Три БГ сценки за трите въпроса от референдума

Референдумите са хубаво нещо, нека ни питат. Зарадвах се, когато нашият скъп, демократичен и независим от никого президент, постави не един, а цели три въпроса подлежащи на референдум. Прескачам проблемите относно това, дали точно тези въпроси трябваше да се поставят, колко е точна формулировката и каква всъщност е целта на поставянето им. Това друг път.

Подхващам наглед най-лесния, най-привлекателния въпрос, особено в един електронен форум. Този за електронното гласуване. И най-логичния отговор на въпроса, би бил "Да", трябва да има електронно гласуване. Аз например предпочитам да правя нещата по електронен начин. Така си върша част от работата, използвам електронно банкиране, електронно плащам битовите си сметки, ползвам електронни магазини за доста покупки, чета електронни вестници и електронни книги, ползвам електронна поща, електронни картички и куп други електронни неща.

Защо и да не гласувам електронно? Кому е нужно да се разхожда до близкото училище, да се реди на опашка, да влиза в "тъмна стая", да сгъва бюлетини, да се подписва? Колко по-лесно е, слагаш флашката с електронния подпис, няколко цъквания и готово!

Сетих се обаче за една българска поговорка - "Много хубаво не е на хубаво". И изведнъж в тъпата ми глава изкочиха няколко възможни бъдещи сценки.

Сценка първа.
Маалата. Седнал циганският барон на миндерчето, до него един партиен брокер следи за точната бройка, наоколо в стаята няколко брадясали гавази. И един по-един се редят "избиратели". Под строгия поглед на барона, всеки гласува, брокерът брои гласовете и смята колко дължи неговата партия. Всичко е много по-точно от преди. Тогава той броеше едни пари, ама колко гласа получаваше, не беше сигурно. Браво на електронното гласуване!

Сценка втора.
Действието се развива в Северозападнала България (макар че би могло и в произволно друго място). Пак онзи брокер. Този път се намирам в единствената фабрика в района, спасила се от разрухата и даваща препитание на малкото останали жители.

До тях застанала касиерката и раздава на работниците авасите за отпреди 3 месеца. Те идват, гласуват "правилно" пред погледа на брокера и си получават парите. А шефът ще получи една държавна поръчка за фабриката, ако спечелят "наште". Браво на електронното гласуване!

Сценка трета.
Анадола, Турция. Този път друг брокер, че онзи е зает да обикаля маалите из Северозапада. Вече няма нужда от рейсове, както някога. Сега всичко е по-лесно и по цивилизовано. И с повече участници. Браво на електронното гласуване!

Разтръсках глава, сценките ми дойдха в повече. И викам, я да отида във форума на кайвето, там има умни хора, ще разсеят тези ми кошмари. Ще ми кажат единствено правилните отговори, нали са демократи.

Та?

#1 alex1955 01.02.2014 в 18:50:52

Това за брокерите и босовете е страшно! Сетих се обаче какво стана като се броихме. Ако не ме лъже паметта, около 3 500 000 българи се преброиха електронно. Като седнахме да се броиме се оказа, че има ограничение на броя преброени от един IP адрес. Вчера се опитах да гласувам в една анкета на вестник Сега, и се оказа, че вече съм гласувал. И какво излезе, щом в анкетата на в. Сега мога да гласувам само веднъж, от моя адрес / жена ми гласувала от нейния компютър/ какъв е проблемът да се ограничи броя на гласувалите от един IP адрес, и боса да трябва да тича от компютър на компютър. Освен това колко IP адреса има в махалата? Така че не се тръшкайте, българите в чужбина ще могат да гласуват, а купените пак ще си тичат до урната, ама тежестта им ще намалее много.

#2 Абе 01.02.2014 в 19:21:11

alex1955, от една страна съвсем не е трудно да използваш различни IP-та, от друга много доставчици на интернет ползват вътрешна мрежа за клиентите си, които навън излизат с едно IP. Т.е. ограничението по IP е нефективно и ограничаващо. Не е там заровено кучето.

#4 John Smith 02.02.2014 в 13:05:35

И аз имам въпрос- русите да имат ли право на глас А по ниски от 1,70 А ако си рус и си 2,10 см, гласът 1/2 ли се брой

#5 pixie 02.02.2014 в 19:42:06

Щом досега е имало измами с гласуването, пак ще има. Ако се въведе случайно електронното гласуване, хакерите вероятно ще станат много вървежни. Но това са нереални ситуации за сега. Едно предложение на един човек, който се обади в предаването на Милен Цветков в петък, ми се стори много добро и в същото време съвсем приложимо - да имат право да гласуват само хората, които плащат и са си платили данъците в Бг. Така било в Австралия. Това май е ограничение за българите в чужбина, ама пък те като не живеят тук, не мисля, че имат право да решават какво да се случва тук, все пак са се отказали от България, един вид. Но пък ще е ограничение за разни дето само чакат на държавата да ги храни с помощи.

#6 _George_ 02.02.2014 в 19:47:53

До автора: Само в едно си абсолютно прав. Наистина имаш страшно тъпа глава.

#7 boris 03.02.2014 в 12:31:22

1, Е да, но за късмет, предложението за електронно, съвпада с предложение за задължително гласуване. неговият смисъл е точно в това цитираните горе случай - ако и да не могат да се изкоренят, то поне тяхната тежест да се сведе до минимум. 2, Не бива някой да се отказва от идея с явни позитиви, заради това че ще има и негативи. Решение само с добри страни няма.

#8 boris 03.02.2014 в 12:39:10

И само да добавя, че при задължително гласуване, всякакви такива хакерски изпълнения ще са сведени до минимум, защото както и да хакниш системата, все пак ще трябва да гласуваш от името и ЕГН-то на някого, а при задължително гласуване - дори и с празна бюлетина да си гласувал - ще има повторение на данните и целият опит ще е греда.

#10 Шрайка 03.02.2014 в 16:45:14

Драги Levitt Hostel, първо да подчертая, че горенаписаното беше просто мнение под една друга статия, но редакцията е решила и го е извадила като статия. А по същество, ако забелязваш никъде не коментирам технологията на електронното гласуване в технически аспект. Напротив, запознат съм и с електронния подпис и с криптирането. Ако прочетеш още веднъж мнението ми, ще видиш, че никъде не твърдя, че някой ще фалшифицира технически процеса на изборите. Просто гласоподавателите могат да бъдат заставени и контролирани как и за кого гласуват много по-лесно, отколкото сега. При сегашната ситуация, аз като един Хитър Петър (препратка в съседна тема) бих взел парите, които ще ми дадат и ще гласувам както си искам. Няма как да са сигурни какво съм направил. При електронното гласуване обаче, ще ме гледат в ръцете (екрана) и ще гласувам за когото ми кажат. T.e. с електронното гласуване премахваме гаранцията за таен вот и улесняваме процеса на купуването и контролирането му.

#11 Xaoc 03.02.2014 в 18:01:10

Абе : въпреки, че интернет доставчиците крият IP адресите на клиентите си, сайтовете успяват да разберат дали от едно и също IP е влизано само веднъж и какво точно е правено и това в общия случай става основно с няколко реда код JavaScript и PHP. Следователно става елементарно да се направи така, че от един компютър да могат да гласуват само N на брой човека. Джони : Иронията ти е неуместна. Тук не става въпрос за дискриминация, а за правила. По тая логика защо тогава децата са дискриминирани и не могат да гласуват? Трябва да има железни правила, които да отсеят истинските граждани на тази държава от паразитите, тоест да гласуват само хора, които живеят тук, плащат си данъците тук и имат елементарно ниво на грамотност (тоест осъзнават важността и тежестта на вота си). Шрайка : Механизмът на купуване на гласове в момента е много по-организиран, отколкото предполагаш. Става въпрос за структура, състояща се от хора които купуват гласовете, хора които следят кой как е гласувал и хора, които се грижат за последиците за неправилно гласувалите, тоест ударни бригади. А на село е още по-лесно - който не гласува за "наште" не получава помощи за отопление, не взима на вересия от магазина и т.н. ограничения. Та искам да кажа, че с електронно гласуване системата им отива по дяволите, най-малкото защото им трябват много компютри. Хостел: Рискът при електронното гласуване не е заради хакването на електронните подписи, а заради самата система. Тоест електронните подписи ще са ок, но могат лесно да се добавят около 50000 фантомни подписа и да се влеят през различни IPта на "наши хора". На последните избори имаше 100 000 фантомни гласа, но никой нищо не каза. С електронната система става още по-лесно.

#12 Шрайка 03.02.2014 в 18:48:37

Xaoc, не съм виждал, но съм чел относно купуването на гласове, и знам, че си имат някакви начини що-годе да следят за какво си дават парите. Просто сега нямат гаранция. Обикновено купуват големите партии, обикновено в урната така и така има и за едните и за другите. Така че, могат да правят някакви сметки от рода: "платих на 100 човека, а има пуснати 30 за "наште"", ама кой точно няма да знаят. А с електронното ще наблюдават точно кой, какво прави. Няма шест - пет. А не им се притеснявай за бройката компютри. Дори не е необходимо да са кой знае колко изобретателни. Пример: "Ми бате, ние сме бедни и само Асан има компутар, за това всички одйиме при него". Или тези от фабриката: "Ние сме с рутер, и всички излизат с едно IP. И понеже имахме много задачи, всички бяха на работа, затова така".

Новините

Най-четените