Пази по принуда, гази с удоволствие

Господата милиционери нещо май много са си повярвали, че са на власт. За доказателство ви подарявам следната история, based on a true story:

В една изключително студена, но за сметка на това гнусно кишава вечер преди няколко дни най-културно се разхождах из панелните дебри на ж.к. "Младост". И понеже е януари, а бялата смърт не е най-приятната житейска алтернатива, си бях сложил черна балаклава, която повечето хора наричат "нинджа", а всъщност е най-обикновена скиорска маска. В общи линии, виждаха ми се само очите и половината уста.

Ходех си по тротоара и не бързах за никъде, но по едно време видях, че успоредно на мен се движи патрулка, която явно също не бързаше за никъде, а симпатичен на вид човек със зачервени от фуражката уши ме гледаше лошо отвътре.

Колата спря, аз си продължих, но зад мен полицаят възпитано се провикна:

- Алооооооу, яла тука, бе!

Отивам аз, чичко полицай излиза гневен от колата и разговорът ни протича горе-долу така:

- Сваляй маската!
- Що?
- Сваляй маската ти казАх!
- Ми... няма!
- Ти на отворен ли ми се правиш, бе, ти май да те заключиме искаш? Лична карта имаш ли? - попита Ушко Добродушко с интимната надежда да нямам. - Забранени субстанции, нещо?

Давам аз личната карта, показвам си лицето, провериха ме в базата данни на МВР дали съм "лоялен гражданин", преджобиха ме, след което си нахлузих обратно балаклавата, защото беше леко минус 20. Тук вече Ушко леко се ядоса.

- Сваляй я, бе, и ако те видим още един път така да ми ходиш маскиран, знайш ли к'во ше стане?
- Ми... точно нищо няма да стане. Свободен човек съм, не нарушавам законите и ще си ходя абсолютно както си искам облечен и никой не може да ми каже нищо. Докато не ми кажете кой закон нарушавам ще си ходя както си искам!

След което просто се врътнах, тръгнах си бавничко и оставих Ушко объркано да се взира в празното.

Историята е твърде неувлекателна и незабавна, но адски поучителна. Уважаеми хора, които четете това, призовавам ви да си знаете правата и да си ги защитавате.

Не се поддавайте на евтин рекет, но действайте аргументирано и със стил. Както всички знаем, Ушко хич не е Добродушко и вместо да пази, предпочита да гази, пък и винаги може да се заяде.

Просто защото така е по-лесно, пък и годините опит не са шега работа.

#1 emo13 11.01.2011 в 15:52:26

Ти и по мачове сигурно така ходиш . Майтап

#3 Charles Grant 11.01.2011 в 19:21:45

Голямо геройство, няма що! Иди поработи в полицията малко, преди да им се отваряш. На мястото на полицая бих те прибрал в ареста за 24 часа за да не се отваряш много. Сигурно са били далече от районното и ги е мързяло. Ако беше в Англия можеха да те държат до 3 месеца според закона за тероризма. Не е ли по-лесно да си свалиш шапката и като си заминат да си я сложиш пак? Защо трябва да се правиш на умник?

#4 Redhead_After-effecT 11.01.2011 в 21:13:42

По-добре да имаш по-нетрадиционна позиция, отколкото да нямаш никаква. Интересно е това как взаимно се нападаме и казваме "този си го заслужава", без да се опитаме да вникнем под метафората. Защото този "етюд" е нищо повече от метафора на това да имаме лице, да можем да го скрием и пак да го покажем ..

#5 Pafkata 11.01.2011 в 22:38:18

хаха, това си е смешно. Иначе за балаклавата трудно ще ти се размине. В 99% милиционер в БГ се става само ако искаш да търгуваш с власт и да изпълняваш поръчки. Нека хлебарките да се ядат едни други както Бойко Борисов ги е оставил в стил Тодор Живков...

#6 sara_4ifutkata 12.01.2011 в 02:23:44

Charles_Grant, регистрирах се в този сайт специално, за да те информирам, че си един от най-големите идиоти, които съм виждал. Можеш да се чувстваш специален, макар че съм сигурен, че майка ти вече те е увещавала в това неколкократно.

#7 emo13 12.01.2011 в 09:37:01

"Сара_чифутката" Такъв ник би си сложил само човек, който ходи с кубинки и през лятото, подплатата на бомбъра му е оранжев и често използва услугите на фризьор. Зимата - естествено с нинджа на лицето, както и по мачове, митинги и други събития обещаващи безредици и здрав кютек. Опа, използвах думичка на турски, извинявам се.

#8 boby 12.01.2011 в 10:34:57

Е браво, голямо геройство. Ти тръгни така в САЩ и са те окошкарили след 10 мин. Ако утре сульо и пульо тръгнат с маски? Ма било ти студено при -20, на друг може да му е студено и при -2. Съжалявам, но в случая полицая е прав. Така с маска можеш да извадиш акъла на някого като се засечете на ъгъла на някой блок. В закона не пише и че не можеш да се разхождаш с брадва. Да тръгна ли и аз тогава с брадва в ръка да се разхождам по нощите из София? Я сега си представи ситуацията прибираш се в 12 вечерта в Люлин, завиваш по тъмна уличка към блоката ти и от тъмното изкачам аз с брадва в ръка и маска на главата.

#9 Sceptic 12.01.2011 в 11:12:38

Полицейският произвол в България е ужасен и непоносим. Културата и възпитанието на средния полицай е горе-долу като на средния бандит. Самият факт че обикновените граждани не се чувстват комфортно в тази среда говори достатъчно за полицията. В другите държави девизът на полицията е "да защитавам и служа" или нещо от сорта. Само тук ни продават бабаитлък на всяка крачка и с повод и без повод.

#10 Лични финанси 12.01.2011 в 14:03:52

Абсолютно подкрепям Боби ( 8 ). Правата са си права, но всичко трябва да е с мярка, иначе от свобода ще стане анаргия.

#11 Лични финанси 12.01.2011 в 14:04:05

*анархия

#12 Rowan 12.01.2011 в 16:09:52

11 Лични финанси | 12.01.2011 14:04 Да беше написала "анаЛГия", щеше да е по-забавно А по темата, когато заплатите на работещите в силовите министерства, са съизмерими със заплатите на средностатистическия шофьор на баничарка например, е логично и манталитета, и АйКю-то им да са такива.

#14 KUMA LIZA 12.01.2011 в 18:18:40

" ако беше в САЩ" , " ако беше в Англия " ... вие хора добре ли сте ?

#15 Voin 12.01.2011 в 18:54:01

"Ако беше в Англия можеха да те държат до 3 месеца според закона за тероризма." Пич, само че не сме в Англия, за да го окошарат. И на основата на какво ще го прибереш за 24 часа? В България няма закон, който да забранява тази маска. Ааа да си я сложи след като си заминат! Значи дори и да е противозаконно, няма проблем, ако полицията не е наблизо да те види... Боби- не сме и САЩ. А и -20 са си студ, някои хора имат по нежна кожа, защо трябва да я подлагат на студа? А нима, ако се увия плътно с шал и шапка е по безопасно за всички останали? А и в закона пише, че е забранено да се разхождаш с хладни оръжия, не съм сигурен точно как беше описано. Прочети го и не говори глупости. Скептик абсолютно прав си. Миналата зима имах лек инцидент с колата по вина на полицейските органи. Когато им се обадих да видим какво ще правим, пича ми вика- ми освен да те глобя за невнимание...

#16 Лични финанси 13.01.2011 в 13:00:21

До #13 (Делян Петров) 13 Delian Petrov | 12.01.2011 17:16 ... Идеята на този разказ не е маската, "нинджата"... Идеята е да си знаем правата... ---------------------------------------------- Ами следващия път да избере по-удачна илюстрация за великата си революционна идея

#17 Лични финанси 13.01.2011 в 13:03:03

@ Rowan - ахаааа! Значи добре че е печатната ми грешка, инак нямаше да коментираш темата Брех, какво би станало с този свят, ако не съм аз

Новините

Най-четените