МОЖЕ ли майки да ходят с бебета НА мол

Всички ходим в мол - там има банки, кенеф, книжарница, супермаркет, аптека, а също и магазини, които, невероятно, но fucked, може да потрябват и на една кърмачка.

Никой няма право да ми казва дали мога да стъпя с дете в мол и дали ако го направя и то внезапно огладнее, от това следва, че съм не майка, а чудовище.

Дотук, смятам, е ясно - майките могат да ходят на обществени места с децата си, в това число - и в моловете, еле па в София, където не можеш да пресечеш с количка шибания подлез на ПЪРВАТА метростанция в България, защото няма асансьор, а релсите на стълбите са сложени проформа и най-вече за да си счупиш шийните прешлени - твоите и на детето ти.

Дори няма да говоря за това как се бута количка по "тротоарите" и как се пресича булевард. Въпросът тук е как е кърмила и къв въобще е целият случай, щото не съм запозната, но силно се съмнявам, че е застанала полугола насред мола и е почнала да пръска с кърма невинните граждани.

Щото то и духането на нос е физиологична нужда, ама едни го правят дискретно и в кърпичка, а други директно си ровят в носа и храчат, ама тези никой не ги гони.

*Публикацията е коментар на Красимира Хаджииванова във Facebook.

#6 Дара 24.03.2015 в 17:05:21

Напълно я разбирам авторката, предвид на коментарите за кърмещата майка в други медии. ( Статията, мисля, не е написана специално за Кафето и в случая е малко липсва контекста) Та в други медии имаше коментари от мъже, че и те можели да си извадят ``оная работа`` и пр. простотии. Oт коментарите разбирам че : 1. Много хора не знаят че гърдите не са полов орган. 2. Много хора не знаят, че функцията на гърдите е да хранят бебета. С ``другите си работи`` вършиш и други неща. Aко намираш храненето на бебе ( хранене, не сменяне на пелени, например) за нещо отблъскващо, явно имаш сериозен проблем. 3. Много хора не знаят, че cрамът от това да кърмиш, е донесен в България от турците и исляма. Съвсем до неотдавна е било срамно и да ти личи че си бременна. ( защото нали всички ще се досетят какво си правила за да забременееш ) . 4. Много хора не знаят, че pенесансовите художници рисуват кърмещи мадони още през 15 век . Да не говорим га древногръцките и римските скулптури, за индийските , етруските и пр. Средновековието отрича тялото и всичко телесно. Ние в 21 век искаме жените да се срамуват , ако кърмят, Т.е. регресираме към средновековие 5. Много хора не знаят че всички хора имат гърди - и жени и мъже. Каква е логиката жените да крият техните? 6. Много хора не знаят, че някой мъже имат по-големи гърди от много жени ( без силикон. ) http://svejo.net/attachments/stories-photos/0204/4785/original/osvobodiha-delyan-peevski-ot-posta-sledovatel-crimes-bg.jpg?1365073510

#7 Дара 24.03.2015 в 17:22:27

Извинявам се , нямах предвид че срамът от кърмене на публично място е ``донесен``, от исляма, а че е ``затвърждаван``. В смисъл , че ренесансът не ни е помогнал

#8 kyr40 24.03.2015 в 17:36:46

Може. Но не може да се разцицорват. Това не са майки, а курви.

#9 nikitat 24.03.2015 в 17:38:44

Раздвоена съм. От една страна в Моловете си има предвидена стая за кърмене и повиване, от друга някак изостанало ми звучи да порицаваме майки, че кърмят децата си.

#10 kovatz 24.03.2015 в 17:42:36

А за какво служат мъжките гърди?

#11 mima 24.03.2015 в 18:02:51

Преди време имаше едни руски курвета, който си развяваха гърдите в знак на протест срещу Путин. Е, тогава имаше едни суперлативи, едни хвалебствия, едно преклонение пред тях. Обаче ако си обикновена жена и ти се наложи да си нахраниш бебето на обществено място получаваш стигма за цял живот. Лицемерие, цялото ни общество е изтъкано от лицемерие.

#14 mima 24.03.2015 в 20:39:36

Колкото и да си чешаме езиците законът е на страната на майката. Позволено й е да кърми на обществени места, когато и както поиска, и никой няма право да й забрани, нито да я изгони.

#16 kovatz 25.03.2015 в 00:16:12

Всъщност аз нямам проблем с голите женски гърди в мола, с или без бебе на тях, особено ако са хубави. Но! Имам много против голите мъжки гърди в мола, особено ако са по-големи от някои женски такива, и увиснали. Нещо повече - бих наплюл някой мъж, ако го видя да кърми детето си на обществено място!!!

#18 Ролинс 25.03.2015 в 01:08:35

А може ли млади жени да ходят на плаж по монокини по нашето Черноморие?

#19 Реалист-2 25.03.2015 в 01:36:51

А бе на мен пък като съпруг на въпросната, не би ми било приятно жена ми да си развява голите цици насам натам пред непознати, и все пак това не е плаж, където не е нищо ново, а обществена сграда в центъра на града... Бе тея жени - мъже нямат ли си??

#21 mima 25.03.2015 в 08:03:46

Молът е обществена сграда и по твоята логика би трябвало да може собственикът да забрани вътре да влизат цигани или бездомници, или тъмнозелени. Но реалността е по-друга и макар да е собственик, то той не може да го направи. Жената има съвсем реални шансове да го осъди, защото е накърнил правата й. И няма никакво значение дали на нас ни харесва какво е правила или не. Храненето на 3 часа е правило при хранене с формула. Кърмачетата се хранят по-често, колкото по-малки толкова по-често. На всяка жена може да й се наложи да си купи нещо или майките нямат право да носят нови гащи. Много обичам хора, които стоят отстрани и сочат с пръст с думите "лоша майка, лоша майка" без въобще да имат идея какво се случва.

#24 паяка 25.03.2015 в 10:12:07

За втори път от няколко дни насам охранителите в разни молове се "престарават" в изпълнението на служебните си задължения. Едва ли чорбаджията би се вторачил чак до там, в който и да е посетител. Из закритите улици се разхождат, ядат, пият и се забавляват всякакви хора. Доста по-разсъблечени и зиме, и лете размахват краци обичащите да демонстрират плът мацки - с деколтета до около пъпа и поли с размер на колан. Те не пречат. По тях охранителите точат дълги лиги и се питат: Бе брато, тия кой ги...? Вероятно прословутата кърмачка е била с доста по-прикрита гръд. Защо е била там, защо е била с детето си - пълни глупости - свободен човек е, може да бъде където си пожелае. На тези, на които им било неестетично, да ги питам аз - Като седнете на една подредена трапеза, как се чувствате? Красиво, чисто, примамливо е. А след приключването на пиршеството? Еми да - мръсно и грозно. А кърмещата жена и преди, и след си е все тя - майката с бебето си. С биберон - може, природно - не може. Звучи ми като с велоергометър - да, с велосипед - не. А съвсем отделна тема е - тя и бебето дали да са там или в градинка - това си е нейна работа.

#25 паяка 25.03.2015 в 10:43:07

Във връзка с графика на храненето - да ви предложа друг вариант. Критикуващите я, че си е позволила 2-3 часа да е някъде извън дома си, я си представете, че четете статия за висенето пред чиновническо гише. И майката е принудена, редом с други майки с бебета, да изчака няколко часа тегавата бюрократична процедура. Щяхте да подскачате в защита вероятно.

#26 Дара 25.03.2015 в 11:31:24

Колко много комплексирани хора! И всякакви коментари , които нямат връзка със случая: ``Зaщо кърми в мола? `` Няма закон, който казва , че някъде е забранено да се кърми ``Зaщо си показва гърдите ``- Hяма закон, който казва , че гърдите трябва да сe покриват. ``Молът е частен , собственикът може да реши.`` Може, но трябва да го обяви, както ресторантите , които не пускат мъже без сака , или посетители по дънки. Иначе е дискриминация. ``Завела си детето на мръсен въздух.`` Те не са я изгонили, защото детето е на мръсен въздух, а защото го е кърмила. Все още очаквам някой да обясни защо гърдите на жените са срамни и неприлични. Кaкво ви е отношението към адамовите ябълки на мъжете? И те са вторичен полов белег, нямат нищо общо със секс, намират се в горната половина на тялото и далеч от половите органи. За разлика от гърдите на жените , даже нямат функция. Mоже ли на един мъж да му се вижда адамовата ябълка? Прилично ли е и защо? Иначе , ако човек е достатъчно перверзен, може да сексуализира всичко. Преди няколко години на мюсюлманките ( В Инида , доколкото си спомням) им бяха забранили да ядат банани и краставици , познайте защо.

#27 JB 25.03.2015 в 11:41:10

24. паяка БРАВО!

Новините

Най-четените