Борисов спря Националната стратегия за детето

Националната стратегия за детето е спряна от Министерството на труда и социалната политика по настояване на премиера Бойко Борисов.

Причината е свързана с протестите на обществени организации срещу стратегията.

"Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. Въпреки това МТСП отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки", се казва в позицията на министерството на Бисер Петков.

Държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи, посочват още от институцията.

Протести срещу стратегията бяха проведени в няколко града на страната в началото на седмицата. Демонстрантите смятат, че разписаната вече стратегия би довела до така наречения "норвежки модел" на действие на социалните служители и до неправомерно отнемане на децата от семействата им.

От ВМРО подкрепиха протеста на родителите и се обявиха категорично против новите насоки в грижата за децата и образованието им.

За стратегията

Документът от над 70 страници е изготвен от работна група към Националния съвет за закрила на детето. В него са обособени в пет области: здраве и здравословен начин на живот; качествено образование за всички деца; семейна среда, алтернативна грижа и стандарт на живот; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време/детско всекидневие.

Проектът за стратегия си поставя за цел да бъдат повишени компетентностите на здравните специалисти в областта на здравето, развитието и емоционалното благополучие на децата, развитие на уменията им за консултиране. Както и да се подобри разпознаването и реакцията при насилие и нездравословни методи за отглеждане на децата.

Самият проект трябва да мине през няколко гласувания, преди да влезе на практика.

Една от целите на проекта засяга именно боя над деца. В документа се предвижда пълна забрана за използването на телесни наказания. Оповестени наскоро данни сочат, че седем от десет деца в България са жертва на насилие в семействата си. Други данни показват, че 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.

#1 e-mil 25.04.2019 в 18:53:20

"Една от целите на проекта засяга именно боя над деца. В документа се предвижда пълна забрана за използването на телесни наказания." Както обикновено никой не чете законите - нито тези, които пишат стратегии, нито тези които протестират срещу тях, нито журналистите, които ги отразяват. Телесните наказания са забранени от почти 20 години насам със Закона за закрила на детето. Даже не само те, а и психическите са забранени.

#2 Specifier 26.04.2019 в 15:40:49

ПОРЕДНИЯТ НОМЕР на левичарите неомарксисти не мина (засега), но опитите продължават. Неомарксистките НПО-та няма да мирясат, защото индоктринацията на децата е най-важното оръжие за тази свръхопасна тоталитарна идеология

Новините

Най-четените