Да им потърсим сметка

Когато става въпрос за Българската православна църква (БПЦ) и като институция и като културно наследство, включващо всичко, което нашите предци са изградили, и двете по право принадлежат на българите от поколенията, които в момента представляват българския народ.

Но хитрите "пастири на църквата" така са подредили формално нещата, че те разполагат с това наследство, така както намерят за добре, без да са отговорни пред никого.

Това, че със своето арогантно, и далече не богоугодно, поведение те държат огромната част от нас, българите-християни вън от храма, не може да ни лиши от нашето право да търсим отговорност от тези хора, в голямата си част назначени от властоимащи, които по своята идеология бяха смъртен враг на християнството и на вярата като цяло.

Уставът на БПЦ, който узаконява безобразията на висшия клир, не трябва да бъде пречка за всички българи, които се чувстват православни християни, да им потърсят сметка.

#1 Мечока 30.01.2012 в 13:52:04

Това, че със своето арогантно, и далече не богоугодно, поведение те държат огромната част от нас, българите-християни вън от храма, не може да ни лиши от нашето право да търсим отговорност от тези хора, в голямата си част назначени от властоимащи, които по своята идеология бяха смъртен враг на християнството и на вярата като цяло. ===================== Хм, ти, след като си извън Църквата, не ходиш на служба, не си част от църковния живот, с какво право призоваваш към разкол? Само да те светна, че схизмата на БПЦ е премахната, именно благодарение на този режим, който ти така мразиш. Факт. Може ли, преди лозунгите, да се информираш малко?

#2 My Majesty 30.01.2012 в 15:20:29

Иване, Иванеее....Пак глупости пишеш. Българската Православна Църква ако за такива като теб е културно наследство, за други е вяра и път в живота. Аман от полувярващи и от фолклорни "християни".

#3 strawsPulledAtRandom 30.01.2012 в 19:09:12

Едва ли точно БПЦ е път за хората... Ако беше казала Вярата, съвсем различно щеше да прозвучи. Но как да им вярва човек, като ги види тези владики по телевизията... И ако човек не ходи на църква, то няма право да взема отношение по въпроса ли? Ами ако именно заради алчните лицемерни попове не ходи? Ако те самите не са бедни и смирени, как могат да го изискват от хората?

#4 янаки 30.01.2012 в 19:55:10

В друг коментар написах какво направи владиката Николай с дърворезбите на олтара в църквата „Света Марина” в Провдив. Нареди да ги лакират. Сега приличат на тези шприцвани пластмасови гарнитури, които лепят по мебелите, ужким са стилни. Ами вместо свещниците, които са си обичайни от памтивека, поръча някъде някакви сергии с тави с вода вътре, където да се бодът свещите. Като в някакъв будистки храм. Измишльотини новомодни. Изобщо не ми се говори.

#5 strawsPulledAtRandom 30.01.2012 в 20:03:11

"...Ами вместо свещниците, които са си обичайни от памтивека, поръча някъде някакви сергии с тави с вода вътре, където да се бодът свещите...." ------------- Еееее, да не се пилее восъка

#7 Мечока 31.01.2012 в 10:14:57

наки | 30.01.2012 19:55 Ами вместо свещниците, които са си обичайни от памтивека, поръча някъде някакви сергии с тави с вода вътре, където да се бодът свещите. Като в някакъв будистки храм. Измишльотини новомодни. =================== не си чистил свещник, и затова така говориш ... да с вода, има ги в Русия, има ги в Гърция, има ги в Сърбия, Румъния .. Нито са новомодни, нито са измишльотини ... Аз лично предпочитам с пясък, ама така е решил владиката. БТВ на теб като не ти хареса, защо не му писа възраженията си? 3strawsPulledAtRandom | 30.01.2012 19:09 Едва ли точно БПЦ е път за хората... Ако беше казала Вярата, съвсем различно щеше да прозвучи. Но как да им вярва човек, като ги види тези владики по телевизията... ========================= извинявай, ама какво им е на владиките? И ако човек не ходи на църква, то няма право да взема отношение по въпроса ли? =========== Да НЕ МОЖЕ! Защото, ти не участваш в църквата, и не си част от нея. Сорка, но не може точно ти да имаш мнение. Ми коментирай Мюфтията???? по същата логика. Аз защо не го правя? Ами ако именно заради алчните лицемерни попове не ходи? Ако те самите не са бедни и смирени, как могат да го изискват от хората? ======================= А защо трябва да е беден един свещеник? Поради каква причина? Смислена ако може? Т.е. ти искаш всички да мизерстват като теб? Защото ти имаш проблеми?Или кво'? Второ, никой нищо не изисква от теб в материален план, изисква се послушание, изисква се смиреност, и никой на сила не те кара да даваш пари - защо не отидеш да помогнеш с труд? Да почистиш? Или ходиме на черква на Великден, и то само в 12 да си запалим свещ? Ами защо не останеш поне за литургията след това?

#8 lele male 31.01.2012 в 10:43:50

След като минали Великденските празници клисарят и отчето отишли в билярдна зала, за да си отдъхнат. Започнали да играят. На клисарят му вървяло, а на отчето не. Когато отчето за пореден път не улучил, рекъл:- По дяволите! Не улучих!Клисарят го секнал:- Не говорете така, отче! Бог ще ви накаже!Тогава отчето отново не улучило:- По дяволите! Не улучих!А клисарят отново го секнал:- Не богохулствайте, отче! Бог ще ви накаже!Но отчето отново не улучил топката и креснал:- По дяволите!!! Не улучих!!!Небесата се растворили и една мълния ударила клисарят. Тогава отгоре се чул силен ехтящ глас:- По дяволите!!! Не улучих!!! Таа .... наистина не е лесно и клисар да си...

Новините

Най-четените