#BGPredsedatelstvo - събуй се и влез

Добър вечер, приятелю млад, добър вечер... За европредседателството ли си? Подготвили сме ти цял Twitter пътеводител с 30 факта за България - ние държим световния рекорд на висок скок, почти една трета от територията на страната е залесена, лидери сме в производството на лавандулово масло и така нататък.

Добре дошъл си, няма нужда да носиш подаръци, ние не държим на тези неща. Много сме гостоприемни, ако не вярваш - отбелязано е в профила, посветен на председателството на съвета на ЕС.

Само че ще те помолим да се събуеш до вратата, както е посочено с хаштаг "SurvivalGuide".

Един вид - а си нацапал чипровския килим, а сме сменили гостоприемния тон. Надяваме се да си си обул нови чорапи като за пред хората и да си пасват с останалата част от тоалета ти. Не, няма значение, че си го подбирал според случая, килимът е наследство от баба, на практика е безценен.

Заедно с малката малка ракия, която официално направихме 25 грама, за да не шашнем европейците колко пием, можем да предложим и пантофи, които държим до портмантото и се водят "за гости". Вярно, че оборотният чифт е поне на десет години и е минал през краката на доста посетители. Освен това не е твоят номер и не си отива с роклята ти. Но поне сме подготвени и няма да ви оставим да настинете боси на ламината или теракота.

Не се учудвай и на стройните редици от подпетени обувки и дори галоши, които ще видиш по коридорите на някои блокове - те са там именно заради събуването пред входната врата.

Служат за небрежна разходка до комшиите, до кофите за боклук и дори до най-близкия магазин. На бас, че твоите Manolo Blahnik не го могат това.

Традицията да си събуваме обувките преди да влезем в нечий дом най-вероятно води началото си от незапомнените времена, в които няма как след като си прибрал кравите от паша да влезеш вкъщи със същите цървули. Това можем да им го спестим на европейците, за да не им дойдат твърде много 31 факта за България.

Четейки/ слушайки всичко това, гостенинът ни от Запада ще си помисли, че тук сме луди на тема чистота и за нас хигиената е над всичко - мода, естетика, чуждия комфорт. Макар че най-вероятно още на летище София ще се огледа и ще осъзнае, че това е дълбока заблуда.

Има странен дисонанс между това да караш хората да се събуват и да си хвърляш боклука през прозореца и опаковките от вафли - на три крачки от кошчето.

А най-странното е, че точно хората, които най-упорито те карат да се събуеш, най-много си хвърлят опаковките от вафла на три крачки от кошчето.

От друга страна този изконен обичай да ходим тихо и по чорапи може да се окаже благоприятен за българския бизнес. Подаръците под формата на луксозни шалчета и луксозни вратовръзки могат да вървят в комплект с терлици за жените и вълнени шушони за мъжете.

Какво по-готино от яркия контраст между фината материя на подаръчните аксесоари, кристалните чашки, в които ще наливаме малката малка ракия, и грубата плетка на едни домашно плетени чорапи с етно мотиви?

Така всяка по-сръчна домакиня ще може пряко да спомогне да се не се изложим пред чужденците, ще уплътни дългите декемврийски вечер с плетене на две куки и ще спечели някой лев. Продукцията ще е сто процента ръчно производство, чували сме, че европейците много си падат.

Остава само един въпрос - дали ще караме европейците да се събуват и на входа на НДК?

 

#1 Гризли 14.12.2017 в 17:52:11

Мануела, опитваш се да търсиш под вола теле... Разбира се, че е въпрос на уважение към домакина да се събуеш и да влезеш. Лично аз не бих искал цялата мръсотия и прах от улицата да ми се разхожда по килима/паркета/гранитогреса вкъщи! Все пак гости вкъщи не идват само ако са висши политици, не идват само за коктейли или модно ревю... Гостите вкъщи даже може да полегнат на дивана, понеже са ми близки приятели и роднини. Не знам за теб, но лягането на леглото/дивана с обувките, което може често да се види по филмите, за мен е проява на изключително лошо възпитание и вкус! И само за твоя справка - сестра ми живее от много години в Сиатъл, преди това в Монреал - и на двете места имат много приятели. Ами всички се събуват, когато ходят по пухкавия килим на домакина, без значение дали е българин, американец или азиатец... Нали се сещаш, че освен всичко останало и децата играят и се въргалят по килима - в никоя държава не обичат децата им да играят в мръсотията, пък била тя и домашна... Така че политическото посещение е едно, домашното е друго! Няма нужда да обясняваш какви селяни сме, защото не обичаме да ни внасят калта вкъщи...

#2 pixie 14.12.2017 в 21:25:01

Ако може и далеч от хладилника.

#3 bludniq_sin 15.12.2017 в 09:11:27

Има много неща за които може някой да се захване ако иска да плюе по българина /изобщо/, но захване ли се с тая тъпотия за събуването директно го маркирам като снобче изплюто от някое "елитно" градче със самочувствие на херцогиня/лорд на кеймбридж. Да булка, ще се събуеш преди да внесеш кучешките лайна, по които си стъпвала с фалшивите ти лубутен-ки, ако са ти миризливи крачката ще поддържаш съответната хигиена за да не се срамиш.

#4 jens xp 15.12.2017 в 10:05:10

Да, Мануела, за жалост такива като теб са хиляди! Простащината българска е неизтребима! И особено дразнещо е, когато ни се навира в очите от разни мануели.... Вижте си мръсните балкони, пълни с боклуци, мръсните мазета, непочиствани от години, вижте си жилищата, които по нищо не се различават от условията на улицата.. Да ви кажат, че сте свине, е малко! Научете се да си миете зъбите, да се къпете всеки ден, да си миете ръцете след тоалетна, и от време на време поне да си миете задниците... Нещо, което рядко присъства в битовата ни култура! Да, ще се събувате!! Ще се събувате, след като живеете в един от най-мръсните градове в Европа, и не само в нея. Не знам за възпитанието, но на първо място са хигиенните изисквания! Кучешките лайна, конските лайна от каруците, калта, пясъкът, плюнките, всевъзможните боклуци изхвърлени по улицата, определено НЯМАТ място в къщи! Всъщност хора като теб, Мануела, няма как да попаднат в къщи. Представи си, има хора, които не желаят да имат по килимите си ехинокок, туберкулоза, тетанус (спорите му са изключително устойчиви, живеят с години, не се влияят от повечето дезинфекционни средства и способи) и още куп гадости. Миналата 2016-та г, имаше заболеваемост от тетанус, каквато не е имало от 27 години. И всички случаи бяха от битови дребни наранявания! Повечето завършиха със смърт! Та Мануела, заври си менторския тон някъде...!

#5 nikoko 15.12.2017 в 11:55:47

Браво на г-жа Мануела Геренова. Тя е "истинска съвременна българка" от тези които си лягат с дрехите и обувките, не си оправят леглата за да се проветряват, не слагат нищо на пода в домът си защото е мръсно, не перат, не готвят, не искат да живеят със мъже и най-вече правят секс като по американските филми - без да се събличат. Хвала на такива жени и пази боже да се влюбиш в такава.

#6 FenNaMako 15.12.2017 в 12:21:16

Къв е проблема да си носиш два чифта обувки или пантофки аман от битовизми....

#7 bfm 15.12.2017 в 13:51:20

Статията е злобна, елементарна и пълна с фактологически грешки и неверни заключения. Авторката явно се е оттегчила от читателите си и е решила да ги пресее. Успех и благодаря

#8 Mitglied 555 15.12.2017 в 15:55:22

Геренова, едно време пишеше тъпи, ограничени и снобски коментари под статиите. Сега пишеш тъпи, ограничени и снобски статии над коментарите. Страхотен напредък, муцка, браво! Събери си багажа, купи си билет за самолета и отпътувай за Япония. Постой там 2-3 седмици, отиди на гости в 10-15 къщи, после се върни и ни разкажи как стои там въпроса със събуването на обувките.

#9 Дракон с кисело зеле 15.12.2017 в 16:05:48

Егати черната дупка ще да е този сайт, да превърне Мануела Геренова, която беше - в много минало време явно - най-точният коментиращ под статиите тук, в автор на... това горе. От всичките простотии, да не говорим за екстремно калпавия английски, във въпросния СървайвълГайд, да се хванеш точно за събуването... Защо?

#10 dedogo6 15.12.2017 в 16:50:39

Кво и е на Мануела ве? Щот тука всички сме много убави, ама статии не пишем, дай ся да търсим кусури.. Имам чувството, че каквато и статия да се чете тук, се търси кое и кофтито и колко запетайки са изпуснати. Перфектна си е статията, па на който не му харесва, да не я чете.

#11 vikki 15.12.2017 в 17:34:13

Има и нова мода при чехлите пред вратата - сабо, което е сътворено от стари обувки, чиито пети са изрязани с макетно ножче. Колкото до боклука около кошчето, то и баскетболът ни е на подобно равнище...

Новините

Най-четените