Откъде започва толерантността

Толерантността. Толкова ни убягва. И колкото повече светът се слива в едно, толкова повече България ми се струва, че изостава. Не в толерантността към ромите, нито към хората с различна сексуална ориентация. Говоря за онази, малката толерантност, от която започва и голямата, а и човекът като човек по принцип.

Толерантността на път  – да “пуснеш” някого, да изчакаш майката с количката да пресече, без да й викаш “айде ма”, да не бипнеш на светофара още на жълто.

Малката толерантност към хората с различни имена, хората с очила, онези със захабени дрехи или повече кила, например.

Толерантността започва оттам да уважаваш другия, който и да е той. Толерантността започва от изслушването му, а не с грубото потъпкване на достойнството. Но как да уважаваш другия, като не уважаваш себе си.

Знам, че е трудно. Разбирам го. Естествена защитна реакция на малкия човек. Страх. За да скрие този страх от различното, другото малкият човек решава да се избъзика, да се подиграе.

Така искам този малък човек вече да порасне. Но не би.

Тагове: толерантност
#2 djsupermax 03.03.2010 в 15:19:08

Не всички цигани крадат ток и вода - някои си ги плащат. Не всички българи си плащат тока и водата - някои също ги крадат. Нетолерантността към крадците и нарушителите на правилата (цигани, българи, всякакви) е законна и оправдана. Нетолерантността към циганите (българите, турците и прочее) и отъждествяването им с крадци (генерализиране, че щом един или много или дори повечето от тях са такива, значи ВСИЧКИ са такива) е незаконна, противоконституционна и е проява на расизъм. Проповядването на открит или неосъзнат расизъм, както и други обидни и противозаконни изказвания няма да бъдат толерирани в този сайт. Такива коментари ще бъдат изтривани без предупреждение, а IP-то на авторите им ще бъде забранено при повторна злоупотреба. Малко пояснение - горното не ограничава свободата на словото извън границите, гарантирани от Конституцията на РБ. Призоваването например циганите (турците, българите и прочее) да спазват правилата и да си плащат сметките не е расизъм и няма да бъде санкционирано по никакъв начин. Твърдението, че циганите (турците, българите, жените, мъжете, хоносексуалните и прочее) имали например еди какви си привилегии или пък обратно - били дискриминирани, е въпрос на лично мнение и също не може да бъде санкционирано; това е част от свободата на мисълта и словото. Откровено и умишлено обидните квалификации към личности, малцинства, групи хора или фирми обаче ще бъдат изтривани. Накрая, моля този ми пост да не бъде коментиран по никакъв начин - той е извън темата на материала и само уточнява някои правила на комуникация.

#3 The_last_frontier 06.04.2010 в 18:16:53

Страх, желанието и силата да го преодолеш те правят човек едни успяват ,други не..Нима е нечовешко да те е страх?Малък човек ,голям човек и двата вида ги е страх,ама едните говорят че да го заглушат,пък другите тракат със зъби.Така че по-полека с матрЯлити,мисъл да има......

#4 The_last_frontier 06.04.2010 в 18:18:15

И толерантност или търпимост, разлисти тълковния речник....

Новините

Най-четените