Кой ги пише тия сценарии?!

"Красива си!", отронва задъхано главният герой, докато гледа с леко палав поглед изпод завивката. Вместо да получи поне едно възпитано "Благодаря" обаче, той е подложен на три минути мъчителна пауза. За телевизионното време това се усеща като безкрайност.

"Любовта ни е красива", отговаря най-накрая героинята, докато зрителят се чуди кой говори така, бе, братче?!

И кой ги пише тия сценарии?

Ако дотук не ви е станало ясно - не става въпрос за адаптация по Шекспир, а за български сериал. Описаната сцена е от новата поредица на Нова - "Пътят на честта", но в действителност тя само преповтаря грешките на почти всеки български телевизионен сериал от последните години.

Именно тези недостатъци правят голяма част от продукциите негледаеми, а за конкуренция на световния пазар и дума не може да става. Ще оставим на другите да си играят на тронове и на "Еми"-та.

Едно от най-слабите звена по традиция е сценарият.

Първият вариант е той да звучи като писан от запален почитател на творчеството на дядо Вазов: главното действащо лице моли сина си да донесе кесията с минцовете и, ако обича, да не бъде такъв фармасонин. В това време зрителят вече е сменил канала на нещо по-разбираемо, което не изисква да има речник под ръка.

Освен това в реалния живот на комплимента "Днес изглеждаш страхотно" не се отговаря с реплики като "Защото азалиите в Киото цъфнаха, а лилиите плават много красиво по река Кама". Подобни несвързани слова са като написани от някого с диплома от школа "Никанор" - от онези тапии с многото правописни грешки в тях.

Втората опция е сценарият да е тип "баща на средна възраст се опитва да звучи готин": "Чаткаш ли, пич, братле, аверче?" Не, не чаткаме...

Следващият огромен проблем са клишетата на килограм и особено мотивът за мутрите, който е по-устойчив и от бухалка в багажника на черен джип.

"Пътят на честта" е поредният сериал, който ни убеждава в едно - трудно може да съществува българска продукция без "добре облечен бизнесмен" от типа, който народът мило нарича "мутри". Дори лекарският "Откраднат живот" се сдоби със своя мутра, която имаше амбициите да завладее болницата и да кара хората с навехнат глезен да лежат 15 дена, за да "точи пътеките" на НЗОК.

В България има господа със съмнително кариерно развитие, не отричаме съществуването им. Но е досадно във всеки сериал да има по един актьор, облечен в привидно скъп костюм, който говори тихо и равно, гледа мръсно, кара голяма черна кола и прави лоши неща.

В конкретния случай Веселин Плачков беше тотално надигран (в актьорски аспект) от уличното коте, което намери. Само в заставката на "Сънчо" още няма мутри, не че искаме да даваме идеи.

И като казахме Веселин Плачков, последна, но не по важност, е актьорската игра.

Колкото и симпатичен, красив и привлекателен да е даден актьор, всякакви приятни мисли за него се изпаряват, когато започне да пелтечи, необезпокояван от режисьора. "Слънцето грее...". Една минута пауза. "Трябва да отидеш до магазина...".

Още три минути екранно време отлитат, а с тях и няколко мозъчни клетки. "Налага се да купиш кило сирене и един хляб". IQ-то на зрителя достига двуцифрено число с десетична запетая по средата.

Пет минути пауза и следва отговор, произнесен с драматичен тон и ококорен поглед - "Ще изпълня повелята ти, майко, няма да ти троша хатъра и ще отида за хляб".

Следва прочувствена музика и екранът притъмнява. В следващия епизод ще видите...

#1 Storyofmylife 10.09.2019 в 18:48:21

Абсолютно съм съгласна със статията. Не само, че диалозите са нереални и безсмислени, в повечето случаи, ами и актьорската игра може да бъде определена най-меко като дървена и абсолютно безизразна.Честно, не вярвам наистина много хора да ги гледат .

#2 Sir John 10.09.2019 в 19:05:37

Амиии не ги гледаме

#3 Kenny McCоrmick 10.09.2019 в 19:16:39

Ако няма секс под формата на мъчително изнасилване, значи филмът не е български.

#5 pixie 11.09.2019 в 08:21:59

Все ни призовават да подкрепяме бг сериалите. И аз винаги им давам шанс. Не пропускам поне първия епизод, както не пропускам мач на националите, щото и тях уж трябва да подкрепяме. Но в последните години както при националите, така и в сериалите има голям проблем със сценария...

#6 dedo adji 11.09.2019 в 10:59:32

Мануелче, що не напишеш ти един сценарий, мила? Обещавам да го изгледам до последната минута, ако ще да е ддълъг колкото сексът и градът.

#7 Дракон с кисело зеле 11.09.2019 в 12:42:23

Дедо, ами, аз присъствам във финалните надписи на някои филми и, с това на ума, ще ти кажа, че Мануела хич не е далеч от истината. Да не говорим па за любимия на българските кинаджии сюжет, като решат да правят криминални филми - престъпник излиза от затвора след дълга присъда и няма друг избор, освен да продължи с престъпленията. Или за върло неприятните за гледане "битовизми", дето отразяват бита с горе-долу същия реализъм, с който "Властелинът на пръстените" отразява историята на Втората Световна война, Да не говорим и че, все пак, не е нужно човек да е сценарист или режисьор, за да види, че българското кино изостава сериозно след горе-долу всяко друго - и то не за друго, а защото, изключая някоя просташка комедия тук-там или някой криминален филм за мутри и/или бивши затворници, много малко от екранните ни произведения се правят, за да бъдат гледани с поне някакво удоволствие. Със сериалите е малко - *малко* - по-добро положението, ама... Ама.

#8 Philip Apostolov 11.09.2019 в 13:27:19

А пък вчера актрисата в главаната роля, тази с обратната захапка, разправяше на диванчето на Гала, че я грабнал именно сценарият - бил толкова поетичен...

#9 dedo adji 11.09.2019 в 14:14:49

Драконче, и в най-разпаленото си въображение не мога да си представя да се меря с тебе по компетентност за кино, телевизия и др. подобни. Аз не си спомням кога за последно съм гледал цял сериал. А, сетих се. Насилих се да изгледам и 6-те серии на прочутите Звездни Войни, да разбера защо цял свят се прехласва по тях, и не разбрах. И още, хванал съм няколко серии на Сексът и Гадът, когато се излъчваха по време на семейната вечеря, защото не искам да лишавам жената нито от любимия й сериал, нито от приятната си компания. Но нито една нацяло. Сериалите се правят за БГ, УС, УК и др. мами, а не за начетени естети, като тебе и Мануелка. Няма да гледам и тоя и ще се доверя напълно на твоята и нейната преценка. Мануелка я обичам и когато пише глупости. Между другото, любимият кинаджийски сюжет за престъпника е напълно реалистичен. Чел съм го в няколко добри книги и съм го гледал в един френски филм с Жан Габен.

#10 citizen z 11.09.2019 в 14:17:08

Пичове, дайте им шанс, едва втори епизод е. Между другото, Фучеджиева, ако не ме лъже паметта, беше писала сценария на "7 часа разлика", и тези флашбаци както и там, ми идват в повече, обаче, може би, това си е някакъв световен тертип на писане, така че какво мисля няма значение. Да, Плачков, който може би ще едно от основните действащо лице ми е леко лабав, няма присъствие сякаш. Сцената с убийството в лодката - много наивна, можеха да я направят по-истинска, този пищов сякаш беше с капси. Главната героиня към момента ми допада, но основният ми фаворит е всекървата - чак си е страшна

#11 Ngel 11.09.2019 в 15:54:58

"всекървата" определено е най-реалистична, вгледайте се в детайлите

#12 Дракон с кисело зеле 11.09.2019 в 17:52:38

Дедо, сюжетът за престъпника може да е реалистичен, обаче, честно казано, няма да се разсърдя, ако направят и други. Само от излизането на "Дзифт" насам се сещам за четири филма, които разглеждат тая тематика - самият "Дзифт", "Бандит", "Бензин" и "Бягай". Почти съм сигурен, че има още поне толкова.

#13 Dox 11.09.2019 в 19:08:20

По най-гледаните телевизии вече за 1678-ми път въртят вечните и неизменни "Приятели", "Сексът и градът", Двама мъже и половина", Бар наздраве" и още един два подобни. От тях съм гледал части от разни серии, защото и аз, като Дедо, гледам да не ядосвам жена ми докато ги зяпа и да я карам да смени канала. Но, докато си пия ракията, или върша нещо друго, ща не ща - гледам или слушам. В тези сериали има нещо общо - правят впечатление изключително остроумните и находчиви реплики в отрупаните с плямпане кадри, а плямпането е скорострелно. Това е особено характерно за "Сексът и градът". Бързо ти става ясно, обаче, че в реалния свят това е невъзможно. Не само жени, ами и мъже не могат да са толкова бързи в остроумните отговори. Възможно е единствено при предварително написан сценарий. Другото общо е, че в началото или в края на серията винаги ще чуете "По идея на .....". Т.е. - измислено. Не, че е лошо, но някои това ги дразни /като мен/. За това и при първа възможност гледам да се измета. Друго, което ме дразни е театралния смях, който присъства и при най-тъпите и безинтересни диалози. - Майк, ти ли си? /А-а-а-ха-ха-ха/. Майк се появява: - Здравей /А-а-а-ха-ха-ха/. Тя отвръща: - Здравей /А-а-а-ха-ха-ха/. И така ... смях, смях, а бе - много смешно. Но, каквото и да кажем, отсреща ще контрират с: "Ами това е изкуство, което пресъздава реалността според както я вижда авторът. Той има право на това, нали." И са прави. Така е. Аз пък имам свободата да не гледам.

#14 drez 11.09.2019 в 19:54:02

Съгласна съм с аворката изцяло, но този сериал ми даде отговор какво прави БГ сериалите негледаеми - фактът че сценаристите явно ни мислят за идиоти след като всяко случващо се нещо ни се обяснява като на 5-годишни деца. Свекървата е лоша - ако не е станало ясно още в трейлъра, ни се натяква около 100 пъти! Героите са влюбени - безумни сцени които трябва да ни убедят в тяхната чиста и свята любов. Майката бяга с детето - понеже явно зрителят НИКОГА не би се сетил за този шокиращ развой, 1000 сцени в които майката не дава да се говори по телефона, предпазлива е с непознати и т.н. Лошият е много лош - ако не можем да се досетим от облеклото и колата, ето ви малко беззащитно коте. Даже без да гледам вече знам какво и как ще се случи - в БГ сериалите всичко е толкова предвидимо. Ето това го прави скучно и негледаемо! Няма нищо което да те връща да гледаш, всичко е клише след клише. То затова каквато и да е актьорската игра, все тая!

#15 Kome 11.09.2019 в 20:26:21

.....и дикцията...Абе хора,защо декламирате репликите без грам интонация. Така ли разговарят хората в реалния живот!? А сценаристи отдавна мн нямаме. Иначе всички сериали са "хитови", "огромна" гледаемост"! Ми то друго не се излъчва,за да има сравнение. Що не пуснат малко скандинавски филми,та да виждат кое как се прави. Напъните всяка реплика да бъде силна и хитова,за съжаление не правят сериала силен. А сценаристите от нивото поколение имат такава уникални примери от миналото. Не е зле да попрегледат и някой друг филм от "онези"години,че то само със стрелби и псувни филм се не прави. Все пак някои хора искат малко по-дълбоко сюжетно разработване и мисъл,иначе започвам да мисля, че оценяват бг зрителя много ниско...иначе Браво за смелостта да се напише истината. Дано и някой друг я прочете,та се променят нещата,иначе заливането с "хитове"ще продължи... Адмирации за статията.

#16 dedo adji 11.09.2019 в 22:40:37

Прав си, Доксе, има завладяващи реплики. Аз запомних "Ако първия път ме изчука лошо - срам за него, втория - срам за мен" както каза мацата от Сексът и градът, която си боядиса катеричката червена, като откри бял косъм в нея. И най-паче смехът зад кадър, да подскаже на недосетливите зрителки къде е смешно. Може да съм пропуснал, приемам поправки, но съм го забелязал само в американски сериали. Явно, евро и бг мамите все пак са едно ниво над. За чест на нашите сценаристи не съм го виждал в български сериали.

Новините

Най-четените