Борисов заменя Кунева начело на подготовката за председателството на ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще поеме функциите на национален координатор за подготовката на председателството на България на ЕС през 2018 г.

Досега този пост се заемаше от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева.

Според официалното съобщение на МС, причина за промяната е изтеглянето на председателството с 6 месеца за първата половина на 2018 г., след като Великобритания се отказа от ротационния си ангажимент след Brexit.

Борисов ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз" в администрацията на Министерския съвет.

Меглена Кунева ще продължи да отговаря за логистиката и екипа на председателството, вицепремиерът Томислав Дончев ще координира инфраструктурата и сградния фонд, а вътрешният министър Румяна Бъчварова е посочена за координатор на сигурността във взаимодействие с началника на НСО.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

#1 TheRock 31.08.2016 в 16:30:38

На какъв език ще върши кооординацията? С димни сигнали ли ще си комуникира с ЕС? Кунева поне знае английски добре.

Новините

Най-четените