Има кой да бие Бойко на избори

Бойко Борисов е като кетчупа Heinz. Практически няма истинска конкуренция. Когато поръчваш кетчуп, независимо дали за пържените картофки, хотдога или просто ей така, в съзнанието ти винаги изплува червената пластмасова/стъклена бутилка на Heinz.

Няма как да бъде другояче, тия от Heinz ни набиват продукта си от 1876 година. И данните говорят, че почти 700 милиона бутилки кетчуп се продават годишно в света.

Ако се заровите в супермаркета до вас, ще откриете доста други тубички с кетчуп, но ако лев и нещо отгоре не са проблем, по-вероятно е да си тръгнете с кетчуп Heinz.

Каквото и да правят останалите, какъвто и трик да изпробват, Heinz продължава да ги бие. Когато клиентът пуска своята бюлетина и избира кетчуп, той все избира Heinz.

Досущ като при изборите в България за политически партии, колкото пъти тоя кетчуп се яви на състезание с останалите кетчупи, толкова пъти печели първото място.

Ще се запитате какво пък съм се захванал с този кетчуп. Нека ви призная: изследвам го от няколко седмици. Изследвам доматите по-скоро, защото няма друга храна, която моят малък син да обича повече. Та неусетно се запитах какво има толкова на тия домати.

Така стигнах до Андрю Ф. Смит, световен експерт по доматите, имало и такава длъжност. Човекът е автор на редица книги и енциклопедии за храните. И неговата страст, точно както и на моя син, са доматите. Смит стига дотам, че е готов да спори за историята на световната кулинарна цивилизация, тропва по масата и твърди, че голяма част от нея произлиза точно от домата.

Чичко Хайнц е друг фен на доматите. Той излиза на световната кетчуп сцена като уцелва точното време и точното място. Компанията му първа предлага на пазара кетчуп без натриев бензоат (малко след 1883 година в Щатите се разгаря спор дали бензоата е опасен или не; чичко Хайнц започнал да предлага кетчуп без бензоати, на по-висока цена и спечелил пазарната битка).

Да изследваме сетивата, за да разберем защо Бойко бие

Ако разгледаме сетивата и вкусовете, ще разберем не само защо Heinz печели битката сред всички кетчупи, но и защо Бойко Борисов бие на всички скорошни избори, за които паметта не ни изневерява.

Сетивата най-общо казано са пет - слух, зрение, обоняние, осезание и вкус. Има и още, но за тях друг път. Вкусовите рецептори различават пет основни вкуса - солено, сладко, кисело, горчиво и умами (познат и като вкуса на майчиното мляко)

Вкусът на Heinz е направен така, че покрива и петте основни вкуса.

Точно както Бойко Борисов е създаден така, че покрива и петте сетива - чувате всичко, което казва; виждате го добре; на осезание го докарва (дамите пипат мускулите му); на обоняние - навярно също; сигурно и на вкус.

Както Heinz покрива целия спектър на вкусовите качества и няма конкуренция, така и Бойко Борисов печели сърцата и мислите на масовия потребител.

Ако има интересни въпроси около битките - те са два.

Кой би могъл да победи Heinz и кой би могъл да победил Бойко Борисов? На истински талантливите играчи не им се занимава с вторите в листата, най-хубаво е да детронираш царя.

Преди години в Щатите, пише любимият Малкълм Гладуел, е имало лидер и при горчиците, както сега има лидер при кетчупите. Но с внимателно проучване, създаване на по-добър продукт и умна маркетингова кампания, той бил детрониран.

Всеки може да бъде детрониран.

Нещо подобно се случва и на политическите арени по света. Когато се направи точно проучване какво има и какво липсва на един политически пазар - победата е по-лесна.

Политическият пазар прилича на рафтовете в един супермаркет - има определени продукти по вид, вкус и цена. Неведнъж съм писал, че вярвам в партиите, а не в отделните личности, не ми се влиза пак в тази тема. Това не значи, че не осъзнавам силата на лидерите.

Без лидер няма партия.

Партиите определено не са най-доброто нещо на света, ала друго по-добро не е измислено. Най-успешните демокрации днес се развиват така. Логиката за гласуване за партии, а не за личности, е свързана с демократични традиции, доказани практики и историческа закономерност.

Сигурно повече от два века човечеството се опитва да създаде най-демократичната изборна система, ала засега такава няма измислена. Каквото и да се случи, гласоподавателят - в зависимост от културологичните му особености - се хързулва по една плоскост, която е като свлачище. Тя помита всичко по пътя си, връщане няма.

Увлича като снежна топка останалите. Гласоподавателят се хвърля и гласува за партията, но съди за нея по лидера. Иска да бъде увлечен с всичките си сетива, така както кетчупа Heinz се разхожда по всички вкусови рецептори.

За Бойко Борисов е писано прекалено много - защо увлича, защо гласуват за него, харизма-маризма и т.н.

Но въпреки това, на всеки политически пазар има определена липса или насищане от даден тип лидери. Трима воленовци няма как да съществуват, както и три броя костовци, три броя станишевци, три броя барековци, три броя бойковци.

Какво имаме на основната политическата арена сега? Разполагаме с Михаил Миков, Лютви Местан, Радан Кънев, Николай Бареков, Волен Сидеров, Георги Първанов... Нито един от тези не може да пребори Бойко Борисов.

Има обаче един човек, който може.

Наблюдавайте го внимателно, така както аз го наблюдавам вече повече от две години. Името му е Д-р Мирослав Ненков. Той е нещо като онази доматена салса Tostitos, която наскоро би Heinz по продажби - с повече съставки, по-добър вкус, с повече потенциал, с повече от всичко.

*Авторът е програмен директор на Дарик радио

 

#1 Harry 09.08.2014 в 09:04:16

Вкусът на ББ покривал всички вкусове? Защо тогава му е необходимо да фалшифицира и купува изборите? Лично видях как циганско население се кара като добичета да гласува. И пак печели около 5-6 % от всички имащи право на глас. Автора, нещо ви куца теорията!

#2 VK 09.08.2014 в 10:18:08

"Лично видях как циганско население се кара като добичета да гласува. И пак печели около 5-6 % от...." Абе, като ги пишете тия глупости, що поне не си направи някой труда, да провери за кого са гласували "караните като добичета" ? По резултатите ще стане ясно кой е купувал. Ако, все пак, е купувал някой в значими размери, а не е пропаганден трик, раздухван до небесата, с цел да се демотивират хората да гласуват. Ей, голямо шубе ги гони всичките от Б.Борисов! Сигурно доста скелети имат по гардеробите, та ги тресе шубето да не излязат наяве! Та чак и заместник му намериха.... А някой пита ли го тоя доктор, дали има мерак да си мери ......с Борисов? Или просто "Дарик" си прави реклама на предаванията? Лидера си е лидер, ама само с лидер държава не се управлява! Зад лидера трябва да има още цяла армия от подготвени хора, способни да провеждат политиката на партията, на която е лицето въпросният лидер. Иначе лидерът си приказва приспивни приказки , а държавата се баталясва зад гърба му. И след година вече, даже и лидер няма на кого да е. Така че, айде нема нужда от идиотски експерименти и промиване на мозъци, от всякакви изплашени сиви кардинали! А може би наистина има защо да са изплашени? Щото си знаят кирливите ризи, може би...

#3 daysydogy 09.08.2014 в 17:10:03

Аз съм на мнение, че vk трябва да си гушне тиквата, та да станат две тикви и да идат някъде на спокойствие ва си четат „Винету“, та дано и ние рахатясаме!!!

#4 Калитко 09.08.2014 в 17:18:23

Ти май вече си купен от Тиквата.Вземи се в ръце бе малоумник.Няма как българският народ да преживее още едно правителство с борисов без катастрофални последици и на практика тотален фалит на държавата.Само помисли върху идиотското му изказване "да идва веднага МВФ и да започва да прави бюджета" или като те гледам не ти стига капацитета да мислиш чак толкова много. "Да сме вземели 5 милиарда ама веднага...още днес ако е възможно".Как няма да ги е страх от него като той и идея си няма какво прави или пък какво трябва да направи.Нали видяхме първия път кви ги изсра...миризливи или ти беше в Англия да береш ягоди и пропусна момента?

#6 peet 09.08.2014 в 18:24:30

"Авторът е програмен директор на Дарик радио"- някой да не е наясно? Само това, като прочете човек е ясно какво пише в статията.

#9 No pasaran 09.08.2014 в 19:32:31

Аве стига сте правили реклама на тъпия кет4уп. Ами правете истинска журналистика. Това с продуктовото позициониране е много долно 4естно . Може да го опишете и с други птимери нали ?

#11 Папърдак 10.08.2014 в 10:20:45

Хм..... бая ви е взел страха Бат'Бойко , комунистически дописници на рубли от Позитано! Така и трябва, защото като ви съдере задниците чрез гласуване на ИЗБОРИТЕ, ще останете без надници, зальохави червенотиквеничковци.

#12 Harry 10.08.2014 в 10:26:23

За жените ясно, но кои мъже харесват Боко Тиквата Първи, назначеният ни от Америка бананов диктатор? Латентни хомосексуални, потиснати, мазохисти! Ако не ми варвате, идете на психиатър, на бас че е така!

#14 joro353 10.08.2014 в 12:10:03

Салца и кетчуп... ммм, вкусно. Алтернативата на Герб е президентска република. Всичко останало са хуморески и салати от вида коалиционна дрискавица. Докато има парламентарна демокрация ще има и подобни уродливи, безидейни, и краткосрочни коалиционни мандати. Да ви е сладко.

#15 Папърдак 10.08.2014 в 14:19:46

Хари, леко в загребванията , че ми излизаш с червената алогика, че такива като теб, които харесват СеръГЕЯ(неотслужилия) , Болен( неотслужилия) и турчино Л,Наместван са мъже?! Горнобански- 2ро февруарски. Позитанови плаща , ама си напрегнете пилешките мозъченца да си заслужите копейките! ОК? Путкиновци , руско-български повлекани!

#16 Папърдак 10.08.2014 в 14:25:37

МАРКОМ-МАРКСИСТА- КОМУНИСТА, ти па за какво се бориш? За руски копейки и лайняна България? Ами и сега си ги имаш и сигурно ти харесват? Русняк? Комунист? Българо-Руски- Комунист? МАРКОМ? Марксист Комунист! Къде ви намират такива да лапате позитановски копейки с вазелинови гърла?

#20 Bono-2 11.08.2014 в 09:01:55

Само да вметна, пък вие си продължете за ББ. Част от кетчупа на Хайнц (малка разбира се) се прави и в България. Така че не са измислили съвсем топлата вода американците

#21 паяка 11.08.2014 в 17:01:13

Три реклами в едно- на Heinz , дето печелел битката сред всички кетчупи, а той печели битката с вкусовете на всичко, върху което то цръцнеш, щото нищо друго не усеща, на Бойко Борисов и на рубрика в Дарик с д-р Мирослав Ненков . Това си е джакпот направо.

#22 deowin 11.08.2014 в 20:45:11

Плюс една реклама на паяците - гнусни членестоноги с екзоскелет и безброй дребни очички, способни да видят всичко. Включая теле под вола.

#23 Данъкоплатец 12.08.2014 в 16:29:37

Интересно сравнение,не коментирам дали е вярно или не , просто подхода. А писанията ви по-долу кой комунист кой капиталист са смешни - няма независим български политик. Да не забравяме че и леви и десни ходиха да целуват ръка на Путин и на Обама. Само се чудя как ни един не целуна ръка на българският избирател

Новините

Най-четените