По-добре замълчи, ако искаш да останеш човек

Има някои граници, които човек не трябва да прекрачва. Ако иска да остане човек.

Има някои страсти, на които човек не трябва да се поддава. Ако иска да остане човек.

Има моменти, в които човек просто трябва да замълчи. Ако иска да остане човек, разбира се...

Няма значение дали президент, министър или бабичка. Няма значение дали в центъра на София или в малко затънтено село. Няма значение дали милионер или последен бедняк. Загубата на дете е извън всички тези условности. Извън всички думи, които могат да се кажат. Като бездънна черна дупка, която поглъща даже смисъла да думите.

Няма значение дали шейна, куче, кола, нож. Причините нямат значение. Фактически нищо няма значение.

Гледам с какво настървение анализатори описват подробности от поредната трагедия. Разчепкват скорости, разрешителни, наредби, отговорности. Искат арести, наказания, справедливост. За министъра, за бабата, за президента, за чичото.

Смятате ли, че тях това ги интересува? Смятате ли, че тези хора се страхуват от арести, разследвания, наказания? Мислите ли, че за тях има нещо по-страшно от черната дупка, която ги е засмукала? Повярвайте ми, няма. Те вече са в техния си ад.

Адът, в който имаш такава дупка в себе си, че очакваш всеки момент да потънеш в нея и да изчезнеш. И не разбираш защо не се случва.

Адът, в който всичките ти сетива са толкова блокирали, че не разбираш какво е храна и вода. И не виждаш смисъл да си жив.

Адът, в който сънуваш. Сънуваш глас, лице, смях. Толкова реалистично, че скачаш и не знаеш къде си.

Адът, в който не спираш да си задаваш въпроси: защо, как, какво. Адът на собствената си смазваща вина.

Смятате ли, че един арест може да е по-страшен от адът на собствената вина? От разбирането, че ти си го направил. Или поне не си го предотвратил...

Да, ще има разследвания. Ще има наказания. Може и някой по някое време да се опита да манипулира фактите. И за бабата, и за министъра. И да, може би е роля на обществото да искат еднакво третиране и на бабата, и на министъра. Но, моля ви, говорете внимателно, уважително. Не се опиянявайте от страстите. От ситуацията. Тези хора вече са в ада. Нищо по-лошо не може да им се случи. Само ние можем да станем по-зли...

Защото има граници, които човек не трябва да прекрачва. Ако иска да остане човек, разбира се.

#1 zDvera 04.02.2018 в 10:57:09

Едва ли има по страшно от това да знаеш , че виновен за смъртта на собственото си дете. Едва ли има значение , че няма да го осъдят или вкарат затвора. Присъдата на жена му и родителите му и родителите на жена му е повече от достатъчна. Всеки ден да вижда в очите им , че е виновен за смъртта на внука им.

#2 jens xp 04.02.2018 в 12:17:40

Аламанов, най-добре е и ти да замълчиш, защото глупостта ти е по-злокачествена от липсата на състрадание и всичко останало! Именно заради такива като теб, България няма да стане нормална държава. Преди 20 години, в Канада, ме арестуваха и ми наложиха глоба от 200 долара, защото съм влязъл в езеро с лодка, без спасителна жилетка. Застрашавал съм живота си!? И аз попитах защо ги интересува моя живот? Отговорът е дълъг за тук, но представлява квинтесенция на философията за съществуване на едно цивилизовано и организирано общество. Без такива като теб, Аламанов. Московски е ВИНОВЕН! Убил е едно дете. Няма значение чие. Убил го е поради безразсъдство и невнимание. В нормалните страни за подобни неща ти отнемат родителските права, или те осъждат. Или и двете заедно. Разбра ли, Аламанов? Личната трагедия няма нищо общо! Моралът НЕ Е правна категория, не е аргумент за отсъствие на отговорност!

#3 Gastaroll 04.02.2018 в 14:08:37

Ако жертвата беше чуждо дете чия лична трагедия щеше да бъде? Има престъпление, трябва да има и наказание. Моралното наказание и личната вина не могат да компенсират наличието на престъпление. Ако има нещо по-грозно от това да коментираме случката то е двойния аршин, който властимащите използват сякаш техните престъпления остават ненаказани само защото са овластени. Ако обществото знае, че властта дава правото да ти се размине убийство каква ли би била мотивацията да се добереш до власт? Темата въобще не е дали е редно да коментираме трагедията, а че очевидно некомпетентни хора управляват България и доказателството за съжаление е труп на дете. Пак ще кажа - случилото се не е лична трагедия, а е резултат на самозабравили се, негодни за управление хора. Изказвам съболезнования както всеки нормален човек, но като част от обществото очаквам реакцията на другите власт имащи, които уж трябва да следят за законността в България.

#4 zDvera 04.02.2018 в 16:07:29

Gastaroll , относно тяхната компетентност се убеждаваме всеки ден. Няма ден откакто е това правителство и този парламент и да няма скандал. Всеки ден разбираме колко са некомпетентни и нагли. Само , че физичните закони не им пука дали властимащ и колко си нагъл. Природата наказва всяка грешка без да те бави. Природата не и пука дали си знаел. Дали ще го накажат и т.н. не мисля , че има особено значение. Той сам се е наказал достатъчно и неговите близките всеки божи ден ще му напомнят това което направил.

#5 Виктория Пенелопова 07 04.02.2018 в 19:40:54

Квинтесенция на мракобесието, това са кометаторите тук, безмилостни, безчовечни, бездушевни, претенциозни, нагли, многословни... Не бащата обсъждаме сега. Сега мълчим и страдаме за един ангел на 4 години. Не съди, за да не бъдеш съден. Продали сте си душите на сатаната. Не знам дали има прошка затова.

#6 Dox 04.02.2018 в 22:13:15

"Продали сте си душите на сатаната. Не знам дали има прошка затова." - каза Сатаната. Виктория Сергеевна, "Сатаната" се пише с глано "С".

#7 rare case 05.02.2018 в 09:38:26

Докс, това ли намери да кажеш? Защото си тъп и ограничен, не можеш да разбереш, че с малката буква се внушава отношението към конкретен субект. Подкрепям с две ръце написаното от Виктория. Деградация и пълна липса на човещина. Това са писачите тук!

#8 Kenny McCоrmick 05.02.2018 в 10:16:53

Същото беше, когато загина синът на Плевнелиев - същите безсърдечни коментари от безсърдечни чудовища, които после се чудят що младите емигрирали и що тука е зле. Хайде, няма ли някой помияр, за който да плачкате? Някой друг питбул-убиец, за който да пишете пасквили? Как е Сара - българската Хачико, как е онзи пес, който изяде дете, как са уличните кученца? За тях - сълзи много, за едно дете - нула. Браво...

#9 rare case 05.02.2018 в 11:22:09

Точно така. И аз си припомних случая с Президента Плевналиев. Същите помияри завиха от кеф, изпразниха си цялата приматска злобица по форумите. Малки, малки, дребни и злобни душици, непотребни човеци.

#11 To 05.02.2018 в 18:17:38

А ВИЕ, чувате ли се какво пишете, или това е само ехо? Какво убийство??? Каква бабичка? И какво повече трябва да хрумне на това покварено човешко племе, за да обвини един баща/или два, или какъвто и да е джендър/ в убийство /предумишлено или непредумишлено/ на ТО - Детето?...не че няма и такива случаи, но.... това е толкова лесно - убийство с ОЧЕВАДНО доказателство, я ми разкрийте убийство, което НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОКАЖЕ,! Разбира се, че само си чешете езиците тука. Толкова е ужасно, че не исках да пиша, но пусто като има нещо сгрешено в чипа ми - да съм на всяка манджа мерудия :-–––(

#12 To 05.02.2018 в 18:19:36

Някой ще ми обясни ли тука как се отговаря по-конкретно на даден постинг, а не само да ми се лепва постинга отгоре?

#13 To 05.02.2018 в 18:23:36

Интересно КЪДЕ е стояло детето: зад него или пред него?

#14 Gastaroll 08.02.2018 в 13:55:35

"Да, ще има разследвания. Ще има наказания." Да, блаженни са вярващите морализатори.... https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/07/3125632_nacionalnoto_sledstvie_razsledva_smurtta_na_sina_na/ "От него не става известно дали на Московски са били взети проби за алкохол и наркотици и какво са показали те." Без коментар Аламанов нали?

Новините

Най-четените