Мама е по-умна от тате

Схващането, че мъжете са по-умният пол, се насажда в главите на децата от най-ранна възраст.

Сестрата на моя приятелка се връща от детската градина и разказва, пред двамата си родители едновременно, за ужас на майката, една от най-умните и ерудирани жени, раждали се някога:" Пък днес другарката каза, че мъжете са по-умни от жените. А аз й казах: няма такова нещо. Мойта мама е по-умна от моя татко." Как реагира всеки от тях в тази ситуация? Майката:"Миличка, няма такова нещо. Татко ти е най-умният човек на света." Бащата:"Ох, знам, че не е вярно, ама колко е приятно да го чуе човек..."

Друг такъв постулат, също толкова несъстоятелен, но пък част от ранното детско програмиране, е внушението, че ако си умно момиче, не бива да се вълнуваш от момичешки работи - като дълги коси и рокли. Като съвсем малка вечно ме стрижеха като момче и ме обличаха с панталони с тиранти. Всеки опит за съпротива, подкрепен от моя страна с железния аргумент:"Ама всички ме мислят за момче", биваше париран от татко с категоричното:"Ти си умно момиче, не бива да се впечатляваш от подобни изказвания".

В пубертета. Подслушан от мен разговор на майка ми с нейна приятелка, която се превъзнася колко била красива братовчедка ми и колко приличала на майка ми.(факт неоспорим, за съжаление). В един момент приятелката се сеща, че куртоазията изисква да направи комплимент и на дъщерята, все пак, и казва:"Е, и Александричката е хубава." Майка ми подскача като ужилена:"О, не! Александра е УМНА!"

В 10- ти клас се оказвам обект на настойчивото внимание на човек, завършил гимназията 8-9 години по-рано и съученик на учителката ми по английска литература и мой душеприказчик. Аз споделям с нея колебанията си дали да изляза с него и тя произнася следната незабравима реплика:"Моля те, не показвай още на първата среща колко си умна." Може би щеше да е добре да бяхме порепетирали съответното поведение, но вместо това аз избрах да не приема поканата. Стори ми се значително по-лесно.

Общи познати на моите и на гимназиалната ми тръпка родители се обръщат към неговите и питат, (доброжелателни хора, какво да ги правиш):"Те ще се женят ли?", а онези, най-чистосърдечно отговарят:"Да се жени за Александра? Ми че тя е сок от мозък. Да не е луд?!"

Години по-късно, започвайки работа в една фирма, генералният й директор ми каза:"Ти си най-високоплатеният служител във фирмата. Дори търговският ми директор не взима колкото теб. А е мъж! Ако зависеше от мен, никога нямаше да ти дам тази заплата." Това, докато ми зяпаше коленете.

Горните спомени нямат за цел да ме изкарат първа умница. По-скоро се сетих изведнъж за всички тях едновременно, както обикновено ми се случва, четейки поредния чудесен текст на Maria Kassimova-Moisset.

* Статусът на Александра е писан по повод публикацията на Мария Касимова "Умна като мъж"

#2 Dovahkin 15.10.2014 в 09:48:51

вчера бих една жена на шах. чудя се тва голямо постижение ли е или не...

#3 паяка 15.10.2014 в 10:52:12

А как ли изглежда Александра, ако се подпрем на поговорката, че скромността краси човека?

#4 gothic 15.10.2014 в 11:13:18

Harry, взе ми думите от клавиатурата Абсолютно съгласен с теб. Всичките тия писания на тема интелект и пол обаче нямат нищо общо с феминизма. А са просто избиване на комплекси от страна на авторките. Лошо няма, но защо по този начин, публично?

#5 explorer 15.10.2014 в 11:21:01

Мярата е основна философска категория. Имайки предвид, че човек е най-общо, дух душа и тяло в едно и притежава съвкупност от качества, то опита да изведем едно от тези качества в абсолют и да определяме стойността на човека спрямо него е безумие. Не знам за какво говори госпожицата, но не бих дал и 1 стотинка за цитираните думи, включително собствените й оценки за нея самата.

#7 mima 15.10.2014 в 12:06:02

Паяче, скромността е за тези, които няма с какво друго да се похвалят. А според мен това отношение към момичетата се случва в семействата, в които са искали момче, но уви...При мен нещата бяха идентични. Трябвало е да съм момче. Да, ама не! Поради тази причина цял живот са ме възпитавали като момче, обличали по мъжкарански и не се даваше въобще да се продума на тема външен вид. Умът винаги пред външността! Чак на 20 открих, че имам цици и прилепнали блузки всъщност ми стоят добре, да не говорим за комбинацията дупе в тесни дънки...

#8 паяка 15.10.2014 в 12:18:23

Миме, добре че поне на 20 г си се еманципирала от мераците на родителите си, че познавам примери на така измоделирани хомосексуалисти и от двата пола, заради неумението и отказът на родителите им да приемат факта, че дали детето им ще е момче или момиче, не зависи от техните планове.

#9 Rodrigo Diaz de Vivar 15.10.2014 в 12:40:16

Авторката, индиректно иска да ни убеди, че е умна, че е "сок от мозък", макар и да не е красива. По-точно иска да убеди себе си, да подтисне някакъв комплекс. И за това, че не е красива, са виновни нейните родители, защото са и обували панталони с тиранти. Web-a ти глупостта, загубих си времето с четенето и. Александра... виждал съм изключително красиви жени, които трудно се справят с писането, както и също толкова красиви, можещи да решат уравнението на Шрьодингер на салфетки в кафенето. Връзката интелект-външен вид я забрави, не търси корелация. Или си умна, или си тъпа. В някаква степен. Дали си красива обаче, не зависи от интелекта, а само от теб. И от средата в която се движиш. От вкусовете и.

#11 SilvioGesell 15.10.2014 в 12:46:49

Има доста статии по въпроса, имам някои запазени линкове като: http://www.paulcooijmans.com/intelligence/sex_differences.html http://www.iq-tests-for-the-high-range.com/statistics/sex_differences.html Но всеки може да се разчете в Гугъл за допълнително информация. Реално, в средната стойност няма разлика между половете, само дето изследванията показват, че при мъжете амплитудата е по-голяма. Да обобщя с едно изречение: Мъжете са по-крайностите, повече идиоти и повече умни, при жените имаме едно по-стабилно ниво.

#12 Citizen X 15.10.2014 в 12:51:57

Не ми се пише и под другата статия, та тук направо - какво точно трябваше да научим? Че авторката е умница? Ми, вероятно. Тя е от едно златно поколение с разнообразни интереси и страст към живота. Дано е по-успешна в реализацията в живота, отколкото идолката и Касимова, и ако ще списва тук да е по-позитивна

#13 strawsPulledAtRandom 15.10.2014 в 16:20:58

"...Паяче, скромността е за тези, които няма с какво друго да се похвалят. ... Чак на 20 открих, че имам цици и прилепнали блузки всъщност ми стоят добре, да не говорим за комбинацията дупе в тесни дънки..." ------ Честно казано, повече ме интригува дали твоята нескромност е с покритие, отколкото тази на авторката. Колкото и да е красив един ум, друго нещо са си циците.

#14 sarfios 15.10.2014 в 17:14:54

Някой може ли да ми каже, защо при Шахмат, има разделения на половете?

#15 sarfios 15.10.2014 в 17:16:10

А също така, статията доказва, че двата пола са ендкаво глупави, за да се оставят скандални статии да привличат вниманието им... Едно време жълти вестници, а днес това

#16 niemen 15.10.2014 в 17:21:39

Тази скромна девойка е започнала работа в една фирма, и то с най-високата заплата още от старта. А генералният директор, от който би следвало да зависи заплатата на тази умница, кърши пръсти, че ако зависело от него, никога не би й дал такава заплата. Нещо ми убягва, може би не съм умен колкото Сашка.

#17 niemen 15.10.2014 в 17:29:52

Така е, Миме, човек постоянно открива нови неща. На 40 ще откриеш, че много ти отива да носиш шалове, а на 50 ще откриеш, че пъпът ти е между гърдите. Какво да правиш, живот.

#18 Harry 15.10.2014 в 18:37:29

Пак ми изтриха поста! Някой отново се е разпознал в написаното.

Новините

Най-четените