Няма как да се правим, че Големият Лош Свят не съществува

По повод протестa срещу екстрадирането на момчето, търгувало с стоки с възможна двойна употреба, надявам се случаят да се разреши по най-добрия начин. Но и нека да се опитаме да си извадим няколко извода, за да не се повтаря ситуацията. Та, редовните 21 точки:

1. Незнанието на законите не оправдава техния нарушител. Това не е моя идея. Идва още от древен Рим. Нормалните държави процедират така.

2. Фактът, че една фирма е американска, не означава, че е перфектна. Същото важи за всички националности. Компаниите трябва да се преценяват по дейността й, по проектите, по моралния й кодекс. А не по географско разположение.

3. Има все пак изключения. Като военни зони, например. Просто не приемайте работа за фирми, свързани с държави, където може да им проблем. Или, ако приемете, знайте, че си носите отговорността. И се пазете.

4. Това, че шефът ви е спуснал задача, не означава, че трябва задължително да я изпълните. Иначе може да ви накара да продавате наркотици, бели робини, бъбреци и други.

5. Да не забравяме, че нацистите и комунистите са се оправдавали, че не са знаели какво става в концлагерите. Били мислели, че изпращат семейства в трудови лагери.

6. Да, горното е пресилено. Но някои законодателства, особено американското, е ужасно стриктно по посока на възможна кооперация с терористи. Имайте го предвид.

7. Американците имат Патриотичен акт, който работи срещу тероризма в самите САЩ. Както и много закони срещу тероризма, които преследват всякакво сътрудничество с множество организации. Добре е да се знаят кои са те. Утре някой да не се учуди защо го арестуват за търговия с Хизбула.

8. Светът вече е едно малко село. Т.е. не може да си заврем главите в пясъка и да не поглеждаме какво става отвъд дувара. Учете, четете, мислете, пак учете. Светът е това, което се случва, докато ние си мислим, че знаем всичко.

9. Идеята да браним някого, само защото е БЪЛГАРИН, не е добра. Не мога да браня например човек, който рита бабички по границата. Трябва да се бранят хора, които имат правилна кауза.

10. Месторождението е важно само за ПатрЕотите. То и затова им е толкова акъла. И затова са направили толкова много значими управленски решения.

11. Външно-търговската дейност е нещо сложно. И най-често е свързана с познаване на много международни и локални писани и неписани закони. Ако някой е решил, че от компютъра си в София, Добрич или който и да е друг град, просто купува-продава, то леко е в грешка.

12. Учете и четете по дейността си. Особено като става въпрос за други държави. Всеки народ си има своята особеност. Своята религия. Своите табута. Научете ги, преди да ги спамите с оферти за каквото и да е.

13. Например, ужасна идея е да се занимавате с финансови и банкови дейности в Близкия изток, ако не знаете, че съществува Ислямско банково дело (Islam banking). С неговите особености.

14. Концепцията „наше момче, заблудило се, объркало се, то вече няма да прави така" работи при селския кмет. Или общинския полицай. Светът работи по други закони.

15. Но, в противоречие на горното, винаги си търсете правата. Факт е, че администрацията мачка. Българската мачка. Какво остава за огромната американска администрация. И те мачкат. И те бъркат. Или се престарават. Както и англичаните, гърците, германците, руснаците, евреите, арабите и всички други. Няма географска обусловеност. Има администрация, която може да сгреши. Търсете си правата и протестирайте.

16. Още в самото начало, още в секундата, когато научите, че може и да има проблем, веднага започнете да действате.

Момчето сега е арестувано, но е знаело за проблема от повече от година. Какво се е направило за тази година? Колко писма са изпратени на посланика, сенатори, прокурори, журналисти, министри? И тук, а и там? БЪЛГАРСКАТА идея за „снишаване, ега се размине" беше добра до време. Сега светът е различен. Сега трябва да се действа.

17. Интернет дава измамна сигурност. Фактът, че имаме средства и възможност да извършим някаква дейност, не винаги е достатъчен. Трябва всеки ден да се стремим да си набавяме информация и нови познания, за да си вършим работата. Така е устроен светът.

18. От много месеци с колеги говорим, че България е в нова ситуация. Вече се внасят кризи от целия свят тук. Оправданието: „Не гледам новини и не знам" вече е равносилно на „Ми, то, аз нямах идея, че не мога да я намушкам с ножа". Част сме от глобалния свят. С всички плюсове и минуси. Не можем да се скрием и да се изолираме. Въпреки, че някои политици ни лъжат в тази посока. Просто трябва да се научим как да живеем в новия свят.

19. Има свестни чужденци, има скапани чужденци. Както и има свестни българи и скапани българи.

Хората се определят не по рожденото си място, а по душата, която носят. По Категоричния императив, запечатан в съзнанието им. Не вярвайте на някого заради паспорта му. Вярвайте му заради действията му.

20. Свикнете, че трябва да използвате услугите на добри консултанти като адвокати, счетоводители, комуникационни експерти и други. Идеята, че само ще печелите от международните възможности, но няма да инвестирате в предпазване от международните проблеми, е наивна.

21. Не спирайте да се борите. Каквото и да стане.

Всичко се променя, всичко е възможно. Не спирайте да опитвате. Само от вас си зависи. Не от политици, не от „държавата", не от другите. Да, намерете съюзници, приятели, съмишленици. Не сте сами. Но всичко зависи от вас.

Пак казвам, не знам детайли за конкретния случай. Затова не давам оценка. Само се надявам нещата да се развият максимално добре и да се разбере истината.

За финал искам да повторя, че вече реалността е друга. Бъдещето дойде. В различна ситуация сме и няма как да се затворим зад стени и да се правим, че Големият Лош Свят не съществува. Колко по-бързо приемем нуждата от учене и адаптация, толкова по-добре ще се напаснем към новата реалност. Не е лесно, знам. Но с малки стъпки се постига много.

Бъдете внимателни!

 

* Текстът е публикуван в профила на Любомир Аламанов във Facebook.

#1 bludniq_sin 11.04.2018 в 17:46:04

Любомире, преди да коментираш прочети малко какви са обстоятелствата, които налагат български съд да екстрадира български гражданин по искане на чужда държава (респ. страна-членка и страна външна за ЕС), по отношение на първата ти точка от изложението за незнанието на закона - така е, но прочети и определението за престъпление в НК, а в тази връзка основните му характеристики от обективна и субективна страна (подсказвам по конкретно - субективна страна, още по-конкретно - що е то Вина и има ли престъпление без да е налице субективната предпоставка за вината).

#2 dedo adji 11.04.2018 в 21:39:21

Преди 10-на години посрещнахме на софийското летище 5 медицински сестри и един лекар, осъдени от либийски съд първо на смърт, после по величайша милост на доживотен затвор, за доизлежаване в България. И още с кацането си те станаха свободни граждани. с което недвусмислено показахме на кадафито, че решенията на неговия съд не важат в България. С какво съд във Флорида е по-справедлив от съд в Бенгази, та Любо Хамаланов бърза да прати българско момче в Гуантанамо? Не съм запознат с житието на Желяз, не знам дали е ходил в САЩ или си е стоял в Добрич. Не вярвам, че да доставяш на амуджите средства да се изтребват помежду си е нещо лошо. И със сигурност не вярвам, че БЪЛГАРСКИ гражданин в БЪЛГАРИЯ е длъжен да се съобразява със законите и закончетата в САЩ и изобщо да се интересува от тях. И не съм съгласен българската държава да предава свои граждани на разправа на когото и да било. С изключение на Местан, Доган и др., за които нямам нищо против да бъдат предадени на ердоган да ги обеси. Но Желяз не се е занимавал с трафик на наркотици или бели робини. Вършил си е работата според трудовата си характеристика. Ако фирмата се е занимавала с нещо неудобно за САЩ, да съдят фирмата, още повече, че тарторите й са им под ръка. Ама защо не е писал до сенатори, конгресмени, прокурори и тути кванти? По времето на Сталин в закона е имало член за недоносителство. Ако някой е знаел или е МОЖЕЛ да знае за антипартийна дейност, и не е донесъл в КГБ, е отивал на лагер. Още приживе на Сталин в САЩ подобни идеи е развивал небезизвестният сенатор Джо МакКарти. Сега Любо Хамаланов предлага да ги прилагаме и у нас.

#3 opetkov 12.04.2018 в 00:48:27

Доколкото се прокрадна информация по случая, бившите началници на Желяз са се признали за виновни и са постигнали споразумения със съда като единия е осъден на 2г, а другия на година и половина. Не знаем ролята на Желяз по случая, но ми се струва, че се прави на невинна гугутка, а е знаел много добре какво прави. По мое убеждение фирмата е създадена от някакви тарикати специално за да се заобиколи американското ембарго за стоки с двойно предназначение, като те от САЩ преминават през България и се продават в Сирия или където и да е като стоки с източник БГ. Тези номера ги правеха нашите от ДС при соца, но тогава не им пукаше от американските закони. Желяз или е много тъп или нас ни взема за канарчета, че не е знаел с какво се занимава фирмата и бил прост служител в кол център. Ако наистина не е знаел ще има обица на ухото за в бъдеще, дано не се научи по най-лошия за него начин. Има и друго странно за мене нещо. Когато се опитваш да изнесеш стока от Бг за определени страни има специална графа дали тя не е с двойно предназначение. За да я изнесеш попълваш сума ти документи и получаваш разрешение от специална комисия към МНО. Любопитно ми е дали е спазена тази процедура.

#4 dedo adji 12.04.2018 в 01:33:32

О, петков, я кажи една стока БЕЗ двойно предназначение. Бинтове и марли могат да се използват за превръзки на бойци на Асад, което автоматически ги прави ембаргови. Вие с Хамаланов искате да вмените на всеки българин задължението да се грижи за интересите на Големия Брат и се възмущавате, че на някои от нас не им пука за тях. Интересите на България и българите са в Сирия да има стабилно правителство и то да не е радикално ислямско, какъвто Асад със сигурност не е. Всичко друго е от лукаваго. Ако на Тръмп и преди него на Обама не се харесва Асад, да имат добрината да си вършат черната работа без български съучастници. Освен доброволци, като тебе и Любо. Действайте, пари сигурно има. Но не въвличайте нормалните българи в съучастие с глупави обвинения. .... Оправданието: „Не гледам новини и не знам" вече е равносилно на „Ми, то, аз нямах идея, че не мога да я намушкам с ножа". .... Не е равносилно. Равносилно е на: "Като продадох нож на Любо Хамаланов нямах идея, че той има намерение да заколи жена си." Като продаваш части на сирийската гражданска авиация не си длъжен да се интересуваш дали тя няма да превозва бойци на Асад. Доколкото разбирам от авиация, има известна разлика между части за граждански и военни самолети.

#5 Nikkor 12.04.2018 в 10:11:48

Започнах да чета и до четвъртия абзац попаднах на половин дузина правописни грешки. И просто спрях да чета. Грамотността очевидно е една от основните слабости на българската журналистика.

#6 opetkov 12.04.2018 в 10:59:33

Дедо не знам си кой, не ми дрънкай празни приказки, бъди реалист. Не ми разправяй как би било ако и т.н. Светът не е идеален и все още, а изглежда и винаги правото ще бъде на страната на силните. Е, огледай се и виж на коя страна си. Освен това ако ти говориш само хипотетично, аз съм работил 10 за американска фирма и то не в България. Не обвинявам момчето за нищо друго, освен за наивност може би, но съм уверен, че истината е друга и той не ни я казва цялата. А това за марлите с двойно предназначение може да си ги завреш, където избереш и гледай да е по-дълбоко. Писах, че за подобни стоки има списък, който е налице, стига да се заинтересуваш.

#9 dedo adji 12.04.2018 в 15:45:28

О петков, и аз съм работил за американска фирма извън България и съм напълно наясно с правото на силния. Правото на слабия пък, е макар да отстъпва пред непреодолимото насилие, да не признава правота на насилника и да не му сътрудничи в насилието над другите слаби. Отстоявал съм това право по време на насилието на БКП над българския народ и смятам да го отстоявам и пред новите насилници. Правото на силния е действало и през турско. Тогава хайдути, комити и пр. са били за властта разбойници и терористи. В наше време някои обявиха за такива и Левски и Бенковски. И тогава е имало българи, които са ги предавали на агите, за да докажат верноподанството си. Разучавай си списъка. В моя списък фигурират наркотици, бели робини и нелегални органи. За всичко останало съм ни чул, ни видял.

#10 follow_the_cash_flow 13.04.2018 в 00:16:39

ДЕдо, там за сирия - да ама ние СМЕ съучастници, и правим парички от цялата работа. В подбалканските градчета военните ни заводи работят с пълна пара. Тонове муниции и въоръжение, отиват в саш, от там в сирия за бунтовниците. Пак чЕрез някакви търговски фирмички ;).

#11 follow_the_cash_flow 13.04.2018 в 00:21:42

Така че, тази българо ирано американо не знам каква компания, понеже не работи за силните на деня, е трябвало още по-стабилно да оправи схемата. Не директно за сирия, ами през иран и други страни, със старателно прикрити следо . Парите, за да не миришат, понякога са нужни специални усилия .

#12 dedo adji 13.04.2018 в 09:53:20

Що бе, фкф, лошо ли е да се печелят парици? Ти ще откажеш ли? В наше време старателно скриване на следи не става. Те проследиха новичока от Кремъл до Солзбъри, че някакви авио части, за гражданска авио компания, от Калифорния до Сирия ли ще пропуснат. Американците не са против доставките на всякакви стоки на всякакви изроди, само против конкуренцията на доставките. Свободен пазар, свободен ама си има мярка и на свободата. Не може всеки да търгува с каквото си поиска и с когото си поиска, без да пита големия брат. И пипат много меко. Тарторите са получили символични присъди и символични глоби, даже не са им прибрали целия кяр от сделките. Но заплашват да натикат едно невинно българско момче за 20г в Гуантанамо за назидание, да не се правят тия българи на нещо повече от пуерториканци.

#13 deaf 13.04.2018 в 14:40:14

Дедо, българските сестри в Либия убиха над четиристотин деца преливайки им заразена със СПИН кръв,БЕЗ да я изследват преди това! Просто защото така им наредили началниците на болницата. Досущ като тоя Желяз. И ако не знаеш,България плати $400млн. на Кадафи за освобождаването им! П.П. Сега заради тоя тарикат и/или глупак Желяз,България губи доверието на американската държава и утре,когато някой българин по света наистина изпадне в беда,тя няма да има "очи" да помоли за помощ САЩ. Много сте прости псевдо-патриотите!

#14 Дракон с кисело зеле 13.04.2018 в 16:09:23

Медицинските сестри бяха осъдени след самопризнания, изтръгнати с мъчения. Хайде не говори глупости. Цитат: На заседание към делото свидетелстват международно признатите експерти Люк Монтание (откривателя на ХИВ) и Виторио Колици. Според тях, инфекциите в Ал-Фатих са вследствие на недостатъчна хигиена и започват още през 1997 г., преди обвиняемите да постъпят на работа там. След заседанието, Би Би Си публикува на сайта си репортаж за развитието на процеса със заглавие Българските медици не са разпространили СПИН. --- От тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81_%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%B2_%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%8F Сега, по отношение на Желяз, не разбирам достатъчно, обаче, честно казано, хич не ми харесва идеята чужда държава, която дори не е в ЕС, да настоява български гражданин да бъде екстрадиран от България, защото в България е нарушил чужди закони.

#15 dedo adji 13.04.2018 в 16:12:26

глухчо, на времето циганинът Иван Костов само допусна публично, че сестрите МОЖЕ и да са виновни. Ти, по-цигански от него, направо ги обвиняваш в убийство. Такава гадост дори подлият свинчопрас и тъпото паве не могат да изрекат. Иди се удави в клозета. България никога не е имала доверието на САЩ или на когото и да било друг. За налагане на влиянието си американците плащат на измекяри като тебе и любо хамаланов.

#16 deaf 13.04.2018 в 16:18:31

Драконе, стига си лъгал. Част от децата са заразени преди,но друга СЛЕД пристигането на медицинските сестри в Либия. Това го констатираха Монтание и другият... Каква "лоша хигиена" те гони? Либийската болница е купила евтино,(защото няма пари,защото Либия беше под ембарго,заради сваленият самолет над Локърби),заразената кръв от черният пазар,от някакъв швейцарски мошеник. И друго,посочи ми изявление на правителството на която и да е държава по света,което казва,че медицинските сестри са невинни?! Няма. Дори Русия молеше Кадафи да бъде милостив,но не твърдеше,че нашите сестри са невинни... Аман...

#17 deaf 13.04.2018 в 16:28:47

Дедо, сега по темата. Ето ти цитат от новина отпреди две години: "Българин е заплашен от затвор в Русия за военна контрабанда,пишат руски медии. Той е бил заловен на КПП"Крупец". Българинът се опитал да прекара през границата елементи за военната промишленост. По документи българинът е превозвал храни за Подолск. При проверка с рентген в кабината са открити алуминиеви машини за вакуумно впръскване и никелови топчета за галванични процеси на стойност 1 865 496 рубли. Товарът е особено ценен,защото съдържа ценни метали и се използва както във военното,така и в цивилното производство. Заведено е дело и българинът може да бъде осъден на между три и седем години затвор." от NEWS.BG,дата:02.10.2016г.

Новините

Най-четените