Едно писмо от морето

Този текст беше изпратен на редакционния ни имейл от наш читател, който иска да предложи един по-различен поглед към българското и гръцкото летуване.

Заглавието е на Webcafe.bg

* * *

Скъпи летуващи приятели,

Започвам това писмо с уговорката, че съм съгласен с повечето, ако не и с всички истини за нашето бедно "Бетономорие", които нон-стоп се въртят по медиите. Много ме боли за презастрояването и безогледната експлоатация на красивата ни черноморска ивица.

Като човек, израсъл на морето, не приемам унищожаването на малките китни градчета, където бабите ни даваха квартири на едни и същи семейства всяко лято, и превръщането на същите тези градчета в подобия на "Люлин" и "Младост".

Помня много добре как изглеждаха морето и плажът тогава, видях с очите си как мутрите заграбиха и разрушиха каквото можаха. Бях свидетел как сложиха такса "Вход" н аплажа и късаха билетчета, за Бога! (Дивите мутренски времена, средата на 90-те...)

В крайна сметка и аз като много други българи гласувам с краката си и отивам на море в Гърция... Но...

Нека погледнем и някои факти, които са мои лични наблюдения и които открито контрастират с налаганата от масмедиите картина. Ще сравня почивка на море в България (Поморие) и в Гърция (къмпинг до с. Каламици, добре известен на много българи).

Всичко по-долу е от личен опит, придобит през юни-юли 2019 г. В никакъв случай не претендирам за обективност и изчерпателност.

1. Пътуване

И до Поморие, и до Каламици магистралата има хубави и лоши участъци, но нашата стига почти до Поморие, докато гръцката е до Солун. После е път.

2. Опашката на "Кулата"

Или "Аууу, колко страшно". Тръгваме в най-неподходящия ден - петък. Подплашени от несекващите репортажи по говорещата кутия, решаваме да тръгнем в 4 сутринта и да се заредим с търпение, студени безалкохолни и филми за деца и възрастни, които да гледаме, докато чакаме часове на границата.

Разбира се, тръгването в 4 не ни се удава, тръгваме в 7 без нещо, примирени с пропиления ден. В 10 без нещо стигаме границата. О, чудо! Няма НИТО ЕДНА кола пред мен. Директно ме канят на проверка на една гише и минавам за 20 секунди (две деца и двама родители, паспорти и лични карти).

3. Настаняване

В къмпинга ни настаняват срещу 90 евро или около 175 лева. На ден за семейство с две деца. Минимумът от нощувки е 8. За тази цена получаваме мизерна дървена мобилна къща, която разбира се няма нищо общо със снимките от сайта.

Мръсотията е безподобна. Ремонт не е правен с години, всичко е вехто и захабено, само климатикът е нов. Вратите не се затварят, в стаята на децата вместо обещаното двуетажно легло има две легла и липса на възможност да се мине покрай тях.

В Поморие за тази сума може да се наеме апартамент с две спални, две бани, всекидневна и оборудвана кухня или студио с всекидневна и спалня (90 лв. и 75 лв.). И в Гърция, и в България сте на 50 метра от плажа.

4. Паркиране

На къмпинга паркирате вътре до колибата. В Поморие паркирате на безплатен обществен паркинг до хотела.

5. Плажуване

Наистина на много места в Гърция шезлонгите са безплатни срещу едно фрапе за 2 евро за четири човека за цял ден, но тук специално не е така. Плаща се 1,5 евро на човек за чадър и шезлонг. Шезлонгите обаче са към заведение, откъдето сервитьорките настоятелно те подканят да си поръчаш (3 пъти за 10 мин.).

Наливна бира в пластмасова чашка - 4 евро. Кафе и минерална вода - 3 евро и т.н. Разбира се не можеш да си носиш собствена бира и храна. Пясъкът е мръсен и едър, неприятен за стъпване без чехли.

В Поморие цената на чадър и шезлонг е около 20 лв. Не знам точната цена, защото освен чадъри на концесионера, има и плажни заведения, където едно сепаренце - шатра с мека мебел за 6-8 човека - си е безплатно като се поръчаш съответния брой кафета (както направихме ние). Девет човека цял ден и техните кафета и безалкохолни - 40 лв (5 бири по гръцки).

6. Морето

Нашето море е пренаселено с хора и техните отходни продукти - факт! Това в комбинацията с ниска соленост и висока температура на водата, води до превръщането на морето през юли и август в първичен бульон, от който може и нов живот да се пръкне.

Огромната плажна ивица на Гърция и по-високата соленост на Средиземно море значително намаляват този процес. Но въпреки това на доста места, където сме били в континентална и островна Гърция, вечерният бриз също обръща солидно количество боклук и не става за къпане.

7. Храна

Още един път като прочета, че в Гърция е по-евтино от България, ще реша, че има тайна част от Гърция, неизвестна само на мен! Къде ходят тези хора, къде ходя аз? Колкото пъти съм ходил в Гърция през последните години, съм разбрал едно - цените са като у нас, но в ЕВРО (т.е. двойни, за неразбралите).
В Гърция семейство с две деца за скромна вечеря с три основни и две салати и две-три бири ще плати 55-60 евро (110-120 лв.).

В Поморие девет възрастни и две деца с ядене и пиене като за празнична черпня - 150-170 лв. И двете заведения са на плажа. Храната е хубава и на двете места, рибата е прясна. Нито в България, нито в Гърция дават безплатно хляб, чешмяна вода и дребен десерт при по-голяма сметка. А в Гърция даваха едно време...

8. Отношение на персонала

В Гърция отношението е нормално и любезно. В България се виждат две неща - липсата на персонал (повечето хора са наистина хванати от кол и въже и от немай-къде) и отношението "ден година храни, къде ще ходят, пак при нас ще се върнат".

Заключение - не съм патриотар и не ви призовавам да "изберете българското", нито съм нихилист, въпреки че гласувам с парите си за Гърция. Старая се да гледам реално на нещата, и това старание ме подтикна да напиша това писмо от морето.

Поздрави от Каламици!

Д-р Милен Димитров

#1 Kenny McCоrmick 07.07.2019 в 16:45:09

И още може да се каже за измамното прехласване по Гърция...

#2 ММ 07.07.2019 в 19:03:25

Абе казано с думи прости: най си е хубаво при мутрите! Бетон , чалга, простотия, агресия, салмонела- каквото ти душа иска за БЪЛГАРСКИ ЛЕВЧЕТА, значи за без пари направо! Абе кво се оплаква раята не мога да разбера. Най-добре да излезем от ЕС и да секнем веднъж завинаги това ходене до Гърция. Гърция , та Гърция. А някои даже и в Турция ходят. ЗА ТОВА ЛИ УМЯРАХА ЛЕВСКИ И БОТЕВ? Я по партиотично. Джапанките, хавлиите и под строй към Поморие!

#3 Бай Пешо Танкиста 07.07.2019 в 23:29:33

Не знам на кой къмпинг сте били до Каламици докторе, ама това дето сте го описал не съм го виждал, ако сте споменали "Талата"-не ви е вярно описанието. А в Поморие надали 9 възрастни и 2 деца са направили само 170 лв сметка-освен ако заведението не е било квартална кръчма?!? На Каламици плажа е супер, на Талата също-не знам къде го видяхте тоя едър и мръсен пясък с боклуци в морето?!?

#4 Storyofmylife 08.07.2019 в 13:39:23

В никакъв случай не бих искал да рекламирам Гърция, но от 2007 ходим редовно в Гърция ( на различни места) на почивка. Не само ние, но и почти всички познати от нашето градче, приятели и роднини.( Градчето се намира близо до границата с Гърция) И трябва да кажа, че за пръв път чувам за такава лоша база или пък сервитьор на плажа да те подтиква 3 пъти да поръчваш. 2017 се излъгахме да отидем в Созопол. След тази почивка в Созопол повече не искам и да чуя за БГ Черноморието! Лоша база, високи цени (апропо ,на места в ресторанти по-високи от гръцките) лошо обслужване, лошо отношение. а плажовете, дори не ми се говори.

#5 bludniq_sin 08.07.2019 в 14:31:05

Хм .. мръсен плаж и мизерни стаи в талата не съм виждал и не бях чувал до сега. Перфектно място за семеен къмпинг. Да не кажа че един познат излизайки от общите бани които са до плажа каза че било по чисто от тяхната (тва може и дс говори зле за него де, но не мисля). Цените вече не са толкова близки до българските, но все пак - пломари е 7 евро за 200 мл, морските дарове са си почти на българско цени (8-12 евро според вида) и нека се уточним, че техните са извадени преди 3 часа от морето. Не знам този човек кога е ходил и как точно се е прецакал, но за последните 10 г.морета в гърция недоволни познати нямам.

#6 Philip Apostolov 08.07.2019 в 14:32:31

Аз няма да се включа с мнение за или против едното и другото летуване. Само ще припомня на доктора (автора), че "Ви" се използва в тази си официална форма само в официална кореспонденеция, а не когато се обръщате към безименна маса от хора в неформален текст. Мерси за вниманието (ви).

#7 Philip Apostolov 08.07.2019 в 14:34:46

Послепис: Все пак го публикуват, да си знае човекът за следващия път, когато реши да разпраща мейлове по разни редакции.

#8 скучко 08.07.2019 в 17:22:15

Всеки е свободен да харчи парите си където и да било по морските курорти. Защо харча моите в Гърция: 1. Еднодневен плаж- отиване и връщане с кола до популярните плажове около Кавала ~50лв; 2. Най- скромна консумация на плажа (най-луксозния и скъп)- 10 € за двама души. Тук са включени и чадър, два шезлонга , масичка, столче(та), безплатен, охраняем покрит паркинг. Персонала не пропуска на завален български да ме пита "Как ци ,сицко добре ли"; 3.Чистотата и поддръжката на самия плаж, както и на тоалетни, съблекални, душове -перфектно; 4.След първата поръчка, персонала не ти досажда; 5. Ако решиш можеш да отпуснеш края. - бира средно 4,5 €. - сандвичи, тостове, хот-дог-3,5 €. -по-солидни клуб сандвичи, омлет-8 €. -твърд алкохол, коктейли-7 €. 6. Чисто море, спокойни води, дълга плажна ивица, пясък като на "Златните"; ………………………………………………………………………………………………………………. n+1. Няма "С джип в морето мед капе на сърцето!".

#9 паяка 08.07.2019 в 17:31:34

"Наистина на много места в Гърция шезлонгите са безплатни срещу едно фрапе за 2 евро за четири човека за цял ден" - Това е Неистина. В горното дясно ъгълче на плажното меню дискретно пише - минимална консумация на човек - 4 евро. А за условията и за качеството - това е нищожно. "Наливна бира в пластмасова чашка" - от съображения за сигурност, на никой плаж не сервират в стъклени чаши и чинии. Освен това пластмасовите халби са двустенни, с течност между двете стени, която е заледена , тъй като са престояли от предния ден във фризер и запазват за дълго ниската температура на бирата. "Разбира се не можеш да си носиш собствена бира и храна." - На урбанизираните плажове, обслужвани от барове, с чадъри, шезлонги, с келнери, с музика, с блестящи от чистота сервизни помещения, още от входа има табелки с това предупреждение - задраскани хладилни чанти. Затова пък може да се настаниш някъде другаде на свободна територия, търкаляйки се по пясъка, да пикаеш в морето, да осираш храстите и да си пиеш от твоите си кенчета от лидъл. Догодина иди на южното бг черноморие, но си вземи ХХЛ опаковка тоалетна хартия- първо, щото ако въобще има кенеф, където идеш, ще си го плащаш, а и ще ти дават под брой две листчета и Второ, знаеш стомашно-чревните вируси чакат такива аджамии като теб.

#10 explorer 08.07.2019 в 17:59:33

Ако проявите минутка въображение, да не следвате стадото, в сайт като букинг, може да откриете далеч по-добри оферти за настаняване, в споменатия диапазон.

#11 паяка 08.07.2019 в 18:11:48

Ако решите да резервирате през Букинг, ако желаете ползвайте този линк и ще получите 10 % отстъпка за където, за когато и за колкото време отидете. https://www.booking.com/s/34_6/elia4094

#12 Kenny McCоrmick 09.07.2019 в 19:29:28

Аз да ви питам - абе, като идете в Гърция, верно ли седите на едно кафе цял ден?!

#13 toxidomask 06.07.2021 в 12:30:03

Пак ли с това море се занимавате?Кипър бие и Гърция и България по точки,пък не виждам да се пише за това.

#14 borislav-angelov 28.07.2021 в 13:56:02

https://www.borbabg.com/2021/07/28/velikotrnovski-mladezhi-se-zavrnaha-s-obrivi-i-potreseni-ot-obsluzhvaneto-v-hotel-na-slnchev-bryag/

Новините

Най-четените