Професорът на три морета

Тежки дни надвисват над главата на директора на НИМ Божидар Димитров. След като беше изгонен от обществено обсъждане в Пловдив, а времето пречи на хилядите майки да откликнат на поканата му и да накърмят децата си в двора на Националния исторически музей, нова беда се стовари над него.

Професор без професура, министър без портфейл, а сега и с откраднат научен труд. В ступор и втрещение изпадат не само директорката на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий", видяла с очите си откраднатите „12 мита в българската история" на Професора, подписани с името на друг - Антонио Иванджиков. Втрещени са и многобройните читатели и почитатели на Димитров, за които „12-те мита" са алфата и омегата. (Според прессъобщението това са 120 000 души).

А още по-фрапантно е, че Иванджиков е взел и корицата на Божидар-Димитровия труд - т.е. съвсем прилича на „12-те мита", но не са 12-те мита на Димитров. Няма как човек да не признае, че има известна ирония - и Божидар Димитров прилича на професор, наричат го професор, но не е професор.

Бугарскиот историчар, както Димитров е по-известен в братска Македония, бе заснет от Нова телевизия да се обажда по телефона на младата футболна надежда на "Спартак Плевен" Антонио и да му прощава за кражбата, която не била умишлена.

Просто младежът имал изпитна задача да провери как се издава книга, открил оригиналните митове в интернет, пратил уж - и станала грешка с печатницата. Е, какво толкова, важното е, че написаното остава.

Димитров има толкова сериозен потенциал, че кражбата на един интелектуален труд не трябва да го обезсърчава, особено когато е способен за всеки откраднат, да произведе поне два. Той все пак успя да превърне във фрагмент от библиографията си дори агентурното си досие, с което впрочем малцина представители на онази власт са готови да се похвалят. А и способността му да открива вампири и да громи македонските псевдоисторици - това никой не може да му открадне, дори  и да се старае.

Както никой не може да му открадне народните любов и доверие - питайте пловдивчани.

#1 скучко 07.04.2015 в 16:32:25

В Началото бе Нищото. После дойде Божидар Димитров и веднага след него Българите, България и вампирите... После се родиха всички останали народи и държави.

#3 Reality Liberation Front 07.04.2015 в 19:13:11

Mako, нищо му няма като професионален историк. Нечист човек и надут капут е Божо.

#5 gullwing 07.04.2015 в 20:56:59

В българското публично пространство има трима души, които не предизвикват у мен никаква друга емоция освен погнуса. Това са Яне Янев (вече доста поотшумял), Мартин Карбовски и Божидар Димитров. Причината е една и съща - тримата са най-безскрупулните демагози в България. И тримата живеят от хорската простотия, лъжат най-примитивните, ласкаят най-глупавите. По-специално БД е върхът, най-добрият пропагандист, създаден от комунистическия режим и неговите специални политически служби. Точно те го маскираха като историк и професор, те му осигуриха постове и постоянно медийно присътствие. А той си е просто професионален лъжец и мошеник. Добър в занаята си и затова платен доста високо. Но си остава лъжец и мошеник. И е добре, че все повече хора го разбират.

#9 nikoko 08.04.2015 в 07:25:40

Абе хора тука всеки ли може да пише несвързани изречения и да ги нарича статия, че то някои хейтърски коментари изглеждат по смислени.

#10 Алилуйщина 08.04.2015 в 10:58:19

Една от причините,защо и КОЙ плюе Божидар Димитров… „Учебниците трябва да се пишат от сериозни историци, а не от момичета и момчета, които може да са много умни, но следват опорните точки на фондации, които се захранват от чужбина”, коментира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който заедно със свои колеги историци представиха отвореното писмо, което по-късно връчиха лично на образователния министър. http://www.pan.bg/view_article-49-25055-Osvobozhdenieto-i-Shipka-bili-izlishni-pishe-nov-uchebnik.html#sthash.ou0U4B4V.dpuf Той алармира, че в сборник по история, издаден от „Червената къща” дори е записано, че Освобождението на България било излишно, защото трябвало да се отделят пари за армия и се забелязал рязък спад на стопанския живот, например драстичното намаляване на козите”. Според него писането на българските учебници се финансира от фондации, спонсорирани от чужбина. Той се зарече, че ще настоява и за единен учебник по история. „Историята е нещо, което се е случило”, отсече проф. Димитров. Съдържанието на този един-единствен учебник според него трябва да бъде написано от сериозни специалисти. Акад. Георги Марков допълни, че е съгласен с мотивите на образователното министерство за внушаване на толерантност, но не трябва да се посяга върху националните герои. „Политиците не бива да се намесват в писането на учебниците по история, а да оставят тази работа на историците, защото това е професия. Ние поне познаваме историята и изворите”, коментира акад. Георги Марков. Той разказа как всяка власт от 1992 г. насам се опитва да влияе върху съдържанието на учебниците.

#11 Алилуйщина 08.04.2015 в 10:59:31

Кой финансира този учебник? Първо отваряме официалния сайт на "Червената къща", отиваме в раздел "Дарители" и виждаме... познай! (дори не го крият!)... Сорос и "Америка за България", както и редица не правителствени организации и фондации за защита правата на гейовете: - Институт "Отворено общество и мрежа от фондации Сорос" (http://www.soros.org/) - Институт "Отворено общество" - София (http://www.osf.bg/) - Балкански тръст за демокрация (www.gmfus.org/balkantrust) - Тръст за гражданско общество за Централна и Източна Европа (http://www.ceetrust.org/) - Фондация "Америка за България" (http://www.americaforbulgaria.org/) - Фондация "Комунитас" (http://www.communitas-bg.org/bg/)

#12 mima 08.04.2015 в 13:20:57

Аз пък харесвам Божидар Димитров. Знае много, умее да анализира и е прям.

#13 Вълков 08.04.2015 в 14:14:41

Моля ,моля не обиждайте бургазлии тоя келеш е от созопол.

#14 TheRock 09.04.2015 в 20:54:38

Божидар Димитров е един изключителен нещастник!!!

Новините

Най-четените