Защо българинът е толкова комплексиран

В продължение на разговора дали заслужаваме да сме в ЕС или не, се замислих и над друг въпрос, който се породи в разговора ми с една българка, живееща в САЩ, Боряна Георгиева.

Въпросът е каква е причината за комплексите и агресията на българина?

Защото едва ли някой ще отрече, че българите стават все по-агресивни и все повече се комплексират: живеем, непрекъснато напомняйки на всеки колко сме велики, как историята ни започвала още преди хиляди години, а държавата била основана през 681 г.; как докато германският император Карл V говорел на немски само с конете си, апостолите Кирил и Методий били създали и разпространявали старобългарската писменост и т.н, и т.н.

Разбира се, да не забравяме и че България граничи със себе си, че българите са най-интелигентната нация и др.п. А това, че нямаме сериозни достижения в световната литература, изкуство, наука и техника е резултат от световен заговор. Или в краен случай - дело на тъмна балканска завист.

Редица автори са се упражнявали в опитите си да разберат този български характер. Или дали характеропатия не е по-точната дума? В разговора си с Боряна в началото на 2010 г. се запитах в един момент дали това не се дължи на факта, че ние сме на чужда територия.

Да помислим откъде са дошли предците ни - живели са си някъде в Централна Азия, може би около реката Волга, докато в някакъв момент поради различни причини са решили, че не им се живее повече там и искат да идат някъде, където е по-лесно.

На пръв поглед - нормално, всеки се стреми да живее по-добре, по-угодно, както се казва напоследък. И какво правят - идват на Балканите, където се сблъскват с една съвсем различна цивилизация - Византийската империя, с правила, императори, двор, школи и т.н. Че византийците са били по-развити в цивилизационно отношение от нашите предци, спор няма.

Липсата на правила... или по-скоро - правилата, които Ибн Фадлан описва като типични за волжските българи (и за които аз съм писал) са една от причините не само държавата да не може да просъществува дълго време, но и народът да нямат желание за бунт срещу поробителите. Колебаех се дали да не сложа думата поробители в кавички, защото много от наученото по история не е такова, каквото го знаем, но да не създавам допълнителни спорове...

Станислав Стратиев май беше казал, че на кръстопът хората строят ханове, а ние сме тръгнали да правим държава. Но какво да очаква човек от хора, които предпочитат да принесат в жертва на бога най-добрите си синове и дъщери, само и само да не ги гледат около себе си, защото със знанията и акъла си непрекъснато им напомнят за собствените им качества?

И така, попаднали на чужда територия, управлявана от сравнително по-напреднала цивилизация, ние се озоваваме в небрано лозе. Няма да се спирам подробно на хитростите на хановете, на поведението на царете, които се въртят ту на запад към Папата, ту на изток към Патриарха (нали си спомняте поговорката за двата стола?), само и само да получат по-големи привилегии от "големия брат".

В този ред на мисли, да не решите, че Георги Димитров и Тодор Живков са измислили "вечната дружба със СССР"; много по-отдавна е имало желание за такава дружба. С който и да е - стига да дава дарове, разбира се. Келепир да има, както проницателно отбелязва Алеко Константинов чрез устата на олицетворението на народа Бай Ганю.

Защо тогава се учудваме, че народът е стоял 500 години под османско робство? И че от време на време се повдигат въпроси дали е било "робство" или "присъствие".

И защо не се учудваме, че са трябвали близо 500 години, за да се появи Васил Левски - този толкова неприсъщ на характеристиката на народа човек, който се опита да стори невъзможното, заедно с другарите си - все млади и "луди" (по Вазов) хора. Много хора се чудят защо бил поставил четири въпросителни знака след думата "народе" в тефтерчето си, но май е по-добре, че не знаем със сигурност отговора на този въпрос, нали?

И в този ред на мисли, когато Вапцаров пише, че тази земя била чужда, критиците твърдят, че ставало дума или за фашистката България, или за това, че така признавал, че е македонец... Но може би Вапцаров е прозрял, че тази земя е чужда по принцип, а не заради конкретния исторически момент?

Не съм много убеден, че има смисъл от подобни мисловни занимания, но виждам спасение във факта, че българите по света се адаптират много лесно към условията, при които са избрали да живеят.

И обратното - чужденците, които идват в България, се приспособяват също толкова лесно - покваряват се, престават да поддържат чувството си за принадлежност към общността, към обществото.

Въпросът е как да се промени жизнената среда на територията на днешна България. Как може да се създадат трудови навици, да се създаде общество, което да е в основата на държавата.

Защото иначе нещата изглеждат много странно - на пръв поглед България е нормална държава, членува в Европейския съюз, в НАТО, изгражда отношения със съседите си. Но при по-задълбочено вглеждане, всичко това може да заприлича на един провинциален театър с треторазредни актьори. Бутафория някаква.

И колкото и да ми е жал за всички читави хора, чиито усилия биват хвърляни на вятъра в продължение на столетия, мисля, че "оправянето" ни (ех, как обичаме някой да ни оправи, а?) не може да започне без задължителния разговор, в който да разкрием същината на нещата - критично, без милост, в откровен диалог.

Проблемът е, че не виждам личностите, които в момента биха започнали този разговор. На теория това трябва да са политиците, но за съжаление на практика те не са личности, а лица, а в някои случаи и лица дори не са, а задници.

Народни будители няма, има само будали.

А без този задължителен разговор нищо няма да се получи - нито реформите ще са реформи, нито промените - промени. В края на краищата нали 20 години вече това правим, но без да започнем на чисто не става.

Докато хората масово не осъзнаят докъде сме я докарали, няма как да я подкараме по-нататък. Защото пътища до под кривата круша - много, но излизането може да стане само по един начин: с труд, къртовски труд, пот и кръв от мазолите по ръцете.

 

Този текст е под лиценз Creative Commons Признание 2.5 Неадаптиран.

#1 NikB 18.07.2010 в 14:27:40

Да, авторката наистина е изключително комплексирана. И с право. Такава смяна на теми и трудност на изказа говори за серозна безмозъчност. Вероятно и това е причината за комплексите на българите. 90% от тях са олигофрени. Иначе няма как втори мандат говедото Гоце да е президент.

#2 Harry 18.07.2010 в 15:18:41

Не си сЪвсем прав.Комплексирани са само родените бездарни. Зщо не е комплексар Румен Антонов? (http://bg.wikipedia.org/wiki/Румен_Антонов)Ако расъждаваме за народ като нещо еднородно,ще сгрешим.Навсякъде се раждат и бездарни и креативни, въпросът е кои индивиди са доминиращи и определящи.В еволюционен план креативните доминират, но си има исключения.За 5 века еволюция по нашите земи доминираща роля добиха креативните и определяха политиките на популацията доста успешно до 09,09,1944 г. След завладяването ни от чужда империя (СССР), назначават за управленска каста наи-бездарната некреативна и продажна част от популацията, защото само такива индивиди са полезни и верни на метрополията. Голяма заблуда е да се мисли за комунистическият елит в СССР и у нас като за идентични елити, защото там (СССР) до властта се допускат креативните и верни на родината. У нас само продажниците, които само така оцеляват.Събитията през последните 20 г доказват това. Управенският ни елит е същият, преназначен от новите силни империи (западните демокрации) по същите причини-послушност, продажност. "А това, че нямаме сериозни достижения в световната литература, изкуство, наука и техника е резултат от световен заговор." -не е съвсем така, имаме 4-5 научни открития което за 7 млн нация е много и е сравнимо с други европейски страни.Към 1877 сме имали над 2500 училища издържани от общините и нито едно турско. Обобщаването на"българина" "българския характер" е погрешно и не води до верни изводи.Цялата ви статия е в нихилистичен дух и без всякаква фактология.До колкото има верни констатации, те се отнасят само за отделни касти, индивиди, и небългарски етноси.

#3 MacAllister 18.07.2010 в 17:15:54

Нямах време напоследък, но се зачетох днес и попаднах на тая статия - тема на която и аз исках да пиша. Всъщност в един от споровете, които разпалих в Економист нещата, които казвах бяха доста близки, но все пак аз не съм и не бих приравнявал толкова леко политиката и нравите на хановете и българите много столетия по-късно, но да не се заяждаме за подробности. В крайна сметка от тракийски времена въпросните безумни нрави винаги са имали плодородна почва на тази територия. Виждам реакциите и те са точно реакции на комплексирани хора, които лековерно дават за въодушевляващ пример неща, за които знаят малко и се надяват другите да са също толкова неосведомени, че да ги приемат като някакъв вид аргумент. Изобретатели има много, всъщност е пълно и тук и навсякъде с такива, публично присъствие обаче получават само ония, които работят по неща, от които се интересуват масите т.е. проблеми много близки до това, с което хората са свикнали и решения, които го подобряват мъничко (в рамките на онова, което могат да възприемат ограничените умствени възможности, които има обикновения човек без въображение). Всичко по-радикално остава в сянка и никой не се интересува от него - това не е българска а човешка черта не ме разбирайте погрешно. Знам го от личен опит, моите си измислици сам си ги ползвам и постепено се отказах да търся разбиране и напоследък просто предоставям краен резултат без да обяснявам какво има в черната кутия, но да не размиваме темата с моите особености. Проблемът е, че българинът възприема успеха най-вече в холивудски стил и не се интересува какво прави, а колко е важен. Това не е само българска черта, просто на балканите почвата е по-плодородна за нея. Не ни е виновен нито СССР, нито турското робство/присъствие, ако в нас имаше наистина нещо, което да ни прави народ все щяхме да намерим начин стимулираме в културата си (във възпитанието на децата си ако щете) не стремежа да са ербапа на селото, а стремежа към новаторство заради личното удоволствие от него. Понеже винаги сме си седели в махалата за нас винаги е по-важно как да се покажем на съседите, а културите, които са съзали повече или пътуват повече или не общуват толкова по махленски (дори и това да е на цената на личната свобода както ставаше в СССР-а). Иначе казано успечните култури са успешни, защото достатъчно мното отделни хора в тях са поставени в положение да зависят от собсвените си възможности и труд. Махленси образувания има навсякъде и по всяко време има и в САЩ (да не говорим какво е било преди войната там в средния запад) и у нас преди комунистите са се заграждали градинки, но поне не е имало традицията на лицензирането от социализма и евросоциализма, та може и някой да остава с погрешно впечатление за това колко точно ни е бил червен задника преди официално да го боядисаме в тоя цвят. Двама мои прадядовци (все богати хора) се е наложило да помагат на комунистите през 20-те не защото са имали "леви" разбирания, а защото "десните" на онова време единствено са се занимавали с това кой да е на власт и на кого да разрешава какво да прави (като сега). И двамата са загинали, но поне аз знам историята от една друга гледна точка тази на предприемача, който няма почва в махленската култура. В тази култура парите са стока, а не разменно средство и с нея може да търгува само местния бей. Дори и милиони натикани в София не могат да се правъзпитат за 2-3 поколения и кризите са част от процеса, който може и да ни превърне един ден в нещо друго. Потенциал имаме и част от причината е точно това, което ни прави такива дебили - за нас няма истински авторитети. Само че тази дълбока жилка на свободата може да се експлоатира на софрата или в работилницата и кабинета, когато софрата остане на заден план може пък да се окаже, че ние наистина сме "най-умния" народ. Така де като става въпрос за изобретатели на двигатели може пък да спрем да въртим на празни обороти.

#4 Улдин 18.07.2010 в 18:36:07

"Слънце ярко, слънце светло, зайди, помрачи са; а ти, ясна месечинко, бягай, удави са! Не светете на ... кръвави тирани, които са телата ни покриле със рани; не светете на ... духовни търговци, които са испояле свойте мирни овци; не светете на нашите дебели хаджие, които са най-първите хорски кеседжие; не светете на нашите кални вестникари, които са совестьта си за кокал продале; не светете на нашите писатели черни, които са на турците чеда мили, верни; не светете на нашите учители - крави, кои носат изгнил мозак вов кратуни здрави! Слънце ярко, слънце светло, небесно светило! Не нагрявай веч старото, - то е мъртво, гнило! Месечинко, виторожко, не свети богато над гюбрето, над боклукът, над хорското блато! Съберете свойте лучи, роскошно изгрейте, над младото, пролетното свет Христов излейте; осветлете българската бесилница света, която е възвдигната от ръка проклета! Тука виси добар юнак, или млада сила, която е воскресила свойта майка мила; която е пробудила свойто мило племе, която е посеяла ново, здраво семе." © Любен Каравелов Не обикновените хора, а "тарла-шарла торба-акъллийте" са за таковане заради сегашното ни дередже". Надеждата е в младите, кагато те се осетят, че са ограбени дядовците и бащите им, тогава слънцето и месечината ще ни огреят със "свойте лучи".

#5 Harry 18.07.2010 в 21:31:15

MacAllister, много повърхностно! "Понеже винаги сме си седели в махалата за нас винаги е по-важно как да се покажем на съседите, а културите, които са съзали повече или пътуват повече или не общуват толкова по махленски"-звучи модерно, космополитно, американско но не е вярно. Италианците са като нас но кажи че Италия не е успешна култура. Или самовюбените французи? Мисля че нищо от което съм казал не си се постарал да чуеш. Типично по български! У нас на можещите не разрешават нищо и вече обясних кои и защо.

#7 matwe 19.07.2010 в 12:52:15

Вчера по телевизията едно заблудено дърто парче, обясняваше как как "Те" си го харесвали Сталин. И искали улицата на, която живеят да продължи да носи славното му име. Спасение няма да има докато "Те" и голям процент от отрочетата им имат право на глас и власт. Т.е. изпаднали сме в сериозен цикъл, при който едни заблуди и неграмотност подхранват други. Сори, отърване няма.

#8 vanko1 19.07.2010 в 13:40:25

Браво на Вени за материала! Моята теза е, че българинът - или по-скоро преобладаващата част живеещи тук, са бъкани от комплекси поради три причини, първата от които смятам за основна: не са поставени в истинска конкурентна среда, където да успяваш с МОЖЕНЕТО СИ! Защо няма такава среда - няма да правя анализ на прехода и партиите, бъкани от кариеристи-блюдолизачи със скромни - и даже нищожни, професионални възможности, които осигуряват път на също такива хора - по техен образ и подобие! Второ, българинът е затворен, не се интересува от случващото се навън, от събитията и анализите, не се съпоставя къде точно е в глобалния свят, просто е опериран от това чувство. Трето, абе не знам - май по-добре да си Бай Ганьо, той поне е нямал комплекси...

#9 джон арт 19.07.2010 в 18:39:44

авторката е напипала много точно едно нещо, а именно- формирането на националния ни манталитет! сега става същото вътре в българия- селяните идват от майната си в големите градове(софия) и създават хаос около себе си, за да могат някакси да се интегрират в градската среда. нали виждате паралела с пришълците по тези земи сред п- високата култура. естествено- има и много схематични неща, и повърхностни изводи, но това все пак не е научна студия. оценката е добра!

#10 matwe 19.07.2010 в 18:59:10

@джон арт 1. Не е авторка а автор. 2. Деленето на "селяни" и "граждани" също е продукт на гореспоменатите комплекси.

Новините

Най-четените