Да си надраскаме закона

Въпрос: ако полицай беше видял хората, които превърнаха Паметника на съветската армия в комикс на Марвел, щеше ли да ги арестува?

Според мен щеше.

А ако в центъра на София, точно пред Народното събрание, на място с камери и постоянно полицейско присъствие, посред бял ден няколко човека извадят спрейове и започнат да драскат по барикадата, според вас какво ще се случи? Според мен ще ги арестуват.

Въпросът е, че когато това всъщност се случи, много хора останаха учудени. И започнаха да обвиняват полицията защо си е свършила работата. После започнаха да викат срещу Йовчев. После да заливат стените си във фейсбук с излияния каква е тази несправедливост. Решиха, че полицията ги е задържала, защото са написали "Слуги на Газпром". Споменаха някъде, че Русия управлява в България. И така няколко дена.

Да, ама не. Колкото и да ми харесваше оцветения Паметник на съветската армия, колкото и забавно да ми стана, когато видях надписа на барикадата, не мога да се съглася, че задържането на драскачите не е в реда на нещата. Струва ми се дори откачено да се очаква друга реакция от страна на полицията.

Браво на момчетата.

Решили са, направили са го, понесли са си последствията. Толкова. Да се върнем към горчивото кафе, което ни чака, да се върнем към взирането през прозореца на преминаващите самолети, които ни чакат. Да се занимаваме с безумията в българската политика, не да се оплакваме от несъществуващи политически репресии.

"Да се защити свободата на словото. Не тези отвън, а тези вътре са за арестуване."

"Оградата ли ви е важна или каузата."

"Йовчев, подай оставка."

"Ти чували си за Европейската директива за правата на човека."

Фалшивият патос само гони хората.

Помня, когато Мишо, който скъса и раздра билборда на Сидеров, дойде обратно на окупацията и започна да разказва. Без да се притеснява, без да псува защо са го арестували. Направил го е, полежал е.

А междувременно, ако следващия път например Бареков хване боичките и напише на барикадата "България без цензура", не искайте да бъде цензуриран.

#2 MacAllister 08.06.2014 в 20:20:23

Тц, не слуги на Газпром, а просто слуги търсещи господар. Най-добрият аргумент срещу нашите управници е, че не искат да са управници, а високопоставени слуги на някого и да се пъчат пред останалите дето на са се уредили. Така викането само срещу Йовчев или само срещу Цветанов се превръща в още един мерак за слугинаж. Друго интересно нещо за България е, че всеки политик, който е проявил (поне временно) собствена воля е станал омразен най-напред на собствения си народ и чак после на едните, другите или всички кандидати за наши господари. В тоя сектор влизат и омразния Костов и мишока Станишев. Гледайте каква омраза се вихри, гледайте що е чудо дори в БСП и спомнете си как беше едно време в СДС - слугите мразят, когато някой от тях реши да стане господар и никого да не слуша, всяко лавиране превеждат на собствения си слугински език, за да могат да насъскат другите себеподобни срещу тоя гад. Та какви надписи, каква полиция - едни млади хора гледали телевизия, филми им щукнало да направят нещо - тия на паметника поне хубаво го бяха направили, беше и многостранен намек, а това сега с Газпром вече е загубило оригиналност и се е превърнало в чиста проба политически или по нашему слугински акт на предпочитание към Западни или Източни господари. И за да ме напсувате хубаво аз считам, че България има бъдеще само с източен афинитет, но не считам, че слугинския начин е задължителен за това. Точно обратното мисля - и двете посоки са еднакво пагубни, ако по тях ни водят не свободни хора, а слуги правещи се пред нас на "голямата работа".

#4 albavladi 08.06.2014 в 22:50:57

Ама не! Сериозно ли? Сравняваме паметник /пък макар доста неглижиран и неуважаван/ със НАСИЛСТВЕНИ заграждения в една нормална европейска, СВОБОДНА държава?!?! Сериозно ли, автора? А вие, редакторите от уебкафе, сериозно ли сте публикували това?!?

#5 dedo adji 09.06.2014 в 01:23:39

Mac Allister, това за Костов сериозно ли? Единственият му самостоятелен, и в интерес на България акт, който мога да си спомня беше, че не прие косовски бежанци. И сигурно не са го натискали много. Бариерите пред негодното събрание в никакъв случай не са паметник. То и на оня голям паметник мястото му не е на пъпа на столицата, а в парк за болшевишки възпоминания, но сигурно струва много пари да се премести, току виж изял два-три мерцедеса за дупетатите. А полицията проявява чудеса от сдържаност. Не бях тук, когато падна Виденов, но чувах доста за големи полицейски подвизи. И как да защитават синагогите, за които плаче онази дама, и мирните български граждани от мутри и цигани, като трябва да пазят правителството и негодното събрание от народната любов. А относно слугинажа си напълно прав. Всички се надпреварват в него. Орешарски прокарва закони и се емчеше, но дойдоха трима сенатори, погледнаха строго и веднага спря южния поток. сега ще ходи в Брюксел да се черви и да си прави самокритика. То една малка, бедна и осакатена държавичка като нас без слугинаж не може да оцелее. Но и в него може да се съхрани малко довстойнство. В българската история е имало и Стамболов, Фердинанд (до 1912) и Борис. Те също са се кланяли наляво и надясно, но са използвали протоворечията между кандидат-господарите да прокарат и българския интерес. Ама трябва да мислиш и малко държавнически, а не само за комисионната си, и в кой борд да се уредиш като те изринат от властта. А за Газпром, споко. Орешарски и бате Бойко са последните които ще се питат по въпроса. Никой не строи 200км газопровод за да снабдява една България, която нито може да поеме толкова газ, нито може да го плаща. Той се строи за да снабдява Европа. Ще покряскат лозунги и ултиматуми, ще се попазарят и накрая пак ще го построят. Само малко ще го позабавят и сигурно ще орежат нашия кяр от транзита. И всекиму добро струва, само, знайте, за парата.

#6 pepe 09.06.2014 в 02:56:59

А, тука си много прав МакАлистър.

#7 pepe 09.06.2014 в 03:05:14

По-точно добре си започнал, ама в края пак си забил в обичайните си л*на /поне напоследък са ти обичайни/. Така че трябва да си оттегля думите - започнал си с нещо вярно само зада можеш после да пробуташ абсурдната си тема за бъдеще на България с някакъв "източен афинитет". Абе ти добре ли си - да те попитам направо? Кой е този "изток" - арабите и те са ни "изток" - към тях ли смяташ, че трябва да имаме афинитет? Индия /Индия според мен съвсем не е толкова лош вариант/? Китай /те поне имат интерес към нас като път за достъп до европейски пазари и не намесват в това задължително политика/? Имаш ли поне някакъв разумен аргумент в подкрепа на това си твърдение? Или аргумента ти е "личен интерес", както започвам да си мисля напоследък?

#9 Rowan 09.06.2014 в 08:25:58

Драскачите със спрейове разбират от енергийна геополитика точно толкова, колкото и форумните драскачи от законодателство. Когато Украйна започне пак да опъва от транзитния газ и Русия й спре кранчето, София остава на студено. Разбира се, средностатистическия софийски дришльо и хабер си няма, че електропреносната система на София не е проектирана да издържи отопление на ток през зимата. Дришльото ще го разбере, като му замръзне гъ*а следващата зима. Но тогава ще обвини властта, че не е направила Южен поток. Дришльото няма твърдо мнение, той винаги е опозиция. Затова е и безсмислено, както да му се четат мненията, така и да се спори с него. А по повод закона, наистина, дали трябва да се арестува, някой от кърджалийско, например, за когото Левски е един терорист срещу официалната османска власт по онова време и реши да изрисува свастика на паметника на Левски? И не ми излизайте с аргумента, кое е паметник и кое не е. Закона е лаконичен: или се разрешава драскането или не. Почне ли да се тълкува, точно тогава се стига до условна присъда за убийство с Хамър в нетрезво състояние на младеж и пожизнена инвалидност за приятелката му. Щото олимпийския шампион по фигурно пързаляне е паметник, а другите не са.

#10 dedo adji 09.06.2014 в 10:26:48

Роуане, с това за паметниците биеш в десятката. И не ги мисли софийските дрисльовци. Ама за какво са ви 2 млн в София? Може да има и положителен ефект да позамръзнат някои задници. Може най-здравата част от тях да си прочете в личната карта родното място и да се върне да копа домати и да гледа прасета. Тогава ще останете само с 1 млн дрисъци и половин млн държавни лапачи - от тях отърване няма. Така дръж.

#11 dedo adji 09.06.2014 в 10:46:59

Пепе, развиваш се стремително. Правилно се дърпаш от арабите, от тях само нефт, който не можем да плащаме и бомбаджии, за които плщат други. споделям и оценката ти за Индия и Китай. Остава само да погледнеш малко и на север и кръгозорът ще бъде пълен. Между другото, от няколко години работя с руснаци (не на тяхна територия), и мога да те уверя, че това вече не са ония арогантни културтрегери, които помня от времето на 16-тата република. Не ни трябват афинитети, приятелю. Трябва само да си спомним старата приказка "Интересът клати феса." Като махнем феса и си наложим калпака (даже и каскет, като на Тошо, не е лошо), да се огледаме къде ни е интересът. Кой какво ни дава и какво иска от нас. Засега от запад и северозапад се чува само мъмрене и команда "Равнис", а постъпват жълти стотинки. (пардон, центове) Ако покажем малко характер, може да се усетят, че само с тояга не става, трябва и захарче. Точно затова ни е нужно разширяване на кръгозора.

#12 Оня Дето Го Трият 09.06.2014 в 12:45:51

Много искам да видя как точно Русия ще врътне кранчето на Украина и на Европа за повече от 7-8 дни.....та поне веднъж варненския философ да сеокаже прав. До 7-8 дни не възразявам, че може. За повече от това се хващам на всевъзможни басове, че не се знае дали на софииски дришльо ще му замръзне гъза или руската мечка ще и се опразнят джобовете...

Новините

Най-четените