Защо да няма данък „пушене“

Реакцията е на място и аз, като може би най-върлия пушач в тоя форум, също съзирам популизъм - цялата работа можеше да се разгледа по-късно и без да се украсява с причини, които със сигурност нямат нищо общо с шума, който се вдига.

Колкото до мненията "да не си роден с цигара в устата", не знам да си затрая ли или да попитам - ами, какво да правим, например, с диабетиците на инсулин. И те не са родени с тая си нужда, но я имат и повечето от тях нямаше да я получат, ако не бяха изкушавани от нездравословно хранене.

Докъде ще стигнем с подобни разсъждения?!? Враждебността не е добър съветник. Въпреки че сега и в тая форма, популизмът определено дразни и мен (все пак, ще ми върне любимия навик да чета на кафе с цигара).

Та, въпреки това, извинявайте, ама точно това е проблемът с тоя цирк с борбата с тютюнопушенето - нищо не е така, както го изкарват, но виж- омраза и разделение се ражда. Онова, от което имаме нужда, е разбирателство. В тоя ред на мисли съм категорично съгласен, че и старата система не става - тия формални разделения на помещения за пушене и непушене се довеждаха до гротеска.

Трябват реални, но не жестоки мерки - например, допълнителни такси/данъци за заведения с пушене, но не и ограничения кой може да влиза и кой не. Как може да се налага поголовен небивал в човешката история акциз, а не може да се наложи такса за заведението, което ще има безспорен и очевиден смисъл - пряко стимулира защитата на непушача в средата, в която се намира.

Значи, може да се вадят пари на гърба на зависимите, а не може да се използват таксите като лост за бизнеса - това е бруталното лицемерие на ситуацията и тия, които се дзверят срещу нас, пушачите, бих посъветвал да си дадат сметка колко много неприятни, вредни навици и практики има наоколо, а дори не споменаваме за тях, защото не е модно днес.

Нека да си дадат сметка и за това, че не са всезнаещи и не е невъзможно пушенето да има полезни страни за определени хора, докато за други да носи само вреда - твърдението на обратното с аргумента "едни учени казаха" е равностойно на "една жена каза". Щото едва ли и един на хиляда от тези, които го казват, си прави труда да провери какво и как е изследвано.

И ето, подобни предразсъдъци наистина са отрова, от която трябва да се пазим. Впрочем, нека погледнем и наркотиците - каква е тая фасадна борба с тях, след като законът не се бори със склоняването към употреба, а само с последствията?

Всичко е тъп цирк за прикриване на мръсни интереси, а онези, които много се вдъхновяват, нека се запитат дали вдъхновението им не е в услуга на нещо доста мръсно.

Да, замислете се колко порочни неща са станали публично допустими - може един хлапак да научи друг да се друса с някоя дрога, но не той, а дилърът ще търка наровете. Кой всъщност е по-виновният?!?

Много лесно се поддаваме на мейнстрийм емоционални драми и това въобще не е причина да се гордеем с това колко сме анти- или про- нещо си. Повече хладен разсъдък и уважение към другите, каквито и да са те, със сигурност е по-добър начин да бъдем цивилизовани, отколкото да се наричаме Европейци, защото видиш ли и ние като тях се сърдим на същото.

#3 liusien 30.05.2013 в 15:00:54

БЕГАЙ БЪРЗО, абе, пич, я да те попитам нещо обикновено - в качеството си на какъв или какви /визирам бездимните/ се намесвате в личното пространство на хората, ММММММ???????????????? Има заведения за пушещи и заведения за непушачи, нали??? Е, я ми кажи - какъв ви е проблема тогава??? Някой кара ли те насила д влизаш в маркирано заведение, където се пуши??????? Кажи ми, но честно - без да ми развиваш измислени теории!!! Непушачите не можахте ли да вденете, че тая забрана обслужва изцяло нездравите интереси на БУДА ТИКВЕНИКА, А???????? Нали Тиквата наложи изкуствения акциз с над 70%, нали със Цвъ Цвъ организираха каналите за нелегален внос на качак, нали Тиквата го бяха уличили преди години, че близо до морето има нелегална фабрика за качак - отново, нали месец Декември миналата година по Босфор телевизия в сутрешните им блокове вървяха предавания през целия месец за МАРИХУАНАТА или "леката" дрога - "КОЛКО БЕЗВРЕДНА" била тя, видиш ли???????!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ами ДянкОФФ като открадна от Здравна каса над 2 000 000 000 /два милиарда!!!/ лева........ Къде отидоха тия пари и за какво????????????? Виж, омръзна ми да се занимавам с такива като теб!!! Ходи там, където не се пуши и спри да си подлогата на престъпниците БУДА ТИКВАТА И ЦВЪ ЦВЪ!!!!!!!!! Както ти претендираш за някакви права, извини ме, но пушачите също имаме равни на твоите права - съгласен ли си???

#4 liusien 30.05.2013 в 15:05:51

Ivailo Dimitrov, това е завйршен абсурд, където се пуши и да няма вентилация!!!.... Не гарантирам, че навсякъде има вентилации, но там, където се пуши и няма изградена такава вентилация - затварят заведението и край с проблема - няма място за сърдене, нали???!!!

#6 mandit 30.05.2013 в 15:45:25

"Каквото и да ми говориш става въпрос за пари",в забраната за пушене става въпрос за много пари.И кой печели, това е също важен въпрос.А ние само си джавкаме.ОК.

#7 qhasper 30.05.2013 в 16:09:43

Стоя си аз на една спирка и си чакам автобуса пушейки. Идва една жена и тя да си чака автобуса, нагло ме поглежда и изцепва - "Не сме длъжни да ви дишаме отровите, пушете далеч от спирката." След като кротко ѝ обясних, че не аз съм я накарал да дойде до мене и да диша при положение, че вижда запалената цигара последва лек махленски спор. Драги ми непушачи, не се правете на примадони и рицари на здравословния живот. Казусът със забраната за пушене няма нищо общо със здравето, а с личната свобода. В заведения където се пуши и сервитьорите седят по цял ден в пушека решението е не забрана, а адекватна вентилация. На улицата никой не може да ти забрани да пърдиш, да бълваш дим с устата или колата си, защото никой не е насила заставен да седи на едно място. Аз решавам какво да правя с тялото си, ако искам ше си бия миша отрова във вените. Аз не ти определям колко сланина да ядеш, не ми определяй как да се самоубивам.

#9 qhasper 30.05.2013 в 17:56:49

Макароне, не ти пука за забраната, точно защото не те лови. Ако се отнасяше за нещо, което ти правиш, щеше де ти пука обаче. Невръстения е точно такова поведение. Всеки има глава на раменете си и би следвало да следва логиката на нещата независимо дали той печели или губи от дадена ситуация. При всички положения е грешно да се регулира чрез закони поведението на хората, с което не застрашават околните. Работещите в заведенията СА застрашени поради естеството на работата, но за това определено солидната вентилация е решение, което облагодетелства и клиентите, били те пушачи или не. Защо да няма данък 'тлъсто копеле'? Нездравословно е, тлъстините са неприятни за гледане, градския транспорт харчи повече гориво да превозва такива хора и затова всички трябва да плащаме по-скъпи билети. Ама не мога аз да определям другите колко кила трябва да са само защото с нещо ме дразнят. На някой може да му мирише на цигари и да иска пушачите да бъдат наказвани и ограничавани, но това по никакъв начин не му дава право да се бърка в чуждата лична свобода, където тя обективно не вреди на околните. Отделен е въпросът, че хората изпитват определено задоволство, когато смятат, че са на страната на истината и правят добро на околните независимо дали околните искат да им се направи добро. Колкото повече зачитаме правото един на друг да сме свободни в своята си кочинка, толково повече истинска свобода ще има, а това не мисля, че някой може да окачестви като негатив в едно общество. Мен ако питате и всякакви забранени в момента субстанции трябва да бъдат легализирани, защото е висша форма на наглост да ходиш да спасяваш хората от самите тях. Черен пазар е имало и ще има за всяка стока, която някой желае да купи. Дилърите не питат за лични карти, но в повечето магазини питат, ако не искат да си имат неприятности.

#10 Дракон с кисело зеле 30.05.2013 в 17:57:08

qhasper Наистина не става дума за здраве, става дума за това димът от наркотиците ти да не осмърдява хора, които не желаят това. Толкова е просто. На спирката точно пък хората са заставени да стоят на едно място. Това е част от дефиницията на понятието "спирка" - място, където стоят хора и чакат някакъв транспорт да спре. Особено готино е, когато рейсът се забави повечко и се съберат хора, и някои от тия хора решат, че наркоманията им е прекалено важна и запалят цигара, без да питат останалите има ли проблем... Иначе нека пушенето е разрешено по заведения, лошо няма - стига мястото да разполага с достатъчно добра вентилация, че димът да не се разсейва между масите и да не навлиза в личното пространство на никого, освен на пушачите. Колко заведения могат да си го позволят това?

#11 Дракон с кисело зеле 30.05.2013 в 18:00:16

Защо да няма данък 'тлъсто копеле'? _______ Защото тлъстото копеле вреди пряко единствено на своето здраве. Честно, ако ще прибягвате до толкова малоумни аргументи, по-добре не се хабете. Показвате се в много лоша светлина.

#12 qhasper 30.05.2013 в 18:30:10

"някои от тия хора решат, че наркоманията им е прекалено важна и запалят цигара, без да питат останалите има ли проблем..." ^ Идеален повод да се сабрани със закон нахалното поведение. "Защото тлъстото копеле вреди пряко единствено на своето здраве." ^ Заболяванията свързани с наднорменото тегло натоварват системата на здравеопазването и няма пари мене да ме лекуват от пневмония щото пуша А сега сериозно - няма никакъв начин така да устроим заканодателството, че никой да не е обиден, никой да не е изнервен от чужди действия, всеки да е здрав като краставичка и всеки на всеки да му е осигурено спокойствие. Принципът е - аз не се противя, че дъниш пошла чалга и ми повръщаш пред входа, ти не пискаш, че ти димя и че давам лош пример на децата ти. издаването на 4 забрани няма да реши нищо в тоя случай. А не знам дали си виждал наяве дим, но от мойте наблюдения той следва посоката на вятъра, а ти имаш крака с които да ми дойдеш от другата страна. Нека се научим да живеем заедно и да мислим, а да не се крием под полите на закона.

#14 Дракон с кисело зеле 30.05.2013 в 18:42:47

Нахално поведение??? Аз??? Приятел, нали осъзнаваш, че в конкретния случай мога просто да използвам аргументите, с които защитаваш наркоманията си? Моля ти се, мисли по-внимателно. И принципът е напълно противоположен на това, което пишеш. Когато някой ти дъни пошла чалга, кажи му, че ти пречи, или звънни в полицията. Когато цигареният ти дим пречи на някого, той ще ти се възпротиви. Това е.

#15 qhasper 30.05.2013 в 18:44:15

"Колко заведения могат да си го позволят това?" Нека върлите защитници на общественото здраве съберат парите за това. Така поне ще има реален положителен резултат от енергията им в тази посока. Апропо, а как собствениците на заведения да преглътнат загубите от това, че печалбите им намаляха след първите забрани и задължения да обособят отделни зони за двата вида клиенти, а след това хоп, пълна забрана и тия хора останаха с пръст в уста и олекнали откъм джобовете. Ако някой наистина вярва, че живеем в условия на пазарна икономика, защо който желае на отвори заведения само за непушачи. Така ще има от двата типа и който където желае да сяда.

#16 Дракон с кисело зеле 30.05.2013 в 18:52:22

Нека върлите защитници на общественото здраве съберат парите за това. _________ ВТФ МЕН????????????????????????????????????? Значи непушачите да дават пари на заведенията, за да могат пушачите да си пушат вътре?????????????????? Ти четеш ли се какви ги пишеш изобщо?????????????????????

#17 qhasper 30.05.2013 в 18:58:00

"Нахално поведение??? Аз??? Приятел, нали осъзнаваш, че в конкретния случай мога просто да използвам аргументите, с които защитаваш наркоманията си? Моля ти се, мисли по-внимателно. И принципът е напълно противоположен на това, което пишеш. Когато някой ти дъни пошла чалга, кажи му, че ти пречи, или звънни в полицията. Когато цигареният ти дим пречи на някого, той ще ти се възпротиви. Това е. " Не ти, а човека който ще запали в тълпата проявява нахалство. Използвай каквито аргументи сметнеш за добре. С това сравнение целях да кажа, че разни хора ги дразнят разни чужди поведения. Мене ме дразни чалгата по принцип, а най-вече разпространението й. И да, ако съседите тресат блока с нея в 4 сутринта ще се обадя в полицията, но не и когато я дочувам от кварталната кръчма през прозореца си. Но когато сме навън и някой ме види с цигара може да застане така, че да не му пречи ПЪРВО и ако това е невъзможно тогава да ме помоли да се мръдна аз. Всички тия проблеми се решават с елементарно възпитание. Ако съм на гости и ми се пуши, пиша където и ако ми позволи домакинът. Нещата никога не са черни или бели, в абсолютно всяка ситуация има нюанс и точно затова приканвам да умеем да съжителстваме заедно по начин, в който има взаимно уважение. Да се смята, че пушачът винаги няма право не е знак на уважение.

#18 qhasper 30.05.2013 в 19:04:10

Макароне, напълно съм съгласен - решенията на повечето проблеми се коренят в образование, а не в забрани и сплашване. За жалост усилията на тълпата винаги са в посока обвинения и търсене на силови мерки, а не в разнищването на причините за даден проблем и решаването му. В щатите през последните няколко десетилетия се е постигнало значително намаление на тютюнопушенето, точно защото се е наблегнало яко на информирането на младите.

#19 mandit 30.05.2013 в 19:04:45

Да забранят изгорелите газове от автомобилите,те тровят населението.

#20 qhasper 30.05.2013 в 19:14:58

"ВТФ МЕН????????????????????????????????????? Значи непушачите да дават пари на заведенията, за да могат пушачите да си пушат вътре??????????????????" ^ А иначе собствениците могат да зават пари за прегради и други там изисквания и да губят от хора излезли уж за цигара и не си платили сметката, само и само непушачите да са щастливи?? Интересна логика.

Новините

Най-четените