме филмче за фолкпевицата Вуна, посветила песен на премиера. С нея говори Кика Величкова. Фолкпевицата разказва, че е подвластна на силното и строго излъчване на генерал Борисов. Готова е да пее в дует с Веско Маринов - и е организирала цялата си рода да гласува за Ебазер Ебазер, кандидат на ГЕРБ в село Малък Поровец."

Гошо беше много доволен от хрумката на новата им колежка Хортензия ван Грубер - бивша начинаеща фолк певица, понастоящем омъжена за 73-годишен богат гражданин на ЮАР, потомък на първите холандски заселници...

"Ето такива хора ни трябват тук, в най-гледаната телевизия. Креативни, позитивни".
И си спомни как бе открил тайната за успешна телевизия... 70 процента чалга и 30 процента поп фолк...

"Номер 6 - основният ни гост. В такъв момент само един е необходим. Той. Откровено за горите. За магистралите, съдебната система, Спаска Митрова, дъщеря й и македонския въпрос. Статистиката на ЮНЕСКО, че България е страната с най-голям прираст на новозасадени гори.

Анкета - възмутени граждани питат 20-годишните протестиращи: "Вие къде бяхте по времето на Жан Виденов и Костов и защо не протестирахте."

Доволен, редакторът Гошо отпусна глава.
"Да, ако котка не ни мине път, утре ще направим едно много добро предаване." - помисли си Гошо.
В този момент телефонът му звънна. Беше жена му.
"Здравей, скъпа" - изрече Гошо - "Ама какво се е случило. Защо? Ама как така ме напускаш?" - изтръгна се от устата на опитният редактор.

"Всичките ни приятели във Фейсбук не ни говорят заради предаването? Ама как така..." - запелтечи Гошо.

"Даже мама не иска да ме вижда ли? А казват, че когато една жена е готова да направи всичко за един мъж, тя му е майка! Заради еколога? Ама той е лош. В крайна сметка ние сме истинските еколози. Само ние успяхме да изчистим България за един ден" - промълви Гошо.

"Моля те, не си тръгвай. Не, не ми казвай, че вече ще гледаш други телевизии в неделя. Това ли заслужих?" - вече с тотално отчаяние изстена уважаваният и ценен редактор на най-гледаното неделно предаване в най-гледаната ефирна телевизия у нас...

В този момент някъде се чу потропване. Гошо се огледа. Оказа се, че спи в редакторската стая.
"Жоре, пак си прекарал цяла нощ тука. Жена ти ще те зареже накрая" - подвикна чистачката, пристигнала, за да изчисти преди началото на натоварения неделен ден.
"Сънувал съм" - с облекчение си помисли Гошо.

В този момент погледна към екрана на компютъра, който беше включен.
На екрана с огромен шрифт светеше едно единствено изречение.
"Телевизията е дъвка за очите"!
И отдолу подпис - Жан-Люк Годар.
"Тоя Годар е някой зелен екстремист" - помисли си Гошо.
И побърза да звънне на жена си, за да види дали наистина не го е напуснала...

#2 strawsPulledAtRandom 20.06.2012 в 10:04:05

Браво, Венци

#3 lele male 20.06.2012 в 10:50:29

Благодаря от сърце! Искрено ме разсмя!хаххха

#6 Dam Duk 20.06.2012 в 11:57:29

#8 Bobby_gBG 20.06.2012 в 12:29:51

Мицов сякаш мислите им чете... Ората толкова много са се навели пред властта, особено босфор ТВ че отдавна са забравили какво е това да стоиш изправен...

#12 Лайнол Мастията 20.06.2012 в 16:40:16

Всеки път си казвам "няма да го чета повече Мицов" и всеки път решавам да му дам още един шанс ... и всеки път оставам все повече и повече разочарован.Лошо зацикли това момче!

#13 vulgar 20.06.2012 в 18:12:08

Абе Мицов, ти си същия като тези, за които пишеш. Що се правиш на културтрегер, като си си чист чалгар? Ай нема нужда..и ти сипваш яко ако на всички с досадната си класация. А с нея приносът ти за затъпяването на нацията не е по-малък от този на Дългия. Я барем кажи ти какво собствено си направил, че се сещам само за тъпотиите ти в Хиподил..другото е кръчма..от статията ти вони на нея....

#14 Voin 20.06.2012 в 19:11:24

"...Заради псевдо-авторчета като теб, хората си правят погрешните изводи, че там работят само пълни малоумници, лапащи на Бойко. ..." Че какво им е виновен Мицов...те хората си направиха тези изводи още преди няколко години и "авторчета" като него нямат нищо общо... "Първо беше инвазията на сериалите - български, турски, патагонски. В смисъл, не ме интересува дали са турски, немски, еквадорски - почне ли да ти се свиди за що-годе прилични филми, посягам към дистанционното." Мануела няма нищо общо със свиденето. Това е тактиката на почти всички световни телевизии. Ако искаш нови филми- плащаш си за канали, които ги излъчват. Но и те не са много.

#16 ясминка 20.06.2012 в 19:46:15

Венци, хубав си ти е разказа.Точно това се случва с професионалните гошовци и в Б и в другите ТВ.Тия дето ти ги разправят за профитата из нюзрума, явно или не са били там, или са гошковци.Аз съм бил, ти също точка. За друго съм седнал да ти пиша, струва ми се, че се подхлъзваш на банановата кора дето ни я подхвърлят с протеста на "хората от регионите".Тези хора нямат нужда от конфронтация с "жълтите павета"(да ни наричат така не много подходящо, това по-отива на НДСВ).По-скоро им трябва повече информация за развитието и подобрените условия за живот по нашето черноморие.Любимото занимание на управниците ни е да ни скарат, после да ни сдобрят и междувременно да направят каквото са си решили.

#17 toxidomask 21.06.2012 в 08:01:17

Двата телевизора дето се мъдрят у нас имат 2 пръста прах, не са на мое име иначе да съм ги продал отдавна. Телевизия не гледам от 4 години, не е толкова страшно колкото изглежда, и ДА живота е възможен и нормален без да гледаш Тв.. По темата- гледах клипа, еколога колкото можа и се опъна човечеца, обаче тая женица тежки и тягостни дни я чакат

#18 mima 21.06.2012 в 11:05:30

Вече година и половина телевизия не гледаме в къщи. Може някой мач да пуснем, друго не. Иначе ТВ-то си е в употреба, ползваме го за екран или да се пусне някое филмче. Но БТВ ги отписах отдавна, новините им помия, сериалите само турски или български (много тъпи с малки изключения), риалити предаванията изтъркани до крайност, отгоре на това неоправдано високо самочувствие. Те нямат нищо, което да ми предложат или с което да ме заинтригуват.

#19 Meteora 21.06.2012 в 16:03:06

Толкова весело разказче, а толкова противоречиви комнтари! Някои май се засегнаха...Ако е така, браво на Венци! И да не така - пак браво!

#20 Fedar 22.06.2012 в 01:09:51

Аз пък не мога да разбера защо заради помиите БТВ и Нова хората отричат гледането на телевизия като цяло. Има страхотни програми, където човек научава нови неща и се забавлява, без да бъде зомбиран - Евроспорт, Дискавъри, Нейшънъл Джиографик, ТВ+, Хистъри Ченъл, музикални телевизии и т.н., и т.н. Телевизията не е БТВ или Нова!

#22 imperiall 22.06.2012 в 22:23:00

"Аз пък не мога да разбера защо заради помиите БТВ и Нова хората отричат гледането на телевизия като цяло." ________ Не само. Например нямаш навик да пускаш тв "за фон", затова вероятността да седнеш да си зяпаш и да попаднеш на нещо, което искаш да видиш в момента, е нулл. За тва има интернет. Другото е липса на време или наличие на playstation Иначе каналите, които изброи са си добри, но омръзват, ако станат ежедневие. И в крайна сметка телевизора приема основна функция - монитор.

Новините

Най-четените