Да си купиш прошка

На 27 декември 1983 година папа Йоан Павел Втори посещава Али Агджа в килията му. Двамата не са били толкова близо един до друг от две години и половина, когато турчинът прострелва главата на Римокатолическата църква на площад „Св. Петър" във Ватикана.

Въпреки голямото количество загубена кръв папата се възстановява по думите му, благодарение на Света Богородица. Жертвата и 25-годишният убиец прекарват в затвора заедно 20 минути. „Какво сме си казали е тайна между мен и него. Говорих му като на брат, на когото съм простил и който се радва на доверието ми", казва Йоан Павел пред журналистите.

Всъщност папата официално прощава на Агджа още в болничната стая 4 дни след опита за убийство, а стрелецът на свой ред публично се покайва.

В особено жестокия към човечеството 20 век кадърът, в който похитителят и похитеният седят един срещу друг в килията и се гледат в очите, е еднозначният отговор на въпроса „По-силна ли е любовта от греха?"

Ако допуснем, че за Господ тогава е работил най-добрият PR, трябва и да признаем, че е католик.

Вчера в агенция „Блиц" беше публикуван българският аналог на тази величествена сцена на покаянието и опрощението. Мястото обаче не е празна килия, а кокетно ресторантче в Пловдив.

Убиецът не е от „сивите вълци", а от „мамините синчета", на 26 години е и се казва Любомир Трайков. Жертвата не е глава на Римокатолическата църква, а единствената останала глава на семейството си Корнелия Петкова, след като тази на мъжа й е била размазана в катастрофа. Момчето седи със сключени пръсти и гледа виновно, а жената го гали по ръката. Тя е майка на три деца, загубила съпруга си Атанас Ламджиев при инцидент, причинен от сина на собственика на голяма транспортна фирма Младен Трайков в петък срещу събота в 1:20 часа. При зверското произшествие загива още един човек Виолета Стоянова - майка на 5-годишно дете, в мозъчна смърт е и 23-годишно момиче.

Всички те са били в колата на Атанас, който се е прибирал от работа - поставял е коледна украса на магазини. Любомир се е прибирал от бар, шофирал е луксозен автомобил.

По първоначални данни момчето е било неадекватно, в пияно състояние и е шофирало със 150 км в час. Любомир е шофьор от 6 години, има 12 регистрирани нарушения на пътя, като 7 пъти е глобяван по административен ред, а също така има и 5 глоби с фиш за шофиране с превишена скорост. Прокурорът по делото Дилян Пинчев го определя като „личност със завишена опасност като шофьор". След жестокото меле Трайков е пуснат под гаранция от 15 хиляди лева, а установените промили алкохол в кръвта му са 0.67. Пред медиите бащата на убиеца обяснява, че синът му „като млад човек понякога кара по-бързо, но това не е причината за случилото се" и призовава „тези, които го познават, да кажат какво представлява той". Все едно ще го издигат за кмет, а няма да го съдят за два отнети живота.

Момчето маха купонджийските си снимки от Фейсбук профила си и слага траурна лента и горящи свещи. Междувременно негова близка и връстничка, облечена като Круела Девил от „101 далматинци", нарича в коридорите на съда журналистите „Изроди".

Непосредствено след катастрофата почернената вдовица Корнелия Петкова разказа в телевизионно интервю, че живее бедно и призова добри хора да й дадат работа. По думите й, когато е била в полицията, тя е чула, че Любомир Трайков е употребил наркотици във фаталната нощ. В понеделник тя заяви, че пробите са подменени и всичко е заметено, както и че заради липса на пари ще остави всичко в ръцете на държавата.

В сряда, по настояване на бащата бизнесмен, вдовицата се срещна с цялото семейство Трайкови, а споменатата агенция твърди в публикацията си, че е „попаднала случайно на покъртителната гледка".

Следва прочувствен, напоен със сълзи разказ, лишен от онова смиреното „какво сме си казали е тайна между мен и него". Виновникът за трагедията споделя, че понякога пуши трева и взима наркотици, но във фаталната нощ не е пушил и не е взимал, а само е пил 2 чаши вино.

Пред „случайно попадналия" репортер твърди, че не помни с колко точно е карал, но май е било със 70-80 км в час. „Искам да се срещам с Корнелия постоянно и с децата й. Тук съм, за да се извиня на жената, да й кажа,че много съжалявам, и че искам да не беше ставал този ужас, но не знам как да върна времето."

След като плаща погребението на Ламджиев, Трайков-баща дава на Корнелия „пари на ръка, стартова сума" и й обещава да се грижи със средства за децата й, докато те навършат 18 години. Обещава да й намери и работа. Корнелия казва, че не мрази момчето и че вече му е простила. По време на мълчаливия протест срещу съдебното решение Любомир да бъде пуснат под гаранция Корнелия заявява: „Ами нека не го наричаме „убиец", защото той не е извадил нарочно пистолет. Просто това е една нелепа случайност."

Пиян 26-годишен милионерски син с луксозен автомобил и 12 глоби за превишена скорост обаче не е „нелепа случайност", а диагноза. На проядена от корупция и беззаконие държава и изгнило от липса на елементарно възпитание и ценности семейство.

Пред камерите вдовицата на загиналия Наско каза още: „Виновни няма, има само потърпевши и страдащи. За мен това семейство са едни добри хора, едни достойни хора, които винаги са готови да откликнат за помощ."

След тези й думи границата между близостта с Бога и абсолютната липса на морал никога не е била по-тънка. От едната страна е прошката, от другата са парите. Отляво е справедливостта, отдясно са децата й. Ще е много жалко обаче, ако Корнелия така и не започне да работи, а само разчита на подаянията на един богат и виновен човек. Близките на другата жертва - Виолета - са омерзени от дадената прошка и твърдят, че не искат пари, а справедливост. „Омерзени от дадената прошка". Запомнете това изречение, не се среща често.

„20 Горко на ония, които наричат злото добро, а доброто зло; Които турят тъмнина за виделина, а виделина за тъмнина; Които турят горчиво за сладко, а сладко за горчиво!

21 Горко на ония, които са мъдри в своите очи, И които са разумни пред себе си!

23 Които за дарове оправдават беззаконника И отнемат от праведника правото му!"

Книга на пророк Исаия 5:20-23

#2 Mr Norris 24.11.2016 в 09:50:13

Не защитавам "милионерчето", но ако авторката имаше деца, щеше да знае, че една майка е готова на всичко за децата си. При положение, че жената няма работа, а има три хлапета за изхранване, разбира се, че ще приеме пари и обещание за работа. Заради децата си ще стане и проститутка дори. Гордостта, няма да ги нахрани, нито ще плати сметките им. Още по-малко ще го направят жалки цитати на някакъ измислен пророк...

#3 mumu 24.11.2016 в 10:06:02

Мдааа, заради децата българката така или иначе е проститутка, евтино платена при това. Употребява я държавата, шефа, сивото и ежедневие. Голяма работа, че тази жена е дала прошката си за пари, добрата новина е, че българчета в България се раждат все по-рядко, та и на българката ще олекне, а каквото е останало ще бъде премазани от поредния син на някой си

#4 D-Fens 24.11.2016 в 10:13:47

@Mr Norris ... така е, женицата ще си плати сметките, евентуално ще си намери работа(изобщо не вярвам че оня ще си удържи на обещанието да плаща докато децата и навършат 18 - Ганьо лесно само обещава)а междувременно синчето ще продължи да купонясва по същия начин докато не подреди някой друг по същия или подобен начин но вече имаме готов шаблон за разрешаване на подобни дребни недоразумения. Робската психика в едър план.

#5 Denn 24.11.2016 в 10:38:54

Гордостта е най-скъпото нещо, това мога да кажа, но убиецът си е убиец. Мисля че, разликата идва оттук, че на госпожата са убили съпруга, а не дете. Незнам дали тогава щеше да раздава прошки така. И не, не е съдба това, не е вселенско решение. Нямя как Господ да е виновен за човешката глупост и наглост. Когато караш пил и с висока скорост, не говорим за съдба. Мисля че, е доста цинично да наричаш починалия си мъж роб, а да отделиш половин час за съжаление на момчето. Този роб, има деца, ако за теб е прежалим, за тях не е. Да и аз имам дете.

#6 KingoftheROAD 24.11.2016 в 11:29:27

" ...а междувременно синчето ще продължи да купонясва по същия начин докато не подреди някой друг по същия или подобен начин ..." Докато не се натресе на някой по-рогат. Та да го подреди направо на място. Разно или късно и синчето ще си плати данъка, или ако не той, то неговите наследници. Което е и по-лошо. Точно сега това едва ли му минава през главата, а и на баща му също. Но рано или късно идва видов ден, както е казал народа. Равновесие в природата има.

#8 gothic 24.11.2016 в 13:04:19

Съпругът й е бил само да плаща, сега друг ще плаща. Все едно е кола. Само да вози. Блъскаш една, вземаш нова. Жени.... Прошка на пиян убиец на съпруга й: по-скоро ми прилича на бърз развод, желан!!!!!

#9 rare case 24.11.2016 в 14:40:37

Гледам, че тук само праведни са се събрали, с едно изключение. Кои сте вие, че да съдите жената?? Емисари на Господ??? Или самият Бог. Засремете се, постъпила е така, както е намерила за добре. Умрелите са умрели и Бог да ги прости. А живите??? Кой ще се грижи за живите? Може би някой от "форумните праведници"

#10 Mr Norris 24.11.2016 в 15:49:25

@D-Fens Синчето ще продължи да си купонясва и така. Няма значение дали жената ще приеме пари или не. Тя разсъждава от прагматичната гледна точка на самотна майка с 3 деца. Докато тече делото, за да си начеше гордостта и да възтържествува справедливостта, ти ли ще й храни децата? "Робска психика" ли? Много лесно се дават определения когато мама и тати носят и не си стоял гладен. Палячо! Rare case го е написал/а много точно - "Форумни праведници".

#11 Denn 24.11.2016 в 16:57:34

Тъй като и аз съм от форумните праведници, ще се изкажа отново. Предлагам от утре 10000, ако някой се навие да ми е мишена. Аз ще се напия и после, ще утрепя някой срещу парички, колко от вас ще се съгласят, моля. А, относно мама носи и тате меси, хайде да не даваме квалификации. Лекар съм с много стаж в Реанимация, хайде да не си говорим за прошката. Когато вие уважаеми НЕсъдници видите как изглеждат размазани хора от катастрофа, тогава раздавайте прошка на воля. Бебенце без майка, момиче в мизъчна смърт и три деца без баща. Не бе много е готин тоя, да му дадем орден Стара Планина направо. РОБСКА ПСИХИКА.

#14 Виктория Пенелопова 07 24.11.2016 в 20:47:39

Прочетох форума преди обяд, чета го и сега. Очаквано, приматското взема връх. Няма нищо, че слаби гласове се уповават на Бог и Евангелието на Матей. Някаква мижава булка се възмущава, че жената е с бял потник. Ами, ако няма нещо черно?? Що не й пратиш, бе булка, ей така, дарение. Впрочем, "праведниците", най-вероятно ще са много доволни, ако се стигне до ДМС кампания "да осигурим весела Коледа" на трите деца-сирачета". Не, че ще дарят нещо, ама ей така, да се разплачат от умиление. Но са върло против, когато майката се опитва да се справи сама. Защото всички са мооого принципни, честни, достойни и бля-бля-бля. Когато 3 деца сядат на масата по 3 пъти на ден и там трябва да има храна, когато 3 чифта крачета искат обувки, и три гръбчета - топли дрехи, усещате ли колко излишни са споровете "за" и "против"??? Най-малкото, което милионерчето може да даде са пари за всичко това. Други и това не правят.

#15 Denn 24.11.2016 в 21:26:17

Всички, които не одобряваме патоса на вдовицата сме лоши. Важното е, че света е пълен с добри хора, които ще я защитят и ще дадат пари. Тук, нали всъшност за това става въпрос... Пари

#16 pixie 24.11.2016 в 21:43:33

Всеки гледа от собствената си камбанария. И си е прав. Но въпреки благородството или психотактиката с прошката (подбудите оставям настрана), младежът трябва да си понесе последствията от извършеното. Така се възпитава поемане на отговорност, което си е сериозен дефицит в нашето общество. Каквото си е надробил, да сърба. Законите са за всички или поне така би трябвало да бъде.

#18 Denn 24.11.2016 в 22:47:03

Мога да се съглася с теб. Просто наистина не ми хареса реакцията й, защото по този начин усещането е, че каквото и да направите с едно извинявай и малко пари, ще бъдете опростени. Някои неща не минават само с извинявай. Не ми се водят безсмислени спорове, така или иначе на фона на нашите разговори има хора, които страдат.

Новините

Най-четените