Когато Васил Левски започна да псува

След три години продукция режисьорът Максим Генчев представи филма си "Дякон Левски" през уикенда. Ето какво впечатление е оставил в един от зрителите на премиерата:

След 3 часа и 40 минути филм, от които един час поне е на бавен каданс, осанката ми е добила формата на стол от зала 1 на НДК!

Все пак режисьорът сложи микрофони на сцената, помислих си да остана, за да чуя дали ще се извини, а той каза "от уважение към екипа, ще изчакаме да минат надписите, преди да говори, който и да било"! Усетих, че все още имам чувствителност в пръстите на краката и си тръгнах...

Мил ЕКИП, извинете!..

Не, не, не, не мога да заспя, тревожни мисли бушуват в главата ми! Вие нищо не знаете, бе, цялата зала пляскаше, когато Левски уби първия турчин!

Но най-трогващо беше, когато го водеха с една каруца към бесилото и едно заптие му каза "ако не издържиш до там, дерета по пътя много" и тогава дякон Игнатий му каза "Да ти %#@ майката"!

ЗАЛАТА ИЗБУХНА в аплодисменти!!!

Вярно, в 3 часа и 40 минути не намери място да каже "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си"! Но "Дa ти %#@ майката" от устата на Апостола... ей тая реплика отекна във вечността!

Представям си новите банкноти от 75 лева с лика на Апостола и под него "да ти *@*!?@ майката - В. Левский". Настръхнах!

Духът на България беше тази нощ в зала 1 на НДК.

Скинари, майки с деца, младо и старо, момчета и момичета, облечени като гвардейци, изиграха съчетание преди началото на филма на фона на рок патриотична песен... Там имаше още влюбени двойки, решили да пропуснат 14-и февруари и да си подарят филм за Левски. Освен това чух и няколко диалекта, смятани от учените за отдавна изчезнали.

Зад гърба ми се проведе спор дали е редно да се ядат пуканки на ТАКЪВ филм. Ами не е редно, аз и без пуканки щях да се задавя, когато един си отряза езика и го метна пред турците. Детето до мен попита майка си "този защо така прави".

И аз питам, този Максим Генчев "защо така прави"?

П.П. Да кажа все пак едно изречение за самия филм - той е сбъркан във всичко, заради което киното има смелост да се възприема за изкуство: режисура, сценарий, монтаж, операторска работа и т.н.! Актьорите не са виновни...

 

* Текстът е публикуван във Facebook-профила на сценариста Георги Иванов.

#2 gullwing 17.02.2015 в 09:51:11

Съвсем очевидно е, че процесът на историческа демитологизация у нас достигна и до най-големият от всички наши исторически митове - този за Васил Левски. Това, че е най-голям означава и че е много уязвим откъм истината. Затова основната му защита минава през емоцията, апелиране към святост, цитиране на неговите правилни (но не винаги негови или дори автентични) слова и т.н. Но най-важното за защитата на този конкретно мит е желанието на хората да съществува национален идеал. И са готови да го защитават не заради конкретния човек Васил Иванов Кунчев, а заради своето разбиране, че идеалът Васил Дякон Левски е нужен на народа и държават. Аз съм убеден че като народ ние изоставяме историческите си митове не защото някой иска да събори националните ни светини, а просто защото ги надрастваме. И това е добре. Затова и много харесвам един материал под название "Ролята на историята в българската история". Една част от него е посветена конкретно на Левски. Можете да го прочетете на този линк - http://www.librev.com/index.php/discussion-bulgaria-publisher/2453-istorija-rolja-1.

#4 Art Pepper 17.02.2015 в 10:48:16

Няма да задълбавам колко е близък до фактологията, но това бяха просто разхвърляни сцени снаждани една след друга сякаш са курсови работи на студенти от катедра Операторско майсторство - първи курс на НАТФИЗ. Ако обичате студентско кино на първокурсници хващащи камерата за пръв път, снимано под ръководството на режисьор дилетант значи сте на правилното място!

#8 Хайманата 17.02.2015 в 12:17:06

Именно защото Левски е образ, възприеман като национална икона, ме дразни този филм. Защото е направен некадърно, защото е нещо като смотан уестърн, ама с Левски. От филм за Апостола на българската свобода, както ни учат, когато става въпрос за Васил Левски, се очаква да бъде нещо качествено, а не... това.

#9 Conspirator 17.02.2015 в 12:32:15

Павуре,великолепен коментар имаш под номер 1.Директно си изкарал всички налични политкоректни оси и са ти ''жилнали"само 15 ухапвания.Поздравявам те за успеха. Сетих се за контра-марша на ''Луков марш''.Както си гледах новините,изведнъж дадоха развятото/огромно/знаме на дъгата.Около него стройни/и не толкова/редици от женствени мъже и мъжествени дами. Сетих се и друго.Васил Левски,освен,че е бил националист е имал и друг непростим грях.Падал си е по жени ''Апостолът''му неден...Де да беше само псуването.

#10 Art Pepper 17.02.2015 в 12:33:26

tonnes, бюджета е няколко МИЛИОНА... Това прави филма бедствие. Можем само да добавим: "„Ни библиотека, ни вестници, ни възпоминания, ни някакви си архиви съществуват, към които да може да се обърне бъдещият биограф на Васил Дякона.“ Захарий Стоянов, 1883 г."

#11 gullwing 17.02.2015 в 12:37:33

Филм за Левски не е правен в България по една много проста причина - както и да се направи, той ще доведе до големи щети по образа на героя. Ако филмът е честен, възможно е целият мит за Левски да се срути. Просто защото живият човек Васил Кунчев няма практически нищо общо с идеала Васил Левски. Ако филмът е направен по сегашния ни исторически канон, той ще лъха на нетърпим фалш. Просто защото днешните българи са много по-грамотни и мислещи, отколкото когато този канон е бил изграждан. Не трябва да се забравя че през 1878 г. само 3 (три) процента от българите са били грамотни, знаели са да четат и пишат. Поради това историческата пропаганда по онова време е крайно примитивна и лъжлива. Точно затова у нас винаги се е говорило за създаване на филм за Левски, но той никога не е правен. А сега се е намерил някой да го стори. И дори в тази току що пръкнала се дискусия вече закипяха страсти. И големият губещ от това не е филмът. А неговият герой ...

#13 mirrorex 17.02.2015 в 12:57:59

Съжалявам, но аз няма да го гледам този "филм". Хората, които си струват моето евтино време са учени, творци и строители. Имаме ли такива? Всички велики генерали, бойци и бунтовници стават за компютърни игри. Без много драми, просто образователно, интерактивно и безпристрастно.

#18 тинчо 17.02.2015 в 13:16:05

Че какво сте очаквали, за това нещо наречено филм се събираха пари в бензиностанции на Лукойл.

#20 Алилуйщина 17.02.2015 в 13:47:31

Бря,да му се не види! Не е хуманно,а псуваш по пътя към бесилото… Мъка- заптието остава живо…в последствие преживява псувнята много тягостно…

#21 veselavesela 17.02.2015 в 14:01:29

"да ти *@*!?@ майката" - това от много мои приятели гледали филма. Приятни настръхваници авторе! Човек е бил! Човек е показан!

#22 Uti 17.02.2015 в 14:44:53

Човешко си е да псува човека, ще го бесят по дяволите! Направо с орела и крилата ли искате да го бяха показали. Аман от комплексарщина.

#24 паяка 17.02.2015 в 15:21:06

Не е хубаво да се псува така, не е прието по нашите ширини и дължини, това да не е някой нискобюджетен екшън, който на това се крепи. Ами могъл е сценаристът да представи героя си не така изнервен, да го постави над нещата с оригинално чувство за хумор. Примерно със следния диалог: - Гяур, имаш ли нещо да кажеш за последно? - Да, бе, старшинка, да те питам: кой ден е днес? - Понеделник. - Ей, кофти седмица се очертава.

#26 паяка 17.02.2015 в 15:29:16

Сега е моментът да се направи филм за Ботев, да подкрепя и аз идеята, тъй като той е олицетворение на актуално модният в момента типаж. Зад грубоватата си външност лъмбърсексуалният прикрива изтънчена натура - той носи брадата в комбинация с гелосани коси, има културни интереси и обича домашно приготвената храна, която отговаря на природосъобразния му начин на живот.

#28 gullwing 17.02.2015 в 15:39:19

Не мина и половин ден, а дискусията вече се дотъркаля до размяна на псувни между участниците. Тъжно ... Обаче, по темата. Споделям мнението, че в този живот идеални личности няма. Нито морални, нито класови, национални, интелектуални и каквито и да е други. И колкото е по-зряла една човешка общност, включително една или друга нация, толкова по-малко е готова да вярва в тях. Замислете се сами - при кой развит народ сте виждали персонифициран национален идеал? Същевременно при по-изостаналите идеализират и дори обожествяват наред, най-вече живите им владетели. Особеното при българите е че ние, колкото и черногледо се оценяваме понякога, бързо се развиваме като народ. И ако преди век наличието на персонифициран национален идеал е било естествено, днес все повече хора не го приемат. И не защото е Левски или който да е друг, а защото е "прекален светец и богу не е драг". Образът на Васил Левски е бил идеализиран до крайност и дори отвъд нея, а в много отношения и направо фалшифициран. Естествено е че днес, когато много от нелицеприятните факти за него стават общоизвестни, махалото може да отиде в другата крайност. Но това не е негов, а наш проблем.Доколко можем да сме обективни и търпими при обсъждането на толкова емоционално натоварена тема? Не всички тук са тролове, та да се водим по техния акъл. Образът на Левски е само една част от общата ни историческа митология. И само чрез разбиране на причините за тази цялостна митологизация могат да се разберат отделните й части. Затова още веднъж препоръчвам на всеки да прочете "Роля на историята в българската история" те на този линк - http://librev.com/index.php/discussion-bulgaria-publisher/2453-istorija-rolja-1 За Левски специално там се говори във втората част.

#29 veselavesela 17.02.2015 в 15:48:45

Пезев, вместо да се лигавиш, вземи напиши, кой е убил Ботев и защо.

Новините

Най-четените