Радев vs. Цветанов: Тежки обвинения след КСНС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини президента Румен Радев в лансиране на външнополитическа позиция, с която "трябваше да кажем, че започваме стъпки за излизане от ЕС и НАТО". Критиката на Цветанов дойде веднага след Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Радев заради кризата в Сирия.

От администрацията на държавния глава отхвърлиха обвиненията на Цветанов и ги нарекоха "манипулативни твърдения", като разпространиха черновата с проект за решение на КСНС, предложен от самия президент. От своя страна, председателят на БСП Корнелия Нинова предупреди задочно управляващите "това да е последният път, в който произнасят внушението, че президентът работи за чужди интереси" и посочи, че "за клевети се носи отговорност".

Какво пишеше в черновата на президента?

Прессекретариатът на "Дондуков" 2 публикува първоначалното президентско становище, от което се вижда, че екипът на Радев е опитал да промени външнополитическата позиция на кабинета по последните удари на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия.

В черновата пише: "Нанесените удари по обекти от територията на Сирия от създадената ad hoc коалиция, без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, покачат риска от ескалация на напрежението в региона".

Преди 6 дни обаче правителството изрази подкрепа за еднократните удари като начин за възспиране на използването на химически оръжия от режима на Башар ал-Асад, без да коментира липсата на подкрепа от Съвета за сигурност на ООН, където Русия има блокиращо вето.

Подобна беше и позицията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който подкрепи ударите на САЩ, Франция и Великобритания по ключови обекти в Сирия. Столтенберг посочи, че преди атаката да се състои, съюзниците от НАТО са опитали да използват всички други възможни начини за разрешаване на проблема с химическите оръжия в Сирия през Съвета за сигурност на ООН - с дипломатически и политически средства. "Тъй като те бяха блокирани от Русия, нямаше друга алтернатива", каза още той в изявление на 14 април.

В черновата на президентството е отделено и подробно внимание на увеличаването на риска от дестабилизация на страни от Западните Балкани, опасността от ескалация на напрежението между Сърбия и Косово, териториалните спорове между Турция и Гърция, както и конфликта между Турция и Кипър, включително "активното противопоставяене на Турция на геоложките проучвания в изключителната икономическа морска зона на Кипър, които се очертават като траен източник на заплахи и генерират рискове за стабилността в региона".

В официалното становище на КСНС тези конкретни описания не присъстват, а вместо това са посочени като "неразрешени кризи с геополитическа значимост, процеси на дестабилизация в Черноморския регион и Източното Средиземноморие, нарастващата геополитическа конкуренция в региона на Западните Балкани".

На КСНС е обсъдено и увеличаване на бюджета за отбрана с допълнителни 130 млн. лв. до 2019 г. и евентуална актуализация на финансовата програма на правителството до 2021.

Цветан Цветанов: Не е редно Волен Сидеров да прекарва рождения си ден в Крим

Председателят на ПГ на ГЕРБ продължи критиките си срещу Румен Радев и в деня след Консултативния съвет за национална сигурност.

"Остават съмнения, че той (Румен Радев, б.р.) е зависим човек от други държави. Единствените съюзи, на които България може да разчита за сигурността и териториалната си цялост, са ЕС и НАТО. Няма да отклоним страната ни от този път", каза Цветанов в интервю за бТВ.

Той поиска "осветяване" на източниците на финансиране на предизборната му кампания, като напомни за вноските от по 400 лв. от социално слаби граждани в подкрепа на инициативния комитет, издигнал Радев за президент през 2016 г.

В същото време Цветанов разкритикува и коалиционния партньор на ГЕРБ - Волен Сидеров - заради демонстративните проруски позиции и посещението си в Крим тази седмица.

"Той прекара рождения си ден в Крим, което не е много редно и не е много удачно. Когато говорим за анексиране на други територии, трябва да отстояваме европейското и народно право. Въпреки тези различия (с "Атака", б.р), правим това, което е коректно за страната ни. Когато правихме коалиционното споразумение, в програмата не бяха включени абсолютно никакви акценти, които са по-различни от европейската позиция по анексирането на Крим", посочи още Цветан Цветанов.

Междувременно обаче външният министър и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева коментира също случая пред Нова телевизия.

"Вчера на Консултативния съвет за национална сигурност премиерът призова да се опитаме да успокоим малко ситуацията. Но е очевидно, че имаме много различни позиции по някои от въпросите", заяви тя.

"Такива позиции, каквито са тотално различни от общата позиция за Сирия и Украйна. Ние никога не бихме подкрепили в този вид документа", допълни още министър Захариева.

По нейни думи острият тон по време на КСНС и последвалата размяна на реплики като война на президента и БСП срещу ГЕРБ.

"Острите противопоставяния и отричането на действията, на което и да е действащо правителство, няма да помогне, посочи тя.

#1 GETI 20.04.2018 в 09:32:07

проекта за декларация, който е притеснил председателя на ПГ на ГЕРБ, няма нищо свързано с напускане на ЕС и НАТО . съвсем нищо. и никой не е говорил за излизане от ЕС и НАТО, НО пък черновата на предложението е публикувана на сайта на президентството в отговор на цвъковата истерия. това, което е обезпокоило Цветанов е липсата на плонж пред тези две вълнуващи структури и липсата на евроатлантическа солидарност с тях - на всяка цена. в документа има обективен анализ на заплахите за сигурността на България, произтичащи от случващото се в Сирия, Украйна, Гърция, Турция, и Западните Балкани. тези заплахи реално съществуват, придвижват се опасно близко до българските граници, и със заравяне на главата в пясъка и повтаряне на мантри няма да ги премахнем. не мисля, че е имало някога, някаква смислена дискусия за членството ни в НАТО. защо това членство така неделимо се обвързва с членството ни в ЕС? как решава то въпросите за защита от Турция, например, при положение, че за Гърция не ги решава?!

#3 dedo adji 20.04.2018 в 11:38:38

.... Цветан Цветанов: " Единствените съюзи, на които България може да разчита за сигурността и териториалната си цялост, са ЕС и НАТО." Това не ви ли напомня за: "Дружбата със съветския съюз... като слънцето и въздуха..." Никой не е обвинявал Цв. Цв. в излишък на интелект и оригиналност, ама това преписване е твърде елементарно и за прогимнназията. И е абсолютно фалшиво. Последната грижа на НАТО е сигурността и териториалната цялост на България. ЕС също не проявява особена загриженост. Виж, за Гърция и Кипър се тревожат. НАТО и за тях не показва да му пука. Още от същия автор: "Не е редно Волен Сидеров да прекарва рождения си ден в Крим" Къде си кара рождения ден Цветанов? На гръцките острови или на Сейшелските. Като по-слабо спонсориран, Сидеров може да си позволи само по-евтини дестинации, като Крим или Куба. Също не е лошо. Куба е рай за не кубинците, А Крим беше известен като "всесъюзна здравница". И Хитлер е планирал да го прави курорт на райха. Дребнавото подмятане на Цв. Цв. ми напомня обвинението на една съученичка към друга в подмазване на класната, като я почерпила с италиански шоколадов бонбон. (лукс за 60-те)

#4 TheRock 20.04.2018 в 12:28:02

България е свободна и независима държава, направила своя избор. Ако този избор не се харесва на някого, то той не трябва да се кандидатира за обществени длъжности а тихо и кротко да напусне държавата и да върви в Русия, която му е по-скъпа от България. Не може да се наричаш БГ-патриот и да милееш за чужда държава.

#5 dedo adji 20.04.2018 в 12:37:49

.... Не може да се наричаш БГ-патриот и да милееш за чужда държава. .... Патриотът българин не пише БГ. Не можеш да се наричаш патриот на никоя страна, ако милееш за чужди съюзи, в които твоята страна е във васално положение и не й осигуряват защита. А, колкото и да ми е болно да го кажа, България е била независима за последно през 1912г. Около 30г след това са правени опити за възвръщане на суверенитета, а след 44г откровено е подложена на чужди сили, първо на една, после на друга.

#6 TheRock 20.04.2018 в 12:38:46

По каква резолюция на ООН защитават Асад и ирански военни части и бойци от терористичната групировка Хизбула, или частната армия "Вагнер"?

#7 TheRock 20.04.2018 в 12:39:30

dedo adji | 20.04.201812:37 Жалък си!

#8 TheRock 20.04.2018 в 12:41:19

dedo adji | 20.04.201812:37 И престани да правиш интерпретации на подписани документи с болния си мозък. Като не ти харесва се махай от България. Путин ще те приеме с отворени обятия. Такива като тебе предизвикаха пробива при "Добро поле" през ПСВ! Червена и недоубита зараза!

#10 dedo adji 20.04.2018 в 13:21:33

Павето, и не само, не за пръв път ме праща при Путин. Докс пък, ме пршщаше направо да го заместя. И друг път съм отбелязвал, че тия двамата за дупе и гащи. Или като козел и магаре, впрегнати в една кола. И естествено, колата си е още там. Паве, колкото и да ти е мъчно, си оставам в България. Не съм питал Путин, може и да ме приеме, той цени способните. Ами тебе кой ще те приеме и за чеп на зеле. И, колкото и да ми е неприятно, и ти оставаш.

#11 TheRock 20.04.2018 в 14:53:00

dedo adji | 20.04.201813:21 Не се обяснявай! Никой не се интересува от обясненията и от това какъв си и колко си кадърен. Да ти припомня ли глупостта, която написа наскоро, че Путин и по-добър за България от Тръмп!? Жалко нищожество си ти!

#12 rare case 20.04.2018 в 15:50:06

" Това не ви ли напомня за: "Дружбата със съветския съюз... като слънцето и въздуха..." Не, бе Дядка, никак не ми напомня. Само знам, че си е живата истина. Не ми се мисли, ако налазят "де юре" рашъни. Щото "де факто" вече са ни окупирали.

#13 deowin 20.04.2018 в 17:25:54

>Патриотът българин не пише БГ Предполагам това не би звучало толкова чудовищно лицемерно ако самият ти поне пишеше грамотно. След като наблюдаемо съвсем не пишеш грамотно, може би е по-добре да не си даваш непоисканото мнение относно това как било редно да пише патриотът българин - според собствените ти критерии в такъв случай ти не би бил никакъв патриот, а просто продажен неграмотен гурбетчия, за когото родината не значи точно нищо. Преди да напишеш поредния безкрайно предвидим "не, ти!" отговор, може би обърни внимание на това, че аз поне пиша сносно грамотно на майчиния си език.

#14 Nenimir 20.04.2018 в 18:39:16

Цветаньо, Цветаньо, кой те направи теб политик, тъпо селско ченге

#15 dedo adji 20.04.2018 в 18:58:35

.... не ми напомня... ...не ми се мисли .... Как да ти напомни, бе рядко, като редкият ти мозък е колкото цветановия. Няма нужда да мислиш, поввтаряй си спуснатото от БХК и ще цъфнеш и вържеш. Как пиша четат всички. Нямам нужда да се явявам на тестове по грамотност пред прасета.

#16 Виктория Пенелопова 07 20.04.2018 в 19:41:46

И на мен не ми се мисли, че имаме Президент, който си изпуска нервите и обижда на лично ниво - признак на много ниска култура и комплекси. И то при една нищо и никаква провокация. Цветанов е председател на най-голямата парламентарна група, а вероятно, Радев е забравил вече, че сме парламентарна република. Допусна много груба грешка, атакувайки персонално Цветанов и даде лош пример за комуникация.

#19 Виктория Пенелопова 07 20.04.2018 в 21:12:04

Кой каквото ще да пише и говори - Радев се издъни по една причина и тя е, че фуражката много дава и много взема. В конкретния случай - вземането е очевадно и 100 коремни няма да го замръчкат. Очаквам Деса да се произнесе финално

Новините

Най-четените