Някой трябва да запее пънк

За мен ще е много важно участието (или неучастието) на Венци Мицов в цялата тая работа. Макар и за кратко политическото надигане на Светльо го изведе пред въпроси от политически характер и тук там можахме да чуем по нещо.

Притеснява ме реакцията му по въпроса с Пуси Райът, от друга страна пък липсата на извъртане след отгласа от мрежата говори добре за него, ако и аз поне да не съм съгласен с неговото мнение по въпроса.

Случаят с Пуси Райът не е маловажен. Той опира до един много чувствителен елемент в политиката и това е елемент, който с извинение се осира в световен мащаб - свободата. Човек може да има каквито си иска мнения, може да счита и религията за нещо свято, но не бива да воюва с опонентите си със сила и ограничения. Това е въпрос на културно противопоставяне, конфликт и съзидание, пораждано от културните сблъсъци в обществото.

Развитието на културата включва възгледи, модели на мислене, критичност и умение да се наблюдава и отчита широк спектър от фактори, вместо да се живее на базата на емоционална синхронизация с предразсъдъци, включва сблъсъци между хора, склонни да постулират определени табута и други с други табута, хора склонни да не признават никакво табу и хора всякакви.

Тъй, че реакцията на Светльо в защита на обиденото православие повдига въпроса дали имането на власт и него няма да го изкушава да поставя правила със силата на властта, там, където за човека е полезно войната да се води с културен сблъсък, дори и ако понякога той изглежда безвкусен, мръсен или дори обиден.

Сблъсъкът на култури без намесата на физическата сила на държавата е сблъсък между равни, където победата се постига с изкуство и превъзходство на интелекта, на морала и т.н. Намеси ли се обаче силата на закона и силата на палките, трайният и положителен ефект на културната еволюция се замества със силата и статута (временен) на човек, група или класа. Еволюцията е бавен процес, но донася здрави и жизнени резултати, полученото удоволетворение от налагане на твоя модел със сила е бързо, но нетрайно и в крайна сметка е чийтване.

Това, което се случва днес по света е точно това - елиминира се свободата и равенството на възгледи и култури. Проблемът се изразява в хиляди и хиляди дребни и по-забележими актове на правителсва, законодатели и съдии къде ли не.

Това включва неща като отхвърлянето на възможността за еволюцията на интелектуалните продукти паралелно с технологиите, които променят възможностите за достъп до тях, но включва и дребни, трудни за описване дори неща като склонността на ченгетата да се изразяват дефинитивно като обвинители и дори съдници.

Вклюва още и публично споделените мнения как трябва да се процедира с калпазани като Пуси Раъйт, включва и склонността към реакция преди да си изучил внимателно цялата предистория, святостта на една църква, която е обслужвала 70 години врага си, а сега Путина си.

Искаме ли сериозна промяна и то не само в нашия малък български свят, а нещо, което да се противопостави на световната страст да се налагат правила и начини на живот и мислене, считани от хора, попаднали на висок пост, за по-верни от възгледите на гражданите?

Според мен би трябвало, точно поради това, което скицирах горе - културният сблъсък е полезен, той произвежда нови схващания, нови идеи и хора, които, в стремежа си да бъдат най-добри, атакуват границите на гениалността. Вкарването в това с общо одобрение на Големия Брат, който да създава правила от горе е разрешение да управляват не просто битието ни, но и душите ни и да отричат правото ни на свободен израз и културен конфликт (но на равни) помежду ни.

Днес политиците все повече публично изтъкват развитието на един или други идеи като претекст за въвеждане на ограничения, бизнес съображения като причина да се загърбват възможности, които биха ни развили - страх от промяната, предизвикана от разнообразието на възгледи, мнения и идеи.

Това обаче ни убива, прави ни слаби и икономически и културно, прави ни в съвсем директен смисъл склонни да сервилничим дори пред терористи - и ако не го забелязвате, спомнете си мойте думи, когато животът ви накара да го разберете насила.

Западната демокрация създаде условия да експлоатираме силата на мирния конфликт и съревнование между различните хора, но ние започваме да се страхуваме от това и ето това е причината да ме притеснява реакцията на Светльо по онзи въпрос. Защото точно от такива малки камъчета започна потъването на цялата Западна култура към едно доста мрачно и неприветливо бъдеще.

В сегашните условия хора със сериозно умение да ръководят държава не биха могли да бъдат забелязани и още по-малко избрани. Аз съм почти сигурен за Светльо и Венци, че те си дават сметка за собствената си междинна роля и се възхищавам от желанието им да я изиграят.

Може и да се лъжа, може да не се лъжа, но да се окажат неспособни да устоят на триковете, с които партията им може набързо да бъде превърната в поредната платформа за уреждане на тарикати в единствената буржоазия, която имаме в момента - политическата (срамен факт).

На фона на всичкия партиен фалш, обаче няма как да не гледам с надежда към действията им - някъде някой трябва да запее пънк от държавната трибуна и да върне взелите се за важни некадърници на земята.

#1 Кака Мара 06.10.2012 в 22:21:10

Ее, аман с тези Пусита, бе!!!Мноого смели!Като са такива велики въстанички да бяха врътнали цирка в някоя джамия, или пък в Московката синагога.Ама не и м стиска...Пък и не може..не е прието някак си Виж в православната църква може,то нея на конюшна са я правили та сега колко му е , нали е демокрация....верска търпимост, свободаа И ако някой не им се възхити на смелостта, значи е ....( определението изберете сами) Продължавамда смятам, че мърлите са били уверени , че нищо няма да им се случи точно в православния храм, затова са толкова неприятно изненадани.. А тия защитни вопли по техен адрес от всички...Свободата все пак не е слободия, никой няма право да унизява другите, само защото се има за мнага важен..Като искат да протестират срещу Путин, моля! Но да го направят както трябва, без да обиждат много други хора...Ама а то все пак някаква култура се иска за тази работа..

#2 Kalinka_Malinka 06.10.2012 в 23:43:39

Хайде стига с тези вопли "свобода на словото", "културен сблъсък" и т.н. Никое право не е абсолютно, то се ограничава от другите съществуващи права; да се гавриш и да унижаваш чуждите ценности е злоупотреба с правото на свободно изразяване. Повечето от защитниците на тези пикли идея си нямат за какво говорят, просто за чули, че било протест срещу Путин и веднага се хвърлят да ги защитават; тези не са никакви боркини за свобода, а някакви разюздани бездарници, които просто искат да привлекат внимание, защото "творчеството им" нещо не се котира! Просто спрете да им обръщате внимание и да им пригласятер - а даже някакви и награда мислеха да им дават!!!

#3 Vankata_820 06.10.2012 в 23:45:07

Добра статия, но недостатъчна по отношение на съдържание!

#4 MacAllister 07.10.2012 в 01:49:53

Ъхъ прав си спеше ми се, сигурно и на автора на статията А вий момичета, преди да се изцепите по инерция четете. Точно за такива като вас обичам да говоря - хора толкова пълни с предразсъдъци, че дори считат, че след като прочетат едно-две изречения са прочели всичко. Не защитавах пиклите, напротив - нарекох ги калпазани. Всичко е относително, обаче и един ден вашата предубеденост има сериозен шанс да ви отведе в ситуация, в която вие също ще изглеждате пикли за някого и може би, ако той разсъждава като вас - това, че ви има за пикли ще е достатъчна причина да бъдете лишени от всякакви права и достойнство. Не ви го пожелавам, но може би е по-добре да ви се случи - такива преживявания променят човека и понякога, само понякога го научават да не счита ония, които не харесва за измет, която трябва да бъде избита. Още не сте стигнали до такава крайност? Добре, а какво ви спира - не ви пука за свободата на другите, не ви пука, че вместо издърпване на уши получават сериозна присъда, колко точно според вас е разстоянието от позицията, на която сте сега и позиция, която ще оправдае рязането на ръце в училище на биячите или пък биенето с пръчки на непослушните? Не не изпадам в крайност - неуважението към другите не се проявява само от хора, които не харесвате - проявява се и от вас и то води стъпка по стъпка, поколение след поколение точно там - до възприемане на другите като смъртни врагове.

#5 Kalinka_Malinka 07.10.2012 в 03:10:58

Мисля, че разстоянието от моята позиция до "позиция, която ще оправдае рязането на ръце в училище на биячите или пък биенето с пръчки на непослушните" е доста голямо. Аз уважавам хората с чуждо мнение, приемам възможността да не съм права във възгледите си и съм отворена за дискусия с хора, които също се държат уважително и цивилизовано към мен. В случая обаче няма как да се получи културен диалог и от тези вандалски прояви не знам каква еволюция си представяш да се получи. И аз не харесвам Путин, но някак за мен е по-логично ако нещо се води за протест срещу Путин, той да се проведе пред Кремъл или на някое друго политическо по характер място, но тези девочки просто са искали да предизвикат по-голям скандал, за да им се продават творенията и затова вместо да протестират като цивилизовани хора, са решили да се изгаврят с едно от най-светите места в родината, за чиято свобода уж се борят. Не смятам, че наказанието им е твърде тежко, особено като се ума предвид, че законът предвижда и по-големи присъди за подобен тип деяния. Обвинението е в хулиганство, но едно е да надраскаш със спрей стената на училище, а съвсем друго това, което "пънкарките" направиха - много по-отвратително е по характер и много по значимо в обществен план, така че смятам, че присъдата им е пропорционална на провинението, макар че аз по-скоро бих заменила част от престоя в затвор с пропорцианален брой часове обществено полезен труд. П.С.: Естествено не смятам всеки, който не харесвам, за измет, има хора, с които просто не се спогаждаме, макар и да са свестни - въпрос на темперамент и вкус; но да, бих нарекла тези трите измет - при всичките им изпълнения и оргии, с които толкова се гордеят!

#6 Оня Дето Го Трият 07.10.2012 в 10:43:13

"...да го бяха направили в някоя джамия..." Аргумента на простия човек! И какво щеше да им се случи в джамия - същото, което им се случи сега като го правиха в църква. Е тогава къде остава разликата между талибаните със засегнатите чувства там и талибанките със засегнатите чувства тук? Еми никаква разлика няма! Още повече що се правите на големи светци, че защитавате църквата - ако викат "Долу Путин" в църква е оскверняване, ако бяха викали "Да живее Путин" в църква, никой нямаше да ги забележи.... даже щяха да ги наградят. И за да не задавате глупави въпроси пак, идете в Афганистан и викайте в някоя джамия "Да живее Осама, Долу САЩ" - най-вероятно няма да ви се случи нищо....даже може да ви почерпят за добрия вкус

#9 Чинчифон 07.10.2012 в 12:53:43

MacAllister, Четох те до момента,в който започна да употребяваш понятието СВОБОДА.Как е възможно всички да пишем за свободата,а никой да не казва какво включва в себе си това понятие.Харесвам как пишеш,но винаги се стряскам от въпроса "Мъж ли си,жена или хермафродит?"Защото свободата на словото означава правото да лъжеш,а свободната инициатива е още по-широко понятие-можеш да крадеш,да мамиш да търгуваш,да произвеждаш и т.н. А според Уилиам Дъглас/1898-1980/-съдия от Върховния съд на САЩ :Правото да бъдеш ОСТАВЕН САМ е началото на ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ СВОБОДИ.Или пък,че СВОБОДАТА Е ОСЪЗНАТА НЕОБХОДИМОСТ и т.н.За какво точно говорим,драги Мас?

#10 Кака Мара 07.10.2012 в 22:25:37

"Аргумента на простия човек! И какво щеше да им се случи в джамия - същото, което им се случи сега като го правиха в църква. Е тогава къде остава разликата между талибаните със засегнатите чувства там и талибанките със засегнатите чувства тук?" Сложни човеко, потиците никога нямашеи няма да го направят в джамия , защото в момента, в който се опитат да се направят на итнтересни ще бъдатпонатупани, при това чичките с брадите хич не се интересуват дали са свободни пънкарки или проста измет.. Няма нужда от повече коментар по поста: човек, дето дрънка глупости само за да убеди себе си какъв либерален и свободолюбив отворко е не е достоен за спор. ( Все пак в спорасе ражда истинатау но условието е да се спори, не да се повтарят заучени простотии)

#11 Оня Дето Го Трият 07.10.2012 в 22:36:54

чете ли коментара до края ? Аз пък се хващам на бас, че ако изкрещиш в джамия в Афганистан "Да живее Осама и долу САЩ" може и да не го счетат за толкова голям грях..... както и ако тия бяха викали в църквата "Да живее Путин" едва ли щеше да има толкова засегнати христиЕни, че им поругавали олтара. Обаче карай.....мисленето не е за всеки.

#14 Kalinka_Malinka 08.10.2012 в 11:34:29

Фрида, ако точно тези девочки ги смяташ за пример за достойно държане, значи имаш много странна ценностна система, която едва ли се препокрива или дори пресича с моята. Относно приказките за "българския мъж" и "руската жена" мога да кажа само, че подобни обобщния винаги ме дразнят и не ги смятам за конструктивни разсъждения. Накрая ще отговоря и на въпроса ти - с примера си не исках да кажа, че надпис надраскан на училището не трябва също да се преследва като вандалска проява, просто мащабът е различен, а освен това тези, които ги правят тези неща, в главата си нямат някакъв антисемитизъм, за тях "смърт на евреите" е почти същото като "смърт на ЦСКА" - просто трябва да надраскат смърт на нещо или някого, защото това им се струва готино.

#16 Kalinka_Malinka 08.10.2012 в 12:56:30

Просто не знам как да споря с хора, които постоянно се отклоняват от основния въпрос и хвърлят някакви провокации, вместо да изкажат ясна теза и да отговарят да въпросите, които тя предизвиква. Щом моята ценностна система ви се струва милозлива, обяснете ми каква е ценностната система на човек, който се възмущава от надписи/призиви за смърт/ извършени от деца и тийнейджъри, които не разбират съвсем какво правят/което наистина е проблем, но сега обсъждаме друго/ върху училището, което е храм в метафоричен смисъл на думата, но смята за достойно поведение гаврата ВЪТРЕ В ИСТИНСКИ ХРАМ от зрели жени, за които техните защитници многократно подчертаха, че две от тях са майки - интересно на какво ще научат децата си!

#17 Оня Дето Го Трият 08.10.2012 в 13:05:05

Калинке-Малинке Трети опит: Гавра в храма е относително понятие. Ако крещиш в храма "Да живее властта", вместо "Долу властта", гаранция, че почти никой няма да се почувства толкова изгаврен....

#19 Fedar 08.10.2012 в 13:37:33

Оня Дето Го Трият | 08.10.201213:05 Калинке-Малинке Трети опит: Гавра в храма е относително понятие. Ако крещиш в храма "Да живее властта", вместо "Долу властта", гаранция, че почти никой няма да се почувства толкова изгаврен.... ---------------------------- Това силно напомня на случаите, когато някой в България извърши съвсем съзнателно някакво престъпление, със пълното знание за законовите последствия от това, а след това като го осъдят, започне да плаче: "Аз ли съм най-големият престъпник в тази държава - Максим Ставийски, дето сгази хората, мина с условна, Маргина не можаха да го осъдят, а пък аз в затвора". И тук съвсем същата работа - ония нарушили закона съвсем съзнателно, наказват ги с най-малката присъда от предвидените законово, и после се оплакват, че някой друг също бил осквернил църквата, пък него не го осъдили.

#20 Fedar 08.10.2012 в 13:39:08

Фригида отново не си е пила хапчетата и пак влезе в ролята на "еврейка", при това обидена ерейка. Всъщност е незадоволена стара мома, която само се прави на интересна.

#22 Дракон с кисело зеле 08.10.2012 в 15:23:27

Да внесеш в свещено за хиляди хора място усилватели и музикални инструменти, да прекъснеш извършващата се церемония и да запееш някакви простотии там си Е гавра, пък кой каквото ще да си мисли. Не оправдавам присъдата на пънкарките, но, честно казано, не мога и да ги съжалявам. Група некадърни овце, чиято дейност е основно и преди всичко да скандализират с откровено перверзно или досадно поведение, но не и с музика, изведнъж получават подкрепата на цял свят само защото били казали нещо против Путин... Сори. Ако някой си мисли, че няколко кифли, чийто трак рекърд съдържа неща като оргия в музей, наистина са имали за цел да протестират срещу Путин, а не просто да вдигнат малко шум около себе си, сериозно се лъже. За нещастие успяха. Не оправдавам присъдата. И все пак за две години и половина арест и затвор групата некадърни овце ще спечели много повече, отколкото хиляди истински музиканти печелят с истинска музика за десетки пъти повече време. И това ме дразни много. Съжалявам.

Новините

Най-четените