Плевнелиев: "Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах"

Президентът Росен Плевнелиев даде отчет за работата си като държавен глава в своя единствен "безспорно много труден, но достоен и успешен мандат".

"Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Сигурно съм допускал и грешки, но вярвам, че не съм допуснал стратегически грешки", каза Плевнелиев.

Той отчете като един от най-големите си успехи провеждането на три национални референдума по време на мандата си, като един от тях - свикан по негова инициатива.

"Смисълът на политиката е да овластиш гражданите. Активното гражданско общество беше незаменим партньор в управлението. Въведох пряката демокрация в страната, горд съм да бъда първият държавен глава, организирал референдум. Другите президенти обещаваха референдуми, аз го направих", каза той.

Плевнелиев напомни, че е "първият президент, публично свалил доверието си от правителство; първият, който отказа да присъства на клетвата на конституционен съдия, за когото има съмнения в интегритета и морала; първият, който си тръгва в добри отношения с лидера на партията, която го издигна".

Росен Плевнелиев заяви, че най-тежкият момент в мандата му е бил през февруари 2013 г., когато Бойко Борисов подаде оставка. Той посочи, че е поискал изрично както от Борисов, така и от Станишев да съдействат за формирането на "широко-скроено" служебно правителство, което и двамата са отказали да направят.

Той посочи, че основната цел на външната му политика е било активизирането на отношенията с традиционни общности и откриването на нови пазари.

Специален акцент в изявлението му беше отделен на темата за конфликта с Русия.

"Аз съм убеден демократ и европеец, първият демократично избран президент, който категорично се противопоставя на руския президент за преразпределяне на сфери на влияние. Ясната позиция на България по темата за анексирането на Крим беше високо оценена - не бяхме троянски кон", каза Плевнелиев.

Той призова Румен Радев да продължи политиката му да не назначава нито един агент на ДС за посланик или служебен министър.

"Запазих добрия тон с другите президенти въпреки безпринципните критики на един от тях", каза Плевнелиев, като направи препратка към Георги Първанов.

Държавният глава коментира, че е бил "може би най-атакуваният президент", както и че "много пъти е оставал сам" в политическата си позиция.

Плевнелиев посочи рисковете пред страната през следващите месеци: отнемане на Председателството на България на Съвета на ЕС, което описа като "външнополитически срам", непризнаване на изборните резултати при компрометиране на интегритета на служебното правителство, нова миграционна криза и др.

Той повтори, че няма намерения да се връща в партийния живот и да прави партия.

"Ще бъда патрон, лидер, ментор, ще бъда преподавател, ще работя с политическите партии, с българските и международните компании. Ще работя и в САЩ, и в Германия, и в Австрия, и в Полша, и в Брюксел - навсякъде, където оставих мъничка следа. Искам да помогна на всички, които искат да отварят врати за България. Оставам активен, но надпартиен. Ще бъда готов и да отида на барикадата, ако бъде поставен под въпрос европейският път на България", каза Росен Плевнелиев.

#1 Уточнител 19.01.2017 в 00:53:08

КАКВО ДЪЛЖИМ НА РУСИЯ Русия освободила България, твърдят „русофилите“. Подразбира се, че Цяла България станала изведнъж свободна (т.е независима и целокупна). Ами кого тогава освобождаваха 200 000 убити български войници през 5-те войни за нац. освобождение и обединение. Не освобождение, а разкъсване, унищожение и милиони бежанци донесе Русия на България: Русия откъсна Тимошкия санджак в началото на 19 в., за да го даде на Сърбия, пак тя даде на Сърбия Нишки и Пиротски санджаци в 1878. Кой даде Северна Добруджа тогава на Румъния - пак Русия. Кой се бореше най-последователно против движението за самостоятелна българска църква и кой издейства заточението на българските владици? Русия, чрез посланика си ген граф Игнатиев. Кой се бореше най-последователно срещу българското националноосвободително движение и кой окачи Левски на въжето?. Русия, естествено чрез посланика си ген граф Игнатиев. Кой провали Цариградската конференция 1877-78 и попречи да се създадат 2 български автономни области върху ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ЕТНИЧЕСКА ТЕРИТОРИЯ (доказана с официален документ)? Пак Русия, чрез посланика си ген граф Игнатиев. Защото й беше нужна война, за да се легитимира отново сред Великите сили след Кримското поражение. Пак Русия, един ден преди това сключи с Австрия в Райхсщадт Споразумение, където черно на бяло пише, че няма да се създава голяма славянска държава на полуострова. Кой хвърли прах в очите на наивните българи за фантастичната "Санстефанска България"!? Естествено Освободителката Русия. Кой извърши преврат в Бълтгария и докара руски генерали за министри? Русия. Кой се бореше най-проследователно срещу Съединението? Русия (добре, че Британия ни защити). Кой насъска Сърбия да обяви война на България в 1885 и Австрия да я подкрепя? Пак Русия! Кой организираше заговори, бунтове и атентати в България след Съединението? Русия ! Кой организира фронта срещу България през 1913? Русия чрез сателита си Сърбия, чрез подтикване на Румъния и чрез манипулиране на русофилското правителство на Данев (тогава руският посланик казва на Пашич за България: "строшете й гръбнака"). Кой избиваше чрез бомбардировки мирните жители на Варна и Балчик 1915? Пак Русия. Кой окупира България с помощта на 5-та си колона - звенари и шумкари, през 1944 и кой ограби до шушка България? Да, СССР. Кой загради България от Европа и я върна 40 г назад? Пак СССР. Кой ограбва сега 1/4 от БВП на България, води хибридна война и насъсква срещу Родината националните предатели, потомци на АБпФК и слугите на АБпФК.? Отново Русия! Нужно ли е още?

#2 sim4o 19.01.2017 в 05:51:29

Доста странния коментар на уважавания Уточнител, уви .. .. не разбрах какво общо има с темата? Но ето , появява се Симчо и наистина уточнява за Плевнелиев и споделените негови визии и намерения.. ..ето от 2912-2913 : .."Плевнелиев начерта нови хоризонти - велоалея по поречието на Дунав и лифт Царевец-Арбанаси " В предишните години магистралите не бяха облечени в правилните механизми, в правилните модели. В последните три години се знае кой носи отговорността, няма партия, която да не подкрепя този приоритет. .." Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев на Седмата годишна конференция – „Стратегическа инфраструктура, България 2012” Плевнелиев очерта основните си идеи като велоалея по поречието на река Дунав, свръхмодерен музей на Черноморието, лифт, който да свързва Царевец и Арбанаси .." И в още изказвания на Плевнелиев за прословутата велоалея 12:44.09 септември 2012 : " .. изграждане на дунавски панорамен път, велоалея по цялото протежение на Дунава, съобщи президентът Росен Плевнелиев, който в неделя даде старт на 62-ата колоездачна обиколка на България. "Представете си това какъв ефект ще има и върху регионалната икономика. Това е една достойна инициатива ”, коментира държавният глава. .." ей и линк : http://www.mediapool.bg/planira-se-stroezh-na-panoramna-veloaleya-po-reka-dunav-news197065.html Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! Велоалеи покрай Дунав ... развитие на велосипедизма, живване на цели региони, покрай развитието на спорта! Не успя Росен, не успя ...

#3 sim4o 19.01.2017 в 06:32:42

И още за мечтите на Росен и за усилията които положи да ги осъществи, и за това, което бе изпълнено .. .. Цитирам статия : .."Президентът поиска референдум за мажоритарни избори и задължително гласуване . "Нека гласът на народа бъде чут, а не купен" .. .. автор Никола Лалов 20:00. 29 януари 2014 .. Да, ама не ... депутати, библиотекари, тролове и елфи не допуснаха Референдума на Росен .. да ни попита и за мажоритарността и ние да отговорим! Но идеите не умряха - семето бе посято! Други хора, въодушевени от визията на Плевнелиев продължават неговото дело .. Референдум всъщност ще има .. Ей линк и цитат: https://fakti.bg/bulgaria/208257-slavi-i-ku-ku-bend-na-orlov-most-snimki-i-video Публикувано във факти.бг: " Слави Трифонов пя пред повече от 100 000 човека на столичния "Орлов мост" на концерт в подкрепа на референдума на 6 ноември." Та Плевнелиев споделяше много свои намерения .. казваше ни, че ще работи за тяхното осъществяване .. не успя с велоалеята , не успя и с Мажоритарните избори и Референдума ... но делото му е живо! 100 000 човека бяха на Орлов мост! Росен си отива щастлив!

#4 Шамито 19.01.2017 в 14:45:33

Вярно.Изпълни всичко което ти беше поръчано.Затова ти се полагат всички екстри на човешкото битие за да бъдеш забравен.

Новините

Най-четените