Хляб и топло - или сълзи по соца

Сълзи се стичат по измъчените бузи на Елена Бокану, когато запалва свещ и я поставя на гроба до хризантемите, оставени от друг почитател. Предмет на нейната почит е Николае Чаушеску - комунистическият диктатор, когото повечето румънци свързват с глад, държавна параноя, заразени със СПИН сиропиталища и хронично спиране на тока.

Хляб и топло в замяна на подчинение

Днес, когато новата членка на ЕС се бори с икономическата криза и разрастващата се пропаст между богатите и бедните, все повече хора си спомнят не лошите последни години от режима на Чаушеску, а по-ранни времена, когато държавата осигуряваше основните нужди на хората - в замяна на подчинение.

"Ти ни даде домове, ти ни даде газ за отопление", казва Бокану, 72-годишна бивша чистачка, която в момента оцелява с еквивалента на 70 долара. "Сега сме бедни като кучета". Такъв открит израз на възхищение от Чаушеску е рядък. Но с нарастването на икономическите трудности проучванията показват, че много румънци поглеждат с носталгия назад към стабилността, осигурявана от комунистическия режим.

Изследване от септември на Центъра за проучване на мнението и пазара показва, че около половината от анкетираните - 49% (с допустима грешка от 2.9 процента) казват, че животът по време на комунизма е бил по-добър от сега.

В контраст с това, сондаж на Румънския институт за маркетинг и проучвания, направен през 2005 г. на фона на оптимизма, свързан с предстоящото присъединяване към ЕС, показва, че 64 на сто от анкетираните смятат, че страната върви в правилната посока в условията на пазарна демокрация.

И в България я има...

Носталгията по миналото е разпространена и в съседна България, която се присъедини към ЕС заедно с Румъния през 2007 г. и също е в дълбока икономическа криза: проучване на "Пю рисърч сентър" за 2009 и 2010 г. показва, че само 52 на сто одобряват промяната към демокрация в сравнение със 76% през 1991 г., две години след падането на комунизма.

Фрустрацията на Румъния по отношение на демокрацията драматично излезе на преден план миналия месец, когато един мъж се хвърли от 7 метра височина от балкона на заседателната зала в парламента.

Скокът на Адриан Собару, излъчен в цял свят, беше акт на протест срещу намаляването на държавните помощи за болния му от аутизъм син. Това докосна струната на много румънци, които видяха в този акт символ на несправедливостите на постокомунистическото общество.

"Боли ни от това, че се превърнахме просто в цифри", заяви Собару, телевизионен инженер, за телевизия Антена скоро, след като беше изписан от болницата, където беше лекуван от фрактури и други наранявания.

Носталгията по комунизма трудно се забелязва в по-богатите квартали в центъра на Букурещ, където повече от две десетилетия на главоломни усилия да бъде настигнат Запада превърнаха столицата в трудноразличима от проспериращите западни градове.

Букурещ беше най-мрачната столица...

Букурещ през последните години на Чаушеску беше най-мрачната столица в Съветския блок. Рушащ се, мъждукащо осветен метрополис, той беше населен от трескави маси, редящи се на опашки по мрачните зимни улици за храна с купони и страхуващи се да се оплачат, защото съседът може да е информатор на полицията или тайните служби.

Днес неонови светлини пулсират над витрини, предлагащи дизайнерски стоки, деликатеси, луксозни ваканции, ексклузивни недвижими имоти и други удоволствия. Ресторантите предлагат асортимент от кебап до френски киш. Лъскави германски седани, след които преди няколко години всички щяха да обръщат глава, минават незабелязани от тълпите пазаруващи.

В тази част на града комунизъм е лоша дума. "Беше истински затвор", казва Михай Поп, продавач на орнаментни стъкла. "При капитализма си свободен да правиш каквото искаш - ако искаш правиш пари, ако не искаш - не правиш".

Малкият кръг в по-голям, където промяна няма

Но дори и най-процъфтяващите райони са осеяни с десетки недовършени сгради, изоставени от фалирали предприемачи. А малкият вътрешен кръг на просперитета е заобиколен от райони на 3-милионния град, които не са се променили много спрямо рухващата нищета от ерата на Чаушеску.

Протестите, които събраха десетки хиляди през последните месеци, отразяват дълбоко недоволство от икономическата криза в страната, която тласна Румъния към ръба на банкрута преди две години.

Спасителната програма, ръководена от МВФ, позволи на правителството да плаща заплати и пенсии. Но строгите условия доведоха до непопулярни мерки за затягане на коланите: заплатите в държавния сектор бяха намалени; данък добавена стойност беше увеличен до 24% - едно от най-високите нива в ЕС; субсидиите за отопление, помощите за безработица, майчинство и обезщетенията за инвалидност бяха орязани.

Икономиката продължава да затъва след 7.1-процентния срив през 2009 г., макар и с по-бавни темпове. При средна месечна заплата от 325 евро, повечето хора тук могат да гледат моделите на Прада и чантите на Луи Вюитон само по витрините по "Каля Викторией".

Не е капитализъм, защото няма средна класа

"Това не е капитализъм, в капиталистическите страни има средна класа", казва Марчела Попа, мениджър на квартален магазин. Обществото тук, казва тя, е разделено на малко малцинство от богати хора и мнозинство на обедняващата ниска класа. Попа, също като другите, помни дните, когато всички са се радвали на сигурна работа, държавни жилища и субсидирани от правителството ваканции на Черно море.

"Съжалявам за падането на комунизма - не заради мен, но защото виждам колко много страдат моите деца и внуци", казва 68-годишният пенсиониран механик Симон Берар. "Имахме сигурна работа и прилични заплати по време на комунизма. Имахме достатъчно храна и годишно ходехме на почивка с децата".
Това не е първото възраждане на носталгията по комунизма.

Десетилетие след падането на комунизма през 1989 г., 61% от участвалите в проучване казват, че стандартът им на живот е бил по-висок по времето на Чаушеску. По онова време обаче Румъния преминаваше през икономически срив, по-лош и от сегашния, и имаше повече живи хора, които помнеха добрите времена на комунизма.

Често срещана идея в тази богата на конспиративни теории страна е подозрението, че румънската революция от 1989 г. е била "открадната" - че комунистите и тайната полиция Секуритате продължават да управляват, като първо са организирали надигането срещу Чаушеску, а после са поели контрола зад кулисите.

"През 1990 г. мислех, че ще има истинска, честна конкуренция, че хората, които работят най-много и най-добре ще успеят, като в американската мечта", казва архитект Валентина Лупан. "Когато разбрах, че мошениците, бившите служители на Секуритате и крадците станаха най-богатите хора и управляват Румъния, загубих надежда, не за себе си, а за моите деца".

Копнежът за Герой

Нерешителността на правителството обединява копнежа за герой в една страна, която традиционно търси нереалистично велики лидери - било средновековният Влад, който победи турците, било Чаушеску, който надделя над Кремъл, за да извоюва известна автономия в рамките на съветския блок.

Този копнеж се отразява и в наскорошния успех на "Автобиографията на Николае Чаушеску", силно съчувствен биографичен филм, прожектиран пред пълна зала в кинокомплекс в центъра на града.

Валентин Чаушеску, запаленият по книгите син на бившия диктатор, твърди, че не се интересува от политика, но отбелязва промяна в националното настроение. "Хората започнаха да идват при мен и да ми казват: защо не се кандидатираш за президент?", казва той...

#2 Sceptic 21.01.2011 в 23:14:27

Каквото и да говорим, капитализма не го е грижа за общественото благо, а социализма го беше грижа. Ще има нова революция, уверен съм, на 100-200 години те си стават, но за съжаление няма да е в нашия живот.

#4 nakadetaka 22.01.2011 в 13:58:36

Да, за огромно съжаление София е много по-грозна и разбита и вехта от Букурещ. Нищо не се прави за този град, освен да се руши и цапа.

#5 Многознайковица 22.01.2011 в 19:14:19

Иван , много точен коментар

#6 Reptil mutant 23.01.2011 в 15:31:09

Sceptic та значи казваш че при социализма е било хубаво? а сега при капитализма е зле. Това нещо защо не отидеш и не го кажеш на тези който са във власта сега. Няма значение че са от ГЕРБ. Същите комунисти са като останалите комунисти. Бойко Борисов си е потомствен комунист. След 10.11.1989 г. отказва да се декомунизира и си остава и до ден днешен партиен член на БКП. Това нещо защо не отидеш и не го кажеш и на тези който седят на Позитано 20 и пак си точат зъбите за власта и в момента мобилизират електората си със псевдо-революционна риторика, за да прикрият пладнешките си грабежи който и сега и сега продължават да ги извършват по места в провинцията. Кажи ги тези приказки на онези, от червената олигархия. Онези диви капиталисти, който пройзлизат от недрата на същата тази ваша социалистическа партизанска партия, грижливо пазени от партийната и сигурност ДС. Това защо не го кажеш на децата и внуците на старите комунисти, който започнаха грабежа през времето на зрелият им социализъм, и сега техните наследници продължават грабежа, а вие най-редовно си ги овластявате с доверието ви на избори. Но инак се оплаквате от социалистическият им капитализъм, и говориш с носталгия по нещо по което се е доказало че не е пригодно за условията в който живеем. И че комунизма и прилежащият му социализъм, са си пълни утопии, и практически неприложими. За какви революции можеш да ми говориш бе пич? За какви пет лева става на въпрос? при положението, че революцията ти ще е насочена срещу тези за който гласувате на избори. Или да се подразбира. Че наново ви се е доискало да убивате хора, потърпевши на тези пладнешки грабежи и комунистически престъпления по затворите и лагерите, и в момента търсите нескопосано оправдание за бъдещите ви намерения. То тогава по какво се различавате от масовите убийци, ако това са ви истинските намерения. Ако това е основният ви замисъл! То повярвай ми, няма да ви бъде позволено наново да се гаврите с хората, а ще ви се окаже смазващ отпор.

#8 Reptil mutant 23.01.2011 в 20:03:42

По добре късно, от колкото никога. А колкото за отпора, ами не аз мечтая носталгично по отминали времена дрОгарко комунистке. Не аз искам да се върне старата репресивна комунистическа система, че да се говори за времена и закъснения. Защото ако на някой лизачи на партийни задници, извинявам се за думата, мечтаят по соца им, когато тогава за тях привилегията да се позлваш с доверието на партиният секретар, и ти се отваряха много врати. Но аз не искам и да си спомням празните магазини и купонната система, че съм чакал като дете по опашките за хляб и 300 гр. сирене. Не искам да си спомням режима на тока, 3/1 ч. че да ми се говори за нови светли бъдеща, където едната част са с привилегии, а другата част са ощитени от всичко, и накрая да ми се говори че видиш ли еди какво си щяло да стане, ако еди какво си ни се случи и от тези привелигировани мрънкалници и дръвници, да не мога да взема думата и да се оплача. Защото не е тайна, че презадоволените комунистически левичета и дечица и внуци на старите партийни нищожества, най-много се оплакват сега от нещата който те самите си ги създават като проблеми и като такива да са абсурдни и носещи лоши емоции. Защото тези ревльовци сега, който най-силно се оплакват от капитализма, на червените им другари. През времето на социализма, пазаруваха от Корекомите с долари, а ние капиталистите трябваше да чакаме 9 септември и Нова година за да си купим банани и шоколад, и то пак с връзки ставаше закупуването на тези елементарни неща и хранителни продукти. И сега не е по различно. Заплатите им са над 2000 лв. на някой хора, предимно с лява резба в политиката и разбиранията. Много врати са им отворени за тях. Не подлежат на съд, дори и да направят престъпление. Но се инак оплакват от загнилият капитализъм че ги бил унищожавал и ощитявяал, а те го правят този див червен капитализъм да е такъв, но инак се оплакват от него, че ги бил задушавал. Ей така да ме ощитява и мен капитализма. С 2000 лв. заплата и айляшка работа. Когато поискам да ходя на работа и каквото да предприема всичкото да ми е подсигурено като успех, а не да се претиснявам с какво ще преживея ден за ден и да свръзвам едва двата края. Но инак мечатят за онези времена на терор и страх и конц лагери. Но не правят сметка, че ако са през времената на Сталин, отдавна да си изгнили точно в лагерите им който те са създали, само заради двуличието и лицемерието им. А за отпора, винаги ще има отпор за болните амбиции на комунистите, който се готвят пак да връщат старите времена, но този път няма връщане назад.

#10 Reptil mutant 24.01.2011 в 04:34:29

Удобно е било да се заклеймява всичко старо и ретроградно. Ами случайно не аз изпитвам болезнена носталгия по социализма какво е било, и да искам пак да се връща. Защото понеже една малка част от сегашните носталгици, с предимно леви комунистически убеждения, се опитват пак да ги натрапят, за да спрат развитието на процесите който се задават с неумолима сила, да им се търси наказателна отговорност за всичкото което са извършили. Не! аз искам да движа напред, а не да връщам събитията назад, както това се прави сега най-редовно. Постоянно се казва какво е било еди кога си. Ама мен какво ме интересува какво е било пред 30 - 40 - 50 г. бе. Мен ме интересува утре какво ще бъде. Миналото няма да се върне, но бъдещето е пред вратата ми. Но и въпреки всичко, повдигат се стари неща, умишлено се припомня какво е било, казва се само най-хубавото, а лошото се остава умишленно назаден план. Използва се една доста ретроградна демагогска риторика сега от БСП за печалба на гласове, защото явно на тези червени леви мършави боклуци, не им стигатче 20 г. че грабят, ами явно не са се донаграбили, че искат още 4 г. гратисен период за грабеж. Ама понеже евро-аталантиците и те са Либерали, сиреч хора с леви убеждения, предимно социал-демократически, бащата и майката на всичката лява плесен, която е изникнала от политическият център в ляво, благодарение на либералната социал-демокрация, и сегашните съвременни атлантици, са ви виновни и вкарвате в кюпа всичко което не ви отговаря на критериите ви комунистически. Така че хайде не ми говори за клеймене, това да се казва истината такава каквато е. Защото и друго казваш пич. Стигало било да се говори за лагерите и затворите на смърта. Ама то било смешна демагогия. Пич. И на теб да ти убият твой близък, и след години да повдигнеш въпрос за убийството на близкият ти, и да търсиш отговорност за убийството ми, ами тогава и аз със пълното право и основание ще ти казвам че си демагог и мизантроп, и стига толкова си приказвал за това убийство. Минало свършено. Значи за теб тогава няма да има давност убийствата на твой близки и роднини! и ще правиш всичко по силите си да търсиш някакво справедливо възмездие, но сега има давност убийствата на 300 хиляди Българи, само за това че са били собственици на едра и дребна частна собственост. 100 тояги са малко според теб тогава по гърбовете на тези мъченици на комунистическата тирания, която забелижи, продължава и до ден днешен, да си съществува, но само че с по други методи и средства и форми. Така е. Тоягите са ти малко според теб, защото не са на твоят гръб тоягите. Но я да те затропат тоягите по главата ти, че тогава да видим какви ще ми ги дрънкаш. И понеже как да им вземат богатствата на избитите хора без да има съпротива, от комунистическите безбожни безродници, ги убиват, за да си им присвояват имуществото им. След това избиват хора поради убежденията им за да не им пречат и да им дирят сметка за извършените им престъпления. И сега стигало с тази лицемерна демагогия. Че благодарение на тези заграбени пари от комунистическите престъпници, сега се ширят с яхти и фирми за милиарди, и хотели за милиони, но инак стигало с тази демагогия. Хайде тези приказки ги разправяй на един мой приятел, който само заради лозунга Вива Рейгън, Вива Америка, и той дори не го е извикал лозунга, а негов приятел събрали се да се почерпят, за нов апартамент, и ги смазват от бой в комунистическата ви милиция. Че сега човека ходи с изкуственни зъби благодарение на хуманните ви социалистически принципи. Не ми ги разправяй тези, че много мога да ти говоря за подобни случай на хуманна социалистическа грижовност, защото изобщо не ми звучиш сериозно. Всяко престъпление извършено от червената сган и паплач, няма давност, и изобщо не е израз на никаква мизантропия, това да дириш сметка, защото не им ли се подири по един или друг начин сметката на комунягите сега, рискува се да се повторят същите престъпления от тяхна страна, но само че със днешна или утрешна дата. И след 40 - 50 г. който рече тогава да повдигне пак дума за престъпленията на комунистическите безродници и изверги, ще е пак израз на мизантропия и демагогия. Опищявате и до сега света че Пиночет в Чили е трепал по стадионите Чилийските червени предатели, в защита на Отечеството си от червената чума и психична зараза. И всеки е длъжен да ви слуша сополивите ви глупости сега. А същеврменно и до ден днешен в Китай се убиват и сега и сега в точно този момент, хора за да им отнемат противозаконно от държаваната терористична и престъпна банда ККП човешки органи, с цел печалба. Така че хайде не ми я хвали тази откровенна робовладелска комунистическа терористична държава Китай, че е модел на икономически просперитет и световна бъдеща супер сила. Китай бил прогресиращ. Пичаго! Извинявай, ама как го виждаш ти прогреса на въпросната терористична държава? Да просперира икономиката на тази изкуствена държава благодарение на робски труд ли? Или как го виждаш ти този просперитет. Не ги било интересувало как ги били наричали комунистическите разбойници в Китай. Но инак се интересуват живо от опонетите си в чужбина и убиват хора заради засилващата се вътрешна опозиционна съпротива, на китайските комунистически престъпници, който виждат че това с проспериращата икономика, е един огромен издут балон, който в един момент ще гръмне и до доста силно, измитайки всякакви илюзии изкуственно създавани сега, на базата на страданието на милиони Китайски граждани. Колкто и да се самозалъгват простите комунистически чайници, от ден на ден, антикомунистическата съпротива се разраства и приема доста сериозни размери в комунистически Китай. Ако не ти се вярва, ами влезни в този сайт ТУК - www.epochtimes-bg.com който е посветен предимно на Китай и Китайският режим, и се запознай дали пък толкова е просеприращ любимият ти Китай. Просперитет постигнат на робският лагеристки труд, не се постига. Не били умирали от глад в Китай. Хайде бе. Защо не отидеш в техните затънтени села, че и в провинциал

#11 Reptil mutant 24.01.2011 в 04:41:36

Продължение на 10 мнение ните им градове дори. Където и до ден днешен можеш да видиш хора преживяващи под 1 долар на ден. Но инак лъскавата фасада е за пред света, че Китай бил бързо издигащ се икономически гигант. А недоволството сред населението расте ли расте. До като един ден не залеее всичко що е с червени звезди в главите, и не ги помете в Жълто море. Държавата Китай била спирала търгашите. Странно. В Китай няма търгаши? Ами как да ги има бе? като самите комунисти са търгаши. Тях кой би следвало да ги измете? Сигурно Рептилите като мен. Били живеели охолно. Пак поредната заблуда за пропсериращ Китай, а истината е съвсем различна в действителноста. Но сега ми се пробуват стари бози, с изтекъл срок на годност, за нова стока и за развит социализъм. А след това му видяхме развитието на социализъмът ви. Криза продължаваща вече 20 г. Не се постига успех за сметка на страданието на милиони човешки същества, набите си го в чугунените ви комунистически глави. Само в тази паразитна държава комунистически Китай, са избити над 100 милиона човека, така че хайде спести си ретроградните си комунистически песнопения, защото пак го казвам! няма давност за комунистическите престъпления. А специално за изтърваният неолиберализъм, ами пак го казвам! Сърди се на червената олигархия и буржоазия сега. Защото нито един честен човек не може да припари до власта. Всички са овластени след благослвията на партийна сигурност ДС така че за сегашното плачевно състояние на икономиката тук в BG търси сметка на онова човеченце с очилцата, който в личицето прилича на съсел и се подвизава на Позитано 20 и сега в момента мъти главите на редовите бесепари, да се правят на активни из форуми и сайтове, и да се ежат на всички който могат, да заплашват опонетите си само и само да им ги разкарат от пътя, и само и само да не се говори за натворитените глупости през негово време. Не че ББ е по различен. И този ГРОБарски бастун си е комунистически храненик. Пожарникар, Възродител, след това охранител на ментора му ТЖ сега настоящ премиер на мутрите и на мафията, но не и на целокупната нация. За това, като искате, живейте си в утопичният си комунистически свят, живейте си в ретрогардната си представа за държава, но не пречете на останалите хора за да си живеят те спокойно живота, както те си искат. Защото пак го казвам! Няма да ви се позволи да възвръщате стари събития, и да си мислите че няма кой да ви даде ОТПОР.

#13 Reptil mutant 24.01.2011 в 14:21:14

Павурче, съветвам да вземеш и да си свалиш розовите очила, и да погледнеш света с очите си, защото сега точно това и правиш. Ами като толкова ти харесва Китай, ами лесно е. Емигрираш защомто смяташ че там е добре според теб, а не да надуваш главите на хората с откровенната си комунистическа пропаганда, с неща който са до болка известни. Защомто вярваш на един откровен изкуственно раздут икономически балон, по подобие на проспериращият съветски съюз, след това САЩ се хлъзна по тази заледена икономическа пързалка, и години лъжеше света, че Америка е едва ли не най-безпроблемната страна на света, и че е рая на земята, а се оказа че е със трилиони външни заеми и продължават да трупат външен дълг, и че Китай се е пуснал с шейната по същият улей, ами вярвай си наивнико. Защомто не вярваш на международно признати бюлетини и сайтове, разкриващи неща който китайската комунистическа цензура не ги пропуска, нито да влизат в Китай, нито да излиза, за да не и се спука балона, си е изцяло твой проблема. На човек можеш да му отнемеш, но не можеш да му дадеш. Но определено не си налагай на всяка цена комунистическото си мнение, защото вече ти казах! Не си интересен, а по скоро си банален в неща който лъщят от километри че са черни, а ти ги казваш че са бели. Не може да се отрече факта за дългогодишното преследване на Фалун Гонг практиката от Китайският комунистически режим. Не е тайна че хора се убиват в Китайски концентрационни лагери за промивка на мозъци, за да им се отнемат органите и да се продават след това на европейски и Близко-източни клиенти. Не е тайна че в Тибет няма никаква свобода на вярата и на убежденията, и че и до сега там се третират Тибетците като животни, и биват избивани по особенно жесток начин. Не е тайна за трудовите лагери в Китай, където милиони затворници бълват тези супер Китайски боклуци, залели света. Като не вярваш на доказани и авторитетни международни сайтове, то чети всезнаещият Гугъл какво излиза при изписването на изречението Трудови лагери в Китай, и се налюбувай че ЕС са взели да обмислят да забранят Китайски стоки, пройзведени в трудови лагери. http://www.google.bg/search?q=%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a Това че една малка част от китайците са с по висок жизнен стандарт, за сметка на останалата бедстваща част, пак се дължи на партийната принадлежност, както си беше и в българия преди 10.11.1989 г. че и сега. Хората с високите заплати, са все или деца на активни борци? или хора лизачи както се казва на анални отверстия за едната ти му привилегия. И тези гранясали бози ми се пробутват постоянно за висок жизнен стандарт. Хайде няма нужда от подобен жизнен стандарт, за едни охолство, а за други робство. Да работят за без пари, за да има червените паразити да живеят. Казах го един път вече. И аз да получавам 2000 хиляди лева или евро като заплата, ами и аз ще подържам държавата която ме финасира с тази сума пари всеки месец, и ще се чудя коя друга държава да я рекламирам, само защото съм си надянал розовите очила, и вярвам на всичко което ми се каже. За това, като няма какво да кажеш подплатено с нещо което да има някаква аргументирана стойност павурче, недей се изказва неподготвен, че невежеството ти си личи. Не те познавам кой си, нито пък ти мен ме познаваш, но те прецинявам че си доста невеж в някой работи. За това привързаноста си към тази терористична комунистическа държава Китай, си я запази за себе си, но не си натрапвай пак ти казвам, комунистическите си разбирания на всяка цена. Няма кой да те слуша просто.

Новините

Най-четените