В България плачът се заглушава с шамар

Историята с акушерката, да си кажа честно, ми дойде байгън. Цялото леко скери сейрджийство - също. Днес обаче, след поредната порция възмущение по сутрешните блокове за това "КАК е възможно да биеш беззащитно бебе, ти, ужасна зла жено", след поредната порция потресен медицински персонал, който е плакал, докато е гледал клипа, леко започвам да се изнервям.

Да попитам - АБЕ ХОРА ВИЕ КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ? И защо се правите, че това е прецедент, нещо нечувано и невиждано. Ма ние тук така си правим по принцип - ние тук си шамаросваме, някой като ревне...

Да, това е най-драстичният случай, за който просто се разчу и травмите нанесени на детето наистина са брутални, ама я да попитам всички потресени:

Никога ли не сте чували за връзвани деца в домовете за бебета? Аз и снимки съм виждала.
Никога ли не сте чували за това как се грижат за изоставените деца в домовете от 1 до 3 години? Не знаете, че им пасират храната, смесват я и им я дават през биберон да я пият за по-лесно и бързо?

Не знаете ли, че изоставените бебета в домовете не плачат? Те са дресирани - те са свикнали, че дори и дробовете им да се пръснат от рев, няма да последва нищо от това, най-много някой да ти кресне или да те подплесне.

Никога ли не сте чували за удряно и наказвано дете в ясла, защото се е напишкало/наакало? Аз собствено имам поне 5 лично разказани от първо лице истории на мои близки приятелки, чиито деца в яслите са бити (едното насинено - вадихме медицинско), наказвани заради подобни провинения. Последствията за лелките - никакви.

Подобно поведение у нас се приема за нормално, майките вдигат скандал, директорката отвръща, че не могат да се грижат за всички деца, защото са много, и така...

Никога ли не сте чували за пляскани деца в детска градина, защото плачат, смеят се силно, не щат да спят и прочие? Разликата между акушерката, пребила 4-дневното бебе; лелката в яслата, насинила гръбчето на дете, защото се е напишкало и между госпожата в детската градина, чукнала по главата дете с дървена лъжица, защото не слуша - е все един шамар разстояние нагоре и нагоре по скалата на естественото подразбиращо се и "здравословно" насилие.

Няма особена разлика между тези жени, просто първата е била най-изнервена.

Докато два шамара в детската са ОК, "голяма работа" и трудно се преглъщат единствено от майката на шамаросания, това, което се случи, няма да бъде опит за убийство поне в главата на акушерката.

Вероятно тя също подплеснала някое ревящо бебе, а колежката й е постъпила по същия начин, като е креснала на друго - "к'во ревеш бе". И тези „подплесвания" се приемат като напълно нормални за днес потресения и шокиран медицински персонал.

И държа да подчертая, че това се случва в ясли и детски градини, в които поне двама родители и две баби бдят като орли над всяко дете. А там, където родителският контрол липсва, бедна ви е фантазията какво се случва! 'Щото за бити деца в домовете не сте чували нали?

Това е - тука, в наше село, ние просто така си правим. Тук дете, като ревне, е обичайно да получи шамар... какво да се лъжем. Хеле пък, ако майката я няма наблизо и детето само не може да си каже.

Филмът на ВВС за изоставените деца в Могилино нима не беше също толкова ужасяващ?

Нима това не беше насилие, нима това не беше опит за убийство? Беше. Не видях изведена с белезници директорка, възпитателка, сестра. Не видях такава обществена жажда за справедливост.

Докато си мълчим за това, което се случва далече от нас, в домовете за изоставени деца, докато си мълчим за това, което става в детските градини на децата ни за дръпнатото ухо, за шамара, за чукнатото чело, защото хлапето се е разплакало, напишкало, провинило - историята с акушерката няма да е последната, ще има още - естествено продължение на нашето мълчание и приемане, че един шамар е в реда на нещата.

Случилото се НЕ Е ИЗВЪНРЕДНО. То е всекидневие, защото истината е, че сме все още нецивилизовани варвари. Не е въпрос на пари. Въпрос на цивилизация и културни натрупвания е. И 2000 лева да направят заплатата в детската градина на сина на моята приятелка П., лелката пак ще вика на сина и "Аре бЕгай да сЕреш" и пак ще го плесне, когато той се разреве повече от допустимото. Тази жена няма да стане мила и добра само защото ще ѝ вдигнат заплатата. В България просто така си правим - плачът се заглушава с шамар. Това е. Стига си лигави!

Не сте чували? Щастливци! Възмущавайте се на воля.

Текстът е взет от страницата на Фани Давидова във Facebook с позволението на авторката.

#1 rare case 29.04.2015 в 17:06:57

Авторката има някакъв проблем с българските детски градини и ясли, защото никъде не споменава основните насилници над деца в България -- родителите!!! Да си припомняме ли сега- неглижиране на сериозни здравни проблеми, редовен побой, изнасилвания и дори убийства. Това всичко срещу два /евентуално/ шамара?? Много неаргументирана и едностранчива статия.

#2 Korea 30.04.2015 в 08:16:43

"да си кажа честно, ми дойде байгън. Цялото леко скери сейрджийство - също" свършиха ли вече българските думи че трябва да четем разни турски и английски изгъзици?

#3 Terry Bear 30.04.2015 в 12:46:24

За съжаление, това е ужасната истина. Лошото е, че докато в домовете за деца за лишени от родителски грижи не влязат граждански органзации, няма да има промяна. За лелките и учителките в яслите и градините - единственото ефективно действие е да се пишат жалби до инспектората към Министерството, без да се предупреждават директорите...

#4 Kenny McCormick 30.04.2015 в 12:49:05

Пффф, Могилино - кой българин му пука за някакви си изроди?! Аз бас държа, че 8 от 10 българи са страстни почитатели на доктор Менгеле. Кой от нас не е ставал свидетел на почти праисторически крясъци от страна на родител към невръстният наследник? Колко са родителите, които вярват във "възпитателния бой"? На тая освирепяла нация, върпос на време беше да стане някой голям издън...

Новините

Най-четените