Чак пушек се вдига!

Ако не ме мързеше, щях да се върна назад и да изчисля монотонната функция на спиралата, по която периодично се появява в публичното пространство темата за пушенето в заведенията.

Сигурен съм, че има такава спирала! Освен това, ако не ме мързеше, щях да си припомня и какво съм писал самият аз по темата, за да не се повтарям. Но тъй като ме мързи, сигурно ще се повторя. Пък и да не се повторя, БГ-мамите ще ме ругаят по абсолютно същия начин, тъй че не си струва усилието.

И така, по инициатива на Валери Симеонов темата за пушенето отново е на дневен ред. Преди да споделя за пореден път мнението си, искам да помоля всички непушачи, всички активисти, надничащи и докладващи на контролиращите органи, всички заети в антидимни неправителствени организации, всички млади майки, които воюват за правото да ходят с количките и да кърмят по шкембеджийници, бирарии, кръчми и ресторанти, искам да помоля всички тях да поемат дъх, да го задържат и внимателно да чуят следното мое изявление:

Аз не пуша!

Следователно не бързайте да ме обвинявате, че тровя или усмърдявам някого. Но както не пуша, така и не искам моите приятели, с които съм седнал на маса, да излизат да сецат по тротоарите и да пристъпят от крак на крак под укорителните и донейде озадачени погледи на минувачите. Макар и пушачи, моите приятели са достойни хора и не заслужават животът им да се вгорчава от необолшевишки екстремизъм.

Според мен решаването на въпроса с пушенето трябва да почива на няколко принципни положения:

В кръчмите пушенето може да е забранено,
единствено ако ходенето на кръчма е задължително

Например аз, като нечленоразделен троглодит, намирам балета за ужасяващо зрелище и по тази причина не ходя на балет, но не искам да го забраняват. Много ми помага обстоятелството, че ходенето на балет не е задължително.

Ако смятах, че ще умра, когато някой пуши в заведението, нямаше да ходя и в него, толкова е просто. И тук, както и при балета, ме прави силен фактът, че не съм длъжен да го правя. Ако смятате, че е вредно и неприятно да бъдете някъде, не бъдете.

Ако в морето има медузи, просто не влизайте да се къпете и толкоз. А не правете фондации за изгребване на медузите и не прокарвайте законодателство против тях.

Либерализъм и свободен пазар

Свободният пазар, тази свещена крава на либералната демокрация! На свободния пазар индивидите се конкурират по талант, предприемчивост и трудолюбие. На свободния пазар се ражда разнообразието от стоки и услуги с високо качество и ниски цени.

Свободният пазар е кърмилницата на потребителите. Оставете кръчмарите сами да преценят кое е добро за техния бизнес, оставете ги сами да определят правилата в неприкосновената си частна собственост.

Ако тези правила не ви харесват, накажете кръчмарите с отсъствието си, пък нека фалират! Като видят, че заведенията им не вървят, защото в тях се пуши, сами ще забранят пушенето.

Демокрация и воля на мнозинството

Най-демократично е да има два вида заведения – такива, в които се пуши, и такива, в които не се пуши. Собствениците решават от кой вид да бъде тяхното заведение, а пък взискателните потребители избират къде да идат да потребяват. Кеф ти да разкъсваш пържола в задимен пъб, кеф ти да кълвеш киноа в озонирана атмосфера.

Спомням си, че в махалата, някъде в уличките около "Солунска" и "Витошка", преди години имаше префърцунено заведение, в което не се пушеше. Фалира бързо. Сега от другата страна на "Витошка" има прочуто веганско капище, в което може би не се пуши – не знам, не познавам човек да е влизал и да се е върнал да разкаже.

Ето. Ако си решил да се тъпчеш и наливаш в кръчма, но не и да пушиш, намираш си подобно място и ходиш там. Фактът обаче, че повечето заведения предпочитат гостите им да пушат, говори за ясно изразено на демократичен принцип мнение на обществото. Сметнете съотношението между заведенията, чиито собственици искат в тях да се пуши, и заведенията, чиито собственици не искат, и ще получите правдива картина на народната воля.

Какво? Ще налагаме диктат на малцинството над волята на мнозинството? Егати демокрацията, егати либерализЪма! Впрочем, защо не се стегне някой да направи референдум по въпроса, пък да видим какво ще излезе. Референдуми трябва да се правят точно по такива въпроси, а не по теми, от които запитаните не разбират нищо (напр. АЕЦ "Белене" или мажоритарна къмто пропорционална избирателна система).

И накрая:

Ако държавата я е грижа за вредата от тютюна, не забранява пушенето в кръчмите,
а забранява производството и продажбата на цигари

Иначе е леко лицемерно. С крокодилски сълзи в очите, загрижен децата ти да не останат преждевременно без баща, аз ти вдигам акциза на цигарите.

Тоест, казвам ти: ти си пуши, но дай преди да умреш да смъкна от теб още някой лев, да скърпя бюджета, да направя някой километър магистрала, да дам целева премия на чиновник, да отворя обществена поръчка за моя фирма... Това не е грижа за здравето. Докато е така, нека държавата, ако обича, да не се прави на загрижена, защото всички знаем в каква посока е нейната грижа.

Ако ще сте либерали, оставете пазара да се регулира сам. Ако ще сте демократи, оставете мнозинството да диктува. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

#1 e-mil 18.04.2018 в 11:53:47

Аз пък съм пушач. И може би заради това чета новините малко по-внимателно? Спорът в момента не е дали пушачите тровят непушачите. Предложението на Симеонов беше отново да има отделни помещения за пушачи. Което не би засегнало здравето на непушачите. Така че анализът ти е безсмислен. ПО-ВАЖНОТО в предложението е, че Симеонов иска да върне пушенето, защото държавата не можела да контролира злоупотребите. Което е изключително тъп предлог. По тази логика може да легализираме някои престъпления, щото полицията не се справя с тях. Това е белег за немощ в управлението и това е основният проблем. Затова дори пушачи като мен са против предложението, макар че бихме се радвали да има помещения за нас. Защото населението вече страда хем от прекалената власт на държавата, хем от неспособността на държавата да упражнява властта си. Което вече е безумие.

#2 dedo adji 18.04.2018 в 12:40:47

Емиле, да разбирам ли, че упрекваш Симеонов в правилно действие по неправилен мотив? Дори и така да е, няма да споря, това не е ли по-добре от неправилно действие по правилен мотив? Като "правилният" мотив беше абсолютно фалшив и това го знаят много добре всички забранители, с изключение на няколко бг-мами. И, моля, представи някой от колегите си пушачи, които са против връщането на старото положение. Аз се сещам само за бившата министърка Деси Атанасова, която заяви, че е пушачка, но ще налага забраната. На адвокат не може да се има вяра за 2ст, дори да е министър на здравеопазването. И десито се грижеше не за здраве, вкл. и нейното собствено а за властта си да мачка. Ти неин асистент ли си?

#3 jordani 18.04.2018 в 14:16:30

Лош закон, но закон - важи за тези, които потребяват закона - т.е. всички без законодателите. Те затова са законодатели (или имат законодателна инициатива) - за да променят неработещите закони. Инак тежестта на закона "олеква" в очите на потребяващите го. Какво от това, че има закон, ако той не се спазва и няма последствия. Те, тука има две възможности - или да увеличим контрола и размера на наказанията или да адаптираме закона към реалността. Ама пътя с наказанията го вървяхме вече, помним го.

#4 e-mil 18.04.2018 в 14:17:38

Не, упреквам го в неправилно действие по неправилен мотив. Това, че на мен би ми харесало да има помещения за пушачи, не означава, че е правилно. То на мен ще ми хареса и всички жени под 30 да ходят голи по улиците, но тук говорим за обществения компромис, в който максимален брой хора ще са съгласни. А не за лични предпочитания. Пък и ако ходят голи ще изгорят на слънцето, а това ще натовари здравната система. Светът от десетилетия се опитва да ограничи безразборното пушене на обществени закрити места. Непушачите логично спечелиха и всички разумни пушачи са наясно, че този влак вече замина. Нещата не могат да се върнат обратно. Да не забравяме и бизнеса. Първо излъгаха кръчмарите да инвестират в преграждане на помещения и в системи за пречистване на въздуха. След 2 години ги забраниха. Сега минаха само 5-6 години и пак искат да ги разрешат... е, колко кръчмари ще се излъжат под риска след няколко години пак да ги забранят? Постоянно сме свидетели на импулсивни и хаотични държавни решения, които вредят във всяка област на българския бизнес, не само на кръчмарите. И то решения, които се вземат от днес за утре, без да дават дори минимална възможност за планиране на бъдещето. Че даже приемат закони действащи със задна дата, както беше с данък "Уикенд". Това е структурен проблем за икономиката, а всички зависим от нея. Това е основната тема, а не дребният спор пушачи-непушачи.

#6 паяка 18.04.2018 в 15:20:56

"темата за пушенето отново е на дневен ред. " Това не е вярно, Сульо! Не се дискутира свободата да вземаш решение за себе си дали да пушиш или не, нито вредата от тютюнопушенето върху здравето, нито финансите от този отрасъл, които пълнят хазната. Темата е пушенето в "шкембеджийници, бирарии, кръчми и ресторанти", т.е. в ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ , които явно не са заведения за обществено пушене. А "задимен пъб" няма и в родината на пъбовете.

#7 rare case 18.04.2018 в 15:39:43

Мишев, като такъв голям инвеститор, ти ли ще плащаш лечението на рака на белия дроб на твоите клиенти? Или ще го плащаме всички ние??? За такива като теб, "инвеститори", които са вгледани само в собствения си пъп и в жалките си левчета, данъците трябва да са тройни , а здравните осигуровки на персонала да ги плащаш само ти в двоен размер. За всеки фас - лев в хазната.

#8 dedo adji 18.04.2018 в 16:13:19

Паяче, много те уважавам, за да те пиша при бг-мамите. Тяхна е темата за пушене в заведенията за обществено хранене. Темата на Сула е ДИСКРИМИНАЦИЯТА В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ КОНТАКТИ. И самоназначаването на някои хора за възпитатели на обществото. По-скоро дресьори. Ама само с тояга, без морковче. Няма опасност от задимени барове, ресторанти и шкембеджийници. Има добре вентилирани такива, където здравето ти е по-защитено от тротоара на оживена улица. И никой не те влачи насила там, ако не ти харесва. С цената на не малки инвестиции пространството за контакти беше разделено демократично и цивилизовано. Но това се видя малко на бг-мамите и еврогейските толерасти. И прецакаха точно добросъвестните кръчмари. Сега, не само у нас, се наблюдава известно отстъпление от пълната забрана. Нищо по-нормално, ако си натегнал пружината много, да отпуснеш малко, за да не се скъса. Но това е непоносимо за възпитателите, да признаят, че са прекалили. Не, че не отстъпват по много въпроси, принудени от протестни действия. Но пушачите не сме организирани и няма как да упражним натиск. Остава пасивната съпротива. И отказът на много други да станат съучастници в репресиите. Залагам си главата, че ти никога не си звъняла по оня телефон от табелите за донос, колкото и възмутена да си била. Емо сигурно би звъннал, за него ЕС е прав и като греши дори и не може да понася да се излагаме пред чужденците.

#9 dedo adji 18.04.2018 в 16:31:31

Рядкото, не ми се прави на здраво охранител. Твоята пасмина сте злобни клюкарски махленски лелки. И лакоми, на всичко отгоре. Килограм тютюн се изкупува по 3-4 евра. И се облага с над 20 пъти по-голям акциз. С акциза който плащам покривам няколко пъти здравните ти осигуровки. Имаш да ми даваш по 10ст на фас, аз не съм алчен, като тебе.

#10 pixie 18.04.2018 в 16:34:20

Значи, не пуша, но живея с пушачи. Когато излезем, трябва или да седнем навън, въпреки че може да е хладно и не винаги това е по вкуса ми, или да се лишавам сегиз-тогиз от компанията на част от семейството си, защото им се налага да излизат да пушат навън. Единственото заведение, където някога съм била и където цигареният дим и пушенето изобщо не бяха проблем за мен, беше Хепи в София. Може да ме обвините в рекламиране на заведението, но го споменавам просто и само защото се впечатлих от перфектната система за вентилация в залата за пушачи. Седнахме там, защото само там имаше свободни места. От четирима ни двама пушеха почти през цялото време, но даже в един момент гласно отбелязах, че изглежда все едно това не се случва. Пълно щастие няма.

#11 паяка 18.04.2018 в 17:09:11

Деде, аз СЪМ бг мама. От много години не пуша. Спрях, защото имахме споразумение с мъж ми - той да направи нещо си, а аз да спра да пуша. Изпълнихме договорките си. Не мисля, че сгреших. Сега не чувствам да съм се лишила от някакво свръх удоволствие. Вероятно тогава малко ми е било съклетно, но не заради абстиненция, а заради спирането на изпълняването на някакви ритуали. Сутрешното кафе с цигарката, следващите - заради самото изваждане на папиросата, запалката, стойките. Цигарите ми бяха Еве- 140 мм, запалките ми бяха красиви, маниерите- впечатляващи ( бъзикам се, бе ). Никога не съм хвърляла фас на улицата. Това е нещо, което ме отвращава. Никога не съм държала да ми се обръща прекалено внимание дали мога или не мога точно еди къде си и еди кога си да попуша и някой да се съобразява с това, щото не мисля, че е фактор за останалите.

#12 dedo adji 18.04.2018 в 18:05:51

Паяче, и като бг-мама те уважавам. Не случайно заложих главата си за твоята почтеност. А представата да хвърлиш фас на улицата би ми докарала помисли за самоубийство. Почтената, добре възпитана женя не пуши по улицата, освен ако не е изгонена там от полит коректно заведение. Но почтена жена се среща по-рядко от 4-листна детелина. Моите уважения на г-н Паячкин. Късметлия човек, но не му завиждам, щото и аз съм такъв. Както и да е, има разминаване по темите на статията и коментарите. Гнусливостта на бг-мамите и фалитът на кръчмарите са последната грижа, както на Стамболов, така и на мен. Темата, която си струва да се разисква е взаимоотношенията между различните групировки в демократичното общество и нежелателността те да прераснат в дискриминация. Но всеки пее от своята камбанария.

#13 Donna Juana 18.04.2018 в 19:09:30

https://www.youtube.com/watch?v=2ljrY75C_D8

#15 Дракон с кисело зеле 19.04.2018 в 01:14:19

Егати, Вайълейтърът как сипа! Остави на бивш пушач да накове пушенето и немай грижи. Съгласен съм, прочее, и в друго време сигурно щях и по-грубо да се изразя, ама сега не ми се занимава толкова. Само ми се ще да помоля разни хора тук да не говорят за дискриминация, когато става дума за личен избор. Все едно някой да се оплаче от дискриминация, че не го взели на работа в "Макдоналдс", понеже е с дълга коса.

#16 dedo adji 19.04.2018 в 03:53:40

Бивш пушач, който запенен размахва забрани е като проститутка станала монахиня.

#19 скучко 19.04.2018 в 10:22:07

Бе то секи си има кусури , за едни тютюнопушенето , за други не пушенето. Обичам и едните и другите , щото са част от приятелите с които се събираме и се кефим някъде за по 2-3 дена. Обикновено след 22 ч. персонала изважда пепелници , или се разсейва когато пушачите почват да се заседяват на масата а не да пафкат навън. Тогава обаче част от компанията не пушачи почват да си търкат очите, омърлушват се и купона малко се сговнясва. Не бях обърнал внимание ,но веднъж ги попитах, що така скоропостижно ни напускате, отговора ме изненада: Димът ни люти в очите пречи на дишането. Отиваме си да не досаждаме и притесняваме другите. Споделих това с пушачите и те веднага има-няма пепелници, почнаха да се изнасят да пушат на откритото. Купона си тече нормално. Няма сърдити, няма прецакани.

Новините

Най-четените