Horror от цигарените кутии

"Борбата срещу тютюнопушенето" отиде твърде далеч, и скоро ще стане пародия на самата себе си.

От извeстно време насам щандовете за продажба на цигари са се превърнали в изложение на изображения с медицинска патология. Въпреки че, онова, които се печата върху цигарените кутии е одобрено от Министерство на здарвеопадзването, със сигурност снимките са режисирани от някой с опит във филмите на ужасите.

Картинките са отблъскващи, но шарени, и дечицата упорито искат от родителите си да им покажат какво точно има там. Така се запознават отрано с философските въпроси на живота и смъртта. Със сигурност бихте забранили на детето си да гледа филми, в които има такива сцени - задушени бебета, храчещи кръв жени, умиращ в страшни мъки старец.

Аз съм възрастен човек, и съм наясно с вредите и опасностите от пушенето. Горещ привърженик съм на забраната за пушене по кръчми и обществени места. Но съм направил (засега) съзнателен избор да пуша, и нямам нужда от графични напомняния за мъчителната смърт, която ме дебне.

Тези снимчици са проява на чист садизъм и на дискриминация, която минава всякакви естетически и морални граници.

Алкохолът също убива, много по-директно и бързо от цигарите. Променя до неузнаваемост поведението на човек, и го прави опасен за себе си и за околните. Ако се мери с еднаква мярка, живописни картинки трябва да има и върху бутилките. Евтините храни, тъпкани с химия - консерванти, оцветители, хидрогенирани мазнини и т.н. също убиват - инфаркти, атеросклерози, високо кръвно, диабет. Къде са им картинките?

Още по-лошото е, че на марихуаната и хероина, с които зарибяват децата ни по училищните дворове и близките градинки няма хорър изображения. Там всичко е чисто, а и борбата срещу тях някак не е толкова масова.

Ако се върнем пак на кървавите кутии с цигари, ще прогнозирам, че това няма да намали пушенето чувствително. Ще увеличи омразата към тези, които налагат безкритично тази медицинска порнография - политиците, и ще вдигне от мътрвите бизнеса с табакерите.

#1 dedo adji 25.09.2016 в 18:06:39

Борбата не е срещу пушенето. Тя е срещу пушачите. И е стар трик на всички управници да насъскат една част от народа срещу друга. За всеки е ясно, че здравето му е подложено на много по-голям риск да ходи по улица с оживен трафик, отколкото да седи в добре вентилирана кръчма, в която някои хора пушат. Разделянето на пространството решава въпроса за тези, на които е неприятен тютюневият дим. Нужна е само една преграда, даже не непременно плътна, и един изсмукващ вентилатор. И така започна добре. Но не беше достатъчно за бесните политкоректници. И последната им грижа е здравето, даже тяхното собствено. По-горе писах защо, и те много добре го знаят. Тук е задействан изконният човешки нагон да утвърдиш себе си, като заставиш другия да върши нещо, което не иска. По Оруел. И простият народ се хваща на въдицата. Че даже и проповядва. Някои мои приятели, бивши пушачи, не пропускат удобен случай да ме ожалят. Аз им казвам, че бивш пушач, който проповядва, ми напомня на проститутка, станала монахиня. Има още нещо. Те са организирани, ние не сме. Някак си неудобно излиза да защитаваш нещо, вредно за здравето. В началото бяха лекции и призиви. Последваха заплахи. Продажните политици усетиха келепира за рейтинга си и се задействаха. Забраниха рекламите. След това прогониха пушачите от офисите на сибирски студ или сахарски пек. Противодействие нямаше. Само в Плейбой и Пентхаус съм виждал материали в защита на избора. Могъщите тютюневи компании се скриха в миша дупка. До 2000 или 2001г. в много авиолинии при дълги полети имаше места за пушене. Трагедията от 11.09. и последвалият отлив на пътници беше златна възможност да се принудят авиолиниите. Но нямаше организация. Върха стигнаха нашите управници с налепените навсякъде табели. Даже комунистите не рекламираха доносите толкова нагло. Само другарките в у-ще ни казваха, че като издадеш другарчето си, му помагаш да се поправи и да избегне по-тежко наказание. Никъде другаде не съм виждал подобни табели. Незнам да ли ги има в САЩ, скоро не съм ходил и нямам намерение.

#2 partci 25.09.2016 в 19:47:35

"... режисирани от някой с опит във филмите на ужасите..." А според мен от някой тотален аматьор, на когото след това за сефте са му показали що е то Фотошоп, за да ги "обработи". Наблюденията над децата обаче е, меко казано, стресиращо.

#3 cheung 25.09.2016 в 20:07:49

Мен пък изобщо не ме плашат. Какви неща съм виждал в интернет... а онзи мъртвия даже бих го опънал, падам си некрофил.

#5 dedo adji 25.09.2016 в 22:36:17

Мануелче, да не си почнала да колекционираш цигарени кутии с ужаси?

#7 Dox 25.09.2016 в 23:23:01

Уф-ф-ф-ф! Абе, представих си, че като се събуждам сутрин виждам до мен Мануелка. Ама така - като на снимката. И-и-и, ... абе-е-е, .... таковата ....., абе, установих, че въобще нямаше да ме интересува дали е пушач, или не ... .

#8 dedo adji 25.09.2016 в 23:26:53

Разбира се, че не могат да ни уплашат с картинки. Просто ми напомни, през 50-те и 60-те колекционирахме цигарени и кибритени кутийки. Тогава нямаше интернет клипове. Не ти трябва да пушиш. Има и други начини да си повредиш здравето.

#9 dedo adji 25.09.2016 в 23:30:23

Докс, Мануелка си е джиджена откъдето и да я погледнеш. Дай да не я опушваме.

#10 Dox 25.09.2016 в 23:49:38

Начи, за жените, които по една или друга причина все още не са намерили подходящия мъж: Скъпи жени! Не си губете времето да търсите мъже. Съберете се с куче. Кучето не пуши и най-важното - не пие.

#16 dedo adji 26.09.2016 в 10:28:38

Като я подкарахме на вицове, си спомних. През 70-те бяха много популярни цигарите Стюардеса - голяма и малка. Един колега всяка сутрин си поръчваше на лавката "Моля една малка Стюардеска ибаничка."

#17 stizi 26.09.2016 в 11:06:20

Самият факт, че това те дразни и ти пречи говори, че метода е успешен. Споменавайки, че децата се интересуват и от малки разбират това какъв отвратителен навик е, показва че помага.

#18 dedo adji 26.09.2016 в 11:26:24

Дразни леко, без да пречи. Страхотии и ужасии гледаме всеки Божи ден по ТВ и интернет. А доколко помага, някой правил ли е статистика? Или просто трябва да се усвоят едни пари.

#19 rare case 26.09.2016 в 14:05:14

Учудва ме лековато-романтичното отношение към към доказан убиец като никотина. Само остава някой да публикува класиката "баба ми пушеше по 2 кутии на ден и умря на 99 години от грип". Като бонус към околните е непрекъснатата воня на фасове, тип "пепелник от бдж", къртеща слуха и въображението кашлица и огромното нахалство в изхвърлянето на остатъците.

#20 Дракон с кисело зеле 26.09.2016 в 14:12:42

Ами не, не е успешен методът. Нито един от пушачите в обкръжението ми не намали цигарите, след като започнаха да слагат тия снимки по кутиите. От друга страна, не съм пушач, обаче ми писна всеки път, като отида до кварталния магазин, от стелажа зад касиерката да ме гледат обезобразени трупове. От още по-друга страна, хайде пушачите да не ми се правят на жертви на дискриминация, че дори смешно не е. Еле па с фалшивите сравнения с алкохола и марихуаната.

#21 dedo adji 26.09.2016 в 14:34:40

Дракон с кисело зеле: ....От още по-друга страна, хайде пушачите да не ми се правят на жертви на дискриминация, че дори смешно не е. ... Не е смешно, Драконе, страшно е. След като мина експериментът им с пушачите утре може да забранят нещо друго, което пък харесва на тебе. Дупки с голям диаметър се пробиват като се почва с малко свредло. А ти си жива илюстрация за двойния стандарт на полит коректните. Скачаш като бесен в защита на педераси, мюсюлмани и други, и ръкопляскаш, когато се дискриминира половината български народ. Дерзай.

#23 Дракон с кисело зеле 26.09.2016 в 14:56:56

Скачаш като бесен в защита на педераси, мюсюлмани и други, и ръкопляскаш, когато се дискриминира половината български народ. --- Всъщност, в защита на мюсюлмани, дедо, не скачам изобщо. Скачам срещу безпочвената ислямофобия, която може да нанесе само вреди. Ако си ми чел коментарите, ще знаеш разликата? А ти правиш ли разлика между нещо, което е личен избор - като пушенето, и нещо, което не е - като ориентацията? Иначе, ако зависи от мен, осмърдяващите света пушачи ще бъдат много по-дискриминирани, отколкото са сега. На концерта на Nightwish преди десетина дена ми стана буквално физически зле, защото група боклуци решиха, че забраната за пушене в залата не важи за тях, а охраната не ги спря. (Единия, този най-близо до мен, го спрях аз. Май не му стана приятно.) Хайде забраната за пушене да не е само на книга, това ми е мисълта.

Новините

Най-четените