МВнР: Лъвът пред НДК не може да повлияе на партньорството ни с Гърция

Българското външно министерство отрече от гръцка страна да са постъпвали писмени оплаквания срещу бронзовия лъв, поставен пред НДК.

Статуята подпира с лявата си лапа щит-карта на Българската екзархия, определена през 1870 г., в която влизат и земи, част от днешна Гърция, включително град Кавала. Информация за протест от гръцка страна беше разпространена от сайта "Гласове" като оттам съобщаваха, че той е бил заявен пред наш дипломат в Атина.

От външното ни министерство обаче опровергават това:

"Вчера наш директор се е виждал с посланика, днес моят зам министър ще се види отново. Официална писмена позиция няма.

Гърция е наш стратегически партньор и дълбоко се съмнявам, че такова нещо може да повлияе на чудесните отношения.

Този паметник стои пред военноисторическия музей от много години. В никакъв случай той не представлява претенции на България за териториални граници", се казва в позиция на министър Екатерина Захариева.

Лъвът е част от войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски полк, създаден през 1934 г., в чест на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война.

#1 VK 10.11.2017 в 08:46:52

Стига с тая "Санстефанска България" -такова животно нема! И никога не е имало. Още по-малко пък е изобразена на щита от паметника. Най-близкото е картата с териториите от Цариградската конференция. Това е паметник, а не географски атлас, но колкото и да се напъва някой да оприличи изобразеното там на "Санстефанска България" то трябва да си кьорав за да не видиш разликите.

#2 dedo adji 10.11.2017 в 09:42:00

Дядо ви хаджия каза ли ви, че ще постъпят протести? За наш срам, първите бяха от родни безродници, между тях известният ибрикчия, изпреварили с цяла седмица гръцкия змийски съсък. Очаквайте още дипломатически демарши. Сега е моментът да видим широко рекламираното равноправие и безпристрастн ост на ЕС, макар че той вече го показа с искането да се отстранят патриотите от властта. А като проплаче галеното дете на Европа, стойте, та гледайте. Каракачанов не ми е приятел, макар че съм гласувал за него и пак ще гласувам. В случая подписвам с две ръце всяка дума от рчта му.

#3 Гризли 10.11.2017 в 11:01:55

Сега очакваме и някоя африканска държава да протестира... Все пак в България няма лъвове, как така ще ги използваме за символи?! А пък македонците сигурно ще протестират за щита - предполагам те първи са го измислили...

#4 VK 10.11.2017 в 19:24:12

Деди, Нещо каза ли, или само се опита? Айде, пак се пробвай, дано се получи! Нищо, че малко смениха заглавието

#5 dedo adji 10.11.2017 в 21:45:28

Ибрикчията, тебе те чухме. Аз също казах, каквото имам за казване, Не на тебе, ти като павето ни приемаш, ни предаваш. Това кафене се посещава и от мислещи хора.

#6 VK 10.11.2017 в 23:02:22

Деди, Интересен подход към опонентите ! Некога да съм се обръщал, лично към теб, с думи по-скверни от "дядка"? Дали по-цветущите определения правят по-прост, по-малоумен, по-....победим опонента в твоите очи? Само това се питам? Не си мисли,че си ме обидил, не .....просто се чудех на постоянството ти

#7 VK 10.11.2017 в 23:16:27

Това кафене се посещава и от мислещи хора. ---------------------------- Верно? Даже и след забраната за пушене? Тва за пушенето го приеми символично....

Новините

Най-четените