Субсидията за партиите не помръдна от 11 лв. на глас

Държавната субсидия за партиите с над 1% подкрепа остава 11 лева за всеки действителен глас. Това беше прието при гласуването на Проектобюджет 2017.

Предложението на министъра на финансите Владислав Горанов беше одобрено от 71 депутати, 10 гласуваха "против", а 21 - "въздържал се".

Въпреки предварителните уверения на премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ ще подкрепи въвеждането на всички решения от референдума на 5 ноември, Народното събрание "пропусна" момента да приложи в действие решението от третия въпрос.

Тогава на въпроса "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?" гласуваха общо 3 128 218 души, от които 2 516 791 (72,16%) отговориха с "ДА".

Залата отказа да приеме и предложението на депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Петър Славов и Мартин Димитров (РБ) за поставяне на таван на партийните субсидии до 1,6 млн. лева на година.

#1 Шамито 01.12.2016 в 17:12:06

Този казус е крещящ пример за конфликт на интереси.В свят в който всичко се определя от ПАРАТА само идеалисти или олигофрени биха се отказали от тази манна небесна създадена от курвенската демокрация.Политик да ходи гол и гладен-хай дю дю.Политиката не е чест и слава а начин за печелене на пари.

#2 deowin 01.12.2016 в 20:54:29

Шамито, според мен хора като теб дори не се усещат как с такива думи и мисли всъщност създават реалността, от която се оплакват, защото целият контрол е изцяло в тях самите като гласоподаватели - конкретно, правиш всичко, което е по силите ти, да заслужиш точно политиците, които имаш сега. Тъжното е, че го правиш единствено за да се изживяваш като жертва с надеждата да получиш съжалението на околните, но като пряко следствие сам създаваш статуквото, от което се оплакваш. Може би дори има и елемент на умишленост - търсиш да допринесеш към това плачевно положение, защото за теб основната цел и основният ти мотиватор е да се оплакваш от него. Предполагам така се създава и порочният кръг, от който България вече четвърт век не може да излезе - хората се оплакват, че политиците са некадърни и продажни, което създава очаквания и предпоставки те да са именно такива, избирателите гласуват за такива, защото те опрадвават така създадения образ на политика, после се оплакват от политиците, които сами са избрали, и така нататък. Единственият изход от този порочен кръг започва именно с теб и всеки друг избирател - трябва да се променят очакванията и разбиранията за политиците, иначе те винаги ще са точно толкова некадърни и продажни, колкото мислиш и казваш, че са. Но за целта трябва първо да се откажеш от тъй изкусителното и лесно постижимо оплакване и получаване на съжалението на околните, а пропадналите нереализирани некадърници, с които България е пълна, нямат с какво друго да го заместят.

Новините

Най-четените