Всеки род в България има подобна история

Според изчисления на някои историци в първите десет-единадесет години след девети септември 1944 година са репресирани около половин милион български граждани - безследно изчезнали, осъдени на смърт, депортирани към лагери в Съветския съюз, въдворени в затвори и новосъздадени концлагери, където намират смъртта си, лишени от избирателни права, с конфискувана или направо заграбена собственост.

За една малка страна като нашата това е чудовищно много.

Репресиите са извършвани основно от българи над българи, от съграждани над съграждани, от съседи над съседи.

Не, извършвалите ги не са чудовища, новият режим ги е подтикнал и е извадил наяве низки човешки черти като алчността, завистта, омразата към по-умния, по-богатия, по-талантливия, по-успелия.

Моят дядо изчезва на 7 октомври 1944 година. През нощта в дома му в Севлиево идват неколцина "другари" и го извеждат "за справка" в неизвестна посока. Никога не се връща, а през 1945 година задочно е осъден от Народния съд на смърт. Къщата му е конфискувана, а баба ми и четирите й дъщери са изхвърлени на улицата като са им дадени 24 часа да съберат личния си багаж.

Грехът на дядо ми е, че е бил свещеник и учител по латински и старогръцки в гимназията. Същата нощ в Севлиево изчезват седем души - кметът, директорът на гимназията, главният учител, директорът на банката, двама дейци на социалдемократическата партия и дядо ми.

В края на 1944 г. кръстникът ми и цялото му семейство от Габрово са арестувани и транспортирани в Русе, за да бъдат депортирани в Съветския съюз. Грехът на кръстника ми е, че е етнически германец, нищо, че е български гражданин и живее от дете в България, а жена му е българка.

Човечен комунист, негов съгражданин, сваля семейството от влака и го спасява от лагер в Сибир. Спасява него, но стотици други българи нямат този късмет.

Всеки род в България има поне по една подобна история.

Това, което се е случило в онези години, трябва да се изучава в училище.

Не за да се насажда омраза, а за да осъзнаят подрастващите младежи, че не трябва да се допуска да се възцари обществена система, стъпила на тоталитарно управление, защото то неминуемо води до терор и репресии.

*Текстът е от статус във Facebook на Светла Бъчварова

#1 gothic 01.02.2016 в 19:06:10

Нека храчките от русофилите започнат СЕГА. ТРИ...ДВЕ...ЕДНОООООО!

#2 Виктория Пенелопова 07 01.02.2016 в 21:00:20

Да, днес е ден /а, всъщност, всеки ден трябва да го правим/ да си припомним унижението да "не си от тях". Дядо ти по никакъв начин да не е бил ятак/партизанин, а само скромен банков чиновник, а баща ти, по никакъв начин да не е бил активист на новата власт /т.е. след 9-ти не е носил каскет, не е харесвал неграмотните селяндури и никак, ама никак не искал да се откаже от Френския колеж/. Всеки път, когато мустакатата ти класна е питала : "къде членуват родителите ти", ти да се сгърчваш и да казваш: "оф". А всички останали да се пъчат и да казват БКП. Ако никога не разберем какво се е случвало след 9-ти, НИКОГА няма да разберем какво се случва сега. Уврежданията са дълбоки, болестотворни, а понякога и летални. Всички бивши соц-държави изпиха горчивия хап. Ние не.

#3 Виктория Пенелопова 07 01.02.2016 в 22:28:05

И понеже една от дъщерите на комунистическите сатрапи се изживява като "жертва" и се е напъла да покаже на света, че бг-комунистът е безсмъртен, позволявам си да копи-пействам от друг сайт. Авторът е Дан:"И понеже сме Българи и бързо забравяме че Райко Алексиев и Мара Рачева са пребити от бой оф Лев Главинчев и Георги Боков, ето ви заключението на английски доктор прегледал Мара Рачева след "самоубийството" и в полицията: служителят на Британската тайна служба в София полковник С. В. Бейли изпраща съобщение до Министерството на външните работи на Великобритания:„ ... Уведомен съм от лекаря, който е обслужвал майката на момичето, че когато е бил отворен ковчегът, освен рани от куршум и нож, са били установени и следните наранявания: 1. Всички нокти и на двата крака са били отскубнати.2. Трите пръста на лявата ръка са били отрязани до втора става.3. Двете уши са били отсечени.4. Дясната гръд е била нарязана.5. Езикът е бил раздран и всичките зъби извадени. 6. Одрана е била ивица кожа с ширина от около два инча на кръста...”

#4 AlahAkbar 01.02.2016 в 23:26:41

Точно чудовища и безродници, верни само на Москва извършват тези ужасяващи престъпления. И до ден днешен не искат да признаят това!!! А гадната им семка продължават да лъжат и да пречат на нормализирането на страната ни! Примери колкото искаш...

#5 bludniq_sin 02.02.2016 в 11:55:43

Ако погледнете политическата карта и действителност в България в момента то няма как да не стигнете до единствения извод, че ние отново сме в тоталитарно управление само, че репресиите се извършват по друг начин.

#6 скочубър 02.02.2016 в 13:03:55

червените отрепки НИКОГА не се извиниха за: 1. всички невинни убити в седмиците и месеците след 09.IX.1944г. 2. за предадената през 1945г. Македония след 70 години борби за обединение на българските земи и 110 000хил. загинали за тая кауза само през 1915-18г. 3. за концлагерите ("ние не знаехме"?!) 4. за национално-предателския почин за 16-та република на СССР 5. за атентата в "Света Неделя" Докато не измре тая сган и най-вече обществения манталитет, насаден от тях (което е и най-голямата трагедия всъщност), няма да отлепим.

#7 Xaoc 02.02.2016 в 17:24:06

Мишоци, къде сте бе? Цъкате минуси, защото нямате какво да кажете, нали? Червени тролове, нещастни!

#8 altavista 02.02.2016 в 21:46:06

Хайде, почна се... От едната страна се веят ястребинчетата, от другата - Райко Алексиев. Каквото и да говорите, онова са били деца, и то 6 или 7. Може би сред тях е имало някой по-добър от Р.А., ако му бяха дали възможност да живее Представете си - имало е и интелектуалци от "цветът на нацията" с леви разбирания. Или не можете, защото акълът ви е колкото на сенатора Маккарти? Ами Стамболийски? Него нещо го забравихте. Ааа, сетих се, той не е бил достатъчно елитарен, искал е хляб за всички, а не само за умните и красивите.

#10 Dox 02.02.2016 в 23:41:59

Леле-е-е-е, какви храбри воини! Изпълнени с ентусиазъм да водят славни битки срещу мишоци. А познайте от три пъти защо не се обаждаме. Но понеже бая ще има да чакаме, да ви кажем - ами защото това е поредната гнусна провокация, целяща не само отвличане на вниманието от важните и съществени неща в днешно време. Тя, умишлено или не, може да предизвика нещо много по-опасно - противопоставянето на българи срещу българи. Нещо, за което горния текст се жалва. Сега сетихте ли се, или да? Защо ли питам!? Горната публикация касае сериозни въпроси, а третирането им по такъв елементарен и половинчат начин е равносилно на престъпление, защото, пак повтарям - това подстрекава противопоставянето на българи срещу българи. Това е изключително опасно за държавата, доколкото все още я има. Доказателство за това са първосигналните бръщолевеници в коментар номер 6. Обърнете внимание - авторът на коментар 6 е изпълнен с желанието определени хора да измрат. Модераторите, извинявайте, но според вас това човек ли е. А вие още държите подобен коментар неизтрит. Въпреки предупрежденията ви на сайта. Явно те са проформа. Колкото да ви легализират сайтчето, нали? Съществото /съжалявам, но ми е трудно да го нарека човек/ стоящо зад коментар 6, явно не знае, че поне 3/4 от комунистите бяха изтрепани до 09.09.1944 г. Точно техните убийци след това бавно и полека се намърдаха във висшето управление на държавата и от тях по-предани на комунизма нямаше. Усетили промяната на вятъра през 1989 г., естествено, се обявиха за най-върлите антикомунисти. Не ме напуска усещането, че повечето от коментиращите тук "антикомунисти" са именно такива - от т.нар. номенклатура. Или техни номенклатурни синчета и щерки.

#12 AlahAkbar 03.02.2016 в 03:46:32

Докс е обикновен и доста тъп руски трол. И не някои комунисти, всичките са били на хранилка от Москва. И атентатът в Света Неделя е платен от руснаците. И са приветствали пак по нареждане от там съюзът ни с Германия, защото рашките също са им били съюзници, заедно започнали ВСВ.

#14 Алилуйщина 03.02.2016 в 10:25:29

Най-важното/и най-страшно/е и д е о л о г и я т а. Комунизмът не е "азиатщина" или "ориенталщина", той е на 100 процента западна идеология, създадена от Маркс и Енгелс в Германия и Англия, а не в аграрна Русия или в средновековен Китай. Още през 1864 в Лондон е основана „Международната асоциация на работниците“, известна още като Първи интернационал,начело с Карл Маркс. Разбира се, на Запад никога не са имали нищо против да гледат отстрани как комунизмът се развива на практика в други страни, по възможност по-далеч от тях, стига да не им подпали чергата. Кога ще разберете,че всички бивши соц.страни бяха жертва на тази идеология! Тази статия е вредна за България в този си вид.Съвсем естествено е да има хора които ще подкрепят една идея,която им изглежда добра и ще се борят за нея. Друг е въпроса,доколко народа е в състояние да види конспирацията зад дадената идея. Като се цитира Съветския съюз/Москва,народа остава с впечатлението,че това се прави от Русия и руския народ. Само че,грамотните хора знаят,че деветдесет и няколко процента от членовете на политбюро на КПСС са от определен етнически произход и то не руски. С други думи Русия е била окупирана. Клането на интелигенцията и елита в следвоенна България са насочвани и правени под контрола на същите. И ние сме били окупирани и май все още сме. НЕ РАЗДВОЯВАЙТЕ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ!

#15 deowin 03.02.2016 в 21:22:39

>грамотните хора знаят,че деветдесет и няколко процента от членовете на политбюро на КПСС са от определен етнически произход и то не руски Пропуснал си едно "не" в самото начало на изречението.

#16 Dox 03.02.2016 в 22:06:26

Свински, Мисля си, че от теб би излязъл един перфектен съставител на кръстословици. Защо не опиташ? Сигуурен съм, че поне от 3 списания ще наддават, за да те привлекат.

Новините

Най-четените