България: Уравнение с десет неизвестни

Кабинет по правилата на ГЕРБ или избори до Коледа - такава е първата заявка за власт от ГЕРБ, след като "преспаха с резултатите" си и след като стана ясно разпределението на мандатите от изборите на 5 октомври.

В лагера на първенеца няма много поводи за радост, освен от номиналното водачество в най-раздробения парламент от 1989 г. насам.

За ГЕРБ това е най-слабото числено представителство в парламента до момента. 84 мандата не дават много място за маневри при преговорите за коалиционно управление.

Съществен спад на фона на 97-те мандата след изборите от май 2013 г., предизвикани от самия Бойко Борисов с оставката на кабинета. И нищо общо с първия мандат на ГЕРБ, при който благодарение на комбинацията между пропорционалната и мажоритарната система партията спечели 117 мандата - на крачка на самостоятелното мнозинство.

2009 обаче не е 2014. Цената на управлението може да се окаже прекалено скъпа за ГЕРБ. А участниците на пазара на мандати вече отвориха сергиите си - от Бареков до Сидеров - всички чакат оферти за властта. (Вижте в галерията)

Две напред, една назад

Резултатът на ГЕРБ не може да се приеме като изненада, имайки предвид оглушителната тишина на предизборната кампания до 5 октомври.

Пасивната тактика на ГЕРБ вероятно е оправдана като част от дългосрочната стратегия за мобилизация чрез стрес на десния електорат до постигане на така желаното еднопартийно мнозинство.

Сега обаче ниската избирателна активност свали летвата до нивото на малките партии и направи коалиционния пъзел почти невъзможен за нареждане.

"Ще се опитаме да постигнем максимална подкрепа - поне до 120 депутати, ако имаме възможност - и до по-широка. Всичко под 110 мандата подкрепа би било рисково за стабилността на правителството", коментира Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ на първата партийна пресконференция след изборите.

За Борисов в изборните резултати има поне една добра новина - на практика е невъзможно да се повтори изолацията на ГЕРБ от изпълнителната власт, както се получи след 12 май 2013 г.

Единствената хипотетична коалиция без участието на ГЕРБ е вариантът на БСП + ДПС + ББЦ + АБВ + ПФ - инженерингово възкресение на мнозинството, стоящо зад кабинета Орешарски. Подобна комбинация събира мнозинство от 122 мандата, но е смъртоносна за всеки от участниците в нея.

Уравнението беше решено много бързо още в нощта на изборите. Посланието на Лютви Местан беше пределно ясно - единственият приемлив за ДПС вариант е съставяне на правителство с първия проучвателен мандат - т.е. под егидата на ГЕРБ.

Кой (не) говори?

Адресатът на всички въпроси за бъдещото управление - Бойко Борисов - засега пази мълчание. Присъствието му в публичното пространство след изборите е символично - показно напусна партийната централа пред медиите и остави само двуизмерния си образ зад гърба на съпартийците си в залата за пресконференции.

Ако се съди по единственото му изказване по темата за коалиционните опции, Борисов мълчи, защото съжалява:

1. че Реформаторите не достигат за стабилно мнозинство,

и 2. че партията не би позволила явна коалиция с ДПС.

От ръководството на ГЕРБ дадоха тон за песен срещу спекулациите за голяма коалиция или колаборация с Движението за права и свободи, но за всички е ясно, че последната дума ще има Борисов.

Точно затова председателят на ГЕРБ пести медийните си изяви, в унисон с препоръката на Лютви Местан за "достатъчна прецизност в изказа", за да не се затруднява постигането на съгласие по формулата за стабилно управление.

Поканата за преговори към по-малките партньори в бъдещото управление беше явна демонстрация на сила от страна на ГЕРБ.

Засега от ГЕРБ излъчват предпазливо спокойствие: без прибързани решения, пазарът на потенциални партньори се шири във всички посоки на политическия спектър, така че никой не изглежда в позиция да поставя ултимативни условия на мандатоносителя.

Още повече, ако партията разчита на любезното сенчесто спомоществователство от страна на ДПС.

А за ГЕРБ винаги има алтернативен изход - предсрочни избори и уплътняване на идеологемата за "свредела на нестабилност".

Основният въпрос остава - на каква цена?

#2 Rowan 07.10.2014 в 07:29:37

Формулата на новото правителство ще бъде „Всички срещу ГЕРБ“ – няма партия от останалите, която да не е издигала лозунга: „Да извадим ГЕРБ от управлението на страната!“ в някоя от предизборните си кампании. Просто ще оставят Борисов да си излее докрай простотията, ще го обявят за национално безотговорен и за благо роду ще се обединят – „Виждате ли, ние не искаме, но щом Борисов е такъв, от немай къде, ще си жертваме партиите за доброто на народа и т.н…“. Дори залагам на девиза на новото правителство: „Всички заедно за спасението на България!“. До три месеца след това, ще бъдат изгонени с камъни от парламента…

#3 k_koev 07.10.2014 в 09:18:20

Всичко ще стане ясно при избора на председател на Народното Събрание. Ако е от ГЕРБ, значи ще могат и правителство да съставят.

#5 VK 07.10.2014 в 11:34:26

"За този ли изборен резултат беше година и половина тръшкане по софийските улици?" Тия дето се тръшкаха по софийските улици и те не знаят за кво го правиха. Щото повечето го бяха докарали до разходка из улиците и срещи с непознати, истински живи хора, а не виртуални връзки. Щото с висене в нета, тая работа не става. Същите беха и тия, дето реваха за тока.... И пак щели да гонят с камъни! Кой бе, вие ли, дето "свалихте" Орешарски ли? Добре, че решиха да си ходят, че иначе 100 години имаше да го сваляте! Тия протести беха такъв цирк, че само децата май не се усетиха. Така умело ги управляваха, че повече нема накъде. То власт ли сваляхте или кво? По опасно е да идеш на мач "Левски" -"ЦСКА", по -голяма вероятност има да те напердашат на гей-парад...Те обаче властта сваляли. Вервайте си ! То така се сваля власт, с цветя и минерална вода. Ако работата беше сериозна сума локви кръв по улиците щеше да има, ама... Циркаджии...

#6 Conspirator 07.10.2014 в 12:01:17

Rowan,преди да обвиняваме лидерите на партиите в ''простотия''или ''умнотия''е добре да си зададем въпроса за тези половин милион вложители на КТБ.Основният деструктивен фактор за ниската избирателна активност се явява ''стоп кадъра''с тази банка.Четири месеца тези хора ги държаха в пълна неизвестност,като всеки ден нажежаваха медийно неизбежният финансов апокалипсис.Мислиш ли,че на тези хора им е до гласуване и ако част от тях гласуват изобщо,вотът им няма да е неочакван и ирационален. Вчера прегледах европейската,руската и украинската преса и Нет издания.Абсолютно всички,с изключение на ''Ройтерс''пречупват резултата от изборите през ''Южен Поток''.Ще го бъде ли,няма ли да го бъде.Никой извън България не знае,че ни е заложена бомбата КТБ. Тук не могат да ни разделят на сунити и шиити,но един точно премерен удар по банковата система прави политическото уравнение нерешимо.До един месец България ще е неуправляема,а това означава-неспособна да взема каквито и да е дългосрочни решения. Как никой не се замисли,че в главите на тези половин милион вложители в КТБ им се въртят барикади и революционни събития.

#8 VK 07.10.2014 в 12:17:20

Ай стига с теа конспирации! Половин милион вложители в КТБ...Тва сериозно ли го приказват? Айде пак провери за ква банка става дума, и колко са и вложителите! Голем мерак за барикади и революции ви гони! Влече ви нещо касаплъка... Потърсете специалисти докато е време! Има една приказка: "Внимавай какво си пожелаваш, щото може и да се сбъдне!" И ще си апите задниците после, ама ...

#9 Rowan 07.10.2014 в 14:35:42

VK, ако си заравяш главата в пясъка, това изобщо не променя обкръжаващия те свят. Аман от бабешки приказки: „не викай дявола, че…“. Не аз или някой друг от този форум сме докарали страната до този хал, нито премълчаването на фактите ще помогне с нещо. И не аз ще изкарам хората на улицата, а немотията, липсата на надежда и малоумното поведение на политиците. Някои неща са написани из дебелите книги и са доказани от историята. Предишните протести бяха на косъм да се повтори арабския сюжет – хем там хората протестираха срещу диктатури, сериозни армии и полиция, ние армия нямаме, а полицията се чуди на чия страна да застане. Не познавате механизмите на тълпата и озверяването на хората. Единственото което предотврати кръвопролитието между протестиращите и полицията у нас беше количеството на протестиращите. Някой изрови услужливо част от жълтите павета, някой друг хвърли първото паве, но реакцията на полицията предотврати ескалацията - тълпата се уплаши. Но ако не бяха няколко хиляди, а няколко десетки хиляди, бедна ви е фантазията, каква беля щеше да стане. Когато тълпата се почувства по-силна от силите на реда, тя не се разпръсква и не отстъпва пред грубата сила, а озверява. Защо вещая протести? Втори парламент се излъчва с експлоатирането на негативния вот на хората. Гласуването „против“ някого, а не „за“ нещо. Защото никой от политиците няма какво да предложи. Общи приказки и празни обещания не плащат сметки, нито слагат нещо на масата. Негативният вот не успокоява електората, а поставя свръх-критични изисквания към този, за когото си гласувал, въпреки, че не го харесваш. Хората излизат по-лесно, когато се чувстват излъгани и предадени от тези, на които са гласували доверие. Страната има маса вътрешни проблеми за решаване, а „великите“ сили ни най-малко не облекчават положението. Всеки гледа да извлече собствената си изгода – погледни само как ни ползват за маша между ЕС и Русия. Някой друг да им извади кестените на "Южен Поток" от огъня. Гледах много внимателно следизборните изказвания на нашите хубостници. Е, тези хора или са малоумни, или нямат грам чувство за самосъхранение. Още им се привиждат някакви мнозинства в парламента, коалиции „аз на тебе – ти на мене“ или повече проценти на следващи избори. Никой гласоподавател не видя адекватна реакция на политика заради който се е разходил да гласува. Борисов се държа като пълен дебил без връзка на главния мозък със заобикалящата го действителност. БСП щели да се занимават със собствените си проблеми, ДПС традиционно дебнат в сенките кого да изнудят, РБ започнаха още от първата нощ агитация за следващи избори, за другите не ми стигнаха нервите да ги изгледам, но вярвам Сидеров се е отчел подобаващо. Да ги съжалявам политиците, щото можело да им нацепят канчетата с павета? Точно това е парламентът, който те сами си направиха с четвърт век безотговорност, некомпетентност и навеждане пред чужди национални интереси. 25 години политическо боричкане нормално доведоха до парламент с Бареков в него и докараха избирателна активност под 50%. Да си сърбат попарата дето толкова старателно си я дробиха. Лошото е, че страната ни няма личност, около която да се обедини, няма авторитет, който да успокои тълпата, ако нещата тръгнат на протести. Поне президент да имахме, като хората, а не този чехлю.

#10 Conspirator 07.10.2014 в 15:22:28

Rowan,великолепен анализ,но няма кой да те чуе и разбере.Цитирам само един пасаж от коментара ти... ''Предишните протести бяха на косъм да се повтори арабския сюжет''. Коментарите се въртят около Биби,Радан и още две откачалки,сякаш нещо зависи от тях. Любопитно четиво е теория за "контролираната нестабилност", чиито автори са Джоузеф Шарп (автор на книгата "От диктатура към демокрация") и Стивън Ман (автор на фундаменталната статия "Теорията на хаоса и стратегическото мислене".

#11 VK 07.10.2014 в 16:24:29

"Предишните протести бяха на косъм да се повтори арабския сюжет..." Кои протести? Тия зарад Пеевски ли? Ми те свършиха още на другия ден, като се отказа Пеевски. Основният мотив беше смотан за нула време. За кво протестираха след това - 200 човека, 200 различни мнения. Веднага се включиха разни разбирачи, като теб и още сума други и напълниха главите на хората с идеи за 100 различни неща и дотам. Немаше 2-ма човека на едно мнение, освен че им се протестира. Да не ги яхнели политиците , сакън ! А кой бе джанъм, ДС, олигарси, кукловоди ли? Е те го направиха ! Ама тех революции не им требват. Замотаха хората с неизпълними и откровено идиотски идеи и всичко стана цирк. Разделяй и владей. Почти като манифестация за 9-т септември или 1-ви май, по татово време стана. Ама вий си вервайте че на арабска пролет миришело. "Гледах много внимателно следизборните изказвания на нашите хубостници. Е, тези хора или са малоумни, или нямат грам чувство за самосъхранение....:" Гледай, то вие друго не правите , гледате телевизора и мрънкате! На такива, дето не гласуват, поне мрънкането трябва да им се забрани! Немате право на мнение! Ако сте имали, да сте го казали когато е трябвало! Щото зарад вас е такава ситуацията. Щото на сума народ объркахте главите, че като не гласуват нещо променят! Променят дръжки! Запазват властта на тия дето уж се "борите" против тях. И вместо се скриете некъде, да се извините за идиотските идеи, които надрусахте , пак големи, пак анализи ми седнали да мъдрят! " 25 години политическо боричкане нормално доведоха до парламент с Бареков в него и докараха избирателна активност под 50%." Не! Вие го докарахте Бареков и подобни в парламента! С вашите дивотии и празни приказки! Със идиотските си призиви да не се гласува. Със лозунги "всички са маскари"и тем подобни простотии. Немали избор ! Къф избор бе "умници" - чекате Господ да доде, да ви оправи ли ! Ми и на него ще намерите кусури. Все недоволни, все нещо им криво... Ама се питам , от простотия ли го правите , или ви плащат за тая работа? Ако само сте тъпи, простено ви е! То Господ толкоз ви е дал... Но ако е другото .....бе как се гледате в огледалото все още???

#12 deowin 07.10.2014 в 17:38:37

>Тия дето се тръшкаха по софийските улици и те не знаят за кво го правиха Напротив. За да го илюстрирам, погледни резултатите от 23 и 24 МИР в София (http://results.cik.bg/pi2014/rezultati/23.html, http://results.cik.bg/pi2014/rezultati/24.html). Разпределението на гласовете в тези два МИР-а е доста различно от това в другите райони (сравни, например, с недалечния 25 МИР - Люлин, Надежда, Овча Купел - http://results.cik.bg/pi2014/rezultati/25.html). Промяната на процентите от предишните избори, тези за ЕП, също е доста показателна - най-съществена промяна има именно в 23 и 24 МИР. Сега помисли дали резултатите в тези два големи избирателни района на София не е възможно да представляват някакво следствие от това, което "тия дето се тръшкаха по софийските улици" всъщност искаха. Защото разлика има. Съществена. Съществените промени често имат съществени причини. А това, че ти не желаеш да приемеш определени очевидни причини като възможни, защото не ти пасват на мирогледа, не ги прави по-малко вероятни.

#13 Conspirator 07.10.2014 в 17:57:19

Момчета,не се карайте на тема ''Моят протест е по-голям от протеста ти''.Рован визира генезиса на протеста/в какво може да бъде превърнат/,а не кой е ''по-правилен'',по-голям или справедлив.

#14 VK 07.10.2014 в 18:48:16

"Сега помисли дали резултатите в тези два големи избирателни района на София не е възможно да представляват някакво следствие от...." Следствие на кво? На тва че им е дощъл акъла на хората ли? Ми не го виждам в диаграмите. Нещо не ми прилича на един митинг от 1990 г. Като го докарат до там, че и повече, да кажеш, че нещо се било променило, ама сега.... То кога СДС, или ГЕРБ, са губили избори в София, или другите големи градове? Въпросът е, че този път не ги спечелиха! А трябваше да е убедителна победа, повече от тогава, дето "с малко но завинаги", повече от 1997. Да, ама не! Щото им промиват всеки божи ден мозъците на хората, по всевъзможен начин. А това,че сума народ е гласувал за РБ е ...... Ми същото, като да имаш гангена на крака си, и да се лекуваш с аспирин. Щото той бил "баш аспиринът" - "Bayer" ! А той и менте се оказа, на всичкото отгоре! Ако не го разбирате, много жалко...но не само за вас! Дано някой ден го вденете, та да се промени нещо в таа държава!

#15 deowin 07.10.2014 в 20:56:46

>не го виждам в диаграмите С това потвърждаваш опасението, което вече изразих - че "не желаеш да приемеш определени очевидни причини като възможни, защото не ти пасват на мирогледа". Числата са там. С числа не се спори. Интерпретацията им, естествено, е твой прерогатив. Но, когато отхвърляш всяка вероятност резултатите от изборите да са следствие и измерим ефект от протестите, ми приличаш на човек, комуто са оперирали тежък тумор, докторите му казват, че от тяхна гледна точка операцията е била успешна, показват му изследвания и снимки, но той държи да не им вярва, да запази черногледия си поглед и недоверие към цялото лекарско съсловие, и настоява, че цялата тая история с операцията със сигурност е била една голяма простотия, несъмнено без никакъв положителен ефект, просто защото, видиш ли, още го боли. Знаеш ли, за твоя тумор лек няма. Защото ти си го харесваш. На теб ти трябва. Е, носи си го.

#16 VK 07.10.2014 в 21:40:53

Кви числа? Кво толкова видя в тия числа та се прехласна толкова? Числата са си числа : 35.8 % ГЕРБ, 20.6% РБ...23МИР 37% ГЕРБ, 20% РБ....24 МИР Нещо повод за гордост ли виждаш?Голема промяна? Ми е тва е от Пловдив : 42.4% ГЕРБ, ...9.5% РБ... Макар че не се прочуха с протести толкоз. Само че, има едни други числа, и заради тях е и тая статия, дето се коментира. Ако не помниш последиците на подобни числа( с малко, но завинаги), да ти припомня - Ф.Димитров. И още два-три подобни има... все катастрофи. След подобно разпределение - Беров , банкови фалити , тройни коалиции .... И не, не ме радва подобна перспектива. Сори, но нещо не разбирам твоя ентусиазъм!

#17 daysydogy 07.10.2014 в 21:52:42

Безмислени спорове... Състоянието на една държава не зависи от площ, брой на населението, природни богатства, климат..., а от степента на развитие на общественото съзнание... Българинът е увреждан петдесетина и повече години след заветния девети септември - ще му трябва още толкова време за да се възстанови...

#18 YOLE 07.10.2014 в 22:06:59

А добър.....Тук , където морето започва и свършва с море не достига достатъчно информация , затова да попитам . Rowan , верно ли другаря Костов готви МЕТЕЖ\щото Русия с протести не си играе\ , ако един от Рамазан Кънев , Бареков или Си.......не стане премиер ?

Новините

Най-четените