Искате ли България да напусне ЕС?

Вероятно задаването на този въпрос би бил единственият и радикален, "жесток" опит да си дадем отговор кои сме ние, за какво всъщност говорим и дали като го казваме си вярваме.

Днешна България се нуждае от тази базова, основополагаща честност, която е абдикирала от делата ни и от живота ни, въобще. България трябва да каже пред себе си и пред света, публично, коя е в XXI век:

губерния или държава на Европейски граждани?

Все повече си мисля, че в България трябва да бъде проведен един референдум, всенародно допитване, с един единствен въпрос. Шотландският пример е повече от поучителен.

Объркана България, в която всеки е велик родолюбец на думи и страстно люби земята на дедите и мрази враговете на Родината, е всъщност един бульон от разбъркани, неясни съвести и миши идеи за бъдещето.
Тук сякаш никой не слуша другия, но зад всичко това се крият недадените публично отговори на един прост въпрос.

"Искате ли България да напусне ЕС?"

Шотландският референдум ни даде един "частичен" отговор на доста питащи се тайно тук може ли да се живее в постоянно раздвоение - между Москва и миналото, и Брюксел и съюза със столица там.

Крайно време е про-руското и про-европейското да излязат от окопите, землянките и потайните си мисли и да се покажат на светло. Тогава ще "светне" всичко - кой е за Белене, кой за Козлодуй, кой за потоците.

И кой всъщност е супер доволен да живее в Европа, докато се кланя невидимо на всяко руско желание.

Едни 25 милиона лева, платени еднократно, ще извадят наяве цялата какафония, в която живеем, натикани е желето, което днес наричаме България.

И тогава ще видим на истина кои ще отидат на концертите на "Любе", Кобзон и още незнайни групи, които ще дойдат да ни "попеят" с оркестъра имени Александрова, кой в какво ще ни убеждава и кой как ще гласува.

Тази безсмислена и ненужна на мнозинството Българи агония трябва да свърши с един публичен и явен отговор.

И всичко ще стане просто - светлината на кампанията ще оживи лагерите - и ще светнат истинските настроения. Дори по съпротивата на това предложение ние ще можем да разберем още истински факти кой какъв е! И кой под овчата и европейска "кожа" (за пред камерите) крие руската си козина.

Някъде между редовете ще се появят едни размисли в главите на много Българи - и тогава - вероятно - ще настане началото на неслучилият сега се истински Български Европейски избор, който е процес на промяна (в нас самите преди всичко).

Звучи ли ви абсурдно? За мен - това е най-простият, най-публичният и най-ясният път за намиране на отговора за къде пътуваме или тихо кротко, безлично искаме да отпътуваме като нация и народ без небитието. Там, за където сме се запътили.

И още нещо много важно: гласуването трябва да бъде лично и явно. Да няма шанс за анонимно поведение.

Време е за въпроси. България няма време да се гърчи между безсилие, страхове и зависимости.

Да започнем от най-простия: "Искате ли България да напусне ЕС?"

 

#1 AlahAkbar 20.09.2014 в 20:36:59

Не. България без Евросъюза е обречена да е заден двор на Турция или Русия.

#2 янаки 20.09.2014 в 20:50:19

"Искате ли България да напусне ЕС?", а защо не: "Искате ли България да остане в ЕС?", И какво, ако 54% отговорят с ДА. Какво ще се промени в съотношението на хората, които са гласували така че да се получи този резултат? 46% пак ще искат България да излезе от ЕС. Или победилите 54% ще убедят останалите, така че те да мирясат. Когато човек в личния си живот направи решителен избор, след време прави равносметка, и напълно обективно си прави извод, сполучлив ли е бил този избор или е сгрешил в очакванията си и ако е така – какво трябва да предприеме. И оше един пример от живота. Ако запишеш детето си в престижно училище с много високи изиквания, и то се „нареди” между последните по успех, излезе му име, че е тъпо, и стане предмет на пренебрежение и подигравки, то така ще си вървят нещата до края. Ако не го изпъдят междувременно....... ЕС не е клуб на фенове на престижен отбор, където Сульо и Пульо могат да бъдат „барабар Петко с мъжете”. Въпросът с членството на България в тази общност опира не до референдум, а до една трезва преценка – не дали по един и друг начин водещите държави имат полза от членството на България, а дали ние, българите, имаме полза, или ще затъваме все повече.

#3 Rowan 20.09.2014 в 21:01:30

Твърдо в ЕС, но в добри отношения с Русия. Едното не изключва другото. Всяка крайна позиция е събуване на гащите, а събуеш ли си гащите, само болка отзад ще усещаш. Нито Русия, нито ЕС са благотворителни организации и като си малък, трябва да си имаш силни приятели и от двете страни.

#6 pixie 20.09.2014 в 22:41:48

Те поне да можеха да ни оправят...Вече 7 години се чудят какво да ни правят. Само доклади пишат, завалиите, ама дотам. И аз се надявах да стъпят на фасона на правосъдието и да го вкарат в ред, ама не стана. Е, имаме една полза, и тя не е малка, да пътуваме из Европа, ама може ли всеки. Ако трябва да избирам, няма да е връщане назад, де.

#7 Оня Дето Го Трият 20.09.2014 в 23:03:11

Пикси А ако не сме в ЕС кой ще ни оправи правосъдието? Посочи държава извън ЕС, която се слави с прекрасно правосъдие?

#8 dedo adji 21.09.2014 в 00:32:12

Айде пак верноподанически замашки и призиви за едностранно обвързване. "Който не е с нас е против нас" Тази максима погрешно нсе приписва на комунистите, всъщност тя е изказана от Иисус(Матея, гл.12) Само, че ЕС не е Спасителят, който дава живот вечен, та да отхвърлим всичко друго заради него. Аз подобна дилема не съм разрешил и на жена си да ми поставя. Каква е по-точно файдата за българите от ЕС. За мен и още около 10-15% това е възможностт да ходим по Европа без унизително висене за визи. За някои фермери мизерни субсидии, в пъти по-малки от европейските. За 1-2% сладки, дебело платени служби в еврооргани. А за баба Гицка от Долно Нанагорнище? А за целокупна България? Гърция, Испания, Портигалия, Ирландия фалират. Наливат се стотици милиарди за спасението им. Ние стягаме колана да докараме минимален дефицит и получаваме упреци и спиране на програми. Даже за основната функция да бъдем граница на съюза срещу напора на Азия и Африка получаваме мизерни средства и навикване за нехуманно отношение към напастта. Някои се надяват ЕС да ни оправи правосъдието. Напразни надежди. При всеки опит да се вкарат в пътя корумпетата следват указания да се действа в рамките на закона. Ама те са си направили закона така, че никой да не може да ги пипне. Не съм компетентен, но не вярвам някъде да има такава безнаказаност и безотговорност на магистратите. Някой ако знае да ме просвети. Сигурен съм, че ако се проведе референдум не 54 а 74% ще гласуват за оставане в ЕС. Но не от голяма обич или благодарност. Просто за момента това е най-малкото зло. Ако не сме в европейския отиваме в азиатския и изчезваме като нация Юрий и шайката му ни навикват и ни плашат с Русия и евразия. Ами да почакаме Русия да се съвземе и да се уреди евразийският съюз. Тогава може да се окаже по-изгодно да се ориентираме натам. Без да загърбваме Европа. Но и без да се вкопчваме отчаяно в нея. Аз от 1991 мога да си избирам чорбаджии и съм много доволен от което.

#9 puebloto 21.09.2014 в 02:44:46

не се ебавайте ей! ако се стигне до подобно гласуване, ЙЕС вотът ще е минимум 65%!!!!!!!!!!!!!!!! все пак говорим за ТИКВЕНАТА ЧАЛГАРИЯ

#10 Прокопи 21.09.2014 в 07:29:43

Юрий, В главата ти е комплийт месс и по-лошото е, че призоваваш за допълнително объркване на и без това обърканите хора. В Шотландия не избираха между ЕС и Русия, на Австрия и Италия не им пречат потоците, на Унгария и Финландия не им пречат руските централи и всички те живеят по-добре от нас. Защото на подобни оратори като теб отдавна са им запушени устите и то от обществото. Нито ЕС нито Русия са пречка за добър живот в България, проблемът е в.... достатъчно е да се огледаме.

#11 VK 21.09.2014 в 09:03:02

Това, че други страни били добре, и имали добри отношения с Русия, не е същото, както при нас. Щото те не са "троянски коне"! Нашата роля е, като на хлапето, дето едната улична банда праща, за да се заяде с другата. Като изяде пердаха, първата банда има повод да раздаде правосъдие и да напердаши втората. При всички случаи, обаче, хлапето си отнася пердаха ) Та това е всъщност въпроса - да играем ли ролята на хлапето? Да бъдем ли "троянски кон" или не? Нищо не пречи да има взаимно изгодни търговски отношения, с която и да е държава, ако няма някакви пречки за това- ембарго или нещо такова. Да не би да не търгуваме с Китай. Но не ни е Китай проблема... Когато политиката на една държава се определя по незнайни правила, в кабинети на чужда столица, то нищо добро не очаква тази държава. Ударението тука е на незнайни или неясни, тайни, известни само на малка група зависими хора.

#12 No name 21.09.2014 в 09:07:46

И защо изхвърлихте водата барабар с бебето? Нито ЕС, нито Русия са проблем на България. Проблем са нашите йесмени и техните електорални единици с промити мозъци. За справка - Унгария. И тя е в ЕС, ама не се дупи на всяка малоумщина на брюкселските зелки за тоалетните казанчета, щастливите кокошки и т.н. Докато ние самите не се възприемем като нормални хора, а не обслужващ персонал, който е доволен на всяка подхвърлена троха и в Марсиянския съюз да влезем, ще сме същите поплювковци.

#13 dedo adji 21.09.2014 в 09:32:28

Много точна аналогия с хлапето. Един плюс за ВК. А правилата са ясни и известни на всички, само дето не се обявяват на глас. На НАТО и ЕС им е нужна нашата територия, но не и ние, и в никакъв случай здрава държава на кръстопътя. Случайно ли, преди да благоволи да ни приеме НАТО разгроми армията? на кого му е потрябвал съюзник, който не може да защити и себе си? Случайно ли, преди да благоволи да ни приеме, ЕС докара икономиката дао фалит? На кого му трябва търговски партньор, който няма с ккакво да плаща? И всичко това с ръцете на наши родни продатели. Плюят ни за корупцията, и с основание, и подкрепят политици, които смърдят на корупция от хиляди километри. Спряха южния поток, но утре, ако се уреди да се прекара през Румъния или Гърция, ще плеснат с ръце и ще го прегърнат. Единственото, което ни остава е географскотоположение и с него трябва да търгуваме. Ама откъде да намерим 1000 немного корумпирани мъже и как да ги издигнем в управата?

#14 янаки 21.09.2014 в 09:37:08

Русофобията, американофобита, туркофобията........ това са фобии, което ще рече - нещо като шизофренично заболяване. Мразиш всичко, което има отношение или е свързано със страната обект на фобията ти, включително и всички тези, които не споделят фобиятата ти. Както написа някой по-долу, „Който не е с нас е против нас”. В един сборник с разкази от комунистически Китай имаше един епизод, когато един камион, АМЕРИКАНСКО производство, ЗЛОБНО изръмжал, когато минал между хората, отдръпнали се да му дадат път да мине. Ето пример на американофобия, докаран до абсурд. По време на социализма американофобите ни плашиха, какво ще ни се случи, ако САЩ победи, сега същите хора – русофобите (нали знаете, интересА, клати феса) ни плашат какво ще стане като станем руска губерния. Защо бе, джентлименти (малко остана да напиша товарищчи), защо да има само две възможности пред България? Можем да бъдем членове на НАТО, което да гарантира сигурността ни, без да сме членове на ЕС, ако не сме за там. Както казваше баба ми, нашата работа в ЕС е, като "с мечка да ядем ошаф". Нито като икономика можем да се мерим със старите членки на ЕС, за които е нагласена „летвата” за прескачане, нито нашите аманполитици (YES - men)са в състояние да защитават интересите ни в общността. Общност в която всяка държава „тегли чергата към себе си”.

#15 pixie 21.09.2014 в 09:41:08

Добра и изгодна да държавата външна политика се прави с умела дипломация. Кой да я прави? Такива като Вигенин ли? Или хора, които не знаят чужди езици, ама се тикат да водят сериозни разговори. Щото не е само до корупцията. Докато не се намерят свестни хора за тая работа и избираме съмнителни клики, ще слушаме бисери като "Конгратулейшънс".

#17 vanko 21.09.2014 в 10:07:34

Поредният журналистически изтърсак (не намирам по-точна дума), който е ПРОТИВ нещо, а не ЗА нещо. Конструктивно? Юрий (А?!) Иванов въобще не ни задава въпроса "Искате ли България да напусне ЕС?". Той е поредният, който се опитва да ни внуши "Хайде всички, дружно, да обърнем гръб на Русия!". Което, при определени условия, в даден момент, би имало смисъл. Но да се върнем към реалността с днешна дата - тази статия нямаше да види бял свят, ако не беше ситуацията в Украйна. А по въпроса за въпроса... Съгласен съм с коментари 2, 3, 8, 10, 11, 13, 14. Един отговор нищо няма да ни даде. Въобще, ние българите, трябва да преразгледаме много сериозно положението с даването и получаването. И да се научим да си гоним интереса (обществения, не индивидуалния!). Но, преди всичко, имаме работа за вършене! Много работа!

#20 Сърце Червено 21.09.2014 в 11:12:33

Поредния булвач в типично болшевишко мислене. Щото според болшевитите, който не е с нас значи е против нас. И така е и тук. Като не ти харесва ЕС и значи си комуняга и русофил.

Новините

Най-четените