Ти си терорист!

Съобщение от правителството до всички граждани на България:

„Наскоро стана ясно, че в България живеят около 7 милиона терористи. Ти си един от тях. Така че, отсега нататък ние ще записваме всички твои действия в продължение на една година. Например на кого се обаждаш и кога, кога ползваш мобилния си телефон и къде, кога и къде влизаш в Интернет, на кого пишеш електронни писма и защо.

Ние знаем всичко за теб. Можем да видим с кого си говориш, къде се намираш дори в момента, какви познати имаш, с кого се срещаш, къде и кога, а при добро желание, можем да разберем и какво…

Нови биометрични документи за самоличност с пръстови и лицеви отпечатъци, високоскоростни видео камери, проследяване чрез записване на местоположението ти и следене на комуникацията ти, са невинните мерки, които ни гарантират, че няма да направиш нищо лошо, защото ти си терорист по подразбиране, даже няма нужда да го доказваме”.

Това е онова, което ни казват управляващите с исканите от тях поправки в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Но не е само то.

Според агенция “Фокус”, МВР е предложило на НС нови промени в законопроекта за изменение и допълнение на ЗЕС, като се е съгласило да се използват за тежки престъпления, но са посочили и други такива, за които може да се използват трафични данни - като например подготовка за убийство, причиняване на смърт по непредпазливост, закана с убийство, склоняване към проституция или блудство с непълнолетни, проповядване на расова или етническа омраза и т.н.

Сред тези престъпления са включили и най-голямата заплаха за националната сигурност или т.нар пиратство (престъпления срещу интелектуалната собственост).

Явно отново лобистите са си свършили работата или МВР просто действа по copy/paste технологията и не чете какво предлага. Какво общо има подготовката за убийство с престъпленията срещу “интелектуалната” собственост? Това си е уредено в Закона за авторското и сродните му права и НИКОЯ трафична единица не може да се използва именно за тези цели, освен ако не се следи кои сайтове посещаваме или какво сваляме (което не е обект на ЗЕС).

Тук ясно прозира намерението за ново извънредно разширяване на глава 9а от НПК и на Закона за авторското и сродните му права с цел “борба с пиратството”, което е в услуга единствено на няколко огромни световни компании и е в ущърб и на авторите, и на потребителите – тоест на всички нас.

И понеже аз не съм терорист, нито престъпник - ще бъда на 14.01.2010 от 11 часа на площада пред парламента, за да покажа, че не искам да ме третират като такъв.

Ела и ти!

 

#1 SeoKungFu 13.01.2010 в 06:20:25

Много добре казано, особено за онези, които "нищо не правят" и следователно нямат какво да крият. Повечето от нас именно нищо лошо не правят, нищо не крият, но не искат някакви минцифайки да следят живота им! Защото НЕ сме терористи!

Новините

Най-четените