Били ли сте на улица Варна в Лондон?

Знаете ли, че в квартал Fulham в Лондон има улица Варна (Varna Road)?

Обадихме се в местната община, за да научим повече за улицата. От там ни дадоха контактите на Ан-Мари Пърсел от архива към общината.

Веднага написахме имейл на Ан-Мари.

Уважаема Anne-Marie

Ние сме блог на българи в Лондон, които желаят да опознаят града, за да се чувстват добре в него.

Преди време открихме улица Варна (Varna Road), която се намира в квартал Fulham.

Бихме искали да научим откога улицата носи това име и дали то е свързано с българския град Варна на Черно море?

Всяка информация по въпроса е от интерес за нас.

Очакваме отговора Ви с нетърпение.

Ваши

Бойко и Деси

На следващия ден получихме отговор от Ан-Мари:

Уважаеми Бойко и Деси,

По повод вашето запитване за улица Варна (Varna Road) в квартал Fulham, нашата справка показа, че името на улицата е дадено през 1878 г.

В нашите архиви няма информация защо улицата е кръстена така. Но в сборника "Street Names of Fulham and Hammersmith" (Имена на улици в кварталите Fulham и Hammersmith), публикувана през 1977 г. от Fulham & Hammersmith Historical Society открих, че "вероятно това е името на британски военен лагер по време на Кримската война."

Обаче, аз се съмнявам, че ние сме чествали място, свързано с Кримската война.

За ваше сведение, има още една улица Варна в Лондон. Тя е в квартал Hampton, Twickenham.

С уважение

Ан-Мари Пърсел

Архивар (понеделник и вторник)

Hammersmith and Fulham Local Studies and Archives

1st Floor, Hammersmith Library

Shepherd's Bush Road

Hammersmith

Въпреки скептичността на Ан-Мари, решихме да направим справка в интернет за военен лагер Варна по време на Кримската война. Така открихме нещо важно. Според нас, то обяснява загадката защо има улица Варна в Лондон. Споделяме го накратко:

По време на Кримската война между Османската империя и Руската империя, която е предизвикана от спор за контрола над свещените места в Палестина, Франция и Великобритания изпращат войски в помощ на Турция.

На 29 май 1854 г. 28-хилядна британска армия, предвождана от Лорд Раглан акостира във Варна. Няколко седмици след това голяма част от войниците се разболяват, имат чревни оплаквания и диария, в резултат от заразена вода и нехигиенични условия. Два месеца след това 5-хиляди британски войници са приети в болница. През юни братанците са сполетени от епидемия от холера, чийто пик е през юли. Във военната болница във Варна смъртността достига 86%. Това влошава духа на войската. Без дори да влезе в битка, британската армия губи поне 900 мъже.

През 2003 г. в Девня, до Варна е открит паметник на умрелите от холера британски войници. На паметника пише: "В памет на британските войници, които умряха от холера близо до Девня, през лятото на 1854 г., на път за Крим."

Честито на варненци в България и по света, затова, че си имат улица в Лондон, кръстена на родния им град.

*Този текст е публикуван със съгласието на неговите автори, Бойко Боев и Десислава Дякова, чийто блог Разходки из Лондон разказва истории за Лондон и българите в Лондон.

#1 dedo adji 08.10.2015 в 13:24:50

Поздрав на Бойко и Деси за интересния материал. Не е учудващо незнанието на английската чиновничка, на мен ми се наложи веднаж да обяснявам на англичанин кой е бил Уилям Гладстон и защо сме му нарекли улици в много градове. Все пак странно е да ознаменуваш място, където са умрели хиляди англичани не в битка за величието на британската империя а от болести. Но не по-странно от решението на съвременните ни управници да им издигнат паметник. Не гробница, военните гробища се уважават и съхраняват по цял свят, с изключение на Гърция, Македония и Сърбия, а паметник на съюзник на турската империя, което автоматически го прави враг на България и българите. Но в наше време всеки враг на Русия се уважава, засега се изключва само Хитлер.

#4 dedo adji 08.10.2015 в 21:52:36

Пета, кое му е ужасното. Едва ли е холерната епидемия от кримската война. По него време канадци не са участвали във войните на британската империя. Заинтересувай се откъде им е дошло да нарекат така улица. Град Варна има и в Дания и в САЩ и в Индия, ако не се лъжа.

#5 opetkov 09.10.2015 в 10:48:28

Личи си че във форума няма варненци. В Морската градина под сегашната "братска могила" (партизански паметник), близо до брега имаше голям паметник на починалите английски и френски войници, който комунистите премахнаха през шейсетте години, когато облагородяваха местността. Отдолу беше пълно с човешки кости. Не мисля, че подобно варварство би могло да се случи сега. Паметника беше преместен някъде към Виница, ако не се лъжа.

#6 opetkov 09.10.2015 в 10:56:15

Дедо аджи, вижда се че мозъка ти е размътен от червената боза, лочто си бозал дълго време. Дан е би Русия да е големият приятел на България и българите? Заради нея са всичките ни беди. Въпросната плоча е поставена от английското посолство по инициатива на роднините на умрелите. Намира се на едно забутано място, което варненската община благоволи да им отпусне, вместо да го постави на мястото на унищожения паметник, както писах преди малко. Както е видно вандалите са не само в Сърбия и Македония.

#7 dedo adji 09.10.2015 в 11:28:02

Опетков, последният приятелски жест на Русия към България е бил през 1878г. От Англия не сме видели и толкова. Напротив, винаги е подкрепяла турската империя, с изключение на ПСВ. Дължим ли й някаква благодарност? Между другото, роден съм в гр. Сталин. Щом имаш спомени от 60-те трябва да си спомниш и кой български град се казваше така до 1956. Нямам спомен за въпросния паметник, нито се интересувам от новата паметна плоча на поддържниците на султана.

#8 opetkov 09.10.2015 в 18:53:30

Хаджи, случайно и аз съм роден в същия град и съм виждал паметника на въпросния сатрапи прав и легнал, съборен от сподвижниците му за една нощ. Беше на входа на Морската градина. А за 1878г. е спорно дали Русия е направила добро на българите, защото държава не е имало още. Фактите говорят друго. Поредната завоевателна война с домогване до проливите. Явно знанията ви по история са от времето на прочутия даскал Джона и нищо ново не сте научили.

#9 dedo adji 09.10.2015 в 23:40:34

Опетков, никой не оспорва, че войната е водена не за черните очи на българите, а за домогване до проливите и за измиване позора от кримската война. Но и никой не може да оспори факта, че след нея се е появила българската държава. Трябва да сте бил доста вътрешен, за да видите паметника легнал. Аз видях само един ден паметника, на другия ден празно място. Поради вродената си скромност не се хваля с познанията си по история, но все пак не съм чувал за прочутия даскал джона.

#10 Harry 10.10.2015 в 13:42:37

Кримската война е втората война за завладяване на Русия от Запада, и Турция, и спорът за Светите места в Палестина са само камуфлаж, първата е начествието на наполеон през 1812г., завършило трагично за Франция. А паметникът на измрелите от болести англичани, както и паметника на загиналите американски летци, загинали бомбардирайки цивилни над София, е навеждане пред англо-американците, от нашия евро-атлантически елит, който ни закопа през последните 25 г.

#11 бай Йух 11.10.2015 в 10:27:46

Направих си труда да отида в тоя блог - "Разходки в Лондон"и там попаднах на едно интервю с някой си Александър Смилков. Явно успял млад човек. Много ми хареса края на интервюто: "Кога за последно беше в България и какво най-много ти хареса/не ти хареса? Бях си в България за Коледа миналата година. Много ми хареса, че на паспортна проверка на летището митничарят ме попита “Какво правите тук?”. На което му отговорих, че и аз вече се питам същото."

#12 Citizen X 11.10.2015 в 12:51:38

От този блог много ми хареса следното: “Лондон много ме промени. Чувствам се по-уверен в себе си и съм позитивен." от статия в него. И в директна връзка с поредната помия на Марчето тук - http://www.webcafe.bg/lifecafe/zhivotat/id_463485501_Parvoto_zavrashtane_na_ekspata

#13 Борката 11.10.2015 в 13:52:37

В Barking има улица Longbridge road, кръстена е на чепа на Ленин в неговият предсифилистичен период.Касимова може да се разходи и по нея,тамам ще си напазарува и от Lidl.

Новините

Най-четените