Тери Пратчет иска да умре

Никога не съм предполагал, че има толкова много чай в умирането. "Искате ли чаша чай?", Питър Смедли пита сър Тери Пратчет, преди двамата да се настанят и да започнат да си говорят за смъртта във филма на BBC2 - "Тери Прачет: Избирам да умра".

Питър е смел старомоден мъж, който има великолепна изба за вино. Някога е карал спортни коли и дори самолети, но сега има заболяване на моторните неврони.

"Ужасна болест, която ти отнема достойнството", казва той като истински британец. Смята скоро да отиде в Швейцария, в дома за евтаназия "Дигнитас", за да му помогнат да умре. Тери, който страда от Алцхаймер, също обмисля да се подложи на евтаназия. И междувременно снима този прекрасен филм, който бе излъчен по BBC2.

В него Тери и Питър разговарят с жена, която е помогнала на своя съпруг - белгийския писател Хюго Клаус, да умре. Хюго изпушил една цигара, макар че ги бил отказал отдавна, и двамата попели заедно. "Умря с песен на уста", казва тя.

Тери посещава и млад мъж на име Андрю, който също иска да отиде в "Дигнитас". Андрю страда от множествена склероза, която описва по следния начин: "Това е все едно да вървиш по улица, която става все по-тясна и няма врата, през която да излезеш от нея." Всички тези хора говорят много хубаво за смъртта.

Както и самият Пратчет, както бихте очаквали. "Искам да живея докато все още мога да изтисквам соковете от живота", казва той. Във филма е показано посещението му в "Дигнитас".

Но той не отива там, за да умре, а за да огледа и за да се сбогува с Питър и Андрю, които са там, за да сложат край на живота си. И тогава отново чаят влиза в картината. Лудвиг Минели, основателят на "Дигнитас", предлага на Тери от напитката. Лудвиг има огромна колекция от над петдесет сорта и се описва като "чаелог". Тери пие чай в една от веселите ярко оцветени чаши на дома "Дигнитас".

Странно място е това. Не е симпатична хижа в планината, заобиколена от полянки, едейлвайси и дрънчене на звънчета на крави. По-скоро е модерна сграда с индустриален вид. Там има и няколко "придружители", които са край "клиентите" в последните им часове.

Ерика е топлосърдечна и услужлива, поднася чай и прегръща страдащия, ако поиска. Хорст е мъж с трагичен вид, който пуши лула на балкона и когато дойде мигът, снима всичко с дигиталната си камера, за да си нямат проблеми с правосъдието.

Питър, прекрасният смел мъж със заболяване на моторните неврони, кани Тери да присъства на смъртта му. Това не е първата евтаназия, която показват по телевизията, но е вероятно най-трогателната.

Какво ще иска Питър? Чай или кафе? Това пита съпругата му, ослепителна жена с наниз от перли, влюбила се някога в младежа, който е карал спортни коли и е пилотирал самолети. "Кафе, скъпа", отвръща той. А дали е сигурен, че иска да умре точно днес? Да, напълно сигурен, отвръща й той съвсем спокоен.

След като подготвят документацията, той поглъща първата от двете безцветни течности, които ще са му необходими за целта. Дали ще иска чай? - пита Ерика. Не, благодаря, отвръща той. Стига вече с този чай. Вместо това пие горещ шоколад и поглъща и втората течност, докато жена му го гали по ръката.

Всичко в този вълнуващ, но в никакъв случай не и прекалено сантиментален филм, ме кара да мисля, че асистираната смърт за безнадеждно болните е не просто добра идея, а човешко право. А което е по-важно - и Прачет смята така и се твърди, че е подписал договор с дома този уикенд.

Но идва един миг, когато отровата започва да действа и става мъчително за гледане. За кратко Питър престава да бъде спокоен, а изглежда изтерзан от болка. Иска вода, но не получава. Всичко това трае само няколко секунди, след това той заспива, но гледката не е хубава.

Аз бих се уплашил, но не съм смел като Питър. И бих предпочел да отида на по-хубаво място, а не в някаква индустриална сграда в Цюрих, пък дори в нея да има ярко оцветени чаши и над 50 сорта чай.

#1 Ицо 14.06.2011 в 14:50:16

Аз съм ЗА евтаназията. Не бива да се оставя да се мъчат хората когато е безнадеждно.

#3 Смисълът на живота 14.06.2011 в 15:00:22

Кога ще ги стигнем швейцарците???

#4 Haha 14.06.2011 в 15:03:11

Бе то на чужд гръб всичко е малко, ама... Иначе това е дълбоко лично решение, на което всеки има право само за себе си.

#6 Voin 14.06.2011 в 17:57:24

Thea винаги са ме изумявали коментарите ти. Рядко в положителна насока. Никой никога не знае какво ще направи в дадена ситуация, докато не се окаже в действителност на топа на устата. Така че не ми говори какво би нправила ти ако имаш напреднал стадий на алцхаймер, рак или нкоя друга нелечима болест. Аман от разсъждаващи.

#8 Ashkroft 14.06.2011 в 18:51:20

Най-ме боли като чета коментари от сорта на "кога ше стигнем швейцарците" от хора, които идея нямат кой е Тери Пратчет. Иронията, че един от най-гениалните писатели съвременници, създал цял един свят, не толкова по различен от нашия е болен от алцхаймер и след няколко години няма да си спомня дори името си. Имайте малко уважение към себе си и не пишете глупости под тази статия миля Ви.

#10 sake 14.06.2011 в 20:57:29

Според мен, щом човек се ражда не по собствено желание,редно е да си отиде по същия начин.

#11 Чарли Шийн 14.06.2011 в 21:35:39

абе не си виждала човек с умствена болест за да говориш така! Сто пъти по-добре да умра с всичкия си с достойнство, отколкото като зеленчук тежест за роднините. Години кошмар и объркване на техните животи...за какво? Болестта на Тери Пратчет те прави глупав и без памет. Така ли да го запомнят внуците му?

#12 fALLEN 14.06.2011 в 22:24:27

поне под тая статия отдайте почит на едни велики и силни хора. мисля, че е редно да се помълчи...

#15 Многознайковица 15.06.2011 в 01:25:57

През 2003 излезе много хубав филм по темата , горещо го препоръчвам ,"The Event" на Том Фицджералд Теа, бързо забрави за Маркес ми се струва, не нарушавай "мирът", който не познаваш, моля Иван, много си прав, но това не би могло да бъде "силен аргумент" , в края на краищата , който е решил да граби ще си намери начини безброй.

#16 Rodrigo Diaz de Vivar 15.06.2011 в 08:10:15

При определени болести и след достигане на известно състояние, да, подкрепям всеки да има право да умре по достоен начин. Но не подкрепям създаването на филми за това. Смъртта не е интересна, тя не е шоу, тя си е смърт ако ще и да си заобиколен с рози в мислите и усещанията си, променени от медикамента. Достойно е да умреш, като човек, а не като зеленчук, както се изрази колега по-горе, но няма нищо достойно в това, да те гледат как умираш. Напротив, смятам подобен ентертеймънт за отвратителен.

#17 ot4eto 15.06.2011 в 09:36:39

Тук не става въпрос според мен за и против. Въпроса е грешно поставен. Според мен става въпрос за личната свобода. Някои са против евтаназията други са за. От къде на къде питам, едните ще налагат диктатурата на мнението си върху други. Разбира се има го и техническия проблем как точно да се случва евтаназията. Така че нямам нищо против хора като Теа, които са против. Стига да не натрапват мнението си на други и да не решават от името на други.

#18 vanko 15.06.2011 в 09:42:21

Ще бъде ли някой така добър да разясни какво точно разбира под словосъчетанието "достойна смърт"?! Струва ми се, че някакво сериозно объркване цари сред хората...

#19 Theodora 15.06.2011 в 09:52:39

Thea, мила...отново се изказа неподготвена. Мисля,че ако главната ти цел е да оставяш коментар под всяка статия - добре се справяш. Според мен наистина не знаеш кой е Тери Пратчет. Не мисля,че е редно да пишеш глупости -че не бил умрял и нямало да пише други книги. Идеята на статията е съвсем дурга....

#21 MarcelaLaRose 15.06.2011 в 11:50:07

Ще ми липсваш, човече Но поне винаги ще имам книгите ти.

#22 Theodora 15.06.2011 в 12:05:45

Това, кое е достойно за теб го определяш ти. Нещата са относителни. Пратчет просто е обявил избора си - става въпрос за неговият живот, а не за размислите и страстите на глупави хора без работа ,но със Собствено мнение, даващи генерални заключения, за дойстонство, нещатата от живота и т.н. И не мога да разбера, защо понякога не спетяване негативните си безсмислени коментари...

Новините

Най-четените