Деница Сачева: У нас деца не се отнемат заради бедност

Има много теми, които са отворени и по които има много обществени очаквания. Трябва да свърша определена работа и не се занимавам с ретроспекция на миналото, но мога да кажа, че Бисер Петков бе един наистина страхотен специалист. Това заяви настоящият социален министър Деница Сачева пред bTV на въпрос какво е наследството на Бисер Петков.

Тя призна, че е нямала много време за адаптация, но вече е в работен режим и е запазила досегашния екип от гледна точка на политическите зам.-министри.

По нейни думи обаче политическата работа изисква не само да се намерят най-добрите решения, но и да се направи така, че те да бъдат приемани, за да могат да бъдат реализирани.

Относно Закона за социалните услуги социалният министър бе категорична, че той не се отнася до семействата и семейните отношения. Тези теми от години се регулирали от други закони.

"Разбира се, че одобрявам Закона за социалните услуги. Но той не се отнася до децата и семейните отношения. В него не се въвежда нищо ново. Единствената промята е тази, че от дефиницията за деца в риск е извадено ''дете с увреждане'', защото децата с увреждане не могат да се считат за деца в риск", коментира още министърът.

По тази причина според нея няма разумно основание да се водят протести именно с искане за отмяна на това антисемейно законодателство.

"Създаде се една психоза по отношение на антисемейните политики, по отношение на отнемането на деца", заяви Сачева.

По думите й социални услуги се провеждат у нас от 15 години, като те се изпълняват от общините. Само 15% от тези услуги се провеждали от неправителствени организации по нейни думи.

Запитана защо тогава Законът за социалните услуги се отлага с 6 месеца, Сачева подчерта, че при толкова голямо обществено недоверие и най-доброто политическо решение не може да бъде въвеждано насила, а трябва да има пълното убеждение на обществото, че този закон се прави в негова полза, а не против него.

Министърът  също така изрази категоричното си мнение, че у нас не се отнемат деца заради бедност. По нейни думи основен фактор за отнемане на деца у нас са не битовите условия, а ситуациите, които застрашават живота и здравето на децата и възпрепятстват развитието им.

"Битовите условия не са основен фактор, за да бъде отнето едно дете, а ситуации, които застрашават здравето и живота му", подчерта Сачева и допълни, че за изминалата година социалните работници са спомогнали за това 1300 деца да не бъдат изоставени от своите родители.

Относно случая в Балша Сачева обясни, че там има съдебно решение за връщане на детето и от дни социалните работници правят опити да върнат детето на майка му. Тя обаче ги уведомила, че в момента няма адрес, на който да го приеме.

Относно случая с децата от Кардам, чиято майка изчезна, тя обясни, че в момента децата са настанени при баба си и по този начин остават в разширеното семейство.

Дори когато има дете в риск, то не се извежда незабавно извън семейната среда. Може да бъде настанено на първо място при близки и роднини и едва когато има отказ от тях, се извежда на друго място, поясни Сачева.

#1 GETI 19.12.2019 в 13:29:39

Проблемът на закона е, че той не предоставя социални услуги при поискване на нуждаещите се. Проблемът е, че законът НАЛАГА НАСИЛА ползването на социални услуги по усмотрение на социалния работник и съответния служител на НПО в комисията, която определя кой и защо би се нуждаел от социална помощ и закрила. Защото по новия закон, социалните услуги се прехвърлят към НПО-та със стопанска цел, които ще получават пари срещу извършените услуги! А каква е целта на всяка организация със стопанска цел? Точно така - ПЕЧАЛБАТА! Затова и оценяването кой и как има нужда от намеса и неизбежна помощ е толкова проблемно. То е абсолютно непрозрачно! Няма "не искам". Не можеш да откажеш! Няма значение какво е реалното състояние в семейството и дали наистина отнемането на детето ти е най-доброто за него. Комисията отсича и решава - детето ти се нуждае от приемна грижа, отнемат ти го направо от училище, а ти ходи се съди със социалните - най-рано можеш да си видиш детето след месец. И ако съдът отсъди в полза на родителите, не следва АБСОЛЮТНО НИКАКВО НАКАЗАНИЕ за социалния работник и служителя на НПО-то, които са част от комисията - те просто се прицелват в следващото бедно семейство на БЪЛГАРИ, "осигуряват" му съответната социална услуга и си разделят печалбата. ГАРАНТИРАНО СЪС ЗАКОН! Вие може и да си мислите, че всичко се прави с "благородна цел", за "закрила на децата и семейството" и т.н. глупости, но единствената цел е само и единствено ПЕЧАЛБА - прехвърлянето на едни пари от държавния джоб към съответното НПО за сметка на ВСИЧКИ деца и семейства. Ето затова протестират хората - защото вече видяха до какво доведе напр. платеното здравеопазване на търговски принцип. Ако искаш безплатно лечение, умираш бавно. Ако искаш да живееш, си плащаш като поп. И вече знаят до какво ще доведе новия закон, но вече не за тях, а за собствените им деца!

#2 Kenny McCоrmick 19.12.2019 в 21:57:48

Абе, тия деца не ги ли взеха вече бе?

#3 burkera 20.12.2019 в 04:20:03

Тия министри защо си мислят, че като лъжат всеки ден някой ще им повярва, този гзобелсов похват не минава в ерата на интернет -всеки може да провери и да открие, че социалните са се скъсали да крадат деца точно поради бедност, и не са само теия от Балша, има още много - върха на сладоледа е бебето дето откраднаха направо от кувьоза, в господари на ефира има клипове, социалните са осъдени да върнат десетки деца отнети заради бедност, а тая лъже и си мисли, че сме още в комунизма с първа и втора програма

#4 Шамито 20.12.2019 в 13:57:07

Ами упоменете това изрично в закона за да Ви повярваме.

#5 GETI 20.12.2019 в 14:14:41

> а тая лъже и си мисли, че сме още в комунизма **** По-лошо е, само през турско робство посягаха на децата, даже и комунистите не си позволиха това. Правете си сметка в какво време живеем, днес...

#6 Specifier 20.12.2019 в 15:41:26

ЛЪЖАТ, КАТО ЗА ПОСЛЕДНО Ето: "Относно случая в Балша Сачева обясни, че там има съдебно решение за връщане на детето и от дни социалните работници правят опити да върнат детето на майка му. Тя обаче ги уведомила, че в момента няма адрес, на който да го приеме." Лъжа: Социалните искат регистриран адрес, за да го върнат. Майката загубила жилището си, за да понесе адвокатските хонорари и в момента няма регистрация. Лъжливата министърка извърта, сякаш майката отказва да си вземе детето, за което е водила дълга съдебна битка... Оттук да преминем към най-употребяваната лъжа: отнемането на дете ставало САМО със санкция на съда. Да, ама не съвсем. 1.Социалните решават САМИ да отнемат детето и го правят със съдействието на властите. 2. След това го настаняват, където решат. 3. След един месец уведомяват съда и той дава срок за обжалване на пострадалите (родителите). 4. Ако спазят срока, т.е. ако си наемат адвокат и имат средства да си го позволят, започват многогодишни битки по всичките три инстанции, за да си го върнат от нам където е пратено. 5. Обаче може да се окаже, че детето вече не ги познава, ако е отведено, когато е било твърде малко... Познайте бедните родители дали имат шанс.

#7 Specifier 20.12.2019 в 15:42:44

НЕ ВЕРВАЙТЕ на тия честни сини очи! Затова четете! Четете законите.

#8 Kenny McCоrmick 22.12.2019 в 22:42:54

"По-лошо е, само през турско робство посягаха на децата, даже и комунистите не си позволиха това. Правете си сметка в какво време живеем, днес..." Да, ще има "отнети" (както крайно промитите мозъци обичат да казват) деца. В единия случай от Балша аз и прасе не бих гледал в подобни условия, в другия майката е откровено невменяема. На втората, след канси вой до небесата, й върнаха детето. Защото в крайна сметка опорките са от Русия, а там, знаем - един човешки живот си е нищо. Едно дете няма да получи образование, ще живее в мизерия и нищо няма да стане от него - здраве да е. Да, деца ще има "отнети". Понеже това, че си изцвъкал дете, не значи, че си родител. Има бащи, които изнасилват дъщерите си - и на тях ли да не им "отнемаме" децата? Има майки, които продават децата си - и тях ли да не им ги "отнемаме"?

Новините

Най-четените